A rántott húson túl

A rántott húson túl

Orbán Ferenc neve bizonyára ismerősen cseng a csíki olvasó számára: sok-sok éven keresztül az egyik napilap hasábjain jegyezte a cikkeket. Aztán egyszer csak otthagyta a billentyűzetet, Angliába ment, és hivatásos szakácsként tért haza. Vele beszélgettünk az angliai ottlétéről, a hagyományos gasztronómiáról és a rántott húsról.

Péter Beáta

2014. január 05., 17:562014. január 05., 17:56

2014. január 06., 13:402014. január 06., 13:40


– Egyik napról a másikra letette a tollat, aztán pár év múlva már szakácsként láttam viszont.


– Nem volt számomra teljesen idegen a mostani szakmám, műkedvelőként mindig érdekelt a gasztronómia. Az újságírói pályafutásom végén egy ideig tematikus gasztronómiai oldalt is szerkesztettem. Egyszer csak elkezdett jobban érdekelni, mert rájöttem, hogy amiről azt mondjuk, hogy a miénk és hej, de hagyományos, nem éppen úgy van. És kaptam egy ösztönzést, hogy nézzek a dolgok mögé. Talán ez hozott igazán lázba. Rengeteg rosszul öltöztetett és hamis dolgot láttam a mi gasztronómiánkban, és elkezdtem kísérletezni otthon. Aztán úgy adódott, hogy egy adott pillanatban már nem lehetett megélni abból, amit újságíróként csináltam. Ekkor döntöttünk úgy a feleségemmel, hogy vesszük a tarisznyát, a hamuban sült pogácsát, és külföldön próbáltunk szerencsét. Azonban azzal a feltett szándékkal mentünk ki, hogy haza is jövünk.

– Angliába mentek. Könnyen talált munkát?

– Feltettem magamban, hogy megpróbálok a hobbimnak megfelelő állást találni. Három hónapig nem volt munkám, aztán felvettek mosogatónak egy tengerparti kiskocsmába, ahol kiváló ételeket szolgáltak fel. Ott töltöttem három hónapot, de mivel nem voltak a munkavállaláshoz megfelelő papírjaim, el kellett onnan jönnöm, és ezt követően két hónapot egy olasz étteremben dolgoztam. Közben magyar állampolgár lettem, és hivatalosan is vállalhattam munkát. Kezdtem érdeklődni az ottani szakácsképzés iránt, és kiderült, függetlenül attól, hogy nem beszéltem tökéletesen a nyelvet, felvesznek a suliba. Beiratkoztam hát egy olyan szakácsiskolába, ahol az iskola úgy tanít szakácsokat, hogy közben fenntart egy éttermet, és fizető vendégeket szolgálnak ki a diákok. Ez az iskola garantálja, hogy ha végigjártad náluk az utat, és utána kapsz papírt róla, akkor bárhol Angliában a szakma tudja rólad, hogy mire vagy képes és használható. A suli mellett még találtam egy igen jó munkahelyet, egy Marco Pierre White franchise-t. Ez a szakács volt az első konyhafőnöke Gordon Ramsaynek is, most már visszavonult, de maga is birtokol jó néhány éttermet, illetve a nevét is adja jó párhoz. Ezeken a helyeken az ő szigorú szabványai szerint kell főzni. Ott dolgoztam húsz hónapot. Közben beiratkoztam a következő szintre az iskolában, és elvégeztem azt is.

– Mikor érezték úgy, hogy eljött a hazatérés ideje? Mindenképp itthon akart boldogulni az ott tanultakkal?

– Az iskola miatt végül 2013 nyarán jöttünk haza. Utólag kiértékelve örvendek annak, hogy már a legelején nem adtam fel, mert nagyon sok olyan pillanat volt, amikor a könnyeim potyogtak a mosogatóvízbe. Természetesen a hazatérés mellett szóló döntő érv az volt, hogy itthon szerettük volna nevelni a gyerekünket, másrészt viszont itthon van a tágabb értelemben vett család is és sok-sok barát. Mi ide tartozunk.

– Itthon ismert újságíró volt, ott gyakorlatilag a nulláról kellett kezdeni. Milyen volt ezzel megbirkózni? Hogy élte ezt meg?

– Ez olyan kihívás volt, aminek a teljesítéséhez nem biztos, hogy lenne erőm még egyszer, éppen ezért büszke vagyok arra, hogy sikerült végigcsinálnom. Annak az alapszabályai, hogy az ember hogyan szerez megbecsülést, nem változnak. Sem itt, sem idegenben. Amikor elkezdtem mosogatni az első munkahelyemen, és az első hónap után lement rólam 12-13 kiló, láttam, hogy ez így nem lesz jó. Egy alkalommal aztán, mikor két szabadnapom következett volna, odamentem a főszakácshoz, és mondtam, hogy mindkét nap bejövök ingyen dolgozni, csak adjon nekem szakácsmunkát. Ezt a két napot konyhai előkészítési munkákkal dolgoztam le. A következő héten már úgy szerepelt a beosztásomban, hogy három nap mosogattam és két napot főztem. Aztán kerestek egy másik mosogatót helyettem, és akkor teljesedett ki kezdő szakácskarrierem, amikor a papírok miatt távoznom kellett... Tehát, hogy megbecsülést szerezzél, annak a szabályai nem változnak: ahhoz, hogy kapjál, először meg kell tanulj adni.

– Itthon mi fogadta szakmai téren?

– Számítottam csalódásra, de ilyen nagyra azért nem: itthon óriási baj van a gasztronómiában, a vendéglátásban. A szakma nagyon sokat hazudik magának. Különösen igaz ez a mi kis medencénkre, jól be vagyunk ide zárva. Jó ötven évvel vagyunk lemaradva a gasztronómiában. És ez nem föltétlenül pénzen múlik, hanem a hozzáálláson, illetve a rossz hozzáállásból fakadó tudatlanságon. Hadd mondjak egy példát, ami metafora is egyben: a rántott hús. A mai modern kulináriában a panírozás csak egy a konyhatechnológiák hosszú sorában. Itt, ha bemegyünk egy akármilyen lokálba, az étlap nagyrészt panírozott ételekkel van tele, ezen nem tudunk túllépni. Lépten-nyomon hangoztatjuk, hogy hagyományos székely konyha. De mi is az tulajdonképpen? Ha valaki azt mondja, hogy hagyományos székely falatokat tart az étlapján, és az első a hibásan Gordon Bleu-nek írt fogás, akkor ezzel mit tudunk kezdeni? A panírozás, és még egyszer mondom, ez metafora, leleplezése annak, hogy nem tudunk úgy csirkemellett sütni, hogy az ne száradjon ki. Inkább felöltöztetjük. Mostanában kezdett becsordogálni másfajta kulináris tudás is ide. Ugyanakkor reméltem, hogy azt, amit Magyarországon a jobb érzésű éttermek megpróbálnak elfelejteni, a vendéglátásnak azt az időszakát, amikor tervgazdaságszerűen próbálták meghatározni, hogy a pecsenyelébe mennyi lisztet kell tenni, hogy összeálljon, mi ezt megússzuk. De úgy tűnik, hogy nem. Az biztos, hogy vendéglátásban, ha valaki stratégiában gondolkodik, akkor el kell engednie a rántott húst. És ez nem bírálat, hanem elemző szemlélet a dolgok állásáról.

– Nagyon sok gasztroblogger tűnt fel az utóbbi években Erdély-szerte. Mit gondol róluk?

– Áldásos az ő tevékenységük, sokan közülük jobban főznek, mint egy-egy hivatásos szakács. A bloggermozgalom azért jó, mert akarva-akaratlanul kimozdít az állóhelyzetből minket. Nagyon hasznos ez az Erdély-központúság, mert olyan dolgokat és olyan kulináris emlékeket dolgoznak fel, ami mindenképp egy inspirációs forrás lehet a hivatásos szakma számára. A gasztronómia a kultúra része, és a kultúráról úgy tartjuk, hogy az a tudás és társadalmi intézményekbe szervezett és tárolt ismeret, amivel egy társadalom a környezet kihívásaira válaszol. És az is világos, hogy száz évvel ezelőtt más feladatokat kellett ellásson az ember a bevitt kalóriaértékekkel, mint manapság. Érződik, hogy amit hagyományosnak nevezünk, mert egykoron funkciója volt, nem biztos, hogy napjainkban életképes. Hagyományainknak mindenben, így a gasztronómiában is, egy feltétlen inspirációs forrásnak kell lenniük. De érteni kell az idők szavát, és előbb-utóbb használnunk kell azokat a világban ismert és alkalmazott kulináris technológiákat, amelyekkel az általunk megtermelt alapanyagainkból a maximumot hozhatjuk ki. Ha ugyanis még gasztroturizmusról is álmodunk, akkor tudomásul kell vennünk, hogy a gasztroturista a lehető legátfogóbban és rövid idő alatt szeretné megismerni ízvilágunkat, de ennek fejében nem hajlandó napi másfél kiló disznózsírt megenni. A jövőben az a fogadós lesz lépéselőnyben, aki erre a kihívásra lesz képes válaszolni... és igen, azt hiszem ezt a folyamatot képes a bloggermozgalom jó irányba terelni.

– Az írással hogy áll?

– Van egy saját blogom, időnként felháborodok és kiírom magamból, aztán egy ideig nem háborodok fel. Függetlenül attól, hogy szakácsként dolgozom, azért mégiscsak újságíróként figyelek a világ dolgaira. Különben ennek a két szakmának van egy nagyon jó találkozási pontja, és ez az ételfotózás, ezt most autodidakta módon tanulgatom, és ezzel szórakozom.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. március 04., szombat

Moldva csodálatos világának gyűjtője

Több mint negyven éven keresztül Moldvában töltötte nyári szabadságait, vissza-visszatért Magyarországról csángó barátaihoz, szokásvilágukat kutatta, a lelkükig ért el. A számos díjjal elismert néprajzkutató tíz éve Gyimesközéplokot választotta otthonául.

Moldva csodálatos világának gyűjtője
Moldva csodálatos világának gyűjtője
2023. március 04., szombat

Moldva csodálatos világának gyűjtője

2023. február 26., vasárnap

Egy elfeledett hős: Gál Sándor

Az 1848-as forradalom és szabadságharc kiemelkedő alakjaként Gál Sándor nevét szokás emlegetni. Szülőfaluja, a csíkszentgyörgyi közösség az elmúlt években több előrelépést is tett emlékének és munkásságánk megőrzésében.

Egy elfeledett hős: Gál Sándor
Egy elfeledett hős: Gál Sándor
2023. február 26., vasárnap

Egy elfeledett hős: Gál Sándor

2023. február 20., hétfő

Rég nem „egy dátumról” van szó

A ballagás dátuma körül kialakult helyzet ugyanis nem a betegség maga, hanem egy kitüremkedő szimptómája egy komplex folyamatnak – állítja a szerkesztőségünknek eljuttatott véleménycikkében a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium egykori diákja.

Rég nem „egy dátumról” van szó
Rég nem „egy dátumról” van szó
2023. február 20., hétfő

Rég nem „egy dátumról” van szó

2023. február 04., szombat

Tovább fagyoskodhatnak az utasok a kiüresített ideiglenes buszállomás helyén

Két hete, hogy kénytelenek voltak felfüggeszteni a csíkszeredai ideiglenes távolsági buszállomás működését egy bírósági ítélet nyomán, akkor elszállították az információs irodaként, és váróteremként működő konténereket.

Tovább fagyoskodhatnak az utasok a kiüresített ideiglenes buszállomás helyén
2023. január 26., csütörtök

Szakmai előadások az öreg és kihalt fákban rejlő lehetőségekről

Az öreg, kihalt fákban is megannyi lehetőség rejlik még – erre hívja fel a figyelmet a Projekt Bag Egyesület és a Sapientia EMTE csíkszeredai karának eseménye, amelyet hétfőn tartanak Csíkszeredában.

Szakmai előadások az öreg és kihalt fákban rejlő lehetőségekről
2023. január 17., kedd

Teherautó csúszott le az útról Gyimesközéploknál

Megcsúszott és lesodródott az úttestről egy Kománfalva és Csíkszereda útvonalon közlekedő pótkocsis teherautó kedden Gyimesközéplokon, a 12A jelzésű országúton – tájékoztat a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

Teherautó csúszott le az útról Gyimesközéploknál
2023. január 13., péntek

A buszsofőrök voltak a rendőrök célkeresztjében

Átfogó közúti ellenőrzést végeztek Hargita megyében a rendőrök pénteken, ezúttal a tömegközlekedési járművek voltak az akció célkeresztjében. Kimagasló kihágást nem tapasztaltak.

A buszsofőrök voltak a rendőrök célkeresztjében
2023. január 11., szerda

Nem rossz: adókból 22,6 millió folyt be tavaly a csíkszeredai városkasszába

A csíkszeredai városkasszába tavaly összesen 22,6 millió lej folyt be a helyi adókból és illetékekből. A több mint 54 ezer befizetés java része, hozzávetőleg 37 ezer ügylet készpénzben történt.

Nem rossz: adókból 22,6 millió folyt be tavaly a csíkszeredai városkasszába
2023. január 11., szerda

Filmet és előadást is bemutat a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

Egy turnéfilmmel és egy előadással készül a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes január folyamán: először az együttes dubaji világkiállításon készített Sivatagi álom című filmje lesz megtekinthető.

Filmet és előadást is bemutat a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
2023. január 10., kedd

Frissítik Csíkszereda általános városrendezési tervét, várják a lakók észrevételeit

Készülnek Csíkszereda általános városrendezési tervének (PUG) frissítésére, amelyhez január 30-ig várják a lakók javaslatait – ez az első lépés a témában zajló közvita során. A város nemsokára kiírja a közbeszerzést a dokumentáció naprakésszé tételére.

Frissítik Csíkszereda általános városrendezési tervét, várják a lakók észrevételeit
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!