A kormány elfogadta a fizetésemelést, a szakszervezetek elutasították az újabb ajánlatot, tovább folytatódik a tanügyi sztrájk

A kormány elfogadta a fizetésemelést, a szakszervezetek elutasították az újabb ajánlatot, tovább folytatódik a tanügyi sztrájk

Az elmúlt napokban Bukaresten kívül több városban, így Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön is tüntettek a tanárok

Fotó: Haáz Vince

Az oktatási szakszervezetek csütörtökön elutasították a kormány ajánlatát a tiltakozások befejezésére vonatkozóan, a tanügyben folytatódik a sztrájk – jelentették be csütörtökön a szakszervezeti vezetők a kormánnyal folytatott konzultációk után. A kormány közben elfogadta a pedagógusok fizetésemelését lehetővé tevő sürgősségi kormányrendeletet.

Székelyhon

2023. június 01., 14:122023. június 01., 14:12

2023. június 01., 17:572023. június 01., 17:57

Elfogadta a kormány csütörtökön a sürgősségi rendeletet, amely bruttó 1000 lejjel növeli meg a tanárok, és 400 lejjel a tanügyben dolgozó kisegítő személyzet fizetését – számol be az Agerpres. Az oktatási szakszervezetek a kormány újabb ajánlatát is elutasították a sztrájk befejezésére vonatkozóan, így

folytatódik a tiltakozás a tanügyben.

Marius Budăi munkaügyi miniszter a csütörtöki kormányülés végén bejelentette, „a szakszervezetek követeléseinek figyelembe vételével” elfogadták a sürgősségi kormányrendeletet, amely értelmében

bruttó 1000 lejjel nő a pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet, 400 lejjel a kisegítő személyzet fizetése.

A koalíció ugyanakkor úgy döntött, hogy „folytatja a tárgyalásokat” a szakszervezetekkel az új bértábla kidolgozása érdekében, először a tanügyi szakszervezetekkel, majd a többi ágazatéval is.

A rendelet szerint, amely szerdán jelent meg a munkaügyi minisztérium honlapján,

június elsejétől nő a tanügyi alkalmazottak bére; ez megelőlegezi a 2024. január elsejétől esedékes béremelést.

Emellett a jövőre hatályba lépő új közalkalmazotti bértörvény szerint a kezdő pedagógusok fizetése nem lesz kisebb az országos bruttó átlagbérnél. A fizetéseket több szakaszban emelik az új bértörvényben előírt összegig, a jogszabály hatályba lépésétől számított legtöbb három éven belül. Az első szakaszban az előirányzott teljes béremelés 40 százalékát kapják meg a tanügyi alkalmazottak.

A tanügyi dolgozók béremelése 2,168 milliárd lejes költséget jelent az államnak.

Cărbunaru: lezárultak a tárgyalások

Elfogadta a kormány az oktatásról szóló sürgősségi rendeletet, a tárgyalások lezárultak – közölte csütörtökön Dan Cărbunaru kormányszóvivő, hozzátéve, hogy

a kormány elfogadta azokat a követeléseket, amelyeket a szakszervezetek fogalmaztak meg a tárgyalások kezdetén.

„Gyakorlatilag bejelenthetjük, hogy a követelésekről szóló tárgyalások lezárultak. A miniszterelnök utasítására a mai naptól kezdve Marius Budăi munkaügyi miniszter fokozza a párbeszédet az oktatási szakszervezetek képviselőivel a leendő bértörvényben szereplő bértábláról, Ligia Deca oktatási miniszter pedig folytatja a tárgyalásokat a szakszervezetek képviselőivel a kollektív munkaszerződésről” – mondta Dan Cărbunaru.

Arra a kérdésre, hogy a sztrájk befejezettnek tekinthető-e, a kormányszóvivő azt mondta:

Idézet
a tárgyalások lezárultak, ez a nyilvános üzenetünk”.

Hozzátette, a kormány nyitott a párbeszédre.

„Amikor arról beszéltem, hogy a tárgyalások lezárultak, arra a tényre utaltam, hogy a kormány ma (csütörtökön, szerk. megj.) már elfogadta azokat a követeléseket, amelyeket a szakszervezetek a párbeszédünk kezdetén a kormány asztalára tettek” – jelentette ki Cărbunaru.

A szakszervezetek hajthatatlanok, elutasítják a kormány ajánlatát

„A megbízatás, amelyet kaptunk, az volt, hogy utasítsuk el az ajánlatot. Az emberek vállalták az általános sztrájkot, az emberek döntenek, így várjuk a jövő hetet, hogy mi lesz a következő lépés.

Idézet
Remélhetőleg, helyreáll a normalitás, de minden attól függ, hogy az általunk képviselt emberek hogyan döntenek. Ez rajtuk múlik. (...)”

– jelentette ki Simion Hăncescu, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke, hangsúlyozva, hogy kötött mandátuma van.

A tanügyi alkalmazottak elégedetlenek azzal, hogy az új bértáblát három év leforgása alatt ültetik gyakorlatba, a béremelés részletekben történne – magyarázta a szakszervezeti elnök, és emlékeztetett arra, hogy az orvosok megkapták a kért teljes béremelést, amikor az egészségügyet kiemelt fontosságú ágazattá nyilvánították 2018-ban. A tanügyi alkalmazottak ugyanezt akarják – szögezte le.

„Az emberek azt mondták, nem elfogadható, hogy a bértábla gyakorlatba ültetését 3 évre tolják ki; sokkal gyorsabban meg kell valósítani. Ne feledjék, hogy mi azt mondtuk egy adott időpontban, hogy az emberek 25 százalékos fizetésemelést akarnak. Az ezer lejes emeléssel ez nem jön ki. A dolgok nagyon egyszerűek.

Idézet
Értékeljük, hogy a rendeletet elfogadták, de a kormány által javasolt időintervallumot, a 3 évet nem fogadjuk el”

– mutatott rá Hăncescu.

„A kormány azzal érvel, hogy a kiadta a rendeletet, és ennél többre jelenleg nincs lehetőség. A rendeletet elfogadták, és a munkaügyi minisztériumban tárgyalásokat fognak folytatni a bértábláról, mert tisztáznunk kell a kisegítő tanszemélyzettel és a kisegítő személyzettel kapcsolatos dolgokat is” – magyarázta.

Leszögezte azonban, hogy

egyelőre nem vesznek számításba másfajta tiltakozó akciókat.

Marius Nistor, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség vezetője is hangsúlyozta, hogy a szakszervezeti tagok követelik, hogy az oktatási minisztériummal egyeztetett bértáblát teljes egészében, júniustól kezdődően helyezzék hatályba, az ő megbízatásuk ennek kiharcolására terjed ki.

„Másra nem terjed ki a megbízatásunk, keddtől kollégáink folytatni fogják a tiltakozó akciót; kizárólag ők dönthetnek ebben az ügyben” – mondta Nistor.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a kormány képviselőivel lezajlott csütörtöki találkozón semmi újdonságot nem közöltek velük.

„Azért hívtak minket, hogy tudassák velünk, hogy ezt a sürgősségi rendelettervezetet elfogadták, és azt az oktatási intézményekben dolgozó kollégák tudomására kell hozni. Ők már ismerik annak tartalmát, tudják, hogy miről van szó” – mondta Nistor.

Ciucă: az elfogadott kormányrendelet radikálisan megváltoztatja a tanügyi bérezési rendszert

A kormánykoalíció garantálja azokat a fizetésemeléseket, amelyekben az oktatási rendszerben dolgozók részesülni fognak – jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök a kormány csütörtöki, rendkívüli ülésének elején.

Elmondta, a kormány nem tudja egyetlen határozattal jóvá tenni az oktatási rendszerben 30 év alatt felgyülemlett igazságtalanságokat és egyenlőtlenségeket, de a csütörtöki sürgősségi rendelet radikálisan megváltoztatja a tanügyi bérezés rendszerét.

Az oktatási rendszerben dolgozók, körülbelül 330 ezer személy lesz az első haszonélvezője az új bértáblának

– mutatott rá Ciucă az Agerpres beszámolója szerint.

„Itt az ideje felismerni, hogy Románia ma már nem engedheti meg magának, hogy a tanárokat és a diákokat távol tartsa az iskolától. Ezek nagyon fontos pillanatok a nyolcadik osztályos gyermekek számára, fontos pillanatok a gimnáziumot befejező fiatalok számára, akiknek érettségi vizsgát kell tenniük. Ezek olyan kérdések, amelyeket szem előtt tartottunk és tartunk, hogy visszatérjük normalitásba, és biztosítsuk a romániai oktatás egész átalakítási és modernizációs folyamatának koherenciáját” – tette hozzá a kormányfő.

Nicolae Ciucă meggyőződését fejezte ki, hogy ez a döntés és az oktatási szakszervezetek képviselőivel való újabb egyeztetés visszaadja a gyermekeknek „a reményt egy jobb jövőhöz”. Elismételte ugyanakkor, hogy az oktatás az egészségüggyel együtt a kormány prioritásai közé tartozik.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 26., vasárnap

Nyolcvankét ittas vezető búcsúzott a jogosítványától

Az elmúlt 24 órában 738 gépjárművezetői jogosítványt vont be a rendőrség, 82-t alkohol, 9-et kábítószer befolyása alatt történő vezetés miatt.

Nyolcvankét ittas vezető búcsúzott a jogosítványától
2024. május 25., szombat

Felhőszakadás, elszórtan jégeső – ez vár ránk szombaton

Viharos időjárásra figyelmeztető előrejelzést adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat húsz megyére.

Felhőszakadás, elszórtan jégeső – ez vár ránk szombaton
2024. május 23., csütörtök

Itt a bizonyíték, hogy imádják Nagy-Britanniát a románok

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss adatai szerint az első negyedév végéig csaknem nyolcmillió letelepedési kérelmet nyújtottak be a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok. A lista élén a románok állnak.

Itt a bizonyíték, hogy imádják Nagy-Britanniát a románok
2024. május 23., csütörtök

Rehabilitációs központot építenek a problémás medvék számára

Brassó közelében 61 hektáron rehabilitációs központ épül a lakott területekre bejáró és ott problémákat okozó barnamedvék számára – számolt be csütörtökön a Bizbrasov.ro hírportál.

Rehabilitációs központot építenek a problémás medvék számára
2024. május 23., csütörtök

Italozni hívott három személyt a lakására, majd megverte őket

Testi sértés, és erőszakos cselekmények elkövetése miatt őrizetbe vettek egy fiatal férfit Marosludason, szerdán pedig elrendelték előzetes letartóztatásba helyezését.

Italozni hívott három személyt a lakására, majd megverte őket
2024. május 23., csütörtök

Elégedetlenek a kormány által javasolt béremeléssel

A közigazgatási alkalmazottak és a kormányalkalmazottak szakszervezete egyaránt bírálta szerdán az egyes közalkalmazotti kategóriák számára 10 százalékos béremelést előíró sürgősségirendelet-tervezetet.

Elégedetlenek a kormány által javasolt béremeléssel
2024. május 23., csütörtök

Pénzeket hagytak jóvá a Zöldház és a Roncsautó programokban a pályázóknak

A természetes személyek számára összesen 96,68 millió lej, az egyházi intézmények számára pedig 13,94 millió lej támogatást hagytak jóvá a Zöldház program keretében – tájékoztatott szerdán a Környezetvédelmi Alapkezelő (AFM).

Pénzeket hagytak jóvá a Zöldház és a Roncsautó programokban a pályázóknak
2024. május 22., szerda

Két szakaszban, tíz százalékkal emelik a könyvtárosok és múzeumi közalkalmazottak bérét is

Két szakaszban összesen 10 százalékos béremelésben részesülnek az alacsony jövedelmű közalkalmazottak - jelentette be kedd este Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Két szakaszban, tíz százalékkal emelik a könyvtárosok és múzeumi közalkalmazottak bérét is
2024. május 21., kedd

Megszavazták: jövőtől nem kell ingatlanadót fizetni a felújítás alatt levő műemlék epületekre

Döntő házként fogadott el kedden a képviselőház egy törvénytervezetet, amelynek értelmében a műemléknek minősülő épületek tulajdonosai mentesülnek az ingatlanadó kifizetése alól az épület felújításának vagy restaurálásának ideje alatt.

Megszavazták: jövőtől nem kell ingatlanadót fizetni a felújítás alatt levő műemlék epületekre
2024. május 21., kedd

Növelik a Brassóból Németországba és Nagy-Britanniába induló repülőjáratok számát

Heti két alkalom helyett négyszer fog felszállni a németországi Dortmundba tartó járat a Brassó–Vidombák Nemzetközi Repülőtérről. Ez csupán időlegesen, júliustól szeptemberig fog ugyan tartani, de októberben is újításokra lehet majd számítani.

Növelik a Brassóból Németországba és Nagy-Britanniába induló repülőjáratok számát
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!