Székelyhon.ro
2017. február 25., szombat; Ma Géza napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Hiába van két híd, egyiken nem lehet átkelni, a másik balesetveszélyes

Kovács Attila | 2016.11.15. [10:30] | Utolsó módosítás: 2016.11.15. [11:24]

Kalanddá vált járművel átjutni az Olton Csicsó és Oltfalu között. Noha két híd is van, az egyik, amelynek építése még nem fejeződött be, továbbra sem használható, a másik, a póthíd alaposan megroskadt, balesetveszélyessé vált.

csicsoi pothid vn 008_bMegsüllyedt ideiglenes átkelő. Bizonytalan helyzet a csicsói Olt-hídnál

Amikor hétfőn a helyszínen jártunk, néhány perc leforgása alatt három személygépkocsi is érkezett Csicsó felől – két jármű vezetője a körülményeket látva visszafordult, a harmadik viszont, nem kis bátorságról téve tanúbizonyságot, óvatosan, lassan áthajtott az ideiglenes átkelőn.

Az óvatosságra nagy szükség van, mert az útszűkületet ugyan tábla jelzi, de csak közelebbről látszik, hogy bizony nem egyszerű feladat áthajtani a betoncsövekből összeállított póthídon, amelynek szintje igen közel került már az víz szintjéhez. A folyó nagy mennyiségű hordalékot, szemetet, faágakat sodort magával, amelyek a betongyűrűknél feltorlódva jelentősen nehezítik a víz átfolyását, ugyanakkor nagyméretű köveket is elhelyeztek ott egy korábbi megerősítéskor. A betongyűrűkön elhelyezett, tört kőből kialakított töltés két széle beomlott, így a járófelület szélessége egyes helyeken alig éri el a 170 centimétert. Ilyen körülmények között a nagyobb járműveknek, teherautóknak egyáltalán nem ajánlott az áthaladás, kerülni Madéfalva vagy Csíkszeredán át Csiba felé lehet.

olhid-elarasztva-bsz_bEsőzésekkor használhatatlan a póthíd: a betongyűrűk nem bírják elnyelni a vizet (Fotó: Bota Szilamér)

Az új betonhídnál nem láttunk senkit, viszont átjárni nem lehet. A Csicsó felőli oldalon a korábban a műszaki mérések miatt kiásott árkot – amelyet októberben betemettek, és egy ideig használták a hidat – ismét kiásták, és több nagy betontömböt is elhelyeztek előtte. A hídon a védőkorlátok, illetve a szalagkorlátok elkészültek, viszont a futófelületről hiányzik a vízszigetelés és az aszfaltburkolat is.

A póthidat az esőzések miatt megnőtt Olt rongálta meg, Péter Lukács csicsói polgármester szerint a víz átfolyt rajta. Megtudtuk azt is, hogy a feljárónál korábban betömött árkot azért kellett ismét kiásni, mert nem volt megfelelő a talaj tömörítése, és hogy ezt nemsokára ismét elvégzik az építést végző cég helyszínre visszatérő alkalmazottai. Borboly Csabától, a híd építését megrendelő Hargita megyei önkormányzat elnökétől azt kérdeztük, hogy át lesz-e adva a forgalomnak az új híd, vagy télire is marad a jelenlegi helyzet. Azt is megkérdeztük, hogy befejezi-e a munkát az építő cég, vagy szerződésbontás következik, illetve megerősítik-e a póthidat. Írásban elküldött kérdéseinkre várjuk a választ.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
12.
iLiLIlLL
2016.11.17., csütörtök [10:41]
Nem baj, építsenek helyette repülőteret Oltfaluba, így könnyebben átjárhatnak az Olton
11.
Capa
2016.11.17., csütörtök [10:34]
[Nem ütötte a mércét]
10.
lufgani
2016.11.16., szerda [11:45]
Luki harit a megyei tanacsra, Birbolyra. Amiota polgarmester csak harit. Egyebb nincs csak ez a hid tema. Politikai harc szaga van es ezt a falu fogja megszivni. A rmdsz altal levo vezetok pedig gatoljak a munka befejezeset. Harc lesz az elnok es a polgarmester kozt mert az egyik rmdsz a masik mpp. Agyik harit a masikra es a falu szi
9.
udemere
2016.11.16., szerda [09:00]
Na Borboly, lássuk, kiteszed ezt a Facebook oldaladra, esetleg egy kis videóval együtt?
December 11-én tudsjuk kire nem kell szavazni!
8.
ghkata
2016.11.16., szerda [05:34]
A vasúti aluljárót nem ez a polgármester ásatta IGY ki!!- Az előző polgármester nagy kivitelezése!!
7.
Kari Erika
2016.11.15., kedd [23:10]
Hol van most Borboly Csaba? Annyit feszitett az internetten, facebook bejelentkezes, sorozes, ivaszat, igeretek, nagy felhalytas es most akkor meg nincs normalis hid. A polgarmesterek altal epitett hidak avatojara el tud menni, pedig nem o epitette, de az altala "epitett" hid avatoja csak reklamban van, atjarni rajta meg mindig nem lehet. Szegyen amit csinal ez a porteka. Regebb jobban biztam benne, de most mar latom, hogy csak handabanda az egesz.
6.
icike
2016.11.15., kedd [21:38]
Mikor még Attila volt a polgármester Luki mennyit mocskoskodot vele a hid ügyében ,hogyha öt választják polgármesternek az elsö dolga az lesz hogy megmutassa hogy lesz hid hát hol van a szájhös és a nagy tett.Meg lehet nézni mi van a vasutihid alatt is nem lehet mindjárt átmenni traktorral sem amiota Luki van még kisem volt tisztiva se .EZT nagyon ajánlom a polgármester figyelmébe mert amit a választása elött igért még semmit nem teljesitett
5.
EUEU
2016.11.15., kedd [18:03]
Ezért kellett Románia az EU-ba. 100 évvel le vagytok maradva!
4.
bxbx
2016.11.15., kedd [17:10]
Na me.... az új polgi is szembesülhetett, hogy se ő, sem más a hidat elkészíteni vagy elkészítettni a megyével nem tudja.... Javaslat: lehetne filmezni, ahogyan az Olt mossa a régit, vinni még nem tudja...
3.
56756
2016.11.15., kedd [14:44]
Pedig feszbuukon, hogy beharangozta, hogy "ezt is megcsinaltuk"....most elfoglalt, nem tud valaszolni a kerdesekre...
2.
trabis
2016.11.15., kedd [12:06]
Valamilyen formában helyi cégekkel kellene dolgoztatni! Errefelé még ismerik a minőség és becsületes munka fogalmát.... No , meg könnyebben meg lehetne szorongatni őket, ha mégis trehánykodnának! A hegyen túliak még szándékosan is kibabrálnak velünk ..... Láthatjuk az utóbbi hőszigeteléseket a tömbházaknál! Törvény ide ,vagy oda , de valamiképp távol kell tartani a hegyen túli cégeket a licittől!
1.
optimista
2016.11.15., kedd [11:58]
Nem baj, lesz repülőtér, akkor már híd sem kell.
Hozzászólások12