HIRDETÉS

Betlehemes játékot vittek ajándékba

Iochom Zsolt 2011. december 21., 22:22 utolsó módosítás: 2011. december 22., 11:37

A csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskolában működő, néphagyományokat ápoló kör idén is betlehemes játékkal lepi meg a városlakókat. Szerdán délelőtt a zsögödi Manó Tanoda speciális óvoda és iskola közösségét, majd a Vöröskereszt székhelyén a nyugdíjasokat ajándékozták meg betlehemes játékukkal.

Fotó: Iochom Zsolt

Tekintse meg fotógalériánkat!

Két előadás között beszélgettünk Antal Imrével, aki három betlehemes csoportot készített fel idén.
A Petőfi Sándor Általános Iskola hagyományőrző köre az elmúlt években helyi betlehemes játékokat adott elő, csíktaplocait és gyimesit, idén viszont kimozdultunk Erdélybő,l és magyarországi, alföldi betlehemest tanítottam be a diákoknak – indította beszélgetésünket Antal Imre, az iskola rajztanára. A mostani betlehemes másabb ízű, viccesebb, betyárosabb, olyan, mint a hortobágyi ember, ugyan más a szerkezete, de a szakrális részek megtalálhatók benne. „A zsögödi Manó Tanodába Zsigmond Éva, a Vöröskereszt vezetője csalt el, ez volt idén az első fellépésünk, a következő a Vöröskeresztnél lesz, ahol nyugdíjasokat ajándékozunk meg. Az iskola udvarán december 23-án, pénteken 9 órától adjuk elő betlehemesünket, melyre nagy szeretettel várjuk a szülőket, nagyszülőket és minden érdeklődőt” – fűzte hozzá Antal Imre.

A Manó Tanoda után a Vöröskereszt székhelyén is betlehemeztek a diákok

Örömmel újságolta el, hogy december 14-18. között részt vettek Kárpátalján, a Beregszászon megrendezett Kárpát-medencei Diákbetlehemes Találkozón, melynek tavaly Csíkszereda volt a házigazdája. Az idei találkozón a legautentikusabbak a csíktaplocai betlehemest tartották. Ezzel kapcsolatosan Antal Imre elmondta: Gergely István könyvtárában lelt rá a Magyar karácsony című könyvben egy régi gyűjtés során lejegyzett csíktaplocai betlehemesre. A Nagy Imre Általános Iskolában elég sok taplocai gyerek jár, mintegy kilencven százalékuk oda valósi a betlehemes csoportnak. „Házról házra jártunk, de volt fellépésünk a beregszászi templomban és a városközpontban is. Benén és Csomán is felléptünk, este táncházat tartottunk, mindenhol nagy sikert arattunk és szeretettel fogadtak” – hangsúlyozta a csíktaplocai betlehemes betanítója.

Antal Imre egyben a Csobotfalvi Hagyományőrző Csoport vezetője is, a felnőttekből álló betlehemezőkkel bejárták már Moldvát és Magyarországot is. „Az a célom, hogy minél több helyen elindítsunk olyan zöld ágakat, ami ha letörik, akkor el lehet ültetni és szép nagy fa lesz belőle” – mondta zárszóként Antal Imre.

Zsigmond Éva adta át a karácsonyi ajándékokat

A zsögödi Manó Tanoda speciális óvodába és iskolába Zsigmond Éva, a megyei Vöröskereszt vezetője kérésére látogattak el, ahol a betlehemes játék után gazdag angyaljárás is volt. „A Mikulás-maraton során is jártunk a Manó Tanodában, nagyon sikeres szép műsor volt, és már akkor elhatároztuk hogy karácsonykor is meglepjük a gyerekeket. Az angyal ajándékcsomagjait külföldi segítséggel állítottuk össze” – mondta el érdeklődésünkre Zsigmond Éva.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS