HIRDETÉS

A szülők iskolája

Péter Beáta 2011. november 06., 16:37 utolsó módosítás: 2011. november 06., 17:54

Előadássorozatot indított a Csíki Anyák Egyesülete, melynek különböző szakterületek szakemberei a meghívottjai. A Szülők Iskolája elnevezésű projekt célja az együttgondolkodás, a közös beszélgetés, a gyereknevelésben a különböző témakörökkel kapcsolatos új szempontok felvetése és nem a mindenáron való meggyőzés.

A Szülők Iskolája Szász-Mihálykó Mária székelyudvarhelyi pedagógus az olvasás és a mesélés fontosságáról tartott előadásával kezdődött el, és ennek keretében tartották a hétvégén a dúlaképző tanfolyamot is.

„Olyan szakembereket hívunk meg, akikről úgy gondoljuk, hogy valami olyan, számunkra hasznosat tudnak mondani, vagy olyan dolgokat tudnak felvetni, ami a szülőket érdekli, és amelyekről máshonnan nem szerezhetnek tudomást. Tehát a kezdeményezés egyik célja az informálás, a másik, hogy együtt lehessünk” – tájékoztatott Albert-Homonnai Emőke, az előadássorozat egyik kezdeményezője. A továbbiakban családterapeuta, gyógytornász, nutricionista, fogorvos, nőgyógyász, pszichológus szerepel a meghívottak listáján. „Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az általunk szervezett előadások tartalmát az egyesület nem tartja szó szerint követendő etalonnak. Nem az a célunk, hogy meghívottjaink recepteket adjanak, amelyeket mi abszolút követendőnek tartunk, hanem hogy szempontokat vessenek fel, esetleg ötleteket adjanak, amiből aztán mindenki kihámozza azt, ami segíti a jó választás, a jó döntés meghozatalában, amely az ő gyerekének vagy családjának a legmegfelelőbb” – fejtette ki Emőke. „Látunk egy ilyen tendenciát, hogy próbálunk mindennek utánaolvasni, mindent kordában tartani, hogy minden aztán jól sikerüljön, és ne tévedjünk. Egy csomó témát illetően a szakemberek is vitatkoznak, a végén úgyis az anyuka kell döntsön. Azt hiszem, ha sikerül megtalálnunk a nevelésben a szülői tudatosság és az anyai intuíció egészséges egyensúlyát, nagyobb eséllyel nevelhetünk testi, szellemi és lelki értelemben véve is egészséges gyermekeket.”

Tiboldi Bea, az egyesület elnöke tájékoztatása szerint, többségében helyi vagy környékbeli szakembereket hívnak meg előadást tartani a szervezők, mert fontosnak tartják, hogy az érdeklődők megtudják, egy illető szakember mivel foglalkozik, milyen problémákkal lehet hozzá fordulni, vagy egyáltalán milyen problémával kihez kell. „Szeretnénk, hogy a szülők itt helyben találjanak megoldást, bővebb felvilágosítást. Mert igenis, helyben léteznek jó szakemberek, csak többnyire nem tudjuk, hogy hol lehet őket elérni” – véli Bea. Az egyesület honlapján egyébként folyamatosan bővítik az orvosok, különböző szakterületek szakemberei elérhetőségének listáját. Ugyanitt az előadásokról összefoglalókat is olvashatnak majd azok, akik nem tudtak részt venni azokon. Az egyesület elnöke elmondta, hogy az előadássorozatot Csíkszereda Város Önkormányzata támogatja, esetenként Hargita Megye Tanácsa, de jó partnerre találtak a Hargita Megyei Kulturális Központban is, amelynek székhelyén a rendezvények zajlanak. Az előadások ingyen látogathatók, és mindenki számára nyitottak. A szervezők szívesen várják az észrevételeket, javaslatokat a szulokiskolaja@csikianyak.ma e-mail címre.

A Szülők Iskolája programsorozat legközelebbi előadással egybekötött beszélgetésére november 8-án, kedden 17.30-tól kerül sor a HMKK alagsorának előadótermében Dióhéjban a tanulási zavarokról címmel. A témáról Becze Zsuzsa fejlesztőpedagógus és Kristóf Károly gyógypedagógus beszél.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
3 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS