Székelyhon.ro
2017. február 25., szombat; Ma Géza napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Finanszírozás hiányában ezerötszáz ápoltnak kénytelen elengedni kezét a Caritas

Dósa Ildikó | 2017.02.14. [13:55]

Márciustól ezerötszáz ápolásra szoruló ember otthoni gondozását függeszti fel a Gyulafehérvári Caritas, miután a munkaügyi minisztérium februárra megvonta a szolgáltatás finanszírozását. Egyelőre sem a szervezet vezetői, sem az alkalmazottak nem tudják, hogy ilyen körülmények között meddig lesz működőképes a beteggondozói program. Az ápolók és betegek egyaránt kétségbeestek a hír hallatán.

caritas vn 005_bAz állami támogatás hiányában nem tudják folytatni az otthoni betegápolást a Caritas munkatársai (archív felvétel)

Sokkolta a Gyulafehérvári Caritas vezetőit és alkalmazottait a hír, hogy az otthoni beteggondozás teljesen finanszírozás nélkül marad, mivel februárra nem kapnak állami támogatást a szaktárcától. Az elmúlt évet is nehezen vészelte túl a katolikus segélyszervezet által működtetett szolgáltatói hálózat, hiszen 2013 óta folyamatosan csökkent az állami támogatás, de Márton András, a Caritas igazgatója szerint ilyen körülmények között még egy évet nem bírnak ki.

Egyelőre annyi biztos, hogy februárban a beteggondozói szolgáltatás költségvetése több mint 180 ezer lejjel csökkent. Ez azt eredményezi, hogy kénytelenek lesznek beteggondozókat elküldeni, ugyanakkor az Erdély-szerte több mint hatezer otthon ápolt közül ezerötszáztól meg kell vonniuk a szolgáltatást. Így – ha időközben semmi nem változik – őket már márciustól nem látják el az ápolók. Hogy kik lesznek az érintettek, még nem tudni, azonban azokat az idős embereket, akik hozzátartozók nélkül élnek, igyekeznek továbbra is gondozni – tájékoztatott Márton András. 

„Több helyen is érdeklődtünk arról, hogy mi is van, de hivatalosan senki nem mondott semmit, csak elejtett mondatokból következtetünk. Félő, hogy ez nem csak egy kiesett hónapot jelent. Ilyen mértékű érvágásra nem számítottunk. Aki messze van és nem látja ezeket az embereket, nem érti, nem fáj neki” – vonta le a következtetést a finanszírozás megvonásával kapcsolatban az igazgató. Még nem igazán tudja, mit fognak tenni, de annyi biztos, hogy radikális lépésre lesz szükség, mivel félhivatalos értesüléseik szerint az egész évi támogatást megvonják tőlük.

„Azt sem tudjuk, mi lesz a saját munkánkkal, ahogy azt sem, hogy az ellátásban maradók mi alapján legyenek kiválasztva, azonban nekünk, csapatvezetőknek állást kell foglalnunk. Egyelőre pánik van, senki nem tud semmi biztosat, de így kérdéses a szervezet működése” – közölte Sebők Mária, a székelykeresztúri csoport vezetője. A beteggondozók továbbra is lelkiismeretesen végzik munkájukat, próbálják felkészíteni az ápoltakat a várható változásokra. „Bízunk benne, hogy vezetőink, akik eddig is azért tevékenykedtek, hogy működjön a szervezet, kitalálnak valamit” – mondta reménykedve.

A korábbi években külföldi partnerek segítségével, pályázatokkal igyekeztek talpon maradni, hiszen több beteget láttak el, mint amennyire támogatást kaptak – közölte Márton András. Hozzáfűzte, hogy a helyi önkormányzatok jelentették számukra az egyedüli stabil partnert az otthoni beteggondozásban, most is számítanak rájuk, bár tudják, hogy sokuk erején felül vállalt feladatot. Jelenleg Udvarhelyszéken ötvenkét beteggondozó lát el közel ezerötszáz otthoni ápolásra szorulót. Többségük idős, ágyhoz kötött. Hogy az állami pénzforrás megvonása miként érinti őket, még nem tudni. 

Nincs ennél nemesebb és szükségesebb szolgáltatás a környéken Bokor Sándor parajdi polgármester szerint, éppen ezért úgy véli, hogy amíg nem rendeződik a jelenlegi helyzet, az önkormányzatoknak kell biztosítaniuk a program számára a kieső finanszírozást. Eddig is jelentős összeggel járultak hozzá a helyi Caritas tevékenységéhez, most egyeztetni fognak a szervezettel, és megbeszélik, mennyivel kellene megnövelni az összeget. Hogy miből, még nem tudja, de igyekeznek forrást találni rá – mondta a településvezető. „Mindent nem lehet az önkormányzatok nyakába varrni, remélhetőleg meggondolja magát a kormány, és legalább a tavalyi mértékben támogatni fogja a szolgáltatást” – fűzte hozzá Bokor.

Székelykeresztúron a Caritas beteggondozói csapata ingyen használhatja az önkormányzattól kapott székhelyet, ugyanakkor szerződéses viszonyban állnak egymással – közölte Rafai Emil polgármester. „Mi nem támogattuk a helyi Caritast, hanem kifizettük a munkájukat, a szerződés szerint havonta 5–6 ezer lejt, ezért ők a szociális osztályunk helyett foglalkoztak a település rászoruló betegeivel. Ezt a helyzetet továbbra is próbáljuk tartani” – mondta a polgármester.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
22.
ajaj
2017.02.16., csütörtök [20:55]
[Nem ütötte a mércét]
21.
jujdefúúúj
2017.02.15., szerda [22:29]
És mindegyik jár beteghez, személyesen es. nemcsak végzettsége okán, de hivatástudatból is. Te erőst higgadtan írod a hülyeségeidet. de Hejába fanyaklogsz me nincs igazad egy deka se. vedd le a szemellenződöt s végezd el helyettik, akkor majd beszélünk. Addig kussolj, ha csak rombolni tucc!...
20.
jujdefúúúj
2017.02.15., szerda [22:25]
Nincs azzal sem baj. Egytől egyig becsületes szolgálatkész emberek. Ismerem mindegyiket,. Csak te vagy ki rejik. És semmi flancolás nincs abban, ha vvan egy szerencsétlen középkategóriűás fordja az egésznek. Egy db. Milyen bajod van vele?
19.
ajaj
2017.02.15., szerda [18:53]
egyes felső vezetők hiteltelenségéről írtam,nem az egyszerű ápolókról. Nézem én a tükröt, ne búsulj...és te is valószínű....csak más szögből. :-) Minden esetre igen ingerült hangnemet ütsz meg, mind ahányszor írsz....Vajon miért? :-) Akkor összegezzünk még egyszer. A flancoló vezetőséggel van baj, felfogtad? Aki már rég nem látott beteget, csak a statisztikákból....
18.
Hopeless
2017.02.15., szerda [15:08]
Olvasom a kommenteket es felfordul a gyomrom.elvarna az a sok tudatlan buta ember,hogy az aszisztensek gyalog jarjak el a betegeket?tudjak hogy ez a munka mivel jar?en tudom.szornyu az emberek mentalitasa itt szekelyfoldon...ezert nem vagyunk osszetartoak,mert a rosszindulatusagukkal megolik egymast.en azt a sok apolot sajnalom,aki munka nelkul marad,akik becsuletesen ellattak olyan betegeket,akikre mas ra sem nez!!!
17.
NEM SEMMI
2017.02.15., szerda [11:14]
Hat azert ez ilyen romaniaba ami jol megy es jo cselekedet azt be kell szuntetni /
16.
megkivancsibb
2017.02.15., szerda [11:02]
Ha annyira kinacsi vagy es ilyen bunko , probalj meg te gyalog jarni pelenkazni oregeket . A vezetoseget illeti az tenyleg felhaborito , de a gondozok elott le a kapappal ! es mindezt minimalberert .
15.
anc
2017.02.15., szerda [10:04]
sajnálom hogy ilyen véleményél vagytok és nem tudjatok értékelni a munkájukat pedig ha ti kellene csináljatok vagy rajtatok kellene segítsenek más kép beszelnetek , fel sem fogjatok h mivel jár ez a munka csak ítélkezni tudtok mindenkinek van esélye kipróbálni, utána mocskolódni nem ápoló vagyok de bele láttam munkájukba önzetlen segítségükbe úgyhogy te te is azt es utána ítélkezz.
