Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Több, betegszabadságra vonatkozó korlátozást is sürgősségi rendelettel oldottak fel

Széchely István 2020. március 24., 15:57 utolsó módosítás: 2020. március 24., 15:58
HIRDETÉS

Megkapják a táppénzt a betegszabadság, a karantén, illetve lakhelyi elkülönítés idejére azok is, akik hat hónapnál rövidebb ideig álltak alkalmazásban az elmúlt évben. A szükségállapot idejére lazított a betegszabadságok jóváhagyására vonatkozó előírásokon az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

Több, betegszabadságra vonatkozó korlátozást is sürgősségi rendelettel oldottak fel
galéria
Nincs már szükség a munkaügyi szakorvos jóváhagyására a 90 napra kiterjedő betegszabadságok meghosszabbításához Fotó: Haáz Vince

Sürgősségi rendelettel oldott fel több korlátozást is a betegszabadságokra vonatkozóan az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A szükségállapot idejére bevezetett új előírások értelmében az intézményes karanténban, illetve lakhelyi elkülönítésben töltött időszakra megkapják a táppénzt azok is, akik az elmúlt évben összesen hat hónapnál rövidebb ideig álltak alkalmazásban, azaz hat hónapnál rövidebb ideig fizettek társadalombiztosítási hozzájárulást. Ugyanez érvényes általánosan a betegszabadságokra is. Mint ismert,

a karanténban vagy lakhelyi izolációban töltött időszakot is betegszabadságként számolják el a társadalombiztosítási rendszerben.

HIRDETÉS

„Most azok is jogosultakká váltak, akiket mondjuk egy, két, három, négy vagy öt hónappal ezelőtt alkalmaztak, illetve tavaly éves szinten nem volt összesen hat hónapnyi munkaviszonyuk. Mindezek csak a mostani periódusra vonatkoznak, érvényüket vesztik, amikor megszűnik ez a rendkívüli állapot, azaz a szükségállapot. Természetes is, hogy normális esetben annak, aki nem járul hozzá a rendszerhez, csak korlátozott lehet a hozzáférése. De most nem olyan időket élünk” – tájékoztatott az új előírásokról Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója.

A frissen megjelent sürgősségi rendelet értelmében

a betegszabadságok hosszára vonatkozó korlátozások is módosultak.

Nincs már szükség a munkaügyi szakorvos jóváhagyására a 90 napra kiterjedő betegszabadságok meghosszabbításához. Mostanáig egy esztendőben legfeljebb 183 nap betegszabadságot kaphatott egy biztosított, ezt a felső határértéket most eltörölték, azaz szükség esetén a 183 napot is meghaladhatja a betegszabadság hossza – számolt be a további újdonságokról Duda Tihamér. Kérdésünkre elmondta továbbá azt is, hogy a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztárhoz még nem nyújtottak be elszámolásra karanténban vagy lakhelyi elkülönítésben töltött időszakra vonatkozó igazolásokat.

A legutóbbi, szombati adatok szerint Hargita megyében mindaddig 20-an kerültek intézményes karanténba, 1532-en pedig lakhelyi elkülönítésre, utóbbiak közül szombatig 7 személy esetében járt le a kéthetes izolációs időszak, így elhagyhatták otthonukat.

Már feloldott korlátozások

Egyébként az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az elmúlt napokban már feloldott egy sor korlátozást a hatékonyabb betegellátás érdekében. Ezek közé tartozik, hogy a kórházakban túlléphetik a korábban megszabott költségkereteket, a háziorvosok szakorvosi javaslat hiányában is kiállíthatnak betegeiknek krónikus betegségekre gyógyszerrecepteket, ugyanakkor egészségügyi kártyával való hitelesítés nélkül is biztosíthatják a szükséges egészségügyi szolgáltatásokat a páciensek számára az egészségügyi rendszerben, illetve a gyógyszertárakban.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS