Visszahelyezték tisztségébe a szemész-főorvost, a kórház akkreditációját felfüggesztették

Visszahelyezték tisztségébe a szemész-főorvost, a kórház akkreditációját felfüggesztették

Konrád Judit kórházmenedzser és Bodó Pál szemész-főorvos egy korábbi sajtótájékoztatón

Fotó: Veres Nándor

Az osztályvezetői vizsga lezárultáig visszahelyezte a szemészeti osztály osztályvezetői tisztségébe Bodó Pál szemész főorvost a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége. Közben az is kiderült, hogy a szemészeti osztályon történt tömeges megfertőződés miatt az Egészségügyi Minőségmenedzsment Országos Hatóság elrendelte a kórház akkreditációjának ideiglenes felfüggesztését.

Iszlai Katalin

2022. március 03., 15:292022. március 03., 15:29

2022. március 03., 17:072022. március 03., 17:07

Többször is kerestük az elmúlt napokban a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat a szemészeti osztályon történt tömeges megfertőződés kapcsán. Egyrészt arra voltunk kíváncsiak, hogy a szemészeten történtek befolyásolják-e az intézmény besorolását, illetve

szerettünk volna megerősítést kapni arra vonatkozóan, hogy március elsejétől visszahelyezték a szemészeti osztály osztályvezetői tisztségébe Bodó Pál szemész főorvost.

Kielégítő választ egyik kérdésre sem kaptunk, csütörtökön viszont mindkét ügyben részletes közleményt adott ki a kórház.

Kinevezték korábbi tisztségébe

Mint ebben fogalmaztak, közös megegyezés alapján, a műtéti tevékenység mielőbbi újraindítása érdekében, az Egészségügyi Minisztérium 2006-ban kiadott, 1406-os számú rendelete alapján megszervezendő osztályvezetői vizsga lezárultáig,

március elsejétől kinevezte a szemészeti osztály osztályvezetői tisztségébe dr. Bodó Pál szemész főorvost a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége.

korábban írtuk

Egyéni mulasztások vezettek a szemészeti osztályon történt megfertőződésekhez
Egyéni mulasztások vezettek a szemészeti osztályon történt megfertőződésekhez

Lezárult a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság által a csíkszeredai kórház szemészeti osztályán történt tömeges megfertőződés ügyében indított vizsgálat. Az ellenőrzés során egyéni mulasztásokat állapítottak meg.

Jelen döntés a szemészeti osztály tevékenysége folytonosságának biztosítása, a műtéti tevékenység mielőbbi, biztonságos körülmények közötti újraindítása és a betegek bizalmának a visszaszerzése érdekében született.

A kórház ez alkalommal pontosítja, hogy a szemészeten történt fertőzések nyomán, adminisztratív lépésként Dr. Bodó Pálnak az osztályvezetői megbízatása volt visszavonva, nem pedig főorvosi státusa. Ezt a kórház Etikai Bizottsága is megállapította, amikor úgy döntött, hogy a szemészeten történtek nem tartoznak a bizottság hatáskörébe, hanem adminisztratív és diszciplináris hiba történt, amelyre a szükséges lépéseket a kórház igazgatótanácsa már meghozta

– mutatták rá. Hozzátették: Bodó Pál szaktudására a kórház továbbra is számít, a kórház vezetősége pedig bízik abban, hogy az elkövetkezőkben osztályvezetői feladatát is maradéktalanul ellátja.

korábban írtuk

Vizsgálja a rendőrség a szemészeten történteket
Vizsgálja a rendőrség a szemészeten történteket

Hivatalból indított vizsgálatot a rendőrség annak kapcsán, hogy egy kórházi fertőzés miatt maradandó látásvesztést szenvedett egyik szemére a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház három páciense.

Elkezdődött a műtő felújítása

A közleményben arra is kitértek, hogy a szemészeti osztály munkatársai és igény esetén a kórház szakszemélyzete továbbra is tartják a kapcsolatot azokkal a betegekkel, akiknél a szürkehályog műtétek után komplikáció lépett fel. Visszajárnak felülvizsgálatra, további kezelésre, és

az intézmény arra biztatja a pácienseket, hogy az állapotukat érintő kérdéseikkel továbbra is forduljanak hozzájuk.

Közben elkezdődött a műtő felújítása, zajlanak már a munkálatok a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság ellenőrzése során észlelt hiányosságok pótlására.

korábban írtuk

Orvosi kamara: ki kell deríteni a szemészeten történt fertőzések forrását
Orvosi kamara: ki kell deríteni a szemészeten történt fertőzések forrását

Az orvosok nem hibáztak a csíkszeredai kórház szemészeti osztályán történt tömeges megfertőződés ügyében a Hargita Megyei Orvosi Kollégium szerint. Bíró László elnök úgy véli: bűnbakkeresés helyett inkább a fertőzés forrását kellene tisztázni.

A kórház teljes műszaki részlege a szemészeten dolgozik, most az előkészítési munkálatok vannak folyamatban. Ezt követően

szaniterek és bemosakodó berendezések áthelyezése és cseréje, egy új mosdó kialakítása, a padlózat és a fal speciális burkolása, a helyiségek újraosztása, modernizálás, a tűzjelző rendszer kiterjesztése következik.

Megújul a sterilizálási helyiség is, amelyben új funkcionális útvonalakat is kialakítanak. Becslések szerint a munkálatok március 25-én érnek véget.

A szemészeti osztályon történtekkel kapcsolatosan külső vizsgálatok vannak még folyamatban, ezekben a kórház közreműködik, segíti lefolyásukat.

Elrendelték a csíkszeredai kórház akkreditációjának ideiglenes felfüggesztését a szemészeten történt fertőzések következtében

Fotó: Veres Nándor

Hosszú idő óta célja a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak, hogy elérje a kettes fokozatot, ennek érdekében számos fejlesztést hajtottak végre az elmúlt években. A szemészeti osztályon történtek kapcsán viszont felmerült a kérdés, hogy a súlyos fertőzés befolyásolja-e a kettes fokozat megszerzését? Az egészségügyi intézmény ebben a témában feltett kérdéseinkre szerdán úgy válaszolt:

a kórház megítélése szerint a szemészeten történtek nem befolyásolják a kórház 2-es kategóriába való besorolását, ennek alapját ugyanis egy sor objektív tényező adja, amelyen a történtek nem változtatnak.

korábban írtuk

Baktériumfertőzés a csíkszeredai szemészeten: visszavonták az osztályvezető főorvos és a főasszisztens kinevezését
Baktériumfertőzés a csíkszeredai szemészeten: visszavonták az osztályvezető főorvos és a főasszisztens kinevezését

Visszavonta Bodó Pál szemész főorvos és Bálint Zsuzsánna főasszisztens kinevezését a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház igazgatótanácsa, miután endoftalmitisz (a szem belső rétegeinek gennyes gyulladása) miatt 14 pácienst szemét kellett újraműteni.

Egy másik szempontból viszont hátrányosan érintette a kórházat a fertőzés: közleményük szerint az Egészségügyi Minőségmenedzsment Országos Hatóság, az ANMCS arról értesítette a kórházat, hogy a 45-ös számú, február 22-én kiadott rendeletével (amelyet február 24-én közöltek ki a kórháznak)

elrendelte a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház akkreditációjának ideiglenes felfüggesztését a szemészeten történt fertőzések következtében.

A két eljárás nem ugyanaz, mert az akkreditációs folyamatot az ANMCS végzi, és egy folyamatos, rendszeresen ismétlődő ellenőrzésről van szó, a kórházak kompetencia alapú besorolása pedig (fokozatok) az egészségügyi minisztérium hatáskörébe tartozik.

Az intézkedés addig lesz hatályban, amíg a kórház megteszi a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság által elrendelt lépéseket. A kórháznak ugyanakkor öt munkanapon belül ki kellett dolgoznia a hatóság számára egy tervet a felfüggesztést okozó hiányosságok megoldására.

korábban írtuk

Szemészeti mizéria: nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal
Szemészeti mizéria: nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal

Miután egy online petícióban több ezren álltak ki a vezetői funkciójából menesztett szemész főorvos mellett, Borboly Csaba arra kérte a csíkszeredai kórházat, hogy vonja vissza a főorvos és a főasszisztens kinevezésének visszavonására vonatkozó döntést. 

Ahogy a többi, ellenőrzést végző hatósággal, úgy a kórház az ANMCS-sel is maximálisan együttműködik annak érdekében, hogy a problémák megoldódjanak és az akkreditálási folyamat tovább folytatódjon.

Az intézkedés a szemészeti műtő tevékenységére fejt ki hatást, ez a tevékenység már fel van függesztve.

A kórházban zajló orvosi tevékenységet az ANMCS rendelete nem befolyásolja, a betegek továbbra is fordulhatnak minden szakrendelőhöz, osztályhoz. Addig is, amíg a szemészeti műtő ismét fogadhat betegeket, a kórház azt tanácsolja a szemészeti problémákkal küzdőknek, hogy forduljanak a szemészeti járóbetegrendelőhöz, amely hétfőtől péntekig 7–14 óra között működik. Előjegyzést igényelni a kórház honlapján lehet, vagy telefonon, a 0732–500 587-os telefonszámon.

korábban írtuk

A szemészeti fertőzések újbóli kivizsgálásáról egyeztetnek
A szemészeti fertőzések újbóli kivizsgálásáról egyeztetnek

A Hargita megyei önkormányzat elnöke felkérte a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat a szemészeten történt fertőzések és egyes személyi döntések újbóli kivizsgálására, amit a kórház vezetősége tudomásul vett. Jelenleg egyeztetések zajlanak.

3 hozzászólás
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 156. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 156. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 22., kedd

Több kórházban is engedélyezték már a beteglátogatást, de van, ahol már visszaélnek ezzel

Stagnál a koronavírus-járvány Hargita megyében, ahol mindössze öt-hat új esetet igazolnak naponta, és a kórházban ápoltak száma is jelentősen lecsökkent, így több intézményben is lehetővé tették a betegek látogatását.

Több kórházban is engedélyezték már a beteglátogatást, de van, ahol már visszaélnek ezzel
2022. március 21., hétfő

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán

Anyagi nyereséget a harmadik szezon végének közeledtével sem könyvelhet el a 2019-ben átadott székelyudvarhelyi sátortetős műjégpálya, sikereket viszont annál inkább: elégedettek a szülők és tanítók a Korisulival, illetve a hokiedzésekkel.

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán
2022. március 21., hétfő

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre

További adományokra, alapélelmiszerekre, ruhaneműre, cipőre, tisztálkodószerekre van szükség, hiszen egyre több menekült érkezik Ukrajnából Marosvásárhelyre.

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre
2022. március 21., hétfő

Törvényt sért, aki tarlót éget, mégis rengetegszer lángol a száraz aljnövényzet

A tűzoltók folyamatos figyelmeztetése ellenére is állandóak a tarlótüzek Maros megyében. Január 1. és március 21. között már 211 tarlótűzhöz riasztották a tűzoltókat.

Törvényt sért, aki tarlót éget, mégis rengetegszer lángol a száraz aljnövényzet
2022. március 21., hétfő

Építő kell a leendő csíkszentkirályi uszodához

Aláírták tavaly a finanszírozási szerződést, de azt még nem tudja a községvezetés, hogy mikor épül fel a Csíkszentkirályra tervezett tanuszoda. A működtetési költségek jelentős növekedésére készülnek, de van rá fedezetük.

Építő kell a leendő csíkszentkirályi uszodához
2022. március 21., hétfő

Ingyenes az internet-hozzáférés Székelyudvarhely fontosabb közterein

Pályázaton nyert pénzösszegből biztosítanak ingyenes wifiszolgáltatást Székelyudvarhely népszerűbb közterein – adta hírül közleményében a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal.

Ingyenes az internet-hozzáférés Székelyudvarhely fontosabb közterein
2022. március 21., hétfő

Érzékenyítő megmozdulás a Down-szindróma világnapján

A harminc évnél fiatalabb generáció sokkal empatikusabb, mint az idősebbek, akik még mindig tartózkodón viselkednek, ha Down-szindrómával élő gyerekkel találkoznak. Ezért is szükségesek azok a megmozdulások, amelyeket egy-egy világnapon szerveznek.

Érzékenyítő megmozdulás a Down-szindróma világnapján
2022. március 21., hétfő

Erdélyi vonatkozásban fejtegetik a digitalizáció lehetőségeit Marosvásárhelyen

Vajdaság és Felvidék után most Erdélyben szerveznek Magyar Digitális Napokat a Digitális Jólét program keretén belül. A március 24-25-én Marosvásárhelyen zajló konferencia egyik célja, hogy beszéljenek a különböző szektorok digitalizációjáról.

Erdélyi vonatkozásban fejtegetik a digitalizáció lehetőségeit Marosvásárhelyen
2022. március 21., hétfő

Különös gyermekelrablós riasztás Székelyudvarhelyen

Gyermeke elrablását jelentette egy székelyudvarhelyi férfi a 112-es segélyhívó számon szombaton, azonban mint kiderült, a gyermek végig otthon volt biztonságban. Az apa még egy feliratot is festett a ház falára – adja hírül a Hargita megyei rendőrség.

Különös gyermekelrablós riasztás Székelyudvarhelyen
2022. március 21., hétfő

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken

Lángra kapott a tarló hétfőn az Illyefalva községhez tartozó Aldoboly közelében, a házak is veszélybe kerültek.

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken
Veszélyes tarlótüzek Háromszéken
2022. március 21., hétfő

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken

Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM