Üstökösként robbant be a hazai piacra a két nagy kínai webshop

Üstökösként robbant be a hazai piacra a két nagy kínai webshop

Fotó: Haáz Vince

Nincs is olyan internetező hazánkban sem már, akivel nem jött szembe legalább egyszer valamelyik nagy kínai webshopáruház reklámja. A Temu és a Shein úgy robbantak be a hazai online kereskedelmi térbe, mint valami üstökösök, amelyek minden hasonló kereskedelmi platformot leigáznának maguk körül különösen agresszív reklámkampányaikkal. Legtöbbször nevetségesen alacsony árakon kínálják termékeiket, amelyeknek a hazai fogyasztók sem tudnak ellenállni.

Hajnal Csilla

2024. június 06., 20:502024. június 06., 20:50

2024. június 10., 11:562024. június 10., 11:56

A fültisztítópálcika-adagolótól a fehérneműn át egészen a halpikkelyezőig mindent lehet kapni abban a két kínai webshopban, amelyek nagy földrajzi távolságokon átívelő, több kontinensre kiterjedő gazdasági modellen alapulnak.

A Shein és a Temu berobbant Romániába is, és úgy tűnik, maradnak még egy ideig, mert „megvetették lábukat” a hazai piacon nagyon trendi és olcsó termékeikkel.

A kínaiak online áruházaikkal a „fast fashion”, azaz a gyors divat elve alapján előállított termékeket népszerűsítik, amelyek egyik szezonról a másikra kimennek a divatból, vagy

a ruhák például nem is bírják ki a többszöri viselést vagy mosást.

Galéria

A kínaiak online áruházaikkal a „fast fashion”, azaz a gyors divat szerint előállított termékeket népszerűsítik

Fotó: Pixabay.com

Természetesen vannak kivételek, vannak, akik elégedettek azzal, amit az ilyen áruházakban találnak, de az alacsony ár sokszor megkérdőjelezhető minőséget takar.

A Sheint, mint vállalkozást 66 milliárd dollárra, a Temut 128 milliárd dollárra értékelik ma a nemzetközi piacon.

Különösen agresszív reklámkampányokkal nyomulnak

Terebesi Teklával, az Onlike Marketingügynökség társtulajdonosával jártuk körül a jelenséget, és néztünk utána a felméréseknek, amelyek azt mutatják, hogy rövid távon a fogyasztók továbbra sem tudnak ellenállni a divatos és alacsony áron kínált termékeknek, amely ezután is a Shein és Temu webshopok növekedésének hajtóereje lesz.

Idézet
Amint a piac érettebbé válik, és a fogyasztók egyre környezettudatosabbak lesznek, a Shein és Temu a jelenlegi periódusban szerzett tapasztalatára építi majd a versenyelőnyét, és készen állnak majd egy új divatkorszakra is”

– összegezte Terebesi Tekla a felmérések alapján.

Galéria

A felmérések rámutatnak, hogy azok a fogyasztók, akik online ruházati termékeket vásárolnak, aktívan használják a közösségi médiát

Fotó: Haáz Vince

A Shein közösségimédia- és influenszerstratégiája hatékonyan szólítja meg a világ minden táján élő vásárlókat.

Különösen agresszív reklámkampányokkal elárasztják a közösségimédia-csatornákat, hiszen pár percenként elénk tolnak egy-egy kínai webshop-reklámot olyan gondosan megválogatott termékekkel, amelyek célzottan érik el az esetleges vásárlót.

Értsük úgy, hogy sosem fognak egy negyvenes, városi nőnek mondjuk titánbevonatú lépcsős fúrószárat reklámozni, kivéve, ha előtte rákeresett erre valahol.

A felmérésekből kiderül, hogy azok a fogyasztók, akik online ruházati termékeket vásárolnak, aktívan használják a közösségi médiát vásárlásaik során. Ahogy böngészik a közösségi médiát, az amerikaiak több mint egyharmada elmenti az ötleteket jövőbeli vásárlásokhoz, és egynegyedük keres ötleteket arra, hogyan használja fel a megvásárolt termékeket, valamint stílusinspirációért követ olyan embereket, akiket személyesen nem ismer.

A Shein, influenszerekkel kötött együttműködése révén például megmutatja az amerikai fogyasztóknak, hogyan lehet különböző darabokat stílusosan viselni, míg a cég saját Instagram-oldala bepillantást nyújt az új tervezők munkáiba, ami által a fogyasztók úgy érzik, személyesebb kapcsolatba kerülnek a márkával.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Költséghatékonyan, de trendin

A marketingszakember rámutatott, a fogyasztói árak emelkedésével a vásárlók olyan alacsony árú márkákat keresnek, amelyek segítenek lépést tartani az új trendekkel anélkül, hogy túllépnék a költségvetésüket. A fogyasztók vonzódnak a Sheinhez és más online áruházakhoz, mivel

ezek kizárólag online elérhető termékeket, vagyis legtöbbször boltokban nem kapható árucikkeket kínálnak az exkluzivitás érdekében.

Az árak sokkal alacsonyabbak itt, mint a fizikai boltokban, sőt, még számos európai online áruházban is, mivel tömegesen gyártják a termékeket, és ez lehetővé teszi számukra, hogy nagyon alacsonyan tartsák az árakat.

Idézet
Az ilyen termékek előállítási költsége nagyon alacsony, főleg ha több százezres számban rendeled őket, így nekik még ezeken az árakon is megéri eladni. Az ingyenes szállításig van egy minimum összeg, amit el kell költenie a vásárlónak, és így már megéri nekik”

– világított rá Terebesi Tekla az alacsony árak hátterére. A marketingszakember a Mintel Global Consumer nemzetközi marketingcég adataira hivatkozva kifejtette:

a fogyasztók 79 százaléka úgy gondolja, hogy az ár fontos tényező az online vásárlás során.

Galéria

A túl sok olcsó termék fenntarthatatlan hosszú távon, és maga után vonja a környezetszennyezést is

Fotó: Képernyőmentés

A Shein magas ár-érték aránya az egyik alapvető versenyképességi tényezője, a másik pedig a korai és sikeres kapcsolódása a közösségi médiához. A Shein felemelkedése és növekedése a piac precíz ellenőrzéséből ered, amely a fogyasztók alacsony árakra és divatos trendekre irányuló gondolkodásmódját célozza meg, különösen a Z generáció tagjait.

Vásárolni csak tudatosan érdemes

A vásárlók néha nem egészen azt kapják, amit szerettek volna, de

mivel ennyire olcsón jutnak a termékhez, nincs is nagy elvárásuk tőle, úgy érzik, ezért a pénzért megérte

– derül ki számos vásárlói visszajelzésből. Ez ahhoz vezet, hogy

még több ilyen olcsó és akár rosszabb minőségű terméket vásárolnak, anélkül, hogy hosszabb távra terveznének.

Galéria

Fotó: Képernyőmentés

A túl sok olcsó termék környezetvédelmi szempontból fenntarthatatlan hosszú távon, és maga után vonja a környezetszennyezést is, hiszen a rossz minőségű termékek hamarabb végzik a szeméttelepeken, mint a jó minőségűek.

A kínai webáruházak tehát a fogyasztók azon vágyát használják ki, hogy nagyon kevés pénzből „gazdag ember” imázsát keltsék, de ami túl olcsó vagy ingyenes, legtöbbször túl sokba kerül a végén.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 05., péntek

Nincs megállás: továbbra is egyre drágábbak a lakások Romániában

A lakásárak az euróövezetben 0,4 százalékkal csökkentek, az EU-ban pedig 1,3 százalékkal emelkedtek 2024 első negyedévében 2023 azonos időszakához képest. Romániában az uniós átlagot jóval meghaladó mértékű a drágulás.

Nincs megállás: továbbra is egyre drágábbak a lakások Romániában
2024. július 05., péntek

Orbán Viktor a békéről tárgyal az orosz elnökkel Moszkvában

Az ukrajnai rendezésről és a kétoldalú kapcsolatokról kezdett eszmecserét a Kremlben pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor a békéről tárgyal az orosz elnökkel Moszkvában
2024. július 05., péntek

Vlagyimir Putyinnal találkozik Orbán Viktor Moszkvában

Békemissziója keretében Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvába érkezett – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken.

Vlagyimir Putyinnal találkozik Orbán Viktor Moszkvában
2024. július 05., péntek

Nem siette el, csak most kérvényezte a román állampolgárságot Temesvár polgármestere

Kérvényezte a román állampolgárságot Dominic Fritz, Temesvár Németországban született, romániai felmenőkkel nem rendelkező polgármestere – jelentette be Facebook-oldalán a politikus.

Nem siette el, csak most kérvényezte a román állampolgárságot Temesvár polgármestere
2024. július 03., szerda

Rossz hírt közölt a brassói reptér utasaival a Fly Lili légitársaság

Július közepéig törölte a Brassói Nemzetközi Repülőtérről induló járatait a Fly Lili légitársaság. Bejelentésüket azzal indokolták, hogy a légiközlekedési ágazatot sújtó munkaerőhiány miatt nem tudták még megszerezni a légi üzemeltetői engedélyt (AOC).

Rossz hírt közölt a brassói reptér utasaival a Fly Lili légitársaság
2024. július 03., szerda

Fákat kell kivágni az autópálya-építéshez: lezárják a forgalmat napközben az Olt völgyén

Hétfőtől (július 8.) augusztus elejéig lezárják napközben a forgalmat az Olt völgyén a Nagyszeben-Piteşti autópályaszakaszon végzett munkálatok miatt – jelentette be szerdán Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter.

Fákat kell kivágni az autópálya-építéshez: lezárják a forgalmat napközben az Olt völgyén
2024. július 03., szerda

Felmérés: a többség pártfüggetlen elnököt akar

A választópolgárok többsége szerint az ország következő elnöke a pártoktól független politikai vezető kellene legyen – derül ki az INSCOP közvélemény-kutató legfrissebb, szerdán ismertetett felméréséből.

Felmérés: a többség pártfüggetlen elnököt akar
2024. július 02., kedd

Orbán Viktor határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Zelenszkijtől

Határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Orbán Viktor miniszterelnök keddi kijevi látogatásán Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől.

Orbán Viktor határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Zelenszkijtől
2024. július 02., kedd

Képeken mutatjuk a történelmi Zelenszkij–Orbán találkozót

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat. Képeken mutatjuk a találkozót.

Képeken mutatjuk a történelmi Zelenszkij–Orbán találkozót
2024. július 02., kedd

Leszállt az első, Budapestről érkező gép a brassói reptéren

A székelyföldiek által is régóta várt repülőjárat kezdte meg működését a brassói légikikötőben. Július 2-ától, keddtől heti három járat teremt összeköttetést Brassó és Budapest között.

Leszállt az első, Budapestről érkező gép a brassói reptéren
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!