14.
várható volt
2017.02.15., szerda [09:41]
Sajnos mindenkinek szemet szúrt hogy ez mindenről szól csak éppen nem a betegről vagy a gondozásról. Ezért egyebet nem is érdemel a Caritas. Az a bánásmód ahogyan az asszisztensekkel bánt a vezetőség, arról odákat lehetne zengeni. Jól van igy !!!
13.
jujdefúúúj
2017.02.15., szerda [08:26]
Csak annak fúr szemet akiben rosszindulat s irigység van, a többi csak kocsogás és fanyalgás, tele bitzalmatlansággal és hitetlenséggel. Ő azért hiteles, mert mer a szívére hallgatni s hivatástudatból segít a betegeken, nem futamodik meg tőlük, mint te. Nezz magadba inkább s köpd le a tükröt.
12.
ajaj
2017.02.15., szerda [05:38]
Hitelesség. Annak a néhány felső vezetőséghez tartozónak is biztosan jutna egy nem full extrás 10 éves saját autóra, és a magán ügyeiket ha azzal intéznék, pl. Kauflandi nagybevásárlás hétvégén, stb. akkor nem szúrna annyira szemet a kisvárosokban. Az a baj, hogy a megszorító intézkedéseket a gyakorlatban mindig csak az alsó réteg érzi...
11.
Na aztan
2017.02.14., kedd [23:30]
Na ez is egy hozzászolás! S hogy képzelted el? Napi 40-50 Km gyalog tegyenek meg? és a napi 10-15 pelenkáshoz azért érjenek el bár 10 oráig gyalog is ugy?Ja és hát akkor a minimál bér is sok nekik ugye? azt is vegyék le felire? Simmán szeretetböl is meg lehet élni, csak kár, hogy a szeretetér nem adnak kenyeret a boltban és nem lehet szeretettböl kifizetni a számlákot sem sajnos :( Na erröl ennyit!!
10.
jujjdddttstststa
2017.02.14., kedd [20:13]
Az a pénnz is legfeljebb egy hónapig oldaná meg a kiadásokta te boldogtalan. Add el te es a házadat s a kocsidat s gondozzad öreganyádat, ne dugd bé az öregotthonba, szerencsétlen.
9.
más megoldás
2017.02.14., kedd [19:36]
Szerintem azzal kellenne kezdeni , hogy a gondozonők reggel a Caritas autoval visszik a gyerekeket oviba és iskolába, ami persze a faluban van .A faluban gyalog is lehet közlekedni és egyik kaputol a másikig nem kellenne autoval menni a gondozonak is jo a mozgás.
8.
kivancsifancsi
2017.02.14., kedd [19:22]
Nemcsak a Caritas - tól és ellátottjaitól vonták meg, hanem több mint 100 szervezettől országosan.
http://winklergyula.ro/ro/1950-2/
7.
Jujjdete
2017.02.14., kedd [16:46]
A vezetok adjak el a luxus autoikat kerem szepen. Nincs semmi ordongosseg benne. Lehet ulni buszra, vonatra, biciklire .... kedvezmenyesen a mar meglevo tamogatoi szerzodesek reven.
6.
:)
2017.02.14., kedd [15:32]
Ha csendbe maradtal volna jobb lett volna,de igy amit irtal marhasag na meg jot rohogtem rajta.Magyarok kozt is van PSD imado es nem is egy,az egyik te vagy!
5.
ellátott
2017.02.14., kedd [15:31]
Csak semmi pánik eladnak a szép tütükből és vesznek nekünk pelenkát,mert értékük az EMBER. A betegek és az önkormányzatok(megyei és helyi) eddig is keményen fizettek.
Nálunk is a ,,kevés luxus és szolid környezet a divat'',a csajoknak sem árt ha a gyerekért gyalog mennek az oviba,mert szabadulnak a plusz kilóktól.
4.
kozponti
2017.02.14., kedd [15:23]
[Nem ütötte a mércét]
3.
vvvvvvvvvvvv
2017.02.14., kedd [15:20]
.....RMDSZ HOL VAGY ???????????????Na most kellene bebizonyítani, hogy miért is kellett Rátok szavaznunk .
2.
am inteles
2017.02.14., kedd [15:20]
Akkor pénz nélkül a Caritas se tud segíteni? Gondolom az igazgatók fizetése nem változik.
1.
kivancsifancsi
2017.02.14., kedd [14:53]
A jó, ne mondjam mijüket a minisztériumban.
Hozzászólások22