Telt ház bizonytalanságokkal: most épp a drágulások hatása nyomja rá bélyegét az idegenforgalomra

Telt ház bizonytalanságokkal: most épp a drágulások hatása nyomja rá bélyegét az idegenforgalomra

Ez év vége jónak ígérkezik a turisztikai szektorban, a jövőre vonatkozóan azonban sok a megválaszolatlan kérdés

Fotó: Veres Nándor

Jó eséllyel megtelnek az ünnepekre és a decemberi hosszú hétvégékre a székelyföldi szálláshelyek – a koronavírus-járvány hatásai által az elmúlt két évben megtépázott idegenforgalmi ágazat ismét pezseg, ám érződnek már az energiaárak drágulása és a pénz értékvesztése által keltett bizonytalanságok is a turizmusból élők körében. Sokan nem tudják még, hogy jól árazták-e be a szilveszteri mulatságot, illetve arra a kérdésre sincs még válasz, hogy jövőre lesz-e pénze a potenciális vendégeknek.

Széchely István

2022. december 10., 22:022022. december 10., 22:02

2022. december 10., 22:182022. december 10., 22:18

Két nehéz év után idén lélegzethez jutott a turisztikai ágazat, visszatértek a vendégek a panziókba, szállodákba, és nem lesz ez másként a decemberi időszakban, az év végi hosszú hétvégéken, karácsonykor és szilveszterkor sem.

A turisztikai szakemberek szerint a nyári lendület kitart az év végéig, a következő esztendő kilátásaival kapcsolatban azonban még sok a bizonytalanság.

Gazdasági bizonytalanságok

Parajdon nem kedvezett a turisztikai főszezon kihasználásának az, hogy nyár végén elhúzódó bezárásra kényszerült a sóbánya,

most pedig – noha az üdülőtelepülés minden turistacélpontja, például a bánya és a wellnessközpont is nyitva áll a vendégek előtt – a gazdasági bizonytalanságok hatása érződik a foglalások számában.

Amint arról Moldován László, a Sóvidék-Hegyalja Turisztikai Egyesület elnöke lapunknak beszámolt, a sokéves átlaghoz képest idén visszafogottabb az érdeklődés a parajdi szálláshelyek iránt a decemberi időszakban.

Idézet
A decemberi minivakáció idején ugyan voltak vendégek, de az elmúlt évekhez képest most kevesebb megkeresést kap az egyesület

– fogalmazott. Megjegyezte: azok, akik kezelésre járnak Parajdra, továbbra is visszatérnek a településre, kihasználták a munkaszüneti napokat is,

voltak olyan napok az elmúlt időszakban, amikor a sóbánya napi látogatottsága elérte a 2-3 ezret, és szilveszterre is biztosan sok vendég érkezik, de az is tapasztalható, hogy csökkent az érdeklődés.

Az egyesület elnöke úgy véli, ennek a gazdasági bizonytalanságok és az infláció lehet az oka. Mint mondta,

Parajdon olyanok is vannak, akik fél éve nem kaptak villanyszámlát, ez az ország többi részén sem lehet másként, és a bizonytalanságok miatt valószínűleg sokan próbálják visszafogni a kiadásaikat.

A turisztikai egyesület elnöke szerint a turistaforgalom szempontjából az idei év nagyjából 90 százalékos volt a járvány előtti utolsó évben, azaz 2019-ben tapasztaltakhoz képest.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Nem zárna be az ünnepek után

Szilveszterre mondhatni már el vannak adva a szálláshelyek Tusnádfürdőn, az ünnepi időszakban már csak a karácsonyra találni szabad helyeket az üdülőtelepülésen – tudtuk meg Molnár Ákostól. A Tusnádfürdői Turisztikai Egyesület elnökének tapasztalata szerint

a szállodák, panziók működtetői elégedettek a foglalások számával.

Ő is úgy látja, hogy a foglalások tekintetében az idei esztendő megközelítette a 2019-es évet. Az viszont nagy kérdés még a turizmusból élők számára, hogy jövőre milyen lesz a turizmushoz való viszonyulása a potenciális vendégeknek – mondta kérdésünkre. „Az energiaárak nagyon elszálltak, még így is, hogy bevezették az árplafont, háromszoros, négyszeres árakról beszélünk a drágulás előtti helyzethez képest.

Idézet
Ezeket a többletköltségeket rövid távon még lenyelik a turisztikai szolgáltatók, de amennyiben ez nem változik hosszabb távon, be kell majd építsék az árba. Illetve – mivel általánosan emelkednek az árak – a személyzet fizetését is többször kellett emelni idén, ami szintén egy nagy többletköltség

– sorolta az idei év nehézségeit Molnár Ákos. Kedvező hírként számolt be ugyanakkor arról, hogy miközben országszerte nagyon sok szálloda és panzió bezár a téli időszakra a magas energiaárak miatt, addig Tusnádfürdőn tudomása szerint nem zárnak be a vendéglátóhelyek – és remélik, hogy lesz is, aki számára nyitva tartsanak.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Most még van pénzük a potenciális vendégeknek

Szovátán nem aggódnak az ünnepi időszak foglalásai miatt, noha a jelenlegi köztes időszakban kicsit gyengébb a szálláshelyek telítettsége.

Idézet
Szilveszterre jól állunk Szovátán, a karácsonnyal sincs gond, és nem volt a december eleji hosszú hétvégén sem, most, a kettő közötti másfél-két hétben egy kicsit gyengébb. De van vendég, hál’istennek, visszatért a foglalások száma a járvány előtti időszakban megszokotthoz

– ismertette a Maros megyei üdülőtelepülésen tapasztaltakat Bereczki István, a Szovátai Turisztikai Egyesület elnöke. Kérdésünkre elmondta, hogy nehezen találni már szabad helyet az ünnepi időszakra, éppen megkeresésünk előtt próbált valakinek szabad szálláshelyet keresni, és alig talált. Bereczki István szerint

a turisztikai ágazat jövőre fogja megérezni az idei energiaár-drágulások és az infláció negatív hatásait.

Úgy véli, most még van pénze a potenciális vendégeknek és áldoznak a kikapcsolódásra, a fűtésszámlák jelentette kiadást csak ezután fogják érzékelni, ezért takarékoskodással is csak ezután fognak tervezni.

Idézet
Mi is félünk a jövőtől az energiaárak miatt, a panziókban és a szállodákban sem mindegy, hogy mekkorák a költségek. Szerintem jövő évben fog igazán csattanni ez az ostor. Már most drágított mindenki az ágazatban, és jövőre megint fog, mert az emelkedő energiaárakat muszáj beépíteni a szállásárakba – ez a turizmusban is úgy működik, mint minden más területen

– fogalmazott.

Galéria

Fotó: Kristó Róbert

Nem biztos, hogy mindenki jól árazta be szolgáltatásait

A költségszámítások azonban már idén gondot okozhatnak egyes szálláshelyeken, ugyanis nem biztos, hogy mindenhol jól árazták be az év végi ajánlataikat, és ezt az energiaár-sapkával kapcsolatos megkésett kormányintézkedések sem segítették – véli László Endre, a Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) Klaszter elnöke.

„A vendéglátók között sajnos még nem mindenkiben tudatosult, hogy milyenek lesznek a téli számlák, és bizonyos szempontból ezek elég kiszámíthatatlanok is voltak, hiszen eléggé megkéstek ezek a kormányhatározatok. Most már gondolom tudják, hogy milyen árakkal kell számoljanak, de ahhoz például, hogy a szilveszteri árakat jól tudják kiszámolni, több hónappal előre kell tervezzenek.

Idézet
Megtörténhet, hogy egyes vendéglátók olcsóbban fogják adni a szilveszteri csomagot, mint amennyibe az nekik kerülni fog. Bizonytalanságot szült ez a helyzet, és ebben azok a turisztikai vállalkozások kerülnek előnybe, amelyek pontosan kalkulálnak, és céltudatosan tervezik meg az árakat, nem az alapján, hogy a szomszédban mennyiért adják ugyanazt. Ebben az ágazatban most ez jelenti a legnagyobb veszélyt

– mondta a szakember, aki szerint a következő esztendő újból egy rendhagyó év lesz az idegenforgalmi ágazatban és a turisztikai szezont az fogja meghatározni, hogy a télen mennyire nőnek meg a lakosság mindennapi költségei.

A bizonytalanságok és gazdasági nehézségek ellenére azonban az idei esztendő vége kedvezően alakul majd a székelyföldi turizmusban.

Galéria

Lazítás a medencében. Az idei év vége kedvezően alakul a székelyföldi turisztikai ágazatban

Fotó: Haáz Vince

„Az már látható, hogy nagyon sok foglalás van, olyan helyeken, ahol vannak mellékszolgáltatások is, tehát ahol van például wellness, vagy sportolási, szórakozási lehetőségek.

Idézet
Szilveszterre minden szálláshely be fog telni előbb-utóbb, mert ahogy telítődnek a jó helyek, már beérik a kevésbé jóval is, aztán a kicsit gyengébbel is.

Karácsony viszont már kicsit programfüggő. Kovászna megyében például a kastélyturizmus telített, illetve Kovászna és Hargita megyében is azok az üdülőhelyek, ahol van wellnesslehetőség, megtelnek karácsonyra. Szilveszterre pedig minden” – vázolta a helyzetet László Endre.

A Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment Klaszter elnöke úgy tapasztalja, hogy a térség idegenforgalma a telítettség szempontjából visszatért a normális kerékvágásba, sőt, az ágazat egyes részeiben a mutatók még talán jobbak is voltak idén, mint 2019-ben.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 25., vasárnap

Itt a négyhetes előrejelzés: meg lehet szokni a szokatlant?

Az ilyenkor megszokottnál magasabb hőmérsékleti értékekre számíthatunk egészen március végéig – foglalható össze abból a meteorológiai előrejelzésből, amelyet a február 26. és március 25. közötti időszakra bocsájtottak ki.

Itt a négyhetes előrejelzés: meg lehet szokni a szokatlant?
2024. február 25., vasárnap

Fiatal borsai anyuka esetéből tudjuk, mit kapunk, ha ölbe vesszük a csecsemőt a volánnál és levideózzuk

Kilenc hónapos gyermekét ölben tartva vezetett egy 25 éves, borsai nő, útitársa le is videózta. A közösségi médiában megjelent felvétel alapján a rendőrség megbírságolta a nőt, és a gyermekvédelmi igazgatóság is kivizsgálja az ügyet.

Fiatal borsai anyuka esetéből tudjuk, mit kapunk, ha ölbe vesszük a csecsemőt a volánnál és levideózzuk
2024. február 25., vasárnap

Balesetet szenvedett edzés közben Novák Károly Eduárd fia

Balesetet szenvedett edzés közben Novák Károly Eduárd paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározó fia – szúrta ki a volt sportminiszter Facebook-bejegyzését a Krónika.

Balesetet szenvedett edzés közben Novák Károly Eduárd fia
2024. február 25., vasárnap

Kikapcsolták a hűtőrendszert, már az időjárás kezében a csíkszeredai szabadtéri korcsolyapálya sorsa

Kikapcsolták a hűtőrendszert Csíkszeredában a Szabadság téri korcsolyapályánál, így a továbbiakban addig lehet ott korcsolyázni, amíg az időjárás engedi.

Kikapcsolták a hűtőrendszert, már az időjárás kezében a csíkszeredai szabadtéri korcsolyapálya sorsa
2024. február 25., vasárnap

Porrá égett a melléképület

A csíkfalvi önkéntes tűzoltók is kiszálltak Jobbágyfalvára, ahol vasárnap délben tűz ütött ki egy melléképületnél.

Porrá égett a melléképület
Porrá égett a melléképület
2024. február 25., vasárnap

Porrá égett a melléképület

2024. február 25., vasárnap

Nőtt a közbiztonság Maros megyében, legalábbis papíron

Marosvásárhelyen nagy port kavartak azok a videófelvételek, amelyeken a magukat RSS-bandának nevező fiatalok másokat bántalmaznak. A szülők a közbiztonság romlásáról beszélnek. A rendőrség szerint azonban csökkent az utcai bántalmazások, rablások száma.

Nőtt a közbiztonság Maros megyében, legalábbis papíron
2024. február 25., vasárnap

Két autó ütközött, a mentősöknek is akadt dolguk

A Maros megyei Sáromberkén történt vasárnap reggel egy közúti baleset, amely forgalomkorlátozáshoz is vezetett.

Két autó ütközött, a mentősöknek is akadt dolguk
2024. február 24., szombat

A madéfalvi Siculicidium emlékműnél a román miniszterelnök

Madéfalvára hívta és a Siculicidium emlékmű közelében látta vendégül Marcel Ciolacu román miniszterelnököt Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor, korábbi környezetvédelmi miniszter.

A madéfalvi Siculicidium emlékműnél a román miniszterelnök
2024. február 24., szombat

Háromszéken is kikampányolta magát Ciolacu, nem értve, hogy „a székelyek gyerekei miért nem tanulnak románul”

Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája – jelentette ki Marcel Ciolacu miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szombaton Kovászna megyei látogatásán.

Háromszéken is kikampányolta magát Ciolacu, nem értve, hogy „a székelyek gyerekei miért nem tanulnak románul”
2024. február 24., szombat

Reflektorfényben a Petőfi emlékére összeállított folklórműsor

Gazdag és változatos műsorrenddel készül a Háromszék Táncegyüttes a tavasz első hónapjára. A kínálatban folklórműsor, táncszínházi előadás, de hangszerbemutató is szerepel.

Reflektorfényben a Petőfi emlékére összeállított folklórműsor
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM