Tusványos és a jövő az örökkévalóság szempontjából

Tusványos és a jövő az örökkévalóság szempontjából

Fotó: Pinti Attila

Tusványosnak küldetése van, és ennek a küldetésnek a lényege egy szóban összefoglalva: trialógus. Nagy szükség van arra, hogy ebben a változó helyzetben is az anyaország, a külhoni nemzetrészek és a szomszédos országok között egy háromoldalú párbeszéd fennmaradjon, hiszen ennek eredményeként tudunk megerősödni, tudunk olyan Közép-Európát építeni, ami aztán adott esetben az útját kereső Európának is segíthet a helyes válasz megtalálásában – fogalmazott Németh Zsolt a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megnyitóján.

Péter Beáta

2022. július 20., 12:492022. július 20., 12:49

2022. július 20., 14:082022. július 20., 14:08

Közös imával kezdődött el a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megnyitója szerdán délelőtt. A Lőrincz Csaba-sátorban Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a külügyi bizottság elnöke, Tusványos alapítója, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke, Tusványos alapítója, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere és Popa Ilona, Tusványos erdélyi főszervezője köszöntötte a jelenlévőket. Áldást mondott Bilibók Géza római katolikus plébános, Bakcsy Gábor református lelkipásztor és Bíró Attila unitárius lelkész.

Fotó: Pinti Attila

Popa Ilona elmondta, körülbelül 250 szervező dolgozik másfél hete azon, hogy indulhasson a tábor, és a következő hét folyamán is azon fognak munkálkodni, hogy minden rendben legyen. Remélik, hogy a közel harminc programsátorban az ötven partnerrel közösen szervezett programok között, hogy mindenki fog kapni kedvére valót. Kiemelte,

a nulladik napon mintegy nyolcezer látogatója volt a tábornak.

„Örülünk, hogy erre a hétre a világ szeme ránk szegeződik” – mutatott rá Butyka Zsolt.

Fotó: Pinti Attila

„Ahhoz, hogy Tusványos örök maradjon, és Tusnádfürdőn maradjon örök, az önkormányzat elég gigászi projekttel állt neki, hogy kibővítse a tábor területét:

az elkövetkezendő másfél, két évben hat és fél hektár területet fogunk a tábor mellé hozzácsatolni.”

Potápi Árpád János hangsúlyozta, ez a tábor egyfajta mérföldkő a magyarság életében, illetve egyfajta időszámítás is. Mint kiemelte, két dologra is emlékezhetünk ma: a nándorfehérvári hősökre, valamint arra, hogy a rendszerváltás idején létrejött ez a szabadegyetem, amely annyi gondolatot, termékeny ötletet szült meg, ami a nemzetpolitikára rányomta a bélyegét, és nem egy gondolatból, nem egy ötletből azóta több évtizede már működő valóság lett.

Fotó: Pinti Attila

„Törvények, alaptörvény született az itt megfogant gondolatokból és olyan gyakorlatok, amelyeknek köszönhetően elmondhatjuk, hogy

az elmúlt tizenkét év Magyarország és a magyar nemzet életében talán az egyik legszebb és legeredményesebb tizenkét év volt, ha visszagondolunk az elmúlt száz évre.

Számunkra kétszer van szilveszter, az egyik szilveszter napján, és a következő pedig a Tusványos, hiszen a

nemzetpolitika szempontjából itt kezdődik el a következő év.

Ha a nemzetpolitikát tekintjük, a 2023-as esztendőnek az alapjait most fektetjük le. És amikor hazamegyünk, gyakorlatilag elkezdjük megélni és cselekedni a ’23-as esztendőt. Számunkra, magyarok számára, Európa és a világ számára a legfontosabb és más alternatíva nincs is: a béke.”

Fotó: Pinti Attila

Zrínyi Miklós szavaihoz csatlakozva rámutatott, semmi más kívánságunk nekünk 2022-ben nem lehet, csak azt kérni, hogy

sehol a világon ne bántsák a magyart.

„Mi, magyarok csak a béke mellett tesszük le a voksunkat, csak a béke mellett vagyunk érdekeltek.”

Toró T. Tibor beszédében úgy fogalmazott, két év kihagyás után nyitja meg kapuit Közép-Európa, Európa és talán a világ legeredetibb rendezvénysorozata, hiszen sikerült úgy összeötvözni a szabadegyetemet és a fesztivált, hogy ebből egy sajátos egyedi kavalkád született, amit úgy nevezünk, hogy Tusványos.

Fotó: Pinti Attila

„Amikor megszületett a rendezvény jelmondata, nem gondoltuk, hogy mi következik, és nem gondoltuk, hogy 2022 júliusában, amikor ezt a jelmondatot felhasználjuk, mennyi új tartalommal töltődik föl. Hiszen közben megváltozott radikálisan a világ, átrendeződött az életünk, szétzilálta a járvány a világ gazdaságát, ennek minden következményével együtt, megkérdőjelezhetetlen és örökkévaló dolgok változtak meg, kerültek a történelem süllyesztőjébe, átírta a történelmet és egy új világrendet kényszerít rá a világra. Ebben az

új világrendben keressük a helyünket mint egyén, mint közösség, mint nemzet.”

A bálványosi folyamat kezdetét és azokat az értékeket is felidézte, amelyek jegyében megszületett a bálványosi szabadegyetem, amely később Tusványossá terebélyesedett: élni akarás, a mérhetetlen szabadságvágy, a valahová való tartozás.

Fotó: Pinti Attila

„Ezek voltak azok az értékek, amik vezéreltek minket, amikor elindítottuk ezt a folyamatot. Nem tudtuk, hogy mivé fog ez terebélyesedni, most már látjuk, hogy ez a folyamat örök, ha komolyan vesszük ezeket a kérdéseket. Ezekre a kérdésekre és ezekből a kérdésekből ágaztatható egyéb kérdésekre kerestük akkor a válaszokat, és ezeknek a válaszoknak a keresése adja meg még mindig az állandóságát ennek a bálványosi folyamatnak.

Tusványos addig örök, amíg meg tudja őrizni azon képességét, hogy nemzedékeken, határokon, történelmi tévedéseken, előítéleteken és szűkre szabott ideológiákat átívelve válaszokat, stratégiákat és cselekvési terveket tud indukálni a jövőépítéshez.”

Fotó: Pinti Attila

Németh Zsolt hangsúlyozta, van gond a világban, és van ok az aggodalomra. „Mi nem azért vagyunk itt Tusványoson, hogy kikerüljünk ezekből a gondokból és aggodalmakból egy pár napra, hanem azért vagyunk itt, hogy megtaláljuk a megfelelő alapállást, a megfelelő választ erre.” Hozzátette, az idei esztendőben nagyon nagy szükség van arra, hogy megtaláljuk, mi az, ami örök, mi az, ami viszonyítási pont lehet ebben a nagyon bizonytalan és megváltozott világban.

„Az egyház úgy fogalmazza meg, hogy Sub specie aeternitatis, azaz az örökkévalóság szempontjából. Ez a feladatunk az elkövetkező napokban, hogy

az örökkévalóság szempontjából próbáljuk megmérni a terveinket, az elgondolásainkat, a célkitűzéseinket, azt, hogy melyek azok a kincsek, amelyeket gyűjtenünk kell, és melyek azok a kincsek, amelyekre nincsen szükségek.

Melyek a földi kincsek és melyek a mennyei kincsek. És ez ugyanúgy a politikában, a közéletben, a magánéletben is az elkövetkező időpontban egy vezető gondolat kell legyen számunkra.”

Fotó: Pinti Attila

Mint mondta, ugyanakkor ez a Sub specie aeternitatis azt is jelenti, hogy egy nagy teher, ha azt nézzük, hogy az örökkévalóság szempontjából képesek vagyunk-e helyt állni. De az örökkévalóság szempontja azt is jelenti, hogy nem vagyunk magunkra maradva. Ha elvégezzük azt, amit az adott körülmények közepette el tudunk és el vagyunk képesek végezni, akkor Isten áldása fogja kísérni a munkánkat – emelte ki.

„Tusványosnak küldetése van, hiszünk ebben, hogy harmincegy éve küldetése van.

Ha egy szóba kellene összefoglalni, hogy mi a küldetésünknek a lényege: trialógus.

Nagyon nagy szükség van arra, hogy ebben a változó helyzetben is az anyaország a külhoni nemzetrészek és a szomszédos országok között, e három szereplő között egy trialógus, egy háromoldalú párbeszéd fennmaradjon, hiszen ennek a trialógusnak az eredményeképpen tudunk megerősödni, tudunk olyan Közép-Európát építeni, ami aztán adott esetben az útját kereső Európának is segíthet a helyes válasz megtalálásában. Ebben az elmúlt harmincegy esztendőben mi a hitünk, az identitásunk és az értékeink talaján ennek a párbeszédnek voltunk rendületlenül az elkötelezettei. Ezen nem szükséges, nem szabad változtatnunk.” Nyomatékosította, két fontos évforduló kötelez minket erre: 800 éves az Aranybulla és százéves a székely himnusz.

1 hozzászólás

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. július 20., szerda

Bevonják a helyi rendőrséget is a csíkszeredai népszámlálásba

Bevonta a csíkszeredai önkormányzat a helyi rendőrséget is a népszámlálás lebonyolításába, ugyanis vannak, akik elzárkóznak a kötelezettségük teljesítésétől: számukra ezentúl akár 1000 lejtől 3000 lejig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

Bevonják a helyi rendőrséget is a csíkszeredai népszámlálásba
2022. július 20., szerda

Bontani kell a Somostetőn

Írásos felszólítást ragasztottak a marosvásárhelyi Somostetőn lévő házikókra, amelyben arról értesítik a kereskedőket, hogy július végéig kötelesek azokat lebontani és elszállíttatni. Közben régi és új árusok a vasúti sínek mellett kaptak helyet.

Bontani kell a Somostetőn
Bontani kell a Somostetőn
2022. július 20., szerda

Bontani kell a Somostetőn

2022. július 20., szerda

Beteglátogatási korlátozás a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban

Szigorította beteglátogatási rendjét a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház hétfőtől a koronavírus-fertőzések számának növekedése miatt.

Beteglátogatási korlátozás a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban
2022. július 20., szerda

Fogás, amitől bárki jóllakik

Pirított zöldségek, csirkeszárny és -máj, valamint többféle zöldfűszer és világos sör találkozott ezúttal Karácsony József, a Főnix Konyha szakácsának tányérján. Egyszerű és gyors munkát ígér azoknak, akik követik receptjét.

Fogás, amitől bárki jóllakik
Fogás, amitől bárki jóllakik
2022. július 20., szerda

Fogás, amitől bárki jóllakik

2022. július 20., szerda

A húrok közé csaptak a rocklegendák Tusványoson

Hatalmas tömeg gyűlt össze a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor nulladik napjának koncertjein. A két év kihagyás után újra találkozó tusványosi közösség hangulatát a fellépő zenekarok intenzív színpadi jelenléte emelte a magasba.

A húrok közé csaptak a rocklegendák Tusványoson
2022. július 19., kedd

Folyamatban van a csíkszeredai játszóterek javítása és korszerűsítése

A játszóterek javítására, karbantartására mintegy 150 ezer lejt, új elemekre pedig 100 ezer lejt különített el ebben az évben a csíkszeredai önkormányzat, számos létesítmény jelenleg is felújítás alatt van. A városban 54 játszótér várja a gyerekeket.

Folyamatban van a csíkszeredai játszóterek javítása és korszerűsítése
2022. július 19., kedd

Elzárták a kazánok gázellátását, nincs meleg víz több csereháti ANL-lakásban

Több csereháti lépcsőházban is megszüntették a meleg víz előállításához használt kazánok energiaellátását, amit az adósságok törlesztésének elmaradásával indokolnak.

Elzárták a kazánok gázellátását, nincs meleg víz több csereháti ANL-lakásban
2022. július 19., kedd

Érkeznek a tusványosozók, ezeket érdemes tudni a helyszínről

Hagyományos magyar ételek, italkülönlegességek, koncertek és bulik várták a tusványosozókat kedden, a fesztivál nulladik napján, de közönségtalálkozókon és néptáncoktatáson is részt vehettek az érdeklődők, este pedig koncertek is lesznek.

Érkeznek a tusványosozók, ezeket érdemes tudni a helyszínről
2022. július 19., kedd

Népszámlálás: országos átlag felett Háromszék

Háromszéken a feltételezett lakosság 94 százaléka vett eddig részt a népszámláláson, a július 24-i meghosszabbított határidőig a lakosság 6 százalékát kell még lekérdezni.

Népszámlálás: országos átlag felett Háromszék
2022. július 19., kedd

A tanári állásra pályázók közel fele kapott hetest vagy annál jobb jegyet

A rendes tanári állásra pályázók közül több mint 12 ezren kaptak 7-est vagy annál nagyobb jegyet; 146-an 10-esre vizsgáztak – közölte kedden Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter. 4573 jelölt nem érte el 5-ös jegyet.

A tanári állásra pályázók közel fele kapott hetest vagy annál jobb jegyet
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM