Belföld
Külföld
HIRDETÉS

Szükségállapot harminc napig – az államfő ismertette a részleteket

Iszlai Katalin 2020. március 16., 16:25 utolsó módosítás: 2020. március 16., 16:29

Azonnali hatállyal szükségállapotot rendelt el Romániában Klaus Johannis államfő hétfőn a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében. A harminc napig tartó rendkívüli állapot idejére felfüggesztették az oktatást, illetve egy sor egyéb intézkedést is foganatosítottak.

Szükségállapot harminc napig – az államfő ismertette a részleteket
galéria
Klaus Johannis államfő Fotó: Presidency.ro

Hétfőtől kezdődően 30 napig szükségállapot lépett életbe Románia egész területén – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Klaus Johannis államfő. Mint mondta,

a koronavírus terjedését csak olyan rendkívüli intézkedésekkel lehet megállítani, amelyek már bebizonyították hatékonyságukat más, fokozottan érintett országokban.

A szükségállapottal járó intézkedések érintik az egészségügyet, a szociális rendszert, a gazdasági szférát és bizonyos polgári jogokat is.

Meghosszabbított oktatási szünet

Klaus Johannis az intézkedések felsorolását az oktatási kényszerszünet meghosszabbításával kezdte: elmondása szerint

a szükségállapot idejére felfüggesztik az oktatást az iskolákban és az egyetemeken egyaránt.

Emellett szükség esetén megszabhatják a gyógyszerek, egészségügyi eszközök, az alapélelmiszerek és a közszolgáltatások (víz, elektromos áram, gáz, üzemanyag stb) árának felső értékét. Ezt az árak elmúlt három hónapban jegyzett átlagából számolnák ki. Az államelnök továbbá azt is leszögezte, hogy

minden koronavírusos eset ellátásának költségeit az állam biztosítja.

Azok az alkalmazottak, akiknek munkahelyét bezárták vagy korlátozták a vírus terjedésének megfékezése érdekében, szociális védelemben részesülnek. Az oktatási szünet miatt a szülőknek továbbra is járnak szabadnapok, ez alól kivételt képeznek a védelmi ágazatokban és az egészségügyben dolgozók, illetve a börtönök személyzete. Utóbbiak ehelyett béremelésben részesülhetnek.

Az egészségügyben további engedményeket is elrendeltek: fontos változás, hogy a szükségállapot idején versenyvizsga nélkül is alkalmazhatnak személyzetet az orvos- és ápolóhiány kiküszöbölése érdekében. Az igazságügyi intézményekben továbbá kizárólag sürgősségi eseteket tárgyalnak a következő 30 napban. Az államelnök arra is kitért, hogy

szükség esetén további intézkedéseket vezethetnek be a szükségállapot ideje alatt.

Ilyen lehet a határátkelők lezárása, a vendéglők, kávéházak, klubok és egyéb nyilvános helyek ideiglenes bezárása vagy a közúti, vasúti, vízi és légi közlekedést megtiltása különböző útvonalakon.

Johannis azt is leszögezte: hiába hoznak a hatóságok szigorú intézkedéseket, ha a lakosság nem tartja tiszteletben ezeket. Arra kérte az ország lakóit: hallgassák meg a tanácsokat, tartsák be a szabályokat, tartsák tisztán kezeiket, kerüljék el a tömeget és lehetőség szerint ne hagyják el otthonaikat.  

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat