A kormány elfogadta a fizetésemelést, a szakszervezetek elutasították az újabb ajánlatot, tovább folytatódik a tanügyi sztrájk

A kormány elfogadta a fizetésemelést, a szakszervezetek elutasították az újabb ajánlatot, tovább folytatódik a tanügyi sztrájk

Az elmúlt napokban Bukaresten kívül több városban, így Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön is tüntettek a tanárok

Fotó: Haáz Vince

Az oktatási szakszervezetek csütörtökön elutasították a kormány ajánlatát a tiltakozások befejezésére vonatkozóan, a tanügyben folytatódik a sztrájk – jelentették be csütörtökön a szakszervezeti vezetők a kormánnyal folytatott konzultációk után. A kormány közben elfogadta a pedagógusok fizetésemelését lehetővé tevő sürgősségi kormányrendeletet.

Székelyhon

2023. június 01., 14:122023. június 01., 14:12

2023. június 01., 17:572023. június 01., 17:57

Elfogadta a kormány csütörtökön a sürgősségi rendeletet, amely bruttó 1000 lejjel növeli meg a tanárok, és 400 lejjel a tanügyben dolgozó kisegítő személyzet fizetését – számol be az Agerpres. Az oktatási szakszervezetek a kormány újabb ajánlatát is elutasították a sztrájk befejezésére vonatkozóan, így

folytatódik a tiltakozás a tanügyben.

Marius Budăi munkaügyi miniszter a csütörtöki kormányülés végén bejelentette, „a szakszervezetek követeléseinek figyelembe vételével” elfogadták a sürgősségi kormányrendeletet, amely értelmében

bruttó 1000 lejjel nő a pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet, 400 lejjel a kisegítő személyzet fizetése.

A koalíció ugyanakkor úgy döntött, hogy „folytatja a tárgyalásokat” a szakszervezetekkel az új bértábla kidolgozása érdekében, először a tanügyi szakszervezetekkel, majd a többi ágazatéval is.

A rendelet szerint, amely szerdán jelent meg a munkaügyi minisztérium honlapján,

június elsejétől nő a tanügyi alkalmazottak bére; ez megelőlegezi a 2024. január elsejétől esedékes béremelést.

Emellett a jövőre hatályba lépő új közalkalmazotti bértörvény szerint a kezdő pedagógusok fizetése nem lesz kisebb az országos bruttó átlagbérnél. A fizetéseket több szakaszban emelik az új bértörvényben előírt összegig, a jogszabály hatályba lépésétől számított legtöbb három éven belül. Az első szakaszban az előirányzott teljes béremelés 40 százalékát kapják meg a tanügyi alkalmazottak.

A tanügyi dolgozók béremelése 2,168 milliárd lejes költséget jelent az államnak.

Cărbunaru: lezárultak a tárgyalások

Elfogadta a kormány az oktatásról szóló sürgősségi rendeletet, a tárgyalások lezárultak – közölte csütörtökön Dan Cărbunaru kormányszóvivő, hozzátéve, hogy

a kormány elfogadta azokat a követeléseket, amelyeket a szakszervezetek fogalmaztak meg a tárgyalások kezdetén.

„Gyakorlatilag bejelenthetjük, hogy a követelésekről szóló tárgyalások lezárultak. A miniszterelnök utasítására a mai naptól kezdve Marius Budăi munkaügyi miniszter fokozza a párbeszédet az oktatási szakszervezetek képviselőivel a leendő bértörvényben szereplő bértábláról, Ligia Deca oktatási miniszter pedig folytatja a tárgyalásokat a szakszervezetek képviselőivel a kollektív munkaszerződésről” – mondta Dan Cărbunaru.

Arra a kérdésre, hogy a sztrájk befejezettnek tekinthető-e, a kormányszóvivő azt mondta:

Idézet
a tárgyalások lezárultak, ez a nyilvános üzenetünk”.

Hozzátette, a kormány nyitott a párbeszédre.

„Amikor arról beszéltem, hogy a tárgyalások lezárultak, arra a tényre utaltam, hogy a kormány ma (csütörtökön, szerk. megj.) már elfogadta azokat a követeléseket, amelyeket a szakszervezetek a párbeszédünk kezdetén a kormány asztalára tettek” – jelentette ki Cărbunaru.

A szakszervezetek hajthatatlanok, elutasítják a kormány ajánlatát

„A megbízatás, amelyet kaptunk, az volt, hogy utasítsuk el az ajánlatot. Az emberek vállalták az általános sztrájkot, az emberek döntenek, így várjuk a jövő hetet, hogy mi lesz a következő lépés.

Idézet
Remélhetőleg, helyreáll a normalitás, de minden attól függ, hogy az általunk képviselt emberek hogyan döntenek. Ez rajtuk múlik. (...)”

– jelentette ki Simion Hăncescu, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke, hangsúlyozva, hogy kötött mandátuma van.

A tanügyi alkalmazottak elégedetlenek azzal, hogy az új bértáblát három év leforgása alatt ültetik gyakorlatba, a béremelés részletekben történne – magyarázta a szakszervezeti elnök, és emlékeztetett arra, hogy az orvosok megkapták a kért teljes béremelést, amikor az egészségügyet kiemelt fontosságú ágazattá nyilvánították 2018-ban. A tanügyi alkalmazottak ugyanezt akarják – szögezte le.

„Az emberek azt mondták, nem elfogadható, hogy a bértábla gyakorlatba ültetését 3 évre tolják ki; sokkal gyorsabban meg kell valósítani. Ne feledjék, hogy mi azt mondtuk egy adott időpontban, hogy az emberek 25 százalékos fizetésemelést akarnak. Az ezer lejes emeléssel ez nem jön ki. A dolgok nagyon egyszerűek.

Idézet
Értékeljük, hogy a rendeletet elfogadták, de a kormány által javasolt időintervallumot, a 3 évet nem fogadjuk el”

– mutatott rá Hăncescu.

„A kormány azzal érvel, hogy a kiadta a rendeletet, és ennél többre jelenleg nincs lehetőség. A rendeletet elfogadták, és a munkaügyi minisztériumban tárgyalásokat fognak folytatni a bértábláról, mert tisztáznunk kell a kisegítő tanszemélyzettel és a kisegítő személyzettel kapcsolatos dolgokat is” – magyarázta.

Leszögezte azonban, hogy

egyelőre nem vesznek számításba másfajta tiltakozó akciókat.

Marius Nistor, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség vezetője is hangsúlyozta, hogy a szakszervezeti tagok követelik, hogy az oktatási minisztériummal egyeztetett bértáblát teljes egészében, júniustól kezdődően helyezzék hatályba, az ő megbízatásuk ennek kiharcolására terjed ki.

„Másra nem terjed ki a megbízatásunk, keddtől kollégáink folytatni fogják a tiltakozó akciót; kizárólag ők dönthetnek ebben az ügyben” – mondta Nistor.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a kormány képviselőivel lezajlott csütörtöki találkozón semmi újdonságot nem közöltek velük.

„Azért hívtak minket, hogy tudassák velünk, hogy ezt a sürgősségi rendelettervezetet elfogadták, és azt az oktatási intézményekben dolgozó kollégák tudomására kell hozni. Ők már ismerik annak tartalmát, tudják, hogy miről van szó” – mondta Nistor.

Ciucă: az elfogadott kormányrendelet radikálisan megváltoztatja a tanügyi bérezési rendszert

A kormánykoalíció garantálja azokat a fizetésemeléseket, amelyekben az oktatási rendszerben dolgozók részesülni fognak – jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök a kormány csütörtöki, rendkívüli ülésének elején.

Elmondta, a kormány nem tudja egyetlen határozattal jóvá tenni az oktatási rendszerben 30 év alatt felgyülemlett igazságtalanságokat és egyenlőtlenségeket, de a csütörtöki sürgősségi rendelet radikálisan megváltoztatja a tanügyi bérezés rendszerét.

Az oktatási rendszerben dolgozók, körülbelül 330 ezer személy lesz az első haszonélvezője az új bértáblának

– mutatott rá Ciucă az Agerpres beszámolója szerint.

„Itt az ideje felismerni, hogy Románia ma már nem engedheti meg magának, hogy a tanárokat és a diákokat távol tartsa az iskolától. Ezek nagyon fontos pillanatok a nyolcadik osztályos gyermekek számára, fontos pillanatok a gimnáziumot befejező fiatalok számára, akiknek érettségi vizsgát kell tenniük. Ezek olyan kérdések, amelyeket szem előtt tartottunk és tartunk, hogy visszatérjük normalitásba, és biztosítsuk a romániai oktatás egész átalakítási és modernizációs folyamatának koherenciáját” – tette hozzá a kormányfő.

Nicolae Ciucă meggyőződését fejezte ki, hogy ez a döntés és az oktatási szakszervezetek képviselőivel való újabb egyeztetés visszaadja a gyermekeknek „a reményt egy jobb jövőhöz”. Elismételte ugyanakkor, hogy az oktatás az egészségüggyel együtt a kormány prioritásai közé tartozik.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. június 01., csütörtök

Növeli az e-kereskedelem terjedését az eMAG

2022-ben a regionális ökoszisztéma 1,123 milliárd lejes fejlesztésével az eMAG csoport továbbra is növeli az e-kereskedelem elterjedését.

Növeli az e-kereskedelem terjedését az eMAG
Növeli az e-kereskedelem terjedését az eMAG
2023. június 01., csütörtök

Növeli az e-kereskedelem terjedését az eMAG

2023. május 31., szerda

Így tiltakoznak: négy órával halasztotta el a munkába állást a reggeli váltás a börtönökben

Az ország több börtönében is tiltakozó akciókba kezdtek szerdán a börtönőrök szakszervezeteinek tagjai, a reggel érkező váltás nem állt munkába, nem váltotta fel az éjszakai váltásban dolgozó és már 12 órája szolgálatban levő személyzetet.

Így tiltakoznak: négy órával halasztotta el a munkába állást a reggeli váltás a börtönökben
2023. május 30., kedd

Jogerős: harminc év börtönre ítélték a „caracali szörnyet”

Jogerősen harminc év börtönbüntetésre ítélte kedden a craiovai táblabíróság a „caracali szörnyként” elhíresült Gheorghe Dincát, akit két tizenéves lány elrablásában, megerőszakolásában és megölésében találtak bűnösnek.

Jogerős: harminc év börtönre ítélték a „caracali szörnyet”
2023. május 30., kedd

Továbbra sem sikerült megegyezni, folytatódik a tanügyi sztrájk

Folytatódik a tanügyi sztrájk, mivel a hatóságok nem tettek eleget a szakszervezetek mintegy 20 százalékos béremelésre vonatkozó követeléseinek – közölték a szakszervezeti vezetők kedden, a kormány képviselőivel folytatott tárgyalás után.

Továbbra sem sikerült megegyezni, folytatódik a tanügyi sztrájk
2023. május 30., kedd

A rendőrök is tüntetni készülnek, a rendszer megbénításával fenyegetnek, a börtönőrök is elégedetlenkednek

A rendőröket és rendőrségi szerződéses alkalmazottakat tömörítő országos szakszervezeti tömb (SNPPC) június 6-án, 7-én és 8-án utcai tüntetéseket szervez, és azzal fenyeget, hogy a tiltakozó akcióik akár a rendszer megbénításához is vezethetnek.

A rendőrök is tüntetni készülnek, a rendszer megbénításával fenyegetnek, a börtönőrök is elégedetlenkednek
2023. május 30., kedd

Tüntetésre várják a tanárokat

A tanügyi szakszervezetek kedden 11 órától tüntetést és tiltakozó felvonulást szerveznek a fővárosban.

Tüntetésre várják a tanárokat
Tüntetésre várják a tanárokat
2023. május 30., kedd

Tüntetésre várják a tanárokat

2023. május 29., hétfő

Tízezer kismama részesül 2000 lejes támogatásban

A beruházások és európai projektek minisztériuma hétfőn átutalta az összegeket az újszülöttcsomag-támogatások kifizetésére.

Tízezer kismama részesül 2000 lejes támogatásban
2023. május 29., hétfő

Tanügyminiszter: ha elhúzódik a sztrájk, lehetőség van a tanév meghosszabbítására

Ligia Deca tanügyminiszter azt ígérte hétfőn, hogy egyetlen tanuló tanulmányi helyzete nem marad lezáratlanul, és az összes nyolcadikos, illetve végzős diáknak lehetősége lesz vizsgázni. Emellett lehetőség van a tanév meghosszabbítására is.

Tanügyminiszter: ha elhúzódik a sztrájk, lehetőség van a tanév meghosszabbítására
2023. május 29., hétfő

Enyhe lehűlés követi a felmelegedést, záporokra, zivatarokra is számítani kell

Országszerte kitart a légköri instabilitás a következő két hétben is, a hőmérsékleti értékek napról napra változnak, és záporok, zivatarok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Enyhe lehűlés követi a felmelegedést, záporokra, zivatarokra is számítani kell
2023. május 29., hétfő

Brit nagykövet: magánlátogatásra érkezik III. Károly király Romániába

Magánlátogatást tesz III. Károly brit király Romániában – közölte hétfőn Andrew Noble brit nagykövet az Agerpres hírügynökséggel. Az uralkodó udvariassági látogatást tesz Klaus Iohannis államfőnél.

Brit nagykövet: magánlátogatásra érkezik III. Károly király Romániába
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM