Kárpátaljai mindennapok a háború árnyékában

Kárpátaljai mindennapok a háború árnyékában

Ungvár, sorban állás a bankautomata előtt

Fotó: Varga Brigitta

Belefáradtak az emberek az állandó félelembe, a légvédelmi szirénák szinte napi szintű zúgásába Kárpátalján. A kezdeti pánikot követően kialakult a megmásított hétköznapok rendje, nem állt meg az élet a háború árnyékában sem. Bujdosó Ivettel, a Kárpáti Igaz Szó újságírójával beszélgettünk.

Barabás Hajnal

2022. június 19., 11:462022. június 19., 11:46

„Az első hírek hallatán hitetlenséggel fogadtuk az orosz támadásról szóló híreket Kárpátalján. Úgy gondoltuk, valamilyen félreértés lehet, ám később egyre több hír látott napvilágot, így tudatosult bennünk annak valósága. Az emberek pánikba estek, az első napokban bevásárlási láz kezdődött” – osztotta meg az orosz–ukrán háború első napjainak tapasztalatait az Ungvár közeli Palágykomorócon élő Bujdosó Ivett, a Kárpáti Igaz Szó újságírója. Hozzátette, a bizonytalanság miatt a legnagyobb pánikban teltek a napok, ugyanis senkit sem készítették fel arra, hogy háborús helyzetben mi a teendő.

Idézet
Kárpátalján először a háború tizedik napján szólaltak meg a légvédelmi szirénák, ám kiderült, rendszerhiba történt. Nagyon megijedtünk, az első reakciónk az volt, hogy gyorsan összecsomagoltunk, ha menekülni kell. A bőrönd azóta is készenlétben áll

– osztotta meg. Mint elmondta, az első, valós veszélyre figyelmeztető légvédelmi sziréna zúgása bénítóan hatott rá, tehetetlennek érezte magát. „Csak vártuk, hogy mi fog történni. Imádkoztunk, hogy legyen vége” – mondta. Eleinte éjszaka volt a legtöbbször riadó, azóta a nap bármely szakaszában megszólalnak a szirénák. „Néha, egy-egy rövidebb időszak erejéig elcsitulnak, aztán újra naponta többször megszólalnak, leginkább a kora esti órákban” – fejtette ki Ivett.

Megmásított hétköznapok

„Idővel az emberek hozzászoktak a helyzethez, kialakultak a gondterhes mindennapok” – fogalmazott a kárpátaljai újságíró. Hozzátette,

a hétköznapok monoton figyelemeltereléssé alakultak át, az emberek inkább dolgoznak, belemerülnek a segítségnyújtásba.

Galéria

Megszokott hétköznap Ungváron, miközben az ország másik felében harcok dúlnak

Fotó: Varga Brigitta

„Kárpátalján viszonylag nyugodalmasan telnek a napok. A több mint 100 napja tartó harc során egyszer fordult elő a kárpátaljai térséget, a munkácsi járási Volóc területét érintő rakétatámadás” – mondta. Hozzáfűzte, mindig megdöbbenti az embereket a robbanásokról szóló hír.

Idézet
A félelem bennünk van, ugyanis bárhol és bármikor érheti támadás a térséget. Gyakrabban nézünk felfelé

– jegyezte meg. Amikor kikerült egy-egy felvétel Mariupolból, Bucsából, az letaglózta az embereket. Ráadásul az érintett területeken problémásabb a vízellátás, az élelmezés. „Elszomorít, hogy a 21. században egyáltalán megtörténhet, hogy meg kell harcolni az ivóvízért” – fogalmazott. Megkérdeztük azt is, van-e ismerőse, aki a háborús övezetben tartózkodik. Mint elmondta, közeli rokona, ismerőse ugyan nincs ott, csak falubelije, akiről a Facebook-oldalon közzétett fényképein keresztül informálódik.

Lassult, de működik

A háborús helyzetre való tekintettel szinte az összes kulturális rendezvény elmaradt, azokat a legtöbb esetben elhalasztották.

Galéria

Fotó: Varga Brigitta

„A szervezők bizakodnak a jövőben, a háború mihamarabbi befejezésében. Kisebb volumenű helyi rendezvényekkel próbálják pótolni a hiányt, gyermeknapokat, családi napokat tartanak” – sorolta Bújdosó Ivett. A közszolgáltatásokról érdeklődve megtudtuk, hogy

Kárpátalján minden ilyen szolgáltatás működik, nem jellemző, hogy szünetelne a vízellátás, a villanyáram- és a gázszolgáltatás.

