Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Új vezetőt választott az etédi önkormányzat

Fülöp-Székely Botond 2019. január 18., 21:30
HIRDETÉS

Az etédi önkormányzati képviselők egységes szavazata alapján péntektől az RMDSZ-es Szilveszter Attila vezeti Etéd községet, polgármesteri teendőkkel megbízott alpolgármesterként. Az új vezető megválasztására azért volt szükség, mert egy bírósági döntés alapján tavaly májusban megszűnt Szőcs László polgármesteri mandátuma, és a feladatát átvevő Nagy Endre nyolc hónap után lemondott minden önkormányzati tisztségéről.

Fotó: Barabás Ákos

A lemondásának tudomásul vételéről szóló határozat elfogadása előtt Nagy Endre megköszönte kollégáinak azt a segítséget, amit az elmúlt nyolc hónap során kapott. Utána Bíró Barna Botond, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének elnöke, Hargita Megye Tanácsának alelnöke kapott szót. Kifejtette, noha sajnálja, hogy Nagy Endre lemondott a község vezetéséről, úgy érzi, hogy ebbe a személyes döntésbe nem szólhat bele, kénytelen elfogadni azt. Rámutatott, jó eséllyel a most megválasztott, polgármesteri teendőkkel felruházott alpolgármester fogja vezetni a községet a következő helyhatósági választásokig. Ennek egyik oka, hogy

egyelőre nem lehet időközi választásokat tartani,

HIRDETÉS

mivel Szőcs László korábbi polgármester fellebbezett a mandátumát megszüntető prefektusi határozat ellen, és még nem született döntés az ügyben. Időközi választásokat ugyanakkor törvényesen nem is lehet kiírni a helyhatósági választásokat megelőző egy éveben. Ez a határidő pedig már közel van.

Fotó: Barabás Ákos

Bíró fontosnak tartotta, hogy ne maradjon vezető nélkül a község, hiszen a megkezdett projekteket, beruházásokat folytatni kell, nem állhat meg a fejlődés a térségben. Azt ígérte, hogy a széki RMDSZ, illetve Hargita Megye Tanácsa is támogatni fogja azt a személyt, aki elvállalja a rá váró nehéz feladatot.

Továbbra sem ért egyet

Szőcs László is felszólalt az ülésen, hangsúlyozva, hogy az ő mandátuma alatt is kaptak segítséget a különböző intézményektől és az RMDSZ vezetőségétől is, ami jó dolog, de a problémákat a helyiek maguknak kell megoldják. „Ezt nem szabad elfelejteni” – szögezte le. Kijelentette, örül, hogy ilyen erős és jól együttműködő csapattá kovácsolódott össze a szövetségi listán induló képviselőkből álló önkormányzat. Reményét fejezte ki, hogy ez így is marad. Megjegyezte azt is, hogy mandátumának megszüntetése ellenére szívesen segíti a község vezetőségét. Egyébként továbbra is ő vezeti a helyi RMDSZ-t.

Az ellenem szóló prefektusi rendelet megtámadásával én csak a törvényes lehetőségeimmel éltem. Azért sem akartam ezt visszavonni, mert Románia észre kellene vegye, hogy ez a dolog, amivel engem is kikezdtek, egyszerűen marhaság. Nem szabadna ilyesmikre épüljön egy ország

– fogalmazott Szőcs, akit azért vádoltak meg összeférhetetlenséggel, mert 2014-ig polgármesterként tagja volt édesapja szalmakalap-készítéssel foglalkozó családi vállalkozásának.

Beszéde után az önkormányzat tudomásul vette Nagy Endre lemondását, és megszüntették az alpolgármesteri, illetve a képviselői mandátumát.

Megszavazták Szilvesztert

A képviselőktől csak Szilveszter Attila polgármesteri teendőkkel megbízott alpolgármesterré választására érkezett javaslat. Mivel vállalta a feladatot, urnás szavazást tartottak, és az önkormányzati tagok egyöntetűen támogatták.

Fotó: Barabás Ákos

Bíró Barna Botond gratulált az új vezetőnek, majd megkérte, hogy a képviselőkkel konzultálva állítson össze egy prioritási listát, amelyben szerepel, hogy mekkora anyagi támogatásra van szükség a különböző idén befejezendő projektek pontra tételéhez.

Szilveszter Attila a Székelyhonnak kijelentette, még nem tudja, hogy pontosan milyen megoldandó problémák várnak rá a hivatalban, de azt megígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz a közösségért.

Kitartásra, odaadásra, nyíltságra, összetartásra és sok türelemre lesz szükség a munkám során – fogalmazott Szilveszter Attila Fotó: Barabás Ákos

Ezt nem lehet az iskolában megtanulni, ezért is nehéz a feladat. Tudom, hogy a vállalásom sok áldozattal jár majd, de nem érzem úgy, hogy ne lehetne megoldani a problémákat

– nyilatkozta. Kiemelte, az már most világos, hogy jelentős gondokat okoz a polgármesteri hivatalnál tapasztalható munkaerőhiány, amit mielőbb orvosolni kell. Ebből fakadóan ugyanakkor a munkamorál is le van romolva, hiszen rengeteg feladatot kell ellásson mindenki.

„Kitartásra, odaadásra, nyíltságra, összetartásra és sok türelemre lesz szükség a munkám során” – mondta. Hozzátette, a megkezdett beruházásokat mindenképp be szeretné fejezni, és a későbbiekben újak elkezdésén is lehet gondolkodni. Szilveszter Attila az elmúlt tizenegy évben kereskedelmi ügynökként dolgozott.

Fotó: Barabás Ákos

Alpolgármesteri teendőkkel megbízott képviselő?

Az önkormányzati ülésen felmerült a javaslat, hogy a község új vezetőjének segítése érdekében meg lehetne bízni egy újabb képviselőt az alpolgármesteri teendők elvégzésével. Bíró Barna Botond rámutatott, erre a törvény szerint van lehetőség, ám a pontos részletekről még tárgyalnia kell a Hargita megyei prefektusi hivatal szakembereivel. Amit pontos információi lesznek, azt továbbítja az önkormányzati képviselőknek. Ezt az elképzelést egyébként Szilveszter Attila is jó ötletnek találta, mondván, hogy minden segítségre szükség lesz.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS