Kárpátaljai mindennapok a háború árnyékában

Kárpátaljai mindennapok a háború árnyékában

Ungvár, sorban állás a bankautomata előtt

Fotó: Varga Brigitta

Belefáradtak az emberek az állandó félelembe, a légvédelmi szirénák szinte napi szintű zúgásába Kárpátalján. A kezdeti pánikot követően kialakult a megmásított hétköznapok rendje, nem állt meg az élet a háború árnyékában sem. Bujdosó Ivettel, a Kárpáti Igaz Szó újságírójával beszélgettünk.

Barabás Hajnal

2022. június 19., 11:462022. június 19., 11:46

„Az első hírek hallatán hitetlenséggel fogadtuk az orosz támadásról szóló híreket Kárpátalján. Úgy gondoltuk, valamilyen félreértés lehet, ám később egyre több hír látott napvilágot, így tudatosult bennünk annak valósága. Az emberek pánikba estek, az első napokban bevásárlási láz kezdődött” – osztotta meg az orosz–ukrán háború első napjainak tapasztalatait az Ungvár közeli Palágykomorócon élő Bujdosó Ivett, a Kárpáti Igaz Szó újságírója. Hozzátette, a bizonytalanság miatt a legnagyobb pánikban teltek a napok, ugyanis senkit sem készítették fel arra, hogy háborús helyzetben mi a teendő.

Idézet
Kárpátalján először a háború tizedik napján szólaltak meg a légvédelmi szirénák, ám kiderült, rendszerhiba történt. Nagyon megijedtünk, az első reakciónk az volt, hogy gyorsan összecsomagoltunk, ha menekülni kell. A bőrönd azóta is készenlétben áll

– osztotta meg. Mint elmondta, az első, valós veszélyre figyelmeztető légvédelmi sziréna zúgása bénítóan hatott rá, tehetetlennek érezte magát. „Csak vártuk, hogy mi fog történni. Imádkoztunk, hogy legyen vége” – mondta. Eleinte éjszaka volt a legtöbbször riadó, azóta a nap bármely szakaszában megszólalnak a szirénák. „Néha, egy-egy rövidebb időszak erejéig elcsitulnak, aztán újra naponta többször megszólalnak, leginkább a kora esti órákban” – fejtette ki Ivett.

Megmásított hétköznapok

„Idővel az emberek hozzászoktak a helyzethez, kialakultak a gondterhes mindennapok” – fogalmazott a kárpátaljai újságíró. Hozzátette,

a hétköznapok monoton figyelemeltereléssé alakultak át, az emberek inkább dolgoznak, belemerülnek a segítségnyújtásba.

Galéria

Megszokott hétköznap Ungváron, miközben az ország másik felében harcok dúlnak

Fotó: Varga Brigitta

„Kárpátalján viszonylag nyugodalmasan telnek a napok. A több mint 100 napja tartó harc során egyszer fordult elő a kárpátaljai térséget, a munkácsi járási Volóc területét érintő rakétatámadás” – mondta. Hozzáfűzte, mindig megdöbbenti az embereket a robbanásokról szóló hír.

Idézet
A félelem bennünk van, ugyanis bárhol és bármikor érheti támadás a térséget. Gyakrabban nézünk felfelé

– jegyezte meg. Amikor kikerült egy-egy felvétel Mariupolból, Bucsából, az letaglózta az embereket. Ráadásul az érintett területeken problémásabb a vízellátás, az élelmezés. „Elszomorít, hogy a 21. században egyáltalán megtörténhet, hogy meg kell harcolni az ivóvízért” – fogalmazott. Megkérdeztük azt is, van-e ismerőse, aki a háborús övezetben tartózkodik. Mint elmondta, közeli rokona, ismerőse ugyan nincs ott, csak falubelije, akiről a Facebook-oldalon közzétett fényképein keresztül informálódik.

Lassult, de működik

A háborús helyzetre való tekintettel szinte az összes kulturális rendezvény elmaradt, azokat a legtöbb esetben elhalasztották.

Galéria

Fotó: Varga Brigitta

„A szervezők bizakodnak a jövőben, a háború mihamarabbi befejezésében. Kisebb volumenű helyi rendezvényekkel próbálják pótolni a hiányt, gyermeknapokat, családi napokat tartanak” – sorolta Bújdosó Ivett. A közszolgáltatásokról érdeklődve megtudtuk, hogy

Kárpátalján minden ilyen szolgáltatás működik, nem jellemző, hogy szünetelne a vízellátás, a villanyáram- és a gázszolgáltatás.

Rendszeres a szemételszállítás, működik az internet-szolgáltatás, a községi és kistérségi tanács is folyamatosan dolgozik. „Az ügyintézés nyilván lassult, többet kell várni a dokumentumok kiállítására, ám ettől a kellemetlenségtől eltekintve minden működik” – tudatta. Az üzemanyag-ellátással voltak ugyan gondok, de mostanra az is megoldódni látszik. „Egy ideig államilag szabályozták az üzemanyag árát, viszont amióta megszüntették a hatósági árat, közel 30 százalékkal emelkedett a benzin és a gázolaj ára” – ismertette.

Megdrágultak a termékek

Beszámolt arról is, hogy kezdetben leürültek az üzletek polcai, főként azért, mert megnövekedett a térségben a belső országrészből érkező menekültek száma, aztán idővel rendeződött az áruellátás a boltokban.

Idézet
Akad, amiből már nincs olyan nagy választék, ám nem mondhatnám, hogy bármiből is hiány lenne, mindenféle élelmiszert, higiéniai cikket be lehet szerezni. Az árak viszont emelkedtek, január óta legkevesebb 30 százalékos a drágulás mértéke

– tette hozzá. Példákkal is szolgált, a hajdina kilója január óta 45 hrivnyáról 80–90 hrivnyára, a hosszú szemű rizs kilója 35-ről 55-re drágult, a tej literje 28-ról 36-ra, a sertés nyakrész kilója 144-ről 162-re, a szarvasmarha bordarész kilója pedig 145-ről 160-ra emelkedett. Ezekkel párhuzamosan a tömegközlekedés is drágult.

Rengeteg a menekült

A kárpátaljaiak hétköznapjait a menekültáradat is befolyásolta. Eleinte azok érkeztek, akik nem szorultak a helyiek segítségére, szállást, albérletet találtak maguknak. „Viszont amikor elindultak az állami vasutak evakuációs vonatai, akkor rengetegen érkeztek az ország keleti és déli részéről Ungvárra. Itt segélypontokat alakítottak ki, ahonnan a környékbeli településekre irányították a menekülteket. Rengetegen voltak, a helyiek ott segítettek, ahol tudtak” – mesélte. Arra a kérdésre, hogy a menekültek megjelenésével gyakoribb lett-e a konfliktus az ukránok és a magyarok között, azt válaszolta, hogy személyesen nem tapasztalt ilyesmit. Kiemelte, hogy néhány szélsőségesen megnyilvánuló ember alapján nem szabad megítélni az egész társadalmat.

Idézet
A falunkban, Palágykomorócon többen vagyunk magyarok, sem ott, sem Ungváron nem találkoztam ilyesmivel. A nagypolitikában mindig voltak konfliktusok, ám az egyszerű emberek emberként tekintenek a másikra, továbbra sem nemzetiség alapján ítéljük meg egymást, ettől eltekintve nyilván vannak kivételek

– magyarázta. A menekültek kapcsán ugyanakkor arról is beszélt, hogy a megyevezetés a beilleszkedési időszak után – amikor is szállást, napi háromszori étkezést, takarítást biztosítottak számukra – most már azon dolgozik, hogy önállósítsák az ideiglenesen áttelepülteket, munkavállalásra, önálló lakóhely megtalálására biztatják őket.

Kárpátaljára menekítették a vállalatokat

Nem csak az okozott nehézséget a térségben, hogy munkahelyek szűntek meg, hanem az is, hogy sokan családostul települtek külföldre, így a hiányzó munkaerőt a belső menekültekkel próbálják pótolni.

Galéria

Fotó: Varga Brigitta

„Mivel Kárpátalja az ország egyik békés megyéje, ezért állami kezdeményezésként ide telepítik át a belső-ukrajnai kis- és nagyvállalkozásokat. A cégek saját munkaerőt is hoznak, illetve a helyiek közül alkalmaznak munkaerőt. Aki el akar helyezkedni, az el tud, hiszen a több vállalkozás több munkahelyet jelent a térségben. A fizetés összege azonban már más kérdés” – magyarázta.

Hadiállapot

A 18–60 év közötti férfiak továbbra sem hagyhatják el az országot, néhány kivételt (például a rokkantakat, három kiskorú gyermeket nevelőket, stb.) leszámítva. A határátkelők azonban működnek, nincsenek korlátozások. A rendőri jelenlét is megerősödött, a hadköteleseket sűrűbben ellenőrzik.

Kezdetben egyébként egy hónapra, majd újabb egy hónapra hirdettek hadiállapotot, legutóbb azonban három hónappal, augusztus 23-ig hosszabbították meg azt.

„Ezek után nem tudjuk, hogyan tervezzük a jövőnket, nem szeretnénk elhagyni Kárpátalját” – mondta.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 24., vasárnap

Tragédiába torkollt a raliverseny

Többen meghaltak és sokan megsérültek vasárnap, amikor a magyarországi Esztergom-Nyerges Rallyn egy jármű lesodródott az útról és a nézők közé hajtott.

Tragédiába torkollt a raliverseny
Tragédiába torkollt a raliverseny
2024. március 24., vasárnap

Tragédiába torkollt a raliverseny

2024. március 24., vasárnap

Közel kilencszáz jogosítványt vontak be a rendőrök

A közlekedésrendészet munkatársai országszerte 860 jogosítványt vontak be az elmúlt nap során végzett közúti ellenőrzések alkalmából, ebből 109-et alkoholos befolyásoltság, 16-ot kábítószer hatása alatt történő járművezetés miatt.

Közel kilencszáz jogosítványt vontak be a rendőrök
2024. március 24., vasárnap

A sóvidéki fürdőéletről nyílik kiállítás Bukarestben

Fürdőélet Sóvidéken címmel nyílik kiállítás a bukaresti Liszt Intézet Kárpát-medencei fürdővilág című sorozatának részeként a Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ Bukarest székhelyén március 26-án, kedden.

A sóvidéki fürdőéletről nyílik kiállítás Bukarestben
2024. március 24., vasárnap

Felerősödik a szél, a hegyekben havazhat

Enyhe eső és felerősödő szél várható Munténiában, Dobrudzsában és Moldva déli részén – közölte vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Hargita megyében is 40–50 km/órával fújhat a szél – írja a Hargita megyei tűzoltóság.

Felerősödik a szél, a hegyekben havazhat
Felerősödik a szél, a hegyekben havazhat
2024. március 24., vasárnap

Felerősödik a szél, a hegyekben havazhat

2024. március 23., szombat

Felső-háromszéki csapat jeleskedett Kolozsváron

Lemhényi csapat győzedelmeskedett a kincses városban megrendezett, VIII. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjén – tájékoztatott a Jancsó Alapítvány.

Felső-háromszéki csapat jeleskedett Kolozsváron
2024. március 23., szombat

Az internet mumusa: a TikTok

Napi szinten felmerül, hogy kell-e aggódni adataink biztonsága miatt, illetve milyen hatással van a fiatalságra a TikTok kínai videómegosztó közösségi hálózati szolgáltatás. És ha kérdések megülnek fel, azokra válaszokat is kell adni.

Az internet mumusa: a TikTok
Az internet mumusa: a TikTok
2024. március 23., szombat

Az internet mumusa: a TikTok

2024. március 22., péntek

Bevonták a jogosítványát, hatósági felügyelet alatt volt, így is balesetet okozott a 78 éves volt prefektus

Másodszor érték jogosítvány nélküli járművezetésen Gorj megye volt prefektusát. Dan Ilie Morega már hatósági felügyelet alatt van egy korábbi jogosítvány nélküli járművezetés miatt, csütörtökön pedig ismét tetten érték, miután közúti balesetbe keveredett.

Bevonták a jogosítványát, hatósági felügyelet alatt volt, így is balesetet okozott a 78 éves volt prefektus
2024. március 21., csütörtök

Ismét be kellett vetni a hókotrókat

Visszatért a hó Brassó és Kovászna megyében, az éjszaka folyamán hóeltakarító gépekkel kellett járhatóvá tenni több országutat – közölte a brassói regionális út- és hídügyi igazgatóság csütörtökön. Hargita megyében nem okozott fennakadást a havazás.

Ismét be kellett vetni a hókotrókat
Ismét be kellett vetni a hókotrókat
2024. március 21., csütörtök

Ismét be kellett vetni a hókotrókat

2024. március 21., csütörtök

Szólt az adóhatóság, hogy újból az ő nevükben próbálkoznak a csalók

Az Országos Adóhatóság (ANAF) szerdán ismét arra figyelmeztetett, hogy ezekben a napokban az intézmény nevében ismeretlen személyek információkat kérnek az adófizetőktől a vállalkozásuk vagy munkaadójuk e-számla-rendszerében kiállított számlákról.

Szólt az adóhatóság, hogy újból az ő nevükben próbálkoznak a csalók
2024. március 20., szerda

Hamarosan kezdődik az iratkozás az előkészítő osztályokba

Április 11-től május 14-ig fogadják a tanintézetek a beiskolázási kérelmeket az előkészítő osztályba történő beiratkozás első szakaszában – közölte szerdán Ligia Deca oktatási miniszter.

Hamarosan kezdődik az iratkozás az előkészítő osztályokba
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!