Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Új műszerekkel bővült a csíkszeredai kórház radiológiai osztálya

Barabás Hajnal 2020. január 09., 14:39

Nemrég vadonatúj diagnosztikai gépekkel gazdagodott a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház radiológiai osztálya. Az osztály vezetője úgy véli, a modern eszközök több orvost vonzanak majd a kórházba, és beszerzésükkel egy határozott lépést tettek a regionális kórházzá fejlődés folyamatában. A kórházi osztályok fejlesztését bemutató sorozatunkat a radiológiai osztály ismertetésével kezdjük.

Új műszerekkel bővült a csíkszeredai kórház radiológiai osztálya
galéria
Pontosabb diagnózis állítható fel a részletesebb képet készítő korszerű CT-készülékkel Fotó: Gábos Albin

„Kicsi osztály nagy gépekkel” – így jellemezte Burszán-Barabás Andrei radiológus főorvos, osztályvezető a csíkszeredai kórház orvosi képalkotó és röntgenlaboratóriumát, azaz a radiológiai osztályt. Mint mondta, négy szakorvosa van az osztálynak (Neagu Adél, Sántha Izabella Noémi, Radu Ramóna, Simó Andrei), közülük egy személy jelenleg szülési szabadságon van. Hozzátette,

legalább öt orvosra volna szükség, hogy a napi 24 órás ügyeleteket teljesen lefedjék, azonban humán erőforrás hiányában alternatív módon voltak kénytelenek megoldani ezt a feladatot.

Fotó: Gábos Albin

A sürgősségre érkező pácienseket ugyan éjjel-nappal fogadják a röntgentechnikusok, így sürgős esetben el tudják készíteni a felvételeket a sérült, beteg testrészekről. A képek kiértékelését viszont, ha éppen nincs helyi szakorvos ügyeletben, a telemedicina révén, távkapcsolatban végzik el besztercei vagy marosvásárhelyi szakorvosok, akikkel szerződésben állnak. A radiológus szakorvos hozzátette, a radiológiai osztály az az osztály, ahol a kórházba érkező páciensek legalább 80 százaléka megfordul, hiszen a diagnosztikában jelentős szerepet játszanak képalkotó készülékeik.

Hozzájuk kerülnek mind a tüdőgyulladás-gyanús esetek, mind a csonttöréses sérültek, vagy akár a daganatos, illetve más megbetegedésben szenvedő páciensek is.

Elköteleződés

Az osztályvezető küldetésének tekinti, hogy az állami intézményben olyan magas minőségű szolgáltatást nyújtsanak, mint amilyen a magánszférára jellemző. Ugyanakkor minden igyekezetükkel azon vannak, csatlakozva a kórház vezetőségéhez, hogy az intézmény regionális klinikává fejlődjön. Ezen elképzelés megvalósulásához 

az első lépés a korszerű felszerelések beszerzése volt, amiből nemcsak a vezetőség, hanem az osztály dolgozói is jócskán kivették a részüket.

Fotó: Gábos Albin

„A csapat az ügy mellé állt, többletmunkát is vállaltak. Mindenki érzi, hogy a fejlődés jó, még akkor is, ha a több gép több munkát jelent majd” – fűzte hozzá Burszán-Barabás Andrei. Nemrég ugyanis új gépekkel gazdagodott az osztály, legtöbbje decemberben érkezett meg. A műszerek nagy részét beszerelték, és tavasztól tervezik beüzemelni, ugyanis a működtetésükhöz szükséges engedélyeztetési eljárás néhány hónapot is igénybe vehet.

A korszerű felszerelések előnye, hogy több szakorvost lehet vonzani a kórházba, így több beteget is tudnak majd ellátni. Ezek mind fontosak ahhoz, hogy regionális kórházzá fejlődjön az intézmény

– magyarázta az osztályvezető orvos. Az osztályon kényelmes székeken várakozhatnak a páciensek, a falakon pedig régi röntgen- és CT-felvételek láthatók. Látszik, hogy felújítás és korszerűsítés zajlott, zajlik. A radiológiát érinti egyébként leginkább a nagyiramú technikai fejlődés, ezért is szükséges újabb és újabb berendezéseket beszerezniük, hogy tudják tartani a lépést. A radiológus főorvos szerint

a modernebb eszközökkel kisebb dózisú röntgensugár felhasználásával pontosabb diagnózist tudnak felállítani.

Csak egy ilyen CT van még

Az osztályhoz tartozó műszaki felszereltségért, valamint a gépeket működtető személyzetért Lőrincz Csaba orvosfizikus felel. Tőle tudjuk, hogy jelenleg

a kórházban huszonöt képalkotó géppel rendelkeznek, melyek közül tíz más kórházi osztályokon működik. Tavaly decemberben kilenc új berendezéssel gazdagodtak.

A fejlesztéseket nagyrészt kormánytámogatás révén valósították meg, de sikerült erre európai uniós pénzt pályázni, továbbá az intézményt működtető Hargita megyei önkormányzat és a kórház saját bevételeit is használták erre a célra.

Tavasztól várható, hogy beüzemelik a radiológiai osztály nemrég beszerzett új, modern diagnosztikai készülékeit Fotó: Gábos Albin

Az új gépek közül Lőrincz Csaba kiemelte a korszerű CT-készüléket, amelyből az országban ezen kívül még csak egy működik.

Egy forgás alatt, egy szívdobbanásnyi idő alatt kis dózisú röntgensugár felhasználásával 128 szeletes képet rögzít ez a gép. Ennek köszönhetően tiszta kép készül, mondhatni rekonstruálja a szívet, az ereket

– magyarázta a szakember. Hozzátéve, minden egyéb testrész, de a szív- és érrendszer feltérképezésére és kivizsgálására is kiválóan alkalmas ez a készülék. Kaptak továbbá egyebek mellett új röntgengépeket, amelyek közül

három mobil gép, azaz a kórházban fekvő mozgásképtelen páciensekhez tudják vinni, így nem kell a beteget emeletről emeletre hordozni egy kivizsgálásért.

Fotó: Gábos Albin

A mobil röntgengépek közül egyet a szentegyházi egészségügyi központ kapott meg. Egy másik, szintén fontos berendezés a mágnesesrezonancia-készülék, amelyet tavaszra várnak. Mint az orvosfizikus magyarázta, 

Hargita megyében hatalmas az igény a mágnesesrezonancia-vizsgálatokra, hét hónapos a várólista, ezért sokat jelent, hogy a kórház birtokába is kerül egy ilyen eszköz.

„Az MRI-nek tudományosan nem bizonyított, hogy lenne káros hatása” – jegyezte meg, ez is magyarázza, hogy miért választják ezt a diagnosztikai eljárást szívesebben a belső szervek, az idegrendszer, az izomzat és kötőszövetek kivizsgálására.

Az eszközpark bővült még tavaly csontsűrűségmérő eszközzel, új ultrahangkészülékkel, négy új műtős röntgennel is.

Az új orvosi műszerek, gépek előnye, hogy digitalizáltak, ami nemcsak az adatfeldolgozást könnyíti meg, hanem azt is lehetővé teszi, hogy az orvosok akár távolról is diagnózist állítsanak fel.

Burszán-Barabás Andrei radiológus főorvos, és mellette Lőrincz Csaba orvosfizikus. A radiológiai osztály fejlesztése szolgáltatásuk minőségét növeli Fotó: Gábos Albin

Jövőbeli tervek

Amellett, hogy a regionalitás felé irányulnak, idei terveik közé tartozik egy szenológiai központ beindítása, ahol a mell daganatos elváltozásait azonosítják modern készülékekkel. Ugyanakkor tervezik egy intervencionális kardiológiai központ létesítését – az új CT már ezt szolgálná ki – és különböző kutatásokban való részvételt.

Az osztály alkalmazottjai

Négy szakorvosa van a radiológiai osztálynak: Neagu Adél, Sántha Izabella Noémi, Radu Ramóna, valamint Simó Andrei. Munkájukat 22 asszisztens, 2 orvosírnok, 3 takarítónő, 1 orvosi fizikus segíti. A kórház szintjén sugárvédelmi szempontból 72 személyt monitoroznak.

A radiológia

Az orvosi képalkotás kifejezés azokra a technikákra utal, amelyeket arra használnak, hogy az emberi testről különböző orvosi eljárásokkal nem invazív módon képek készülnek. Ide tartoznak egyebek közt az ultrang-, röntgen-, és mágnesesrezonancia-vizsgálatok. Ezeket az eljárásokat nevezzük általában radiológiának, és a radiológus feladata a képek értelmezése – írja a Wikipédia.
Az új gépek listája Hozzávetőleges értékük
CT-készülék 850 ezer euró
Két digitális röntgengép 260 ezer euró darabja
Négy műtős röntgengép 100 ezer euró darabja
Három digitális mobil röntgengép 90 ezer euró darabja
Csontsűrűségmérő készülék 40 ezer euró
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat