Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Változott az oltási program

R. Kiss Edit 2013. április 22., 16:41 utolsó módosítás: 2013. április 22., 18:10

Kikerült az oltási naptárból két védőoltás, amelyet eddig négyévesen kaptak meg a gyerekek. A torokgyík, tetanusz és szamárköhögés elleni kombinált oltást, illetve a gyermekbénulás ellenit ezentúl egy új védőoltásban, hatévesen adják a gyerekeknek.

2011 óta kapták a gyerekek négyévesen a torokgyík, tetanusz, illetve szamárköhögés elleni kombinált oltást, valamint külön a gyermekbénulás elleni védőoltást. Ezt a két vakcinát cserélték most le egy új, korszerűbb, négy hatóanyagú védőoltásra, amely torokgyík, tetanusz, szamárköhögés és gyermekbénulás ellen véd – tájékoztatott Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője. Közölte, a változás április elejétől lépett életbe. Az új, négy hatóanyagú oltást hatévesen kapják majd meg a gyerekek. Az igazgató úgy vélte, ez jobb, mint a régi vakcina, egyrészt mert korszerűbb, másrészt mert csak egy szúrást jelent a gyerekek számára.

Tar Gyöngyi közölte, azon négyéves gyerekek, akik a változás életbe lépése előtt megkapták már a három betegség ellen védő oltást, azok a továbbiakban külön megkapják a gyermekbénulás ellenit is, de akit nem oltottak be a három hatóanyagúval április elejéig, az majd csak hatéves korában kapja meg az új védőoltást. Addig nem fogják elkapni a gyerekek ezeket a betegségeket, a korábbi oltások által védettek, a lényeg, hogy még gyerekkorban részesüljenek az újabb védőoltásban – mutatott rá Tar Gyöngyi. Ismertette, tavaly hiánycikk volt egy ideig a hármas hatóanyagú oltás, és azon gyerekek, akiknél eddig ezt nem pótolták, szintén majd hatéves korukban kapják meg a négy hatóanyagú kombinált oltást.

Jelenleg nincs oltóanyaghiány, minden oltás rendelkezésre áll – jelentette ki az igazgató. Hozzátette, van, amiből még többlet is van, például a D-vitamin cseppek iránt nem volt érdeklődés, és a nyáron lejár ezek szavatossági ideje. Tar Gyöngyi ajánlotta a háziorvosoknak, hogy vigyenek az igazgatóság raktárában lévő vitaminból, a szülőknek pedig, hogy igényeljék ezeket a háziorvosnál. Bár most már többet süt a nap, tavasszal még indokolt a D-vitamin pótlása – mondta az igazgató.

Alacsony az átoltottság aránya Romániában

Április 22–27. között van a védőoltások európai hete. Egy ennek alkalmából készített összeállításban a Román Gyermekgyógyászati Társaság rámutat, a védőoltások továbbra is a leghatékonyabb megelőzési módszert jelentik a fertőző betegségekkel szemben. Tájékoztatásuk szerint Romániában a nemzetközi szintnél alacsonyabb a védőoltásban részesülők aránya, miközben növekszik a megelőzhető betegségek előfordulása. A társaság ismerteti, Romániában a rózsahimlő-mumpsz-kanyaró elleni védőoltást például a célcsoport 74,9 százaléka kapta meg 2011-ben, 2010-ben pedig ennél is alacsonyabb, 60 százalékos volt ezen oltás beadásának aránya, az átoltottság. A rózsahimlő romániai előfordulása pedig 2012-ben és 2013-ban a legmagasabb Európában, huszonhétszerese az európai átlagnak. Szintén sok, az európai átlag hétszerese a kanyaró előfordulása. A Román Gyermekgyógyászati Társaság ajánlja a megelőzhető fertőző megbetegedések elleni védőoltások beadatását, az országos oltási programba foglaltak mellett pedig javasolják, hogy a szülők a rotavírus, bárányhimlő, illetve a pneumococcus által okozott megbetegedések (középfül-, arcüreg- és tüdőgyulladás) ellen is védjék gyermeküket védőoltással.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb