Kárpátaljai mindennapok a háború árnyékában

Kárpátaljai mindennapok a háború árnyékában

Ungvár, sorban állás a bankautomata előtt

Fotó: Varga Brigitta

Belefáradtak az emberek az állandó félelembe, a légvédelmi szirénák szinte napi szintű zúgásába Kárpátalján. A kezdeti pánikot követően kialakult a megmásított hétköznapok rendje, nem állt meg az élet a háború árnyékában sem. Bujdosó Ivettel, a Kárpáti Igaz Szó újságírójával beszélgettünk.

Barabás Hajnal

2022. június 19., 11:462022. június 19., 11:46

„Az első hírek hallatán hitetlenséggel fogadtuk az orosz támadásról szóló híreket Kárpátalján. Úgy gondoltuk, valamilyen félreértés lehet, ám később egyre több hír látott napvilágot, így tudatosult bennünk annak valósága. Az emberek pánikba estek, az első napokban bevásárlási láz kezdődött” – osztotta meg az orosz–ukrán háború első napjainak tapasztalatait az Ungvár közeli Palágykomorócon élő Bujdosó Ivett, a Kárpáti Igaz Szó újságírója. Hozzátette, a bizonytalanság miatt a legnagyobb pánikban teltek a napok, ugyanis senkit sem készítették fel arra, hogy háborús helyzetben mi a teendő.

Idézet
Kárpátalján először a háború tizedik napján szólaltak meg a légvédelmi szirénák, ám kiderült, rendszerhiba történt. Nagyon megijedtünk, az első reakciónk az volt, hogy gyorsan összecsomagoltunk, ha menekülni kell. A bőrönd azóta is készenlétben áll

– osztotta meg. Mint elmondta, az első, valós veszélyre figyelmeztető légvédelmi sziréna zúgása bénítóan hatott rá, tehetetlennek érezte magát. „Csak vártuk, hogy mi fog történni. Imádkoztunk, hogy legyen vége” – mondta. Eleinte éjszaka volt a legtöbbször riadó, azóta a nap bármely szakaszában megszólalnak a szirénák. „Néha, egy-egy rövidebb időszak erejéig elcsitulnak, aztán újra naponta többször megszólalnak, leginkább a kora esti órákban” – fejtette ki Ivett.

Megmásított hétköznapok

„Idővel az emberek hozzászoktak a helyzethez, kialakultak a gondterhes mindennapok” – fogalmazott a kárpátaljai újságíró. Hozzátette,

a hétköznapok monoton figyelemeltereléssé alakultak át, az emberek inkább dolgoznak, belemerülnek a segítségnyújtásba.

Galéria

Megszokott hétköznap Ungváron, miközben az ország másik felében harcok dúlnak

Fotó: Varga Brigitta

„Kárpátalján viszonylag nyugodalmasan telnek a napok. A több mint 100 napja tartó harc során egyszer fordult elő a kárpátaljai térséget, a munkácsi járási Volóc területét érintő rakétatámadás” – mondta. Hozzáfűzte, mindig megdöbbenti az embereket a robbanásokról szóló hír.

Idézet
A félelem bennünk van, ugyanis bárhol és bármikor érheti támadás a térséget. Gyakrabban nézünk felfelé

– jegyezte meg. Amikor kikerült egy-egy felvétel Mariupolból, Bucsából, az letaglózta az embereket. Ráadásul az érintett területeken problémásabb a vízellátás, az élelmezés. „Elszomorít, hogy a 21. században egyáltalán megtörténhet, hogy meg kell harcolni az ivóvízért” – fogalmazott. Megkérdeztük azt is, van-e ismerőse, aki a háborús övezetben tartózkodik. Mint elmondta, közeli rokona, ismerőse ugyan nincs ott, csak falubelije, akiről a Facebook-oldalon közzétett fényképein keresztül informálódik.

Lassult, de működik

A háborús helyzetre való tekintettel szinte az összes kulturális rendezvény elmaradt, azokat a legtöbb esetben elhalasztották.

Galéria

Fotó: Varga Brigitta

„A szervezők bizakodnak a jövőben, a háború mihamarabbi befejezésében. Kisebb volumenű helyi rendezvényekkel próbálják pótolni a hiányt, gyermeknapokat, családi napokat tartanak” – sorolta Bújdosó Ivett. A közszolgáltatásokról érdeklődve megtudtuk, hogy

Kárpátalján minden ilyen szolgáltatás működik, nem jellemző, hogy szünetelne a vízellátás, a villanyáram- és a gázszolgáltatás.

Rendszeres a szemételszállítás, működik az internet-szolgáltatás, a községi és kistérségi tanács is folyamatosan dolgozik. „Az ügyintézés nyilván lassult, többet kell várni a dokumentumok kiállítására, ám ettől a kellemetlenségtől eltekintve minden működik” – tudatta. Az üzemanyag-ellátással voltak ugyan gondok, de mostanra az is megoldódni látszik. „Egy ideig államilag szabályozták az üzemanyag árát, viszont amióta megszüntették a hatósági árat, közel 30 százalékkal emelkedett a benzin és a gázolaj ára” – ismertette.

Megdrágultak a termékek

Beszámolt arról is, hogy kezdetben leürültek az üzletek polcai, főként azért, mert megnövekedett a térségben a belső országrészből érkező menekültek száma, aztán idővel rendeződött az áruellátás a boltokban.

Idézet
Akad, amiből már nincs olyan nagy választék, ám nem mondhatnám, hogy bármiből is hiány lenne, mindenféle élelmiszert, higiéniai cikket be lehet szerezni. Az árak viszont emelkedtek, január óta legkevesebb 30 százalékos a drágulás mértéke

– tette hozzá. Példákkal is szolgált, a hajdina kilója január óta 45 hrivnyáról 80–90 hrivnyára, a hosszú szemű rizs kilója 35-ről 55-re drágult, a tej literje 28-ról 36-ra, a sertés nyakrész kilója 144-ről 162-re, a szarvasmarha bordarész kilója pedig 145-ről 160-ra emelkedett. Ezekkel párhuzamosan a tömegközlekedés is drágult.

Rengeteg a menekült

A kárpátaljaiak hétköznapjait a menekültáradat is befolyásolta. Eleinte azok érkeztek, akik nem szorultak a helyiek segítségére, szállást, albérletet találtak maguknak. „Viszont amikor elindultak az állami vasutak evakuációs vonatai, akkor rengetegen érkeztek az ország keleti és déli részéről Ungvárra. Itt segélypontokat alakítottak ki, ahonnan a környékbeli településekre irányították a menekülteket. Rengetegen voltak, a helyiek ott segítettek, ahol tudtak” – mesélte. Arra a kérdésre, hogy a menekültek megjelenésével gyakoribb lett-e a konfliktus az ukránok és a magyarok között, azt válaszolta, hogy személyesen nem tapasztalt ilyesmit. Kiemelte, hogy néhány szélsőségesen megnyilvánuló ember alapján nem szabad megítélni az egész társadalmat.

Idézet
A falunkban, Palágykomorócon többen vagyunk magyarok, sem ott, sem Ungváron nem találkoztam ilyesmivel. A nagypolitikában mindig voltak konfliktusok, ám az egyszerű emberek emberként tekintenek a másikra, továbbra sem nemzetiség alapján ítéljük meg egymást, ettől eltekintve nyilván vannak kivételek

– magyarázta. A menekültek kapcsán ugyanakkor arról is beszélt, hogy a megyevezetés a beilleszkedési időszak után – amikor is szállást, napi háromszori étkezést, takarítást biztosítottak számukra – most már azon dolgozik, hogy önállósítsák az ideiglenesen áttelepülteket, munkavállalásra, önálló lakóhely megtalálására biztatják őket.

Kárpátaljára menekítették a vállalatokat

Nem csak az okozott nehézséget a térségben, hogy munkahelyek szűntek meg, hanem az is, hogy sokan családostul települtek külföldre, így a hiányzó munkaerőt a belső menekültekkel próbálják pótolni.

Galéria

Fotó: Varga Brigitta

„Mivel Kárpátalja az ország egyik békés megyéje, ezért állami kezdeményezésként ide telepítik át a belső-ukrajnai kis- és nagyvállalkozásokat. A cégek saját munkaerőt is hoznak, illetve a helyiek közül alkalmaznak munkaerőt. Aki el akar helyezkedni, az el tud, hiszen a több vállalkozás több munkahelyet jelent a térségben. A fizetés összege azonban már más kérdés” – magyarázta.

Hadiállapot

A 18–60 év közötti férfiak továbbra sem hagyhatják el az országot, néhány kivételt (például a rokkantakat, három kiskorú gyermeket nevelőket, stb.) leszámítva. A határátkelők azonban működnek, nincsenek korlátozások. A rendőri jelenlét is megerősödött, a hadköteleseket sűrűbben ellenőrzik.

Kezdetben egyébként egy hónapra, majd újabb egy hónapra hirdettek hadiállapotot, legutóbb azonban három hónappal, augusztus 23-ig hosszabbították meg azt.

„Ezek után nem tudjuk, hogyan tervezzük a jövőnket, nem szeretnénk elhagyni Kárpátalját” – mondta.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. június 15., szerda

Már a harmadik majomhimlős esetet azonosították Romániában

Újabb majomhimlős esetet azonosítottak Romániában - közölte szerdán az egészségügyi minisztérium. Ez a harmadik igazolt megbetegedés az országban.

Már a harmadik majomhimlős esetet azonosították Romániában
2022. június 15., szerda

A magyar diákoknak szánt tételeket kapták a kisérettségin egy Dolj megyei iskolában

Vizsgálatot rendelt el a Dolj Megyei Tanfelügyelőség Predeşti község iskolájánál, miután a tanulók a magyar tannyelvű osztályoknak szánt tételeket kapták román nyelv és irodalomból a keddi képességfelmérő vizsgán.

A magyar diákoknak szánt tételeket kapták a kisérettségin egy Dolj megyei iskolában
2022. június 13., hétfő

A turizmus békeidőben működik igazán jól

Bár az év elején még úgy nézett ki, jó nyaraló szezonra számíthatnak az utazási irodák, a jó kezdet megrekedt, miután kitört a szomszédos háború. Az áremelkedések, a koronavírus-világjárvány, újabban pedig a majomhimlő is „aggasztja” a nyaralni vágyókat.

A turizmus békeidőben működik igazán jól
2022. június 13., hétfő

Üzemanyagárstopot követelnek a közúti fuvarozók

A benzin és a gázolaj árának maximálását kéri a kormánytól hétfői közleményében a Romániai Fuvarozók Szövetsége (FORT).

Üzemanyagárstopot követelnek a közúti fuvarozók
2022. június 13., hétfő

Romániában is megjelent a majomhimlő

Azonosították az első majomhimlős esetet Romániában – közölte az egészségügyi minisztérium. A tájékoztatás szerint egy 26 éves bukaresti férfi a fertőzött.

Romániában is megjelent a majomhimlő
Romániában is megjelent a majomhimlő
2022. június 13., hétfő

Romániában is megjelent a majomhimlő

2022. június 13., hétfő

Záporokra, zivatarokra figyelmeztetnek

Záporokra, zivatarokra figyelmeztető sárga riasztást adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) Románia 18 megyéjére.

Záporokra, zivatarokra figyelmeztetnek
Záporokra, zivatarokra figyelmeztetnek
2022. június 13., hétfő

Záporokra, zivatarokra figyelmeztetnek

2022. június 10., péntek

Erdélyi kiadók munkáit is díjazták

A 93. Ünnepi Könyvhét keretében adták át a Szép Magyar Könyv 2021 verseny díjait Budapesten. A díjazottak között több erdélyi kiadó kötete is megtalálható.

Erdélyi kiadók munkáit is díjazták
Erdélyi kiadók munkáit is díjazták
2022. június 10., péntek

Erdélyi kiadók munkáit is díjazták

2022. június 09., csütörtök

Ártrükközés gyanúja miatt vizsgálódnak, több energiaszolgáltató vállalat is érintett

Ártrükközés gyanúja miatt indított vizsgálatot az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE), több energiaszolgáltató vállalat tevékenységét is vizsgálják. 

Ártrükközés gyanúja miatt vizsgálódnak, több energiaszolgáltató vállalat is érintett
2022. június 08., szerda

„…tartozunk. Össze is, meg az ügynek is”

A zabolai születésű háromgyerekes édesanyával, a Grund School egyesületi elnökével és az International School of Oradea nemzetközi iskola egyik titkárával, Aczél Dórával beszélgettünk összetartozásról, elszámolásról, népszámlálásról.

„…tartozunk. Össze is, meg az ügynek is”
2022. június 07., kedd

Növekedés: közel 6000 ezer lej volt tavaly a romániai háztartások havi átlagjövedelme

Tavaly 5683 lejt tett ki a romániai háztartások havi átlagjövedelme, az egy főre jutó jövedelem pedig 2243 lej volt; ez 8,9 százalékos, illetve 10,5 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest – közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Növekedés: közel 6000 ezer lej volt tavaly a romániai háztartások havi átlagjövedelme
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM