Szemészeti mizéria: nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal

Szemészeti mizéria: nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal

Nagyon sok a homályos részlet. Az ügy megoldása helyett egyre inkább összekuszálódnak a szálak

Fotó: Veres Nándor

Miután egy online petícióban több ezren álltak ki a vezetői funkciójából menesztett Bodó Pál szemész főorvos mellett, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke arra kérte a csíkszeredai kórházat, hogy vonja vissza a főorvos és a főasszisztens kinevezésének visszavonására vonatkozó döntést. Hivatalos felkérést várhatóan hétfőn küld erről, az egészségügyi intézmény ezt követően dönt az ügyben.

Iszlai Katalin

2022. február 21., 13:192022. február 21., 13:19

2022. február 21., 13:462022. február 21., 13:46

Több fejlemény is történt az elmúlt napokban a csíkszeredai kórház szemészeti osztályán történt tömeges megfertőződés ügyében.

korábban írtuk

Hivatalos: három beteg elveszítette a látását az egyik szemére
Hivatalos: három beteg elveszítette a látását az egyik szemére

Valóban maradandó látásvesztést szenvedett egyik szemére a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház három páciense. 

Miután múlt szerdán visszavonta Bodó Pál szemész főorvos és Bálint Zsuzsánna főasszisztens kinevezését a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház igazgatótanácsa, rengetegen adtak hangot felháborodásuknak. Kiállunk Dr. Bodó Pálért! címmel egy online petíció indult, amelyet már több mint háromezren írtak alá, és a több száz vagy ezer hozzászólásban a legtöbben a szakembert dicsérték, becsületes, lelkiismeretes orvosnak nevezve őt, illetve kiemelve, hogy nem tartják hibásnak a történtekért. Emellett a Hargita Megyei Orvosi Kollégium is kiállt Bodó Pál mellett.

korábban írtuk

Baktériumfertőzés a csíkszeredai szemészeten: visszavonták az osztályvezető főorvos és a főasszisztens kinevezését
Baktériumfertőzés a csíkszeredai szemészeten: visszavonták az osztályvezető főorvos és a főasszisztens kinevezését

Visszavonta Bodó Pál szemész főorvos és Bálint Zsuzsánna főasszisztens kinevezését a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház igazgatótanácsa, miután endoftalmitisz (a szem belső rétegeinek gennyes gyulladása) miatt 14 pácienst szemét kellett újraműteni.

Nem orvosi műhiba volt

A petíciót Kövendi Lilla Abigél indította, aki Bodó Pál asszisztense a székelyudvarhelyi magánrendelőjében. Mint megkeresésünkre elmondta, azért tartotta fontosnak ezt a kezdeményezést, mert meglátása szerint, és több más egészségügyi dolgozó, illetve a főorvos páciensei is úgy látják: Bodó Pál nem hibázott, ezért nem tartják helyesnek a döntést, amellyel megfosztották az osztályvezetői kinevezéstől.

Idézet
Olyan személlyel történik mindez, aki nem érdemli meg. Nagyon a szívén viseli a betegei sorsát, és tényleg a hivatásának él. Meg kellene becsülni, hogy hazai pályán milyen sikereket ért el eddig, és mindig szívvel-lélekkel végezte a munkáját.

Ez nem orvosi műhiba volt, hiszen a műtét alatt az orvos nem tévedett. A beavatkozás orvosi szempontból jól sikerült, az utólagos befertőződésről pedig ő nem tudhatott, tehát nem az ő hanyagságából, mulasztásából született” – hangsúlyozta Kövendi Lilla Abigél.

Nem tartják igazságosnak

Hozzá és a több ezer aláíróhoz hasonlóan a szakma is úgy látja, hogy a szemész főorvos nem tévedett. A Hargita Megyei Orvosi Kollégium elnöke, Bíró László érdeklődésünkre úgy fogalmazott: nem tartja igazságosnak a csíkszeredai kórház döntését, amely Bodó Pál és Bálint Zsuzsánna kinevezéseinek visszavonására vonatkozik.

Idézet
Úgy érezzük, bűnbakvadászat zajlott: a lényeg annyi volt, hogy valakire varrják rá és tudják le a dolgot, hogy megnyugtassák a közvéleményt, és azzal minden el van felejtve.

Ez viszont nem ilyen egyszerű. Már nem csak én, hanem a teljes vezetőségi tanács úgy gondolja, hogy nem korrekt, ahogy ez az ügy lezajlott. Még mindig ott tartunk, hogy nem tudják, honnan került be a fertőzés, csak találgatások sorozata van a háttérben.

Idézet
A személyzeti leváltások valószínűleg példastatuálás jelleggel történtek, de nem jogosan.

Az orvos szakmailag nem hibázott, mindent megtettek a kollégákkal, amit lehetett. Nem az orvoskollégák rontottak el valamit, hanem bekerült egy bacilus. A kórház feladata annak a kivizsgálása, hogy ez hogyan történt meg, vagy ha nem tudják, akkor kell hozni egy külső szakembert. Érdekes, hogy ezt a folyamatot az első percekben nem erőltették, én úgy érzem, hogy mindent nem tettek meg úgy, ahogy kellett volna, így mai napig nem tudni, honnan van a fertőzés” – hangsúlyozta Bíró László.

Galéria

Kapkodás, fejetlenség, magyarázkodás. Borboly Csaba egyet mondott szerdán és mást pénteken

Fotó: Veres Nándor

Elveszett bizalom

Hozzátette: az ilyen rutinbeavatkozások időtartama 10 perctől fél óráig terjed, tehát a két nap alatti tizennégyes beteglétszám nem számít magasnak. Ez meglátása szerint inkább abból a szempontból érdekes, hogy amikor más intézményekben történtek hasonló fertőzések, általában egy napra tevődtek az ilyen esetek, a csíkszeredai kórházban viszont két egymást követő napon is bekövetkeztek. „Ez azt jelenti, hogy valami nagyon nincs rendben.

Idézet
Annyi homály fedi ezt az egészet, és nem szakmailag látom a mulasztást, hanem technikai, adminisztratív oka van. Éppen ezért a kórház mint intézmény kellett volna felelősséget vállaljon a történtekért, és nem két emberre rávarrni.

Ez egyáltalán nem igazságos. Háziorvosként hogy küldenék nyugodt szívvel beteget oda, amikor nem tudom, hogy hol a hiba? Nem a személyzettel van a probléma, a doktor úrhoz vagy más kollégákhoz nagyon szívesen küldök betegeket, de nem a kórházba, hanem a magánrendelőikbe, mert a kórház rendszerében nem bízok meg azok után, ahogy a vizsgálatokat lefolytatták.

Idézet
Ha felmerül egy fertőzés, főként egy sebészeti osztályon, azonnal lépni kell és vizsgálatokat végezni, nem egy hónappal később kitalálni, hogy az osztályvezető biztos tévedett valamiben, ezért leváltjuk.

Ez nagyon meredek és megmagyarázhatatlan. Természetesen mi is kiállunk a doktor úr mellett” – húzta alá a kollégium elnöke.

Visszavonják a döntést?

Teljes kapkodásnak lehettünk tanúi az elmúlt napokban. Azt ugyanis nem tudni, hogy a petíciónak és az érintettek mellett való kiállásnak köszönhetően-e, de péntek késő este közleményt adott ki a témában Borboly Csaba, a kórházat működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki egyébként maga jelentette be néhány nappal ezelőtt a főorvos és a főasszisztens kinevezésének visszavonását (a szerdai sajtótájékoztatóján a megyei tanács elnöke ugyanakkor azt is bejelentette, hogy már meg is hirdették a versenyvizsgát ezekre a vezetői tisztségekre).

Mint a pénteki közleményben Borboly fogalmazott, az elmúlt időszakban, főként az elmúlt egy hétben a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szemészetén történt sajnálatos eset kapcsán nagyon sok minden elhangzott. „Az eset kapcsán született számos döntés, amelyeknek egy része kétségtelenül szükségszerű volt, és a jövőben a még precízebb egészségügyi ellátást fogják szolgálni, de lehet, hogy vannak elhamarkodott döntések is, amelyek nem a lakosság érdekeit szolgálják. Ezért kérem, hogy függesszenek fel vagy vonjanak vissza bizonyos döntéseket, vagy a döntések alkalmazását, így a főorvos és a főasszisztens kinevezésére vonatkozóan, amíg le nem zárul az ügy teljeskörű kivizsgálása” – mondta Borboly Csaba. Emellett, mivel a fertőzés oka egyelőre nem ismert, minden ellenőrző szerv részéről a vizsgálatok újraindítását kérte.

A fejlemények kapcsán megkerestük a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat is, ám szűkszavú válaszukból mindössze annyi derült ki, hogy Borboly Csaba hétfőn hivatalos felkérést küld a kórház számára a szemészeten történt fertőzések újbóli kivizsgálására, egyes személyi döntések felülvizsgálatára.

„Addig, amíg ezt a felkérést tartalmában megismerjük és erre a válaszlépések megtörténnek, kérjük, legyenek türelemmel, kérdéseikre akkor tudunk majd érdemben választ adni” – fogalmazott az intézmény sajtószóvivője, Kiss Edit.

Az igazgatótanács összetétele

Az egészségügyi intézmény weboldalán található adatok szerint az utólagosan módosított és kiegészített, az egészségügyi reformokra vonatkozó 95/2006. számú törvény és a közkórházak igazgatótanácsai feladatkörének meghatározásáról szóló 921/2006. számú egészségügyi minisztériumi rendelet előírásainak megfelelően, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat a következő tagokból álló igazgatótanács vezeti: menedzser (Konrád Judith), orvosigazgató (Melles Orsolya), pénzügyi-számviteli igazgató (László Botond, közgazdász), ápolási igazgató (Szekeres Ildikó) és adminisztratív igazgató (Stekbauer Zsombor Norbert).

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 17., szombat

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során

Az elmúlt 24 órában összesen 822 gépjárművezetői jogosítványt vontak be a közlekedési rendőrök, 333-at gyorshajtásért, 51-et alkohol és 13-at kábítószer befolyása alatt történő vezetéséért.

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során
2024. február 17., szombat

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé

Két huszonéves fiatal ellen indulhat büntetőeljárás, ugyanis egyiküket tiltott szer használatának gyanújával, másikukat ittas vezetés közben kapta el a marosvásárhelyi rendőrség szombatra virradóra. Mellettük még további 25 sofőrt bírságoltak meg.

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé
2024. február 17., szombat

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi

Egy marosvásárhelyi lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, akik a lángok megfékezése után egy 84 éves férfi elszenesedett holttestét találták meg a lakásban szombat délben – tájékoztatott a Maros megyei rendőrség.

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi
2024. február 17., szombat

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön

Ragyogó napsütéses időben és jó hóviszonyok között rendezték meg szombaton Hargitafürdőn a 11. Konzul Kupa amatőr síversenyt. A vetélkedőn sífutásban és műlesiklásban mérte össze tudását több száz székelyföldi sportoló.

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön
2024. február 17., szombat

Világháborús lövedéket találtak Salamáson

A második világháborúból származó lövedéket fedezett fel egy ember Orotva-patakában szombat reggel a Hargita megyei Salamáson. A Hargita megyei tűzszerészek a helyszínre vonultak, és elszállították a lövedéket későbbi megsemmisítés céljából.

Világháborús lövedéket találtak Salamáson
2024. február 17., szombat

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat

A mindennapi élet leglényegesebb kérdései merültek fel az uzoni falugyűlésen, ahol a polgármester minden felvetésre választ adott, noha nem minden esetben tudott megnyugtató megoldást ígérni.

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat
2024. február 17., szombat

Emma és a fekete jaguár, Bob Marley, Tökéletes napok és Madame Web a mozikban

Az Argylle: A szuperkém és a még mindig futó A méhész mellett olyan új filmek érkeztek a mozikínálatba, mint a Bob Marley életéről készült Bob Marley: One Love, de a Sonynál készült Madame Web is „behálózza” a vásznakat.

Emma és a fekete jaguár, Bob Marley, Tökéletes napok és Madame Web a mozikban
2024. február 16., péntek

Két holttestet találtak egy marosvásárhelyi lakásban

A marosvásárhelyi Kárpátok sétánya lakótelep egyik lakásában talált két holttesthez riasztották péntek délután a rendőröket.

Két holttestet találtak egy marosvásárhelyi lakásban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

A marosvásárhelyi Poklos-patakhoz riasztották pénteken este a rendőrséget és a mentőegységeket.

Holttestet találtak a Poklos-patakban
Holttestet találtak a Poklos-patakban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

2024. február 16., péntek

A Csíki Játékszín jövő heti programajánlója

Három előadásra is várja jövő héten a nézőket a Csíki Játékszín.

A Csíki Játékszín jövő heti programajánlója
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM