HIRDETÉS

Nagyon finom Ágnes szaloncukorja

Dávid Anna Júlia 2016. december 22., 14:24

Cukormázas, marcipános, aszalt gyümölcsös karácsonyi bonbonok – szombaton a legtöbb család otthonába szaloncukor kerül. Az áruházak polcain hihetetlen választékkal találja szembe magát a vásárló, de mi van akkor, ha valaki házilag, saját ízlésére szabva készítené el ezt az édességet? Ehhez nyújtunk tanácsokat, ötleteket.

Mihály Ágnes Gyergyószárhegyen nevelkedett, majd Kolozsváron diplomázott magyar-angol szakon. Hobbija a sütés. Egyetem után Skóciába ment, hogy tökéletesítse angolnyelv-tudását és tapasztalatot szerezzen a vendéglátásban, így egy cukrászdában is dolgozott. Jelenleg Székelyudvarhelyen él, a közösségi alapítvány YouthBank projektjét menedzseli, és hobbicukrász-tanfolyamra jár. Elmondása szerint a sütés, az édességek elkészítése, a receptek továbbgondolása teszi igazán boldoggá.

Lapunk megkeresésére vállalta, hogy elkészít két különböző szaloncukrot. Az egyiket egy hagyományos recept alapján, ehhez a falubeliektől és édesanyjától kérdezősködött, majd recepteskönyvekben is utánanézett. A másik egy teljesen új recept, amelyhez különböző blogokról inspirálódott, majd továbbfejlesztette, így lényegében saját receptet alkotott.

Receptek

A hagyományos szaloncukor hozzávalói: 500 g cukor, 1,5 dl víz, 1 evőkanál ecet és 150 g olvasztott csokoládé. A cukrot a vízzel lassú tűzön főzni kezdjük. Amikor felforrt, hozzáadjuk az ecetet, és 8–10 percig forraljuk. A masszát egy kicsit hűlni hagyjuk, majd addig kavargatjuk, míg kifehéredik. Ha elkészült, szaloncukrokat formálunk belőle. A csoki kétharmadát vízgőz fölött megolvasztjuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a maradék egyharmadot, míg az is elolvad. A szaloncukrokat ebbe mártogatjuk.


Mogyoróvajas szaloncukor készítéséhez szükséges: 190 g mogyoróvaj (ezt házilag is elkészíthetjük mézből, vajból és mogyoróból), 50 g kókuszliszt, 10 g mandulaliszt, 10 g chiamag, 2 evőkanál méz (de használhatunk bármilyen folyékony édesítőt), 150 g 74 százalékos csokoládé. A hozzávalókat jól összedolgozzuk. A masszából ujjnyi darabokat formázunk, majd hűtőbe vagy fagyasztóba tesszük, amíg megkeményedik. A csoki kétharmadát vízgőz fölött megolvasztjuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a maradék egyharmadot. Mogyoróvajas szaloncukrainkat csokiba forgatjuk, és mielőtt a csoki rádermedne, megszórjuk aprított mandulával.

Ágnes azt tapasztalta, hogy a hagyományos szaloncukor elkészítése sokkal macerásabb és időigényesebb. „A cukormasszával való munka azért körülményes, mert pillanatok alatt kristályosodik, és ha nem kevergetjük kellőképpen, akkor nem egyenletesen köt meg, s közben egyre nehezebb forgatni a masszát” – mesélte. A mogyoróvajas édesség viszont rövid idő alatt elkészíthető.

Mivel mostanság sokan nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges életmódra, érdemes követni az alternatív megoldásokat, aszalt gyümölcsökkel, különböző magvakkal készíteni a szaloncukrot. Emellett sokaknak fontos a hagyományőrzés, a házias ízek. Nekik azt javasolja, hogy házicsokit vagy karamellát öntsenek formába, esetleg marcipángolyókat formázhatnak, különböző ízesítéssel, így készítve el a szaloncukrot.

A szaloncukorról

Ez a magyar különlegesség az 1800-es évek végén jelent meg mint karácsonyfadísz és édesség, Ágnes ismeretei szerint a budapesti Gundel-cukrászat 1890 körüli karácsonyi újdonsága volt. Ez az eredetileg városi kultúrához tartozó dísz az elmúlt száz évben olyan fontossá vált, hogy a háziasszonyok falun és városon egyaránt a háborúk és diktatórikus korszakok áruhiányos idején is megfőzték és formázták a szakácskönyvekben található receptek alapján, sőt még a jellegzetes csomagolását is elkészítették az egész évben gyűjtött selyempapírból, sztaniolból – magyarázta. Szülőfalujában is elmesélték, hogy volt, aki az év folyamán megőrizte a csokoládépapírokat, hogy legyen, mibe csomagolnia az édességet. Angol nyelvterületeken teljesen mást jelent a karácsonyfacukor, az ún. christmas candy – ez leginkább a nálunk búcsújárásokról ismert csavaros cukorkára hasonlít (noha a télapó botját imitálja).

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS