Végre kiderül, hogy mi is az a REL Pr-cikk

Végre kiderül, hogy mi is az a REL

Fotó: Civitas Alapítvány

Szemfüles olvasóink az utóbbi hetekben már láthatták a Székelyhon oldalán azt a reklámot, ami a REL fogalmára hívta fel a figyelmet. A sejtelmes reklámüzenetről most lerántjuk a leplet, és az elkövetkezendő hónapokban teljes cikksorozatot közlünk arról, hogy mit is jelent a rövid élelmiszer-ellátási lánc, és miért életbevágóan fontos, hogy értsük és éljünk vele. Az életbevágó jelző nem túlzás: aki megérti, hogy miért fontos „rövid” úton hozzájutni mindennapi élelmünkhöz, az tovább él.

Támogatói tartalom

2023. szeptember 08., 09:002023. szeptember 08., 09:00

2023. szeptember 08., 09:122023. szeptember 08., 09:12

Kezdjük a fogalomtisztázással.

A REL-t nevezhetjük akár rövid élelem-ellátási láncnak, rövid élelmiszer láncnak, de akár rövid ellátási láncnak is, nem hibázunk. A REL lényege ugyanis abban áll, hogy

a termék a termelőtől minél rövidebb úton és időn belül közvetlenül – vagy minimális köztes szereplő bevonásával – a fogyasztóhoz kerüljön.

Galéria

Fotó: Civitas Alapítvány

Beláthatjuk, hogy bár az összes iparágban van létjogosultsága ennek a törekvésnek, a legnagyobb hozadéka mégis az élelem-ellátásban van, ugyanis

a rövid láncnak közvetlen hatása van a termék minőségére, és ezzel az életünkre, az egészségünkre.

A szállítási költségek és az ár kapcsolata

Vegyünk egy példát, mondjuk vásárolunk egy gyümölcsszárítót. Ha közelről szerezzük be, akkor a gyümölcsszárító nem utazik sok kilométert (tehát az árban kevesebb szállítási költség van), ha meghibásodik, akkor a javítási folyamatban is lényegesen kevesebb szállítási költség van – tehát beláthatjuk, hogy

ugyanaz a minőségű termék esetleg helyben olcsóbb lehet.

Közvetítők

Itt van a második téma, a közvetítők kérdése. Ahány közvetítő van egy ellátási láncban, annyian kell megéljene belőle, tehát a közvetítők számának csökkentése szintén árcsökkentő hatású – újfent beláthatjuk, hogy ugyanaz a minőségű termék esetleg helyben olcsóbb lehet.

Bizonyos iparágakban és termékek esetében a valóság azonban nem ez. Számtalanszor tapasztaljuk, hogy

ugyanazt a minőségű terméket nem ugyanolyan költséggel állítják elő Kínában, mint Székelyudvarhelyen.

Így a kínai termék megbírja a sok ezer kilométeres utaztatást, a több rendbeli közvetítőt, és a végén a polcon a termék mégis ugyanolyan áron vagy neadjisten olcsóbban szerepel, mint a helyi. És ennek nem az az oka, hogy a kínai kevesebbet akar nyerészkedni – távolról sem. Könnyen előfordulhat, hogy

a kínai többet nyer az olcsóbb terméken, mint a székelyudvarhelyi gyártó a drágább terméken.

Ennek az az oka lehet például, hogy a kínai feleakkora nyersanyag-árakkal, alacsonyabb bérköltségekkel állítja elő a terméket.

A helyi gazdaság fenntartása

Miért lenne mégis okos döntés a közelit megvásárolni, akár picit magasabb áron is?

Erre egyetlen értelmes válasz létezik: mert ezzel fenntartjuk a közeli termelőt, hogy legyen értelme dolgoznia, majd a tőle visszafolyó adólejekből építjük az útjainkat, újítjuk fel az iskoláinkat stb.

Amit a kínaiban vásárolunk, az kimegy az országból, többé nem látjuk, nem forog vissza semmi belőle a gazdaságba.

Tartósító- és állagjavító szerek

Visszatérve a bevezető gondolathoz, még ennél is nagyobb a tét az élelmiszerek esetében. A gyümölcsszárítóval ellentétben az alma nehezen viseli a hosszú utat, a váltakozó hőmérsékletet, színét veszti, fonnyad és romlik. Mindezeket megelőzendő tartósítószereket, hűtőkocsikat, hűtőházakat alkalmazunk. Ezeket mi, fogyasztók egyrészt megfizetjük, másrészt lenyeljük.

A tartósítószerek a szervezetünkbe kerülnek, évtizedek alatt ezek egészségromláshoz és betegségek kialakulásához vezetnek.

Tápanyag- és vitamintartalom

De vegyük elő a vitamintartalom kérdését: a messzire utaztatott zöldség-gyümölcs tartósítása érdekében olyan eljárásokat alkalmazunk, amelyek csökkentik a termék vitamintartalmát. A hosszú ideig fennálló vitaminszegény táplálkozás szintén betegségek kialakulásához vezet.

Galéria

Fotó: Civitas Alapítvány

Az autentikus íz

Az élelmiszeripar manapság bármilyen jó íz elérésére képes aromák, ízfokozók, hozzáadott só és cukor segítségével, tehát finomat előállítani az élelmiszeriparnak már nem kihívás. A fogyasztó szempontjából nem mindegy, ha a „finom” érzet egy természetes ízvilágú termék elfogyasztásával vagy mesterséges anyagok bevitelével lesz elérve.

A REL-ből származó élelmiszernek autentikus íze van, olyan, mint amilyen mindig is volt, a nagyanyáink asztalán is, és ehhez nem használ semmilyen mesterségek adalékot.

Környezetvédelem

Ha minél kevesebbet utaztatunk egy terméket vagy minél kevesebb csomagolással vásároljuk, illetve ha minél kevesebb tartósítószer felhasználásával állítjuk elő, akkor ezekkel a döntésekkel egyre jobban óvjuk a környezetet.

Tájgazdálkodás

A kistermelők nélkül átalakul a székelyföldi táj és megszűnik az a tájhasználat, ami most jellemző ránk. Így már nem lesz vonzó a turizmus szempontjából sem mindamellett, hogy mi is helyi élelem nélkül maradunk.

Biztonság

A REL megengedi, hogy egy közvetítő legyen a termelő és a fogyasztó között. Ezzel tulajdonképpen lehetővé teszi, hogy

országhatáron belül hozzájussunk olyan házias termékekhez is, amelyek nem közvetlenül a mi vidékünkre jellemzőek, de hasonlóan őstermelőtől származnak.

A közvetítő (fizikai bolt vagy webshop) ellátja az ellenőrző szerepet a folyamatban, kiválogatja a termékeket, megbizonyosodik a termékek bevizsgált/engedélyezett voltáról, levéve az ebbéli terhet a fogyasztó válláról. Ugyanakkor

ez az egy közvetítő a termelőt segíti, hiszen átveszi az értékesítéssel járó terheket.

Galéria

Fotó: Civitas Alapítvány

Kanyarodjunk tehát vissza a kezdetekhez és vásároljunk tudatosan élelmet a család asztalára. A REL-ből származó élelem megvásárlásával mindamellett, hogy jelentősen rövidítünk az értékesítési láncon, megsegítjük a helyi termelők gyors piacra jutását, ezzel hosszú távon garantálva a fennmaradásukat. Ezzel pedig nem kevesebbet érünk el, minthogy átmentjük a termelőinket és tájjellegű termékeinket a jövő generációja számára.

Társadalmi érzékenyítés

A nagyvilágban tapasztalható egyre több sikeres példán felbuzdulva a Civitas Alapítvány munkaközössége néhány helyi gazdával karöltve ennek a rövid utas ellátásnak a fontosságára hívja fel a lakosság figyelmét.

Ebben a társadalmi érzékenyítő kampányban a globális láncok olcsóságával és kényelmével veszik fel a harcot, és arra hívják fel a figyelmünket, hogy ha mi vásárlásainkkal nem tartjuk életben ezeket a rövid láncokat, akkor ezek elsorvadnak, a mi gyerekeinknek már csak a globális láncok kínálata jut.

Összefoglalva: miért jó nekünk helyi, rövid ellátási láncból származó termékeket fogyasztanunk?

A helyi gazdaság megsegítése mellett a frissesség, a minőség és az autentikus íz is garantált, tartósítószerek és ízfokozók nélkül, amire a mai globalizált láncok kínálatában már sehol sem számíthatunk. A társadalmi és gazdasági előnyök mellett fontos kiemelni ugyanakkor a környezetvédelmi szempontokat is:

ha helyit veszünk, akkor kevesebb az élelmiszerkilométer, olcsóbb a szállítási költség, ugyanakkor kisebb a csomagolási igény is.

Mindezek együttese egy fenntarthatóbb és szebb jövőt tartogat, amely által még jobb lesz szülőföldünkön élni.

Az élelmiszer-ellátásban a REL-ek szerepe Európa különböző országaiban eltérő, ugyanakkor az elmúlt években a termelői piacok egyre inkább központi szerepet töltenek be. Olaszországban például havonta minden második ember legalább egyszer közvetlenül a termelőtől vásárol élelmiszert, de a kontinensen a gazdálkodók 15 százaléka a termésének több mint felét közvetlenül a fogyasztónak adja el. Romániának ilyen tekintetben van hová felzárkóznia, ám a lehetőségek adottak:

vásároljunk helyi és közeli REL terméket, és tartsuk életben a kistermelőket. Csak rajtunk múlik!

Következő cikkeinkben megismerkedhetünk azokkal a gazdákkal, rövid élelmiszer-ellátási láncszakértőkkel és lelkes vásárlókkal, akik ilyen formában szerzik be az élelmiszereket. Érdemes tehát továbbra is figyelni portálunkat, de akár megismerkedhetünk azokkal a termékekkel, amelyek rövid úton, a farmról az asztalra kerülnek Székelyföldön. És akár vásárolhatunk is.

Kövessék a Rádió GaGa interjúsorozatát Székelyföldön, ahol további érdekességeket tudhatnak meg a REL-ről. További infók: helyenvalo.ro/REL

Galéria

Fotó: Civitas Alapítvány

(X – Fizetett hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 28., vasárnap

Földrengéssel indult a vasárnap a már megszokott helyen

A Richter-skálán 3,3-as erősségű földrengés volt vasárnap reggel 6:43-kor Vrancea megyében, Vrancea szeizmikus térségben – közölte az országos földfizikai intézet (INCDFP).

Földrengéssel indult a vasárnap a már megszokott helyen
2024. április 28., vasárnap

Szobor állít emléket Hazug Pistának Gyergyóalfaluban

Ő már csak Hazug Pista néven ismert. Pedig dehogy hazudott. Meséivel, történeteivel mindig meghódította azon hallgatóit, akik nem siettek tovább. Gyergyóalfalu szoborállítással is segíti halhatatlansága megőrzését.

Szobor állít emléket Hazug Pistának Gyergyóalfaluban
2024. április 28., vasárnap

Fagypont alól indult a reggel a csíki- és gyergyói medencékben

Bár a reggeli fagy mértéke nem számottevő, az Országos Meteorológiai Igazgatóság vasárnap hajnali értékeket mutató hőtérképén így is kiemelkedik a csíki- és gyergyói medence.

Fagypont alól indult a reggel a csíki- és gyergyói medencékben
2024. április 28., vasárnap

Ismét a Pacsirta sétányról „jelentkezett be” a Csíkszeredába bejáró medve

Bár most nem az éjszaka közepén, de szombaton késő este érkezett a Ro-Alert egy újabb medve jelenlétéről a csíkszeredaiak telefonjára. A vészjelzésben ezúttal a Pacsirta sétányon feltűnt medvére figyelmeztették a csíkszeredaiakat.

Ismét a Pacsirta sétányról „jelentkezett be” a Csíkszeredába bejáró medve
2024. április 27., szombat

Városnéző séta Soós Zoltán polgármesterrel

A Marosvásárhelyen megszervezett Tematikus séták rendvénysorozat keretében most vasárnap a szecessziós épületeket ismerhetik meg az érdeklődők, akiknek a város polgármestere mesél.

Városnéző séta Soós Zoltán polgármesterrel
2024. április 27., szombat

Helikoptert kértek a szombat délutáni baleset helyszínére

Egy személy a megrongálódott autóba szorult szombaton délután Nagykenden. A helyszínre mentőhelikoptert is riasztottak.

Helikoptert kértek a szombat délutáni baleset helyszínére
2024. április 27., szombat

Maros megyeiek eredményei a vallási tantárgyversenyeken

Jó eredményeket értek el a Maros megyei diákok a Kézdivásárhelyen megszervezett katolikus hittanolimpián, valamint a református, evangélikus és unitárius vallásolimpián is, amelynek Marosvásárhely adott helyet.

Maros megyeiek eredményei a vallási tantárgyversenyeken
2024. április 27., szombat

Váratlan fordulat Kézdivásárhelyen: az EMSZ a románpárt-szövetséggel összefüggésbe hozható független jelölt mögé állt

Az Erdélyi Magyar Szövetség kézdivásárhelyi szervezete három héttel korábban jelentette be, hogy Szőts Emilt indítja polgármesterjelöltként. Szombatra meggondolták magukat, és a függetlenként induló Imre Csaba mögé sorakoztak fel.

Váratlan fordulat Kézdivásárhelyen: az EMSZ a románpárt-szövetséggel összefüggésbe hozható független jelölt mögé állt
2024. április 27., szombat

Piros-fehér-zöld szalagos búzaszentelés a Mezőség szívében

Első alkalommal szervezett búzaszentelést a Pro Agricultura Egyesület a mezőségi Buzában, amely 2022-től csatlakozott a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű programhoz.

Piros-fehér-zöld szalagos búzaszentelés a Mezőség szívében
2024. április 27., szombat

Mától érkezhet a nyugdíjasok járandósága

A Román Posta megkezdte a májusi nyugdíjak kiosztását – közölte szombaton az intézmény.

Mától érkezhet a nyugdíjasok járandósága
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!