Rendszeres a szemételszállítás, működik az internet-szolgáltatás, a községi és kistérségi tanács is folyamatosan dolgozik. „Az ügyintézés nyilván lassult, többet kell várni a dokumentumok kiállítására, ám ettől a kellemetlenségtől eltekintve minden működik” – tudatta. Az üzemanyag-ellátással voltak ugyan gondok, de mostanra az is megoldódni látszik. „Egy ideig államilag szabályozták az üzemanyag árát, viszont amióta megszüntették a hatósági árat, közel 30 százalékkal emelkedett a benzin és a gázolaj ára” – ismertette.

Megdrágultak a termékek

Beszámolt arról is, hogy kezdetben leürültek az üzletek polcai, főként azért, mert megnövekedett a térségben a belső országrészből érkező menekültek száma, aztán idővel rendeződött az áruellátás a boltokban.

Idézet
Akad, amiből már nincs olyan nagy választék, ám nem mondhatnám, hogy bármiből is hiány lenne, mindenféle élelmiszert, higiéniai cikket be lehet szerezni. Az árak viszont emelkedtek, január óta legkevesebb 30 százalékos a drágulás mértéke

– tette hozzá. Példákkal is szolgált, a hajdina kilója január óta 45 hrivnyáról 80–90 hrivnyára, a hosszú szemű rizs kilója 35-ről 55-re drágult, a tej literje 28-ról 36-ra, a sertés nyakrész kilója 144-ről 162-re, a szarvasmarha bordarész kilója pedig 145-ről 160-ra emelkedett. Ezekkel párhuzamosan a tömegközlekedés is drágult.

Rengeteg a menekült

A kárpátaljaiak hétköznapjait a menekültáradat is befolyásolta. Eleinte azok érkeztek, akik nem szorultak a helyiek segítségére, szállást, albérletet találtak maguknak. „Viszont amikor elindultak az állami vasutak evakuációs vonatai, akkor rengetegen érkeztek az ország keleti és déli részéről Ungvárra. Itt segélypontokat alakítottak ki, ahonnan a környékbeli településekre irányították a menekülteket. Rengetegen voltak, a helyiek ott segítettek, ahol tudtak” – mesélte. Arra a kérdésre, hogy a menekültek megjelenésével gyakoribb lett-e a konfliktus az ukránok és a magyarok között, azt válaszolta, hogy személyesen nem tapasztalt ilyesmit. Kiemelte, hogy néhány szélsőségesen megnyilvánuló ember alapján nem szabad megítélni az egész társadalmat.

Idézet
A falunkban, Palágykomorócon többen vagyunk magyarok, sem ott, sem Ungváron nem találkoztam ilyesmivel. A nagypolitikában mindig voltak konfliktusok, ám az egyszerű emberek emberként tekintenek a másikra, továbbra sem nemzetiség alapján ítéljük meg egymást, ettől eltekintve nyilván vannak kivételek

– magyarázta. A menekültek kapcsán ugyanakkor arról is beszélt, hogy a megyevezetés a beilleszkedési időszak után – amikor is szállást, napi háromszori étkezést, takarítást biztosítottak számukra – most már azon dolgozik, hogy önállósítsák az ideiglenesen áttelepülteket, munkavállalásra, önálló lakóhely megtalálására biztatják őket.

Kárpátaljára menekítették a vállalatokat

Nem csak az okozott nehézséget a térségben, hogy munkahelyek szűntek meg, hanem az is, hogy sokan családostul települtek külföldre, így a hiányzó munkaerőt a belső menekültekkel próbálják pótolni.

Galéria

Fotó: Varga Brigitta

„Mivel Kárpátalja az ország egyik békés megyéje, ezért állami kezdeményezésként ide telepítik át a belső-ukrajnai kis- és nagyvállalkozásokat. A cégek saját munkaerőt is hoznak, illetve a helyiek közül alkalmaznak munkaerőt. Aki el akar helyezkedni, az el tud, hiszen a több vállalkozás több munkahelyet jelent a térségben. A fizetés összege azonban már más kérdés” – magyarázta.

Hadiállapot

A 18–60 év közötti férfiak továbbra sem hagyhatják el az országot, néhány kivételt (például a rokkantakat, három kiskorú gyermeket nevelőket, stb.) leszámítva. A határátkelők azonban működnek, nincsenek korlátozások. A rendőri jelenlét is megerősödött, a hadköteleseket sűrűbben ellenőrzik.

Kezdetben egyébként egy hónapra, majd újabb egy hónapra hirdettek hadiállapotot, legutóbb azonban három hónappal, augusztus 23-ig hosszabbították meg azt.

„Ezek után nem tudjuk, hogyan tervezzük a jövőnket, nem szeretnénk elhagyni Kárpátalját” – mondta.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 25., csütörtök

Május első napjaiban érkezik az előrehozott nyugdíj

Május 2-án és 3-án kapják meg a nyugdíjukat azok, akiknek bankszámlára érkezik a pénz, a postások pedig május 3-áig kézbesítik – nyilatkozta a munkaügyi miniszter csütörtökön Temesváron.

Május első napjaiban érkezik az előrehozott nyugdíj
2024. április 25., csütörtök

Egy újabb medvével kevesebb lett Romániában, ez a székelyföldiek számára viszont nem jelent megkönnyebbülést

Sérülései miatt örökre elaltatták csütörtökön a Gyulafehérvár közelében, a Szászsebest Tordával összekötő autópálya mentén feltűnt medvét.

Egy újabb medvével kevesebb lett Romániában, ez a székelyföldiek számára viszont nem jelent megkönnyebbülést
2024. április 25., csütörtök

Isten hozott! – magyarul köszöntötte Ferenc pápa a Magyar Nemzeti Zarándoklat tagjait

A magyarok az imádságban találják meg az erőt, elszántságot, hogy még a jelenlegi történelmi körülmények között is követhessétek a népetekből sarjadt szentek és boldogok példáját – mondta Ferenc pápa az ezerötszáz fős Magyar Nemzeti Zarándoklat tagjainak.

Isten hozott! – magyarul köszöntötte Ferenc pápa a Magyar Nemzeti Zarándoklat tagjait
2024. április 24., szerda

Kormányhatározatba foglalják a nyugdíjak korábbi folyósítását

Határozatot készül elfogadni csütörtöki ülésén a kormány arról, hogy korábban folyósítják a májusi nyugdíjakat – tudta meg szerdán az Agerpres munkaügyi minisztériumi forrásokból.

Kormányhatározatba foglalják a nyugdíjak korábbi folyósítását
2024. április 24., szerda

Ebből a felmérésből jól jött ki az RMDSZ

Több mint egy százalékponttal emelkedett az RMDSZ önkormányzati jelöltjeinek támogatottsága áprilisban az egy hónappal korábbi adatokhoz képest – derült ki az INSCOP közvélemény-kutató helyhatósági választásokkal kapcsolatos friss felméréséből.

Ebből a felmérésből jól jött ki az RMDSZ
2024. április 24., szerda

Sepsiszentgyörgytől 82 kilométerre volt a földrengés epicentruma

A Richter-skálán 3,3-as erősségű földrengés volt szerda hajnalban Vrancea megyében.

Sepsiszentgyörgytől 82 kilométerre volt a földrengés epicentruma
2024. április 23., kedd

Hamarabb érkezhet a nyugdíj az ortodox húsvétnak köszönhetően

Marcel Ciolacu kormányfő kedden felkérte Simona Bucura-Oprescu munkaügyi minisztert, hogy intézkedjen annak érdekében, hogy a nyugdíjasok még az ortodox húsvét előtt kézhez kapják nyugdíjukat. Az ortodox húsvét idén május a május 4-5-i hétvégére esik.

Hamarabb érkezhet a nyugdíj az ortodox húsvétnak köszönhetően
2024. április 23., kedd

Kormánypénzből finanszírozott beruházások kezdődhetnek, köztük Sepsziszentgyörgy tervezett körgyűrűjének az előkészítése

Marcel Ciolacu bejelentette, hogy a kormány keddi ülésén összesen 260 millió lej értékben hagynak jóvá infrastrukturális beruházásokat a szállítás és a környezetvédelem ágazatában.

Kormánypénzből finanszírozott beruházások kezdődhetnek, köztük Sepsziszentgyörgy tervezett körgyűrűjének az előkészítése
2024. április 22., hétfő

Felmérés: sokan aggódnak amiatt, hogy háborúba sodródhat az ország

Romániában nem a megélhetéssel kapcsolatos gondok, hanem az ország háborúba sodródásának lehetősége miatt aggódnak a legtöbben – mutatta ki az INSCOP közvélemény-kutató hétfőn közzétett felmérésében.

Felmérés: sokan aggódnak amiatt, hogy háborúba sodródhat az ország
2024. április 22., hétfő

Módosul a Román Posta nyitásrendje a közelgő ünnepek okán

Változik a Román Posta alegységeinek nyitásrendje május elseje, illetve az azt követő ortodox húsvét okán – derül ki a szerkesztőségünknek is eljuttatott közleményből.

Módosul a Román Posta nyitásrendje a közelgő ünnepek okán
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!