Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Túlélte a konfliktusövezeteket, átrepülte a Szaharát, aztán Romániában elpusztult

Simon Virág 2019. október 18., 14:39

Romániában évente 100 ezer – Európa-szerte több mint 3 millió – madár pusztul el a középfeszültségű vezetékek, oszlopok miatt. Ki lehetne küszöbölni ezt a halálokot, de egyelőre nincs rá akarat.

Túlélte a konfliktusövezeteket, átrepülte a Szaharát, aztán Romániában elpusztult
galéria
Az áramoszlopok madárbaráttá alakítását szorgalmazzák a Milvus Csoport tagjai Fotó: Haáz Vince

A Milvus Csoport vezetője, Papp Tamás aggasztó tényre hívta fel a közvélemény figyelmét, miszerint évente több tízezer madár pusztul el Romániában a középfeszültségű vezetékek, oszlopok miatt. Az elpusztult szárnyasok között nagyon sok a gólya, de vannak ragadozómadarak, illetve kisebb madarak is. Míg a településeken alacsony feszültségű vezetékek vannak, addig a falvak, városok között középfeszültségű vezetékek húzódnak az oszlopokon, és ilyen villanypóznából az országban több mint egymillió található. Ez különös veszélyt jelent a gólyák, de más madarak számára is, hiszen

ahogy leszállnak a középfeszültségű vezetékre, erős áramütés éri őket, és azonnal elpusztulnak.

Nem ritka, hogy két település között, amikor a madarászok végigsétálnak az ilyen áramvezeték alatt, tíz gólyát is találnak.

Néha így felakadnak az elpusztult madarak a vezetékekre, máskor a földre hullnak Fotó: Milvus Csoport

Szeptember közepén szintén áramütés áldozata lett Örs, a kígyászölyv, akit 2017-ben láttak el műholdas jeladóval Magyarországon. Első karácsonyát Ciszjordániában, Jeruzsálem közelében töltötte, majd 2018 első napjaiban Mekkától nem messze, Szaúd-Arábiában kóborolt. Életének kilenc hónapja konfliktusövezetekben telt, Szíriában, Szudánban és Dél-Szudánban, ahol telelőterülete is volt. Átrepülte két alkalommal a Szaharát.

Szeptemberben küldött utoljára jeleket a hátára szerelt adó Romániából.

Épp egy Natura2000-es természetvédelmi területről, a Temes megyei Makedón-erdőből. A fiatal kígyászölyv még nem töltötte be a harmadik évét, és csak néhány órája repült be Románia légterébe, amikor egy középfeszültségű oszlophoz érve elpusztult.

Örs, a kígyászölyv. Kalandos utazásai után Romániában pusztult el Fotó: Milvus Csoport

Papp Tamás hangsúlyozta, noha több nemzetközi egyezmény van, amely előírja, hogy az áramszolgáltatók kötelesek a középfeszültségű oszlopokat madárbaráttá alakítani, ezt Romániában még nem tették meg.

„Tudjuk, mit kell tenni, többször elmondtuk és leírtuk az áramszolgáltatónak. Pályázati pénzekből pár ezer áramoszlopot átalakítottunk, de ez nagyon kevés. Szükség van arra, hogy a szolgáltató is felelősséggel viszonyuljon ehhez a kérdéshez” – hangoztatta a Milvus Csoport vezetője.

Magyarországon egy 2008-ban aláírt megállapodás értelmében mindegyik áramszolgáltató cég vállalta, hogy 2020 január 31-ig madárbaráttá alakítja a középfeszültségű vezetékeit.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat