Letöltendővel büntetnék az ittasan, drog hatása alatt vagy jogosítvány nélkül halálos balesetet okozókat

Letöltendővel büntetnék az ittasan, drog hatása alatt vagy jogosítvány nélkül halálos balesetet okozókat

Ha a képviselőház is a szenátushoz hasonlóan dönt, nem úszhatják meg a börtönbüntetést a jogosítvány nélkül, illetve alkohol vagy drog hatása alatt halálos baleset okozók

Fotó: Erdély Bálint Előd

Szigorítani kellene a halálos balesetet okozó ittas vagy jogosítvány nélküli vezetésért kiszabható büntetéseket, de a letöltendő börtönbüntetést minden ilyen esetben általánossá tenni, nem biztos, hogy jó ötlet, ugyanis minden ügy egyedi kivizsgálást és elbírálást igényel – mondta el a lapunknak nyilatkozó ügyész, akit a szenátus által elfogadott új törvénytervezet apropóján kérdeztünk meg a témában. Nem csak az enyhe büntetéseken kellene szigorítani, a kivizsgálási procedúrán is lenne amit javítani – ez már az igazságügyi közlekedési szakértő véleménye.

Széchely István

2023. február 13., 21:112023. február 13., 21:11

Egyhangúlag szavazta meg a minap első kamaraként a szenátus azt a törvénytervezetet, amely letöltendő börtönbüntetést ír elő azokra a sofőrökre, akik

alkohol vagy kábítószer hatása alatt, illetve jogosítvány nélküli vezetés során okoznak halálos balesetet.

A törvénytervezetről még a képviselőháznak is döntenie kell, tehát akkor módosul a büntető törvénykönyv, ha ügydöntő kamaraként a képviselőház is elfogadja azt. Hogy szükséges-e a szigorítás, illetve hogy milyen gyakoriak az ilyen esetek, ügyészt és igazságügyi közlekedési szakértőt kérdeztünk.

A szigorítás mellett van Kiss Kató ügyész, de abban nem biztos, hogy kivétel nélkül mindenkit börtönbe kellene küldeni, aki hasonló bűncselekményt követ el. „Úgy gondolom, hogy a szigorítás egy jó kezdeményezés, biztos vagyok benne, hogy jobban elrettentené az embereket, ugyanakkor a véleményem mégiscsak az, hogy eddig is megvolt rá a lehetőség, és ha súlyos körülmények között történt a baleset, eddig is letöltendőt kaptak az elkövetők. De ha valaki megivott két pohár sört és nem volt részeg, de úgy okozott balesetet, én nem vagyok benne biztos, hogy ez a legjobb megoldás.

Idézet
Nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha mindenki letöltendőt kap”

– magyarázta. Noha ügyészként az ő meglátása az, hogy

egyes bűncselekményeknek nevetségesen kicsik a büntetési tételei, és a bíróknak nagy a mozgástere az ítélethozatalkor, ezt a mozgásteret mégis meghagyná az említett közlekedési bűncselekmények esetében.

Előfordulhat ugyanis, hogy nem indokolt a letöltendő börtönbüntetés. „Úgy gondolom, hogy tényleg jó, ha elkezdjük megnézni, hogy melyek azok a bűncselekmények, amelyek nagyon gyakoriak, és azokon kicsit szigorítunk, de

Idézet
én inkább a büntetés határértékeit emelném, nem a letöltendőt kötelezném, mert akkor nagyon könnyen olyan emberek kerülhetnek börtönbe, akik nem feltétlenül oda valók, miközben van nem egy olyan bűncselekmény, ahol ezt könnyen meg lehet úszni, mert nagyon kicsik az azokért kiszabható börtönbüntetések.

Egyértelmű, hogy minden bűncselekményt meg kell torolni, de ennek ne vegyük el a preventív hatását, mert nem az a lényeg, hogy az embereket berakjuk a börtönbe, hanem az, hogy elkerüljük ezeknek a bűncselekményeknek a megismétlődését” – mondta az ügyész.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

A szigorításra véleménye szerint azért lenne szükség, mert

a lopás mellett az ittas vezetés a leggyakoribb bűncselekmények egyike Romániában.

A büntetések nagysága is reflektál arra a kritériumra, hogy mennyire gyakori az adott bűncselekmény, ugyanis annak az elkövetésétől kell elrettenteni az embereket – mondta Kiss Kató. Tapasztalata szerint térségünkben elsősorban az ittas vezetés a jellemző, a drog hatása alatt történő vezetés ritka, ugyanakkor

nem nagy az alkoholos befolyásoltság alatt okozott halálos közúti balesetek gyakorisága sem

– tudtuk meg az ügyésztől.

Többnyire felfüggesztettet kapnak, de ez nagyban függ az alkoholértéktől és az előélettől is

Jelenleg többnyire felfüggesztett börtönbüntetést rendelnek el a bíróságok az ilyen bűncselekmények elkövetőire, ha nem büntetett előéletűek. Ez persze attól is függ, hogy mekkora alkoholértéket mértek a bűncselekmény elkövetésekor az elkövető leheletében.

Idézet
2,5-3 ezrelékes értéknél már inkább letöltendőt kapnak. Ez az érték egy átlagos fizikumú embernél már az alkoholos kóma közelségét jelenti. 1,5-ig terjedő értéket még 2-3 pohár sör is okozhat, ami nem feltétlenül azt jelenti, hogy az ember részeg, csak azt, hogy ivott.

Mi ügyészként mindig – éppen úgy, ahogy most a törvénytervezetben van – javasoljuk a börtönbüntetést, amikor nagyobb az alkoholérték, vagy olyan esetben, amikor nincs jogosítványa az illetőnek” – magyarázta Kiss Kató, hangsúlyozva azonban, hogy a jogosítvány nélküli vezetésnél különbséget kell tenni két fontos körülmény között.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Ha a közlekedési bűncselekmény elkövetőjének sosem volt jogosítványa, akkor börtönbüntetést javasol az ügyész, ám enyhítő körülményként kezelik azt, ha volt jogosítványa az illetőnek, csak korábban bevonták azt például gyorshajtás miatt, ugyanis ez azt jelenti, hogy az elkövető megtanult vezetni.

A büntető törvénykönyv is különbséget tesz a két eset között, külön cikkelyekben szerepelnek azok. Az említett körülmények miatt Kiss Kató véleménye az, hogy a büntetés súlyosságának a határait kellene növelni, nem pedig általánossá tenni a letöltendő börtönbüntetést, ugyanis minden ilyen ügy egyedi kivizsgálást és elbírálást igényel.

Gyorsan visszakaphatják a jogosítványt

Amellett, hogy enyhék a büntetések, Szilágyi Ferenc igazságügyi közlekedési szakértő azt is gondnak tartja, hogy az ittasan vagy jogosítvány nélkül halálos balesetet okozók túl gyorsan visszakaphatják jogosítványukat.

Idézet
Az elmúlt harminc évben nem igazán volt jellemző, hogy ilyen halálos balesetért börtönbe kerültek volna az elkövetők. Ha büntetlen előéletűek, kapnak 3-4 év felfüggesztettet és 2-3 év megfigyelést, ami alatt jól kell viselkedjenek.

A törvény azt írja, hogy a jogosítvány érvénytelenítése után egy évvel már újra vizsgázhat, akkor is, ha még folyamatban van a felfüggesztett börtönbüntetése, ha pedig bezárták valamennyi időre, akkor a szabadulása utáni hatodik hónapban már újra vizsgázhat” – sorolta az általa problémásnak vélt körülményeket az igazságügyi közlekedési szakértő, aki egyben gépjárművezető-oktató is. Hozzáfűzte, hogy korábban az újravizsgázás feltétele az volt, hogy az illető előtte újra elvégzi a sofőriskolát, de körülbelül tíz éve azt is eltörölték, így

a vezetési órák után mehet vizsgázni az, aki visszaszerezné a jogosítványát.

„Mondhatni, nem igazán van visszatartó ereje a törvénynek” – jegyezte meg.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Későn kerül képbe a közlekedési szakértő

Szilágyi Ferenc szerint a baleseti helyszínek felmérésének az eljárásán is lenne mit javítani. „A törvény olyan, hogy igazságügyi közlekedési szakértőként én akkor jövök képbe csak, amikor már eltelt fél év, egy év vagy másfél év a baleset után, és a pereskedés, fellebbezések során egy ügyvédnek, nyomozónak vagy ügyésznek eszébe jut, hogy szakértői vizsgálat kellene. De másfél, két év után már a gépkocsi és a nyomok sincsenek meg.

Idézet
Volt már olyan eset, hogy másfél évvel a baleset után azt kérdezték tőlem, hogy a biztonsági öv be volt-e kötve”

– magyarázta. Történt már olyan, több emberéletet követelő baleset is, amelyben a gépkocsivezető az öv helyett csak egy üres csatot dugott a csatlakozóba, hogy kiiktassa visszajelzést – azt szerencsére lefotózta a helyszínelő –,

egy másik ügyben viszont szakértőként arra a kérdésre kellett volna választ adjon két évvel a baleset után, hogy a kő támfalon hagyott-e festéknyomot az autó

– mesélte a gyakorlatról.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Az ittasan vagy jogosítvány nélküli vezetés során okozott balesetekről Szilágyi Ferenc azt mondta, ezek viszonylag gyakoriak, ugyanis

az alkoholtól beszűkül a gépkocsivezető látótere, csökken a helyes ítélőképessége és romlanak a reflexei, a jogosítvány nélkül volánhoz ülők pedig a menekülés során szokták elveszíteni az uralmat a gépkocsi fölött.

Az azonban szerinte sem jellemző, hogy az ittas sofőrök súlyosabb baleseteket okoznak.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 17., szombat

Orbán szerint a parlamenti ülésszak kezdetén ratifikálhatják Svédország NATO-csatlakozását

A parlament tavaszi ülésszakának kezdetén ratifikálhatjuk Svédország NATO-csatlakozását – közölte szombaton, Budapesten tartott évértékelő beszédében Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán szerint a parlamenti ülésszak kezdetén ratifikálhatják Svédország NATO-csatlakozását
2024. február 17., szombat

A zöldenergiáé a jövő Orbán Viktor szerint

A jövő a zöldenergiáé, meg persze azoké, akik gyorsan és ésszerűen tudnak átállni – jelentette ki a miniszterelnök szombati, évértékelő beszédében. Ugyanakkor szerinte a 2023-as extra nehéz évből sikerült „ép bőrrel kikecmeregni”.

A zöldenergiáé a jövő Orbán Viktor szerint
2024. február 17., szombat

Orbán: helyes volt a lemondás a kegyelmi ügyben

A gyermekek bántalmazása esetén kegyelemnek helye nincs, ezért a kegyelmi ügyben a lemondás helyes volt, és megerősít bennünket – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében.

Orbán: helyes volt a lemondás a kegyelmi ügyben
2024. február 17., szombat

Nem sikerült közös nevezőre jutni a PSD-PNL koalícióban a választások összevonásáról

Nem sikerült közös nevezőre jutni a koalícióban a választások megszervezését illetően – közölte Ionuţ Stroe, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője. Ezt támasztotta alá Mihai Tudose, a PSD EP-képviselő nyilatkozata is.

Nem sikerült közös nevezőre jutni a PSD-PNL koalícióban a választások összevonásáról
2024. február 17., szombat

Magyar vér havasalföldi vajdák ereiben

Gondolta volna, hogy például a híres havasalföldi uralkodó, Mircea cel Bătrân legalább annyira tekinthető magyarnak, mint románnak? És ezt már román sajtó is kezdi beismerni. Legalábbis az Adevarul.ro portál minapi cikkében ezekről is olvashatunk.

Magyar vér havasalföldi vajdák ereiben
Magyar vér havasalföldi vajdák ereiben
2024. február 17., szombat

Magyar vér havasalföldi vajdák ereiben

2024. február 16., péntek

Újabb 250 lejt utal a kormány a szociális kártyák tulajdonosainak

Az európai beruházásokért és projektekért felelős minisztérium (MIPE) pénteken elkezdi az alapélelmiszerekre és meleg ételre költhető 250 lejes támogatás utalását a szociális kártyákra.

Újabb 250 lejt utal a kormány a szociális kártyák tulajdonosainak
2024. február 16., péntek

Több határátkelőnél is külön forgalmi sávokat alakítottak ki az EU-ban bejegyzett teherautóknak

Az ország több közúti határátkelőjénél már külön forgalmi sávokon zajlik az Európai Unióban bejegyzett tehergépkocsik ellenőrzése – jelentette be a pénteki kormányülésen Marcel Ciolacu.

Több határátkelőnél is külön forgalmi sávokat alakítottak ki az EU-ban bejegyzett teherautóknak
2024. február 16., péntek

Meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus

Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus – közölte pénteken az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN).

Meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus
2024. február 15., csütörtök

Meghaladta a kétmilliót a januárban visszaváltott italcsomagolások száma

2024 januárjában több mint kétmillió italcsomagolást váltottak vissza országszerte a fogyasztók a betétdíjas visszaváltási rendszeren (SGR) keresztül.

Meghaladta a kétmilliót a januárban visszaváltott italcsomagolások száma
2024. február 15., csütörtök

Február végéig minden kedvezményezett megkapja a Szülőföldön magyarul programban folyósított támogatást

Az OTP Bank Románia február 29-éig hosszabbította meg a Szülőföldön magyarul program támogatásainak kifizetési határidejét – tájékoztat szerkesztőségünknek is elküldött közleményben a pénzintézet sajtóosztálya.

Február végéig minden kedvezményezett megkapja a Szülőföldön magyarul programban folyósított támogatást
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM