Trump–Merkel-találkozó: közös amerikai–német érdekek

Trump–Merkel-találkozó: közös amerikai–német érdekek

Fotó: AP

A védelmi kiadások növeléséről, az Iszlám Állam elleni küzdelemről és az Oroszországgal fennálló viszonyról is tárgyalt egymással Donald Trump amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár Washingtonban.

Székelyhon

2017. március 19., 15:512017. március 19., 15:51

2017. március 19., 15:572017. március 19., 15:57

Az Amerikai Egyesült Államok és Németország közös érdekeit hangsúlyozta Donald Trump az Angela Merkel kancellárral tartott közös sajtóértekezletén pénteken a washingtoni Fehér Házban. Az amerikai elnök és a német kancellár első ízben találkozott egymással. Az amerikai elnök a sajtóértekezlet elején tett rövid nyilatkozatában gyümölcsözőnek minősítette a megbeszéléseket, amelyeken – mint mondta – elsősorban a NATO-ról és gazdasági kérdésekről esett szó.

Bevezetőjében Donald Trump megerősítette: az új amerikai kormányzat változatlanul támogatja a NATO-t, de megismételte, hogy Washington szükségesnek tartja az összes tagállam növekvő anyagi hozzájárulását az észak-atlanti szervezethez.

Az elnök elismerően szólt Angela Merkel, illetve Németország szerepvállalásáról a NATO-ban. Méltatta Berlin részvételét az afganisztáni nemzetközi misszióban. Ugyancsak elismeréssel szólt a kancellárnak az ukrajnai válság békés rendezése érdekében tett erőfeszítéseiről, s ezzel kapcsolatban megemlítette Francois Hollande, francia elnök szerepét is.

Donald Trump kiemelte a terrorizmus elleni küzdelem fontosságát, s ismételten hitet tett a határok ellenőrzése mellett.

Idézet
A bevándorlás nem jog, az állampolgárok biztonsága az első

– hangsúlyozta.

A német kancellár szintén rövid nyilatkozatot olvasott fel. Hangsúlyozta, hogy „sokkal jobb egymással, mint egymásról beszélni”. Mint elmondta: a NATO és a gazdasági kérdések mellett az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harc, az afganisztáni háború és az ukrajnai helyzet problémáit is megvitatta az amerikai elnökkel. Elmondta továbbá, hogy Berlin tartja magát a NATO-tagállamok azon közös céljához, amelyet a 2014-ben tartott NATO-csúcsértekezleten fogalmaztak meg, s amelynek értelmében 2024-ig valamennyi tagállam a GDP (bruttó hazai termék) két százalékát védelmi kiadásokra fordítja.

Angela Merkel a német védelmi kiadások növelését ígérte az amerikai elnöknek.

Merkel kifejtette, hogy okvetlenül javítani kell az Oroszországhoz fűződő viszonyon, szerinte azonban ehhez előbb meg kell oldani az ukrajnai helyzetet. Ezért – mint fogalmazott – egyelőre nem lát lehetőséget az Oroszország ellen éppen Ukrajna miatt bevezetett szankciók feloldására.

Ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy Trump elnök is támogatja az ukrajnai békefolyamatot és együttműködik majd Németországgal a minszki megállapodásban foglaltak teljesítése érdekében.

A német politikus hitet tett a globalizáció előnyei és egyúttal a még tisztességesebb kereskedelmi kapcsolatok mellett is.

A sajtóértekezleten Donald Trump egy német újságírónő kérdésére válaszolva leszögezte: nem a bezárkózó politika híve, a korrekt kereskedelmet támogatja. Az elnök hangsúlyozta: hamisak azok a hírek, amelyek arról szólnak, hogy ő az elzárkózás híve lenne. Hozzátette, hogy Németországgal például „fantasztikusan jó” kereskedelmi kapcsolatokra számít. A kereskedelem fontosságát hangsúlyozva Angela Merkel azon reményének adott hangot, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok között hamarosan folytatódhatnak a kereskedelmi tárgyalások. Az amerikai–német csúcstalálkozót Washingtonban óriási sajtóérdeklődés előzte meg. Részben a két ország világpolitikai súlya, részben pedig Trump elnök és Merkel kancellár egy sor kérdésben markánsan eltérő álláspontja és stílusa miatt.

Az ABC televízió például összeállítást közölt arról, hogy az elmúlt hónapokban – elsősorban a 2016-os amerikai elnökválasztás kampánya idején – a két politikus élesen bíráló nyilatkozatokat tett egymásról. A CNBC televízióban Jörg Forbrig, a German Marshall Alapítvány kutatója pénteken bennfentes információkra hivatkozva arról beszélt, hogy – mint utalt rá – Angela Merkel alaposan felkészült Donald Trumpból, s még a Playboy magazin 1990-ben Trumpról írt hosszas riportját is elolvasta. Az első amerikai kommentárok Donald Trump és Angela Merkel – a sajtótájékoztatón érzékelhető – derűs és feszültségektől mentes magatartását hangsúlyozták.

Furcsa kijelentések, kínos pillanatok

Donald Trump amerikai elnök pénteken a washingtoni Fehér Házban tartott közös sajtóértekezleten azt mondta Angela Merkel német kancellárnak, hogy „mindkettőnket lehallgattak”. A kancellár láthatóan elképedten nézett az elnökre, aki hozzátette: „legalább van valami közös bennünk”.

Donald Trump arra utalt, hogy az előző elnök,

Barack Obama adminisztrációja bizonyítottan lehallgattatta Merkelt,

miként – mint pár nappal ezelőtt állította – a tavalyi elnökválasztási kampány idején Obama őt és kampánycsapatát is figyeltette a New York-i Trump-toronyban. Merkel nem reagált Trump megjegyzésére.

Az elektronikus kommunikáció lehallgatására szakosodott brit figyelőszolgálat (GCHQ) amúgy cáfolta, hogy lehallgatta volna Trump telefonjait. A pénteki amerikai–német tárgyalásokat, illetve a közös sajtókonferenciát elemző szakértők az amerikai sajtóban nem kevés teret szenteltek – a megbeszélések tartalmi kérdései mellett – a két politikus eltérő stílusának és testbeszédének is. Megfigyelők szerint mindannyiszor Merkel mutatott meglepetést, Trump nem.

Galéria

Fotó: ABC News

Meglepte az elnök a kancellárt az Ovális Irodában is. Amikor ugyanis a megbeszélések után pár percre beengedték fotózni a sajtómunkásokat, hiába kérlelték Donald Trumpot, hogy a fotó kedvéért fogjon kezet Merkel kancellárral, az Egyesült Államok elnöke némi grimaszolás közepette elengedte a füle mellett a kérést, és meg sem moccant. A jelenetet Angela Merkel feszengő mosolya kísérte. A két vezető politikus egyébként Merkel Fehér Házba érkezésekor kezet fogott egymással.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 16., vasárnap

Halálos és sebesült román áldozatai is vannak a Kongói Demokratikus Köztársaságban dúló harcoknak

Egy román állampolgár meghalt, kettő megsebesült a Kongói Demokratikus Köztársaságban dúló harcokban – közölte vasárnap a román külügyminisztérium.

Halálos és sebesült román áldozatai is vannak a Kongói Demokratikus Köztársaságban dúló harcoknak
2024. június 15., szombat

Potápi Árpád János: megjelentek a Kőrösi Csoma Sándor-program és a Petőfi Sándor-program idei felhívásai

Megjelentek a Kőrösi Csoma Sándor-program és a Petőfi Sándor-program idei felhívásai – jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton.

Potápi Árpád János: megjelentek a Kőrösi Csoma Sándor-program és a Petőfi Sándor-program idei felhívásai
2024. június 14., péntek

Tartják magukat a szeptemberben esedékes elnökválasztás menetrendjéhez

Szeptemberben tartják az államelnök-választást, ahogyan arról már megállapodás született a koalícióban – jelentette ki pénteken Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Tartják magukat a szeptemberben esedékes elnökválasztás menetrendjéhez
2024. június 13., csütörtök

Nem kevés: huszonhat százalékkal nőtt a négyhavi folyó fizetési mérleghiány

Január 1. és április 30. között Románia folyó fizetési mérleghiánya 6,576 milliárd euróra emelkedett, szemben a 2023 azonos időszakában regisztrált 5,191 milliárd euróval.

Nem kevés: huszonhat százalékkal nőtt a négyhavi folyó fizetési mérleghiány
2024. június 13., csütörtök

Csütörtök délutántól ismét viharossá válik az időjárás

Az ország 34 megyéjére és Bukarestre érvényes sárga jelzésű riasztást adott ki csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a várható zivatarok miatt. Délen továbbra is marad a kánikula.

Csütörtök délutántól ismét viharossá válik az időjárás
2024. június 13., csütörtök

Milyen felvételizők az erdélyi magyar középiskolások?

Ha középiskolás felvételiző vagy, szánj néhány percet a Felvi.ro kutatására, amely arra keresi a választ, hogy milyen felvételizők az erdélyi magyar középiskolások.

Milyen felvételizők az erdélyi magyar középiskolások?
2024. június 12., szerda

Felszabadulásának 25. évfordulóját ünnepli Koszovó

Koszovó szerdán felszabadulásának 25. évfordulóját ünnepelte, azt a napot, amikor a szerb csapatok kivonultak a területről.

Felszabadulásának 25. évfordulóját ünnepli Koszovó
2024. június 12., szerda

A Csíki Székely Múzeum és Molnár Levente is Magyar Művészetért Díjban részesül

Erdélyi művészeket, jogászt, egyesületet és kulturális intézményt is díjaznak a Magyar Művészetért Díjrendszer 47. gáláján június 13-án a budapesti Klauzál Házban.

A Csíki Székely Múzeum és Molnár Levente is Magyar Művészetért Díjban részesül
2024. június 12., szerda

Vádat emeltek a hat ember halálát okozó crevediai robbanás ügyében

Vádat emelt a legfőbb ügyészség a crevediai LPG-állomás két tulajdonosa, Ionuţ Doldurea és Cosmin Stângă ellen gondatlanságból elkövetett, katasztrófát okozó rongálás és a munkavédelmi szabályok megsértése miatt.

Vádat emeltek a hat ember halálát okozó crevediai robbanás ügyében
2024. június 12., szerda

A gyógyszerek és mosószerek drágultak a legnagyobb mértékben

A postai szolgáltatások, a gyógyszerek és a mosószerek drágultak a legnagyobb mértékben 2024 májusában az előző év ötödik hónapjához képest – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közzétett adataiból.

A gyógyszerek és mosószerek drágultak a legnagyobb mértékben
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!