Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Villanypásztor állja a kukázó medvék útját

Iszlai Katalin 2019. szeptember 26., 10:50
HIRDETÉS

Mivel önmagukban nem váltak be, tovább növelték a medvebiztos szeméttárolók hatékonyságát Tusnádfürdőn: villanypásztorral vették körbe ezeket két helyszínen is. A területileg illetékes vadásztársaságnak vannak fenntartásai, az önkormányzat azonban a lehetséges kockázatokra is gondolt.

Csend van a villanypásztorral körbevett kukáknál a késő esti „medvelátogatási idő” alatt. Egyelőre elkerülik a szemeteseket a nagyvadak Fotó: Pinti Attila

Villanypásztorral vették körbe a Fenyvesek és az Állomás utcai medvebiztos(nak hitt) szeméttárolókat Tusnádfürdőn. A kerítést hétfőn helyezték először üzembe, azóta pedig éjszakánként működtetik.

A villanypásztorokat a közvilágítási hálózathoz csatlakoztatták, így csak esténként kerülnek áram alá, reggelente kikapcsolnak.

A helyi polgármesteri hivatal ezért arra kérte a lakókat, hogy lehetőség szerint nappal vigyék le a szemetet, ám éjszakánként sem lehetetlen a tárolók megközelítése egy mozgatható kapu által. Ottjártunkkor láthattuk: az újítás olyannyira bevált, hogy a szerdára virradóra sem ember, sem medve nem járt a bekerített szemetesek közelében, amelyek környéke olyan tiszta volt, amilyennek évek óta nem láthatták az arra járók. A kérdés az, hogy meddig marad ez így.

HIRDETÉS

A tusnádfürdői vadászterületeket is ügykezelő Szent Anna Vadásztársaság nem tartja jó megoldásnak a medvebiztos szeméttárolók villanypásztorokkal való körbekerítését, Rafain Zoltán elnök szerint

az intézkedés nyomán több lehet a kár, mint a haszon.

Mint érdeklődésünkre elmondta, eddig is volt rá példa, hogy udvarokba, házakba törtek be a medvék, ám ezután megsokszorozódhat az ilyen esetek száma. „Főként most jelent ez problémát, amikor a mezőkön kezd elfogyni az élelem, és a kukoricát is learatták. Két hónapig sokkal nagyobb veszéllyel nézhetnek szembe a tusnádfürdői háztartások, hiszen ha a szeméttárolóknál nem jutnak élelemhez a nagyvadak, a lakásoknál fogják keresni. Több mint 15 medve jár be rendszeresen a településre, az állomány túlnépesedett, szinte megtízszereződött a medvék száma az ideális értékekhez képest” – nehezményezte az elnök.

Fotó: Pinti Attila

Hozzátette:

pár napig biztosan úgy fog tűnni, hogy bevált a kerítés, mert a medvék egy ideig el fogják kerülni.

Ilyen a természetük: ha új helyzettel találkoznak, néhány napig távol maradnak, ám alkalmazkodókészségük miatt gyorsan hozzászoknak a változáshoz, így egy hét múlva már valószínűleg ismét a szemetesek körül ólálkodnak majd. Ez azért is veszélyes Rafain szerint, mert ha megrázza az áram, agresszívvé válhat a medve, még inkább kockáztatva az arra járó személyek testi épségét, mint korábban. Ezért eredményes megoldást szerinte csakis a medvék kilövése jelenthet,

öt éven keresztül húsz példánnyal kellene csökkenteni az állományt.

A villanypásztorok okozta veszélyekre az ezeket felszerelő önkormányzat is gondolt, és egy megoldást is kidolgoztak annak megfékezése érdekében, hogy a medvék ezentúl a háztartásoknál keressenek élelmet. Mint Albert Tibor polgármestertől megtudtuk, a szeméttárolóknál bevezetett újítás előkészítésével párhuzamosan a lakosság felé is intéztek egy felhívást: a lakók villanypásztorokat igényelhettek udvaraik védelme céljából, ingyen.

Fotó: Pinti Attila

A szeméttárolóknál felszerelt villanypásztorokkal az volt a célunk, hogy távol tartsuk ezektől a medvéket, a lakosságnak biztosítottakkal pedig az, hogy az udvarokat is elkerüljék. Mintegy 160 család élt a lehetőséggel, már ki is osztottuk számukra az elektromos kerítéseket, jelenleg a felszerelésükön dolgozunk. Azt reméljük, hogy a két intézkedés által a medvék visszaszorulnak az erdőbe. Muszáj volt valamit tennünk, hiszen a nyár folyamán úgy jártak a medvék az úton, mint a macskák

– magyarázta a polgármester.

Arra is kitért: egyelőre megfigyelés alatt tartják a szeméttárolókat, és ha azt tapasztalják, hogy bevált az újítás, más helyszíneken is alkalmazzák majd.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS