Te mit kérdeznél egy szexuálpszichológustól? Pr-cikk

Te mit kérdeznél egy szexuálpszichológustól?

Hevesi Kriszta: előbb meg kell teremteni egy biztonságos teret ahhoz, hogy az emberek feloldódjanak

Fotó: Blatniczky János Timóteus

„Ne dugjuk paplan alá a fejünket, ha párkapcsolati problémákkal küzdünk, hanem merjünk segítséget kérni” – vallja dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus, aki az élettel való elégedettség, boldogság és a tartalmas kapcsolatok keretében értelmezi a szexuális egészséget. A pozitív szexualitást minden életkorban a teljes élet részének tekinti, és hisz abban, hogy a problémák 80%-a az információhiányból táplálkozik. Idén szeptemberben az Eventikum és Traccs szervezésében hat erdélyi településen találkozhatsz vele személyesen. Hogy mi mindenre számíthatsz az előadásokon? Cikkünkből kiderül.

Támogatói tartalom

2023. szeptember 04., 08:002023. szeptember 04., 08:00

– Mit jelent számodra Erdély? Volt már lehetőséged felfedezni a térséget?

– Köszönhetően a Magyar Pszichológiai Társaságnak már volt szerencsém eljutni Marosvásárhelyre, illetve a korábbi években a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem meghívására a Pszichológia és Neveléstudományok karon tartottam előadást a hallgatók számára. Mindkét utazás emléke szívmelengető számomra. Bár ezek inkább munkautak voltak, azért mégis volt lehetőség belecsempészni némi turistáskodást is.

Idézet
Lenyűgöző volt számomra úgy a természet, mint az épített örökség, amellyel találkoztam. Számomra Erdély maga a csoda.

Az utazásokon kívül más kötődésem is van Erdélyhez, hiszen gyermekként nagyon sok időt töltöttem az úgynevezett harmadik nagyszüleimnél, azaz a szomszédainknál. Ez a házaspár szintén Marosvásárhelyről származott, és az ő történeteik Erdélyről gyakorlatilag teleszőtték a gyerekkoromat ezzel a varázslatos világgal.

Idézet
Emlékszem, hogy már a gimnazista osztálytársakkal is azt terveztük, hogy egyszer eljövünk Tündérországba.

Sajnos először csak felnőtt koromban jutottam el, de azóta is mindig vágytam vissza, így külön öröm számomra, hogy szeptember folyamán újra találkozhatom az itteni közönséggel. Sőt most annak köszönhetően, hogy hat helyszínen tartok majd előadást, még több szegmensét ismerhetem meg Erdélynek.

– Sokan úgy tartják, hogy az erdélyi emberek szűkszavúak, és visszafogottak, ha érzelmekről, elakadásokról kell beszélni. Mit gondolsz, az erdélyi közönség valóban szemérmes?

– Bár én magam is hallottam arról, hogy az erdélyi, a székely ember csak akkor beszél, ha van mondanivalója, mégis azt gondolom, hogy van az réteg, aki már felismerte, hogy a lelki elakadásokon a nyílt és őszinte kommunikáció nyújthat hatható segítséget. A magyarországi előadásaim során is azt tapasztaltam, hogy előbb meg kell teremteni egy biztonságos teret ahhoz, hogy az emberek feloldódjanak. Természetesen, ha személyes kérdésekkel nem is bombáz a közönség, ezekre a lehetőségekre is megvannak a módszereim.

Idézet
A sok éves tapasztalatom alapján már tudom, hogy különböző életkorokban az emberek milyen párkapcsolati- vagy éppen szexuális gondokkal küzdenek, és ezeknek megfelelően a megoldáshoz vezető kulcsokat át tudom adni, legyen szó bármilyen közönségről.

Mindenesetre bízom benne, hogy azok, akikkel találkozom a körút során, bátran felteszik majd a kérdéseiket.

– Ha már prüdéria. Van olyan kérdés, amelyre még egy szexuálpszichológus sem válaszol szívesen?

– Nagyon hálás vagyok, hogy annak idején elindultam ezen az úton, és szexuális egészségneveléssel kezdtem el foglalkozni, mert többek között ennek is köszönhetem, hogy a párkapcsolatomban, a szűkebb biztonsági hálómon belül nem okoz nehézséget az érzelmeimről, vágyaimról való kommunikáció. Mégis hiszek abban, hogy a határfalakat mindenkinek meg kell húznia. Volt már olyan élő interjúm, ahol a műsorvezető a saját szexuális szokásaimról kérdezett, és nem szemérmesség miatt nem voltam hajlandó választ adni számára, hanem azért, mert úgy éreztem, hogy a válaszommal nem tudnék semmit hozzátenni a beszélgetésünkhöz, nem tudnék olyan információt nyújtani, ami bárki számára hasznos lehet.

Idézet
A bulvárszagú kérdéseket ezért nem is kedvelem, mert a közösségben vállalt szerepem nem ezt a célt szolgálja.

Hasznosabbnak tartom, ha általánosan megfigyelt tanulságokat osztok meg, és nem a saját szexuális életemet teregetem ki a nyilvánosság elé.

– Melyek azok a problémák, amelyekkel a leggyakrabban hozzád fordulnak akár előadások során feltett kérdéseben, vagy a magánrendeléseid alkalmával? Kirajzolódik valamiféle mintázat: tényleg mindannyian egy hajóban vagyunk?

– Nagyon sok problémánk forrása abból ered, hogy nem tudjuk elfogadni saját magunkat. A másik visszatérő motívum az, hogy mivel nem beszélünk a magánéletünkben felmerülő problémákról, ezért azt gondoljuk, hogy mások biztosan nem küzdenek hasonló helyzetekkel. A párterápiák alkalmával általánosan akár egy elbeszélgetés is elég ahhoz, hogy azt lássák, hogy teljesen normális az, ahogy éreznek, és nincs semmi kivetnivaló az életvitelükben. Sokszor csak egy visszaigazolás, az elfogadás érzést kell megtapasztalniuk. Mivel ezeken az alkalmakon én belátok a „takaró alá” is,

Idézet
azt tapasztalom, hogy az információhiány, vagy még inkább a helytelen információk azok, amelyek a zavart okozhatják egy pár életében.

Szinte azt lehet mondani, hogy a párkapcsolati- és szexuális problémák 80%-át meg lehet oldani információátadással, illetve egyszerű tanácsadással. Minden ember a szaporodási ösztönnel születik meg, de a szeretkezés kultúráját idővel kell megtanulnia mindenkinek. Ennek pedig akadálya a prűd szemérem.

Galéria

Hevesi Kriszta: hasznosabbnak tartom, ha általánosan megfigyelt tanulságokat osztok meg, és nem a saját szexuális életemet teregetem ki a nyilvánosság elé

Fotó: Csányi István

A leggyakrabban előforduló problémák közé tartozik például a libidó kérdése, amikoris a pár egyik tagja gyakrabban vágyik az együttlétre, mint a másik. Általában a nehézség megbeszélése helyett mindkét fél bezárkózik a maga a világába, és egy kapcsolatgyilkos spirál indul el ezáltal. Hiszen

Idézet
beindul a túlgondolás: nem vagyok elég vonzó? Nem kíván már a partnerem? Nem vagyok elég jó szerető?

Ugyanebbe a kategóriába sorolható az együttlétek hosszának, a nemi szervek méretének kérdése is. Sajnos a felnőtt filmek világának köszönhetően rengeteg téves információt szerzünk, és elveszítjük a realitásérzékünket. Az idealizált és egyben elérhetetlen testek látványa, a hamis elvárásárok mind-mind szorongást okoznak a mai emberben, és egyedül az önismeret segíthet kapcsolódni a valós igényeinkhez. Láthatjuk, hogy ezek mind-mind mennyire sokrétű és összetett témakörök.

Idézet
Rengeteg réteget kell lehántanunk ahhoz, hogy az elakadást okozó problémát mélységeiben feltárhassunk.

Éppen ezért tartózkodom a „Csak egy rövid kérdésem lenne a doktornőhöz” típusú megállításoktól, mert rendszerint olyan kérdések érkeznek, hogy elváljak a feleségemtől/férjemtől, miért nincs erekcióm/orgazmusom és a többi, melyre egyértelmű, hogy nem tudok igennel vagy nemmel felelni. Egy rendkívül szemléletes hasonlattal tudom mintázni, hogy miért nem tudok egy ilyen kérdésre válaszolni. Autóval utaztam valahová, amikor elkezdett egy rendellenes hangot kiadni. Rögtön fel is hívtam az autószerelőmet, akiből minden áron ki akartam szedni, hogy mi lehet a gond. Mire ő kérdéssel válaszolt nekem: Szerinted, ha én ezt így meg tudnám mondani, akkor minden nap derékig olajos lennék? És milyen igaza volt. Annyi alkatrész elromolhat egy autóban – de az is lehet, hogy csak nincs megtankolva. Mi emberek szinte végtelen sokféle alkatrészből állunk, és rengeteg vetülete lehet egy párkapcsolati problémának. De, ha valaki elindul a keresés útján, hogy megtalálja a probléma forrását, akkor az autó tovább tud haladni a közös úton.

– Mit üzennél az erdélyi olvasóknak?

– Elsősorban azt remélem, hogy minél többetekkel személyesen is találkozhatunk a szeptemberi körút során. Bízom benne, hogy a hölgyek mellett szép számban képviseltetik magukat az urak is, hiszen számukra is pontosan olyan nagy szükség van a szorongások feloldására, mint nekünk nőknek.

Másodsorban pedig

Idézet
azt üzenném, hogy merjenek segítséget kérni. Vetkőzzék le a „szorongjunk együtt” attitűdöt, és ismerjék fel, hogy nem csak a szakmai életben való fejlődés számít az életben, hanem az, hogy egészséges és boldog magánéletünk lehessen.

Ezekért a dolgokért meg kell dolgozni, de biztosíthatok mindenkit afelől, hogy megéri.

Ha szeretnél személyesen részt venni dr. Hevesi Kriszta előadásain, akkor csapj le a jegyekre még ma: www.eventikum.ro

(X – Fizetett hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 25., szombat

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón

Több Ro-Alert vészhelyzeti üzenetet is kaptak a csíkszeredaiak pénteken este és szombatra virradóan a medvék miatt.

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón
2024. május 25., szombat

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart, és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
2024. május 24., péntek

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél

Technikai problémák adódtak a Telekom Romania szolgáltatónál, emiatt pedig nem működik megfelelően az internetszolgáltatás. A szolgáltató bejegyzése szerint már dolgoznak a megoldáson.