Négynapos munkahét: álom vagy lehetőség?

Négynapos munkahét: álom vagy lehetőség?

Sok a kérdőjel. Egy elvállalt munkára valószínűleg kihatással lenne a négynapos munkahét

Fotó: Veres Nándor

Hétfőtől csütörtökig munka, péntektől vasárnapig pihenés – sokak szeme előtt egyfajta ideális munkahelyi álomképként lebeg a négynapos munkahét, amelynek lehetőségét Romániában is meghonosítaná egy törvénytervezet. A négynapos munkahét azonban nem minden ágazatban megoldható, és sok kérdést vet fel a munkaegészségtantól a közlekedésen át az oktatási rendszerig.

Szász Cs. Emese

2022. május 02., 09:002022. május 02., 09:00

2022. április 29., 15:202022. április 29., 15:20

A világjárvány megjelenésével visszafordíthatatlan átalakulás kezdődött a fejlett világ munkaerőpiacain, a rugalmas foglalkoztatási formák iránti igény mára elvárássá vált. Több európai ország is próbálkozik a heti négynapos munkavégzés bevezetésével, amelynek eredményeképp háromnapos pihenője lenne a dolgozóknak.

Izland, Nagy-Britannia és Spanyolország ennek lehetőségét már biztosította, sőt kísérleti programokat is elindítottak. Izland élen jár a rövidebb munkahét bevezetésében, és tapasztalataik szerint nemhogy csökkent volna a termelékenység, hanem éppen ellenkezőleg, nőtt a munkavállalók hatékonysága. Legutóbb Belgium döntött arról, megteremti a lehetőségét annak, hogy a péntek is pihenőnap lehessen.

Nem mindenütt alkalmazható

Romániában a képviselőházi szakbizottságok asztalán van egy erről szóló javaslat. A honatyák most azt mérlegelik, milyen törvényi és gazdasági lehetőségek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy lehetővé tegyék a heti négy napot tartó foglalkoztatottságot. Csép Andrea képviselő, az RMDSZ szociális és munkaügyi szakpolitikusa a Székelyhonnak elmondta, a törvénytervezet lehetőséget biztosítana arra, hogy a heti 40 munkaórát ne öt, hanem négy nap alatt dolgozzák le, ami napi tízórás műszakot jelentene négy napon át.

A hosszabb munkanapért cserébe azonban hosszabb hétvége járna, tehát hétfőtől csütörtökig napi tíz órát dolgoznának a munkavállalók, péntektől vasárnapig pedig pihennének.

„A tervezet a szenátusból jött át a képviselőházba, a képviselőház lesz a döntőház. De sokkal összetettebb ez a kérdés, mintsem hogy pikk-pakk döntsünk róla. Sokkal több vetülete van ennek, mint elsőre hangzik” – fogalmazott a képviselő, aki rámutatott, a munkatörvénykönyv jelenleg is megadja a lehetőséget, hogy amennyiben olyan típusú munkát végez az illető személy, és megegyezik a munkaadójával, akkor kevesebb napot dolgozzon egy héten, vagy más felállásban, mint a megszokott hétköznap és hétvége. „Emellett sok kérdést vet fel a tervezet, mert

több olyan terület is van, amely nem szünetelhet hétvégén sem, nemhogy három napon át. Ilyen az egészségügy, továbbá azok a szolgáltatások, amelyeket minden nap használunk, a tömegközlekedéstől elkezdve az áram- és vízszolgáltatásig, vagy a vendéglátás, turizmus.

A mezőgazdaságban sem mennek el az állatok szabadnapokra, ott a folytonosságot muszáj biztosítani. Ugyanakkor az emberi teljesítőképességet is érdemes megvizsgálni, vajon képes az ember odafigyelni a munkájára tíz órán át? Képes egy varrónő tíz órán keresztül nyomni a pedált. Ügyfélfogadóként emberekkel dolgozni sem könnyű tíz órán át, szüksége van az embernek a kikapcsolódásra, regenerálódásra” – jelezte Csép Andrea. Hozzátette:

köztudott, hogy a legtöbb munkabaleset is akkor történik, amikor túlhajszolt a munkavégző, mert ha összegyűl a fáradtság, a stressz, az egyértelműen rányomja bélyegét a teljesítményre is.

Jót tenne a turizmusnak, de az egészségnek is?

A képviselő ugyanakkor megemlítette, hogy a magáncégeknél lehet a négynapos munkahétnek olyan haszna például, hogy pénteken nem kell fűtse és világítsa a munkahelyi irodát, költséget spórol meg ezzel, a munkavállalók szempontjából pedig egy hosszabb hétvége több kirándulást, kikapcsolódást eredményezhet, ami jót tesz a turizmusnak, a vendéglátásnak. „Számos kérdés merül fel azonban még a rövidebb munkahéttel kapcsolatban, például az, hogy a gyerekek heti öt napon át járnak iskolába. Akkor lesznek olyan kategóriák, amelyek nem választhatják a négynapos munkahetet: például a tanárnak pénteken is órát kell tartania, az iskolai asszisztens, a menza személyzete diszkriminálva lesz a többi ágazatban dolgozóhoz képest?

Vagy az oktatási rendszerben is bevezetjük a négynapos munkahetet?

– tette fel a téma kapcsán elkerülhetetlenül felmerülő kérdések egyikét Csép Andrea. Szerinte sok mindent kell körbejárni és megnézni, hogy milyen hozadéka lenne egy ilyen intézkedésnek. „Érdekes az ötlet, de annyi területre terjed ki, annyi mindent befolyásol, hogy nagyon részletesen meg kell vizsgálni szakemberekkel, hogy mit jelent a tízórai termelés négy napon át, és a háromnapos pihenés. Szakszervezetekkel kell egyeztetni, egészség szempontjából is körül kell járni, megnézni, milyen hatása van a gazdaságra és az intézményeinkre” – magyarázta fenntartásait a képviselő.

Ahol működik

A gyergyószentmiklósi székhelyű Tig-Rad System építőipari vállalat immár hetven alkalmazottja már több mint egy éve ebben a rendszerben dolgozik. Amint Bajkó Tibor cégvezető elmondta, 2021. március 15-én úgy kezdhették el a munkát a vállalat alkalmazottai, hogy tudták, a szokott nyolc helyett tíz órát kell dolgozniuk, de cserében kapnak egy plusz fizetett szabadnapot. „Ez egy megállapodás volt a munkavállalók képviseletével. Az ötlet onnan jött, hogy láttuk, az építőiparban nem idegen a tízórás munkaprogram, sokan ráadásul hétvégén kalákába járnak, vagy a cégen kívül vállalnak még munkát, amire sokszor rámegy a vasárnap is. Mi most úgy dolgozzuk le a munkatörvény által előírt heti kötelező munkaórákat, hogy négy napig tíz órát dolgozunk, tehát valójában a pénteket ledolgozzuk a többi hétköznap” – fejtette ki a cégvezető.

Hozzátette, amikor ezt ajánlatként felvezették a munkavállalók képviselői felé, mindenki visszament a csoportjához, és megbeszélte a beosztottjaival, akik teljes egyetértéssel fogadták el a javaslatot.

Jónak tartják munkavállalók is, és be is vált, ami onnan is látszik, hogy mi ezt úgy vezettük be, hogy azt mondtuk, ősszel, amikor jönnek a hidegek és a napok rövidebbek, akkor visszaállunk a régi munkarendre. A munkavállalók kérése azonban októberben az volt, hogy inkább dolgoznak sötétben is, csak hagyjuk meg a háromnapos hétvégét. Úgyhogy egy évnél régebb dolgozunk így már

– fogalmazott Bajkó Tibor. Hozzátette, amióta ezt a rendszert alkalmazzák, lett hét-nyolc új munkavállalója, akik kifejezetten a háromnapos pihenő miatt jöttek a cégéhez dolgozni.

A cégvezető úgy látja, nem fáradnak el a tízórás munkanap alatt sem sokkal jobban a munkásai, munkaszervezés kérdése az egész, ugyanakkor a cége számára ugyanúgy jönnek az eredmények, mint azelőtt. S bár apróságnak tűnik, de az sem elhanyagolható, hogy a munkatársak péntekenként munkaügyben nem kell közlekedjenek, így nem koptatják az autógumit, nem porlasztják az üzemanyagot.

szóljon hozzá!
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 122. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 122. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. április 28., csütörtök

Járványnapló: enyhén, de csökkent az esetszám

1146 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában szerda óta, 22 832 teszt eredményének feldolgozását követően – derül ki a Stratégiai Kommunikációs Csoport csütörtöki tájékoztatásából (egy nappal korábban ez a szám 1464 volt).

Járványnapló: enyhén, de csökkent az esetszám
Járványnapló: enyhén, de csökkent az esetszám
2022. április 28., csütörtök

Járványnapló: enyhén, de csökkent az esetszám

2022. április 28., csütörtök

Ismét adathalász vírus terjed, ezúttal szöveges üzenetben

Szöveges üzenetben terjedő átverésre hívja fel a figyelmet Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében a román rendőrség: az elmúlt napokban ismételten többen is kaptak különböző linkeket tartalmazó szöveges üzeneteket.

Ismét adathalász vírus terjed, ezúttal szöveges üzenetben
2022. április 27., szerda

Ismét megduplázódott, így már 1400 feletti az esetszám

Ahogyan az hétfőről keddre történt, keddről szerdára ismét megduplázódott az egy nap alatt regisztrált koronavírusos megbetegedések száma Romániában.

Ismét megduplázódott, így már 1400 feletti az esetszám
2022. április 27., szerda

Sárga riasztás – záporokra, zivatarokra kell számítani országszerte

Nagy mennyiségű esőre figyelmeztető sárga riasztást adott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország szinte egész területére.

Sárga riasztás – záporokra, zivatarokra kell számítani országszerte
2022. április 26., kedd

Koronavírus számokban: megduplázódott az esetszám

Az elvégzett tesztek és az egy nap alatt regisztrált koronavírusos megbetegedések száma is  duplájára növekedett keddre Romániában.

Koronavírus számokban: megduplázódott az esetszám
2022. április 26., kedd

Előrejelzés: igazi tavaszias napok elé nézünk, de a csapadék sem fog hiányozni

Az ilyenkor megszokottnál valamelyest alacsonyabb hőmérsékleti értékekre számíthatunk az előttünk álló két hétben, ezen a héten gyakran várható csapadék – derül ki az ANM április 25-étől május 8-áig tartó időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Előrejelzés: igazi tavaszias napok elé nézünk, de a csapadék sem fog hiányozni
2022. április 25., hétfő

Járványnapló: alig háromszáz feletti a napi esetszám

Tovább csökkent az egy nap alatt regisztrált koronavírusos megbetegedések száma az országban: mostmár alig haladja meg a háromszázat. A halálesetek számát illetően is meglepő a változás: a legfrissebb adatok egyetlen személy elhunytáról tájékoztatnak.

Járványnapló: alig háromszáz feletti a napi esetszám
2022. április 24., vasárnap

Hétvégi tesztüzem: 500 alá esett az új esetek száma

Noha 566-ról 494-re esett vissza az egy nap alatt regisztrált koronavírusos megbetegedések száma vasárnapra, az elvégzett tesztek és a pozitív esetek aránya 4,9 százalékról 5,2-re növekedett.

Hétvégi tesztüzem: 500 alá esett az új esetek száma
2022. április 23., szombat

Járványnapló: hatszáz alá csökkent az esetszám

Továbbra is minden járványmutató javulni látszik: napról napra csökken az elhalálozások és a kórházban kezelt koronavírus-fertőzöttek száma is, az esetszám pedig hatszáz alá esett szombatra.

Járványnapló: hatszáz alá csökkent az esetszám
2022. április 22., péntek

Országos járványnapló: ezer alá csökkent az új esetek száma

Minden járványmutató javult csütörtökre az egy nappal korábbi adatokhoz képest.

Országos járványnapló: ezer alá csökkent az új esetek száma
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM