Üdvözlik Svédország NATO-tagállammá válását

Üdvözlik Svédország NATO-tagállammá válását

Fotó: Pixabay

Joe Biden amerikai elnök közleményben köszöntötte Svédországot mint a NATO 32. tagállamát csütörtökön. Szerinte azzal, hogy Svédország formálisan is a NATO tagjává vált, a katonai szövetség által jelentett pajzs, valamint a transzatlanti biztonság erősebb, mint valaha.

Székelyhon

2024. március 08., 16:202024. március 08., 16:20

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy az Ukrajna elleni orosz agressziót követően, 2022 májusában két állam, Finnország és Svédország történelmi döntést hozott, amikor benyújtotta csatlakozási kérelmét az észak-atlanti szervezethez.

Svédország belépésével, ettől a naptól a NATO-nak 32 tagja van, „egységesebb, eltökéltebb és dinamikusabb, mint bármikor”

– írta az amerikai elnök, aki szerint újra bebizonyosodott, hogy a közös demokratikus értékek sora, valamint a kiállás ezekért teszi a NATO-t a világtörténelem legnagyobb katonai szövetségévé.

Joe Biden hozzáfűzte, hogy várakozással tekint az elé, hogy a NATO fennállásának 75. évfordulója alkalmából tartandó csúcstalálkozón az Egyesült Államok 31 szövetségesét Washingtonban láthassa vendégül.

Az észak-atlanti szervezet állam- és kormányfőinek ünnepi csúcstalálkozóját júliusban tartják az amerikai fővárosban.

Leadták a svéd NATO-csatlakozás ratifikációs okiratát Washingtonban

A svéd NATO-csatlakozás ratifikációs okirata leadásra került az amerikai külügyminisztériumnál – jelentette be csütörtökön a dokumentumot személyesen Washingtonba eljuttató Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki ezt követően telefonon egyeztetett svéd kollégájával – számol be az MTI.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető mindenekelőtt leszögezte, hogy a svéd NATO-tagság ratifikációját nemrég jóváhagyta az Országgyűlés, amihez

lényeges volt a Magyarország és Svédország közötti bizalom újraépítése, amiért a két miniszterelnök is sokat tett, egyebek mellett a védelmi megállapodás kiterjesztésével, ami kellő alapot adott a folyamat továbbléptetéséhez.

Arról számolt be, hogy az elfogadott ratifikációs okmányt ilyenkor a köztársasági elnöknek kell aláírnia, ami kedden megtörtént, ezt követte a külügyminiszteri ellenjegyzés, majd

a NATO szabályai szerint az okiratot fizikai valójában el kell juttatni az amerikai külügyminisztérium megfelelő részlegéhez.

„Ez a mai nap reggelén, hely idő szerint 8 órakor, azaz otthon délután 2-kor megtörtént. Utasításomra hazánk washingtoni nagykövete, Takács Szabolcs bement az amerikai külügyminisztériumba, bevitte a ratifikációs dokumentumot, (...) és ezáltal Magyarország részéről minden munkát elvégeztünk annak érdekében, hogy Svédország a NATO tagja lehessen” – közölte.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy svéd kollégájával, Tobias Billströmmel is egyeztetett telefonon, aki szintén az amerikai fővárosban tartózkodik, mivel nekik is letétbe kell helyezniük a saját hasonló iratukat, amivel jelzik, hogy készen állnak a csatlakozásra.

Idézet
Ha mindez megtörténik, akkor azt hiszem, hogy jövő hét elején már fel is vonhatják a svéd lobogót a NATO brüsszeli központjánál”

– emelte ki.

Szijjártó tudatta, hogy svéd hivatali partnerével, aki köszönetet mondott a ratifikációért, abban egyeztek meg, hogy ezt lehetőségnek tekintik arra, hogy

új lendületet adjanak a kétoldalú kapcsolatrendszernek annak érdekében, hogy az még előnyösebb legyen mindkét fél számára a jövőben.

A miniszter végül emlékeztetett rá, hogy az Országgyűlés jóváhagyási folyamata nem volt rövid, miután „a parlamenti képviselők jogosan tartották inzultusnak mindazt, amit kénytelenek voltak hallani egyes svéd politikusoktól az elmúlt hosszú években, amikor Magyarországot folyamatosan egyfajta boxzsáknak nézve nap mint nap alaptalan vádakkal ütötték, bántották”.

Idézet
Ezek a vádak mind-mind hazugak és alaptalanok voltak. A magyar demokratikus berendezkedést nincs joga senkinek megkérdőjelezni. Magyarország demokrácia, s a magyar politikai berendezkedés egy jól működő, demokratikus politikai berendezkedés. És nem fogadunk el senkitől erre vonatkozó alaptalan kritikákat, jól láthatóan a parlamenti képviselők sem voltak hajlandók ezt eltűrni”

– mondta Szijjártó.

A román külügyminisztérium is üdvözli Svédország NATO-csatlakozását

A külügyminisztérium üdvözli, hogy Svédország csatlakozott a NATO-hoz, és március 7-én letétbe helyezte ratifikációs okmányát az Egyesült Államok Külügyminisztériumánál – számol be az Agerpres.

A szaktárca pénteki közleménye kiemeli, Svédország a harminckettedik szövetséges állam, és csatlakozásával a NATO erősebbé és biztonságosabbá válik.

Ennek külön jelentősége van most, amikor Európa és az euroatlanti térség a legsúlyosabb biztonsági válsággal néz szembe a második világháború óta.

„A történelem legerősebb politikai-katonai szövetségéhez való csatlakozással Svédország a kollektív védelemben való részvétel felelősségét is magára vállalja, amely a NATO alapját képező három pillér egyike.

Idézet
Svédország NATO-csatlakozásának aktív támogatójaként Románia várakozással tekint az új szövetségessel való együttműködés elé, hogy egységes és koherens módon tovább erősítse az elrettentő és védelmi pozíciót a keleti szárnyon, északtól délig, a Balti-tengertől a Fekete-tengerig, az előretolt védelem egységes koncepciója érdekében”

– olvasható a közleményben.

A külügyminisztérium leszögezi, hogy Románia a nyitott kapuk politikájának híve marad, és támogatja a felvételt kérő országok erőfeszítéseit.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Minden, amit tudni kell ma elkezdődött választási kampányról

Június 9-én a helyi és megyei tanácsosok, polgármesterek és megyei tanácselnökök, valamint az európai parlamenti képviselők megválasztására várják a szavazópolgárokat az urnák elé.

Minden, amit tudni kell ma elkezdődött választási kampányról
2024. május 10., péntek

Nem csak Csíkszeredában indult ködösen a reggel

Az ország kilenc megyéjére, köztük erdélyiekre is kiterjedő, ködképződésre és jegesedésre figyelmeztető azonnali (nowcasting) előrejelzést bocsátott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Nem csak Csíkszeredában indult ködösen a reggel
2024. május 09., csütörtök

Pénteken kezdődik, június 8-ig tart az EP- és helyhatósági választási kampány

Elkezdődik pénteken a június 9-i európai parlamenti és helyhatósági választásokat megelőző kampány, amely alatt külön szabályok vonatkoznak a propagandatevékenységekre.

Pénteken kezdődik, június 8-ig tart az EP- és helyhatósági választási kampány
2024. május 07., kedd

Barabási Albert Lászlót tagjai közé választotta az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia

Az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia tagjainak sorába választották a csíkkarcfalvi születésű hálózatkutatót, Barabási Albert Lászlót, a bostoni Northeastern Egyetem professzorát.

Barabási Albert Lászlót tagjai közé választotta az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia
2024. május 07., kedd

Állandó és „vakációs” járatokkal bővült a brassói reptér kínálata, mutatjuk az újdonságokat

Megkezdték a jegyértékesítést hétfő estétől a Fly Lili légitársaság Brassóból induló repülőjárataira, június végétől Németországba, Spanyolországba, Olaszországba, Görögországba és Törökországba is lehet majd utazni heti három alkalommal.

Állandó és „vakációs” járatokkal bővült a brassói reptér kínálata, mutatjuk az újdonságokat
2024. május 07., kedd

Mostantól bármelyik pillanatban viharosra fordulhat az időjárás

Fokozott légköri instabilitásra vonatkozó elsőfokú (sárga jelzésű) riasztást adott ki kedden az ország 24 megyéjére és a fővárosra az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Mostantól bármelyik pillanatban viharosra fordulhat az időjárás
2024. május 07., kedd

Joe Biden fogadja az Amerikai Egyesült Államokba látogató Klaus Iohannist

Joe Biden amerikai elnök kedden a Fehér Házban találkozik Klaus Iohannis román elnökkel. A két elnök megünnepli Románia NATO-csatlakozásának 20. évfordulóját – jelentette be hétfőn Karine Jean-Pierre sajtótitkár a Fehér Ház honlapja szerint.

Joe Biden fogadja az Amerikai Egyesült Államokba látogató Klaus Iohannist
2024. május 06., hétfő

Néhány hűvösebb nap után visszatér a nyárias meleg

A következő napokban a régiók többségében lehűl az idő, a következő hét közepétől kezdődően azonban a nappali hőmérsékleti csúcsértékek elérhetik a 28 Celsius-fokot, csapadékra pedig országszerte lehet számítani.

Néhány hűvösebb nap után visszatér a nyárias meleg
2024. május 04., szombat

Meglehetősen pocsékul áll Románia a várható élettartam szempontjából

Spanyolországban a legmagasabb a várható élettartam az Európai Unióban, 84 év, míg Romániában a harmadik legalacsonyabb, 76,6 év. Az uniós átlag 81,5 év – derül ki az Eurostat pénteken közzétett adataiból.

Meglehetősen pocsékul áll Románia a várható élettartam szempontjából
2024. május 03., péntek

Vadászaton sült el a fegyver, egy 44 éves férfi életét vesztette

Meghalt egy 44 éves férfi Hunyad megyében, miután vadászat közben egyik társa véletlenül mellkason lőtte.

Vadászaton sült el a fegyver, egy 44 éves férfi életét vesztette
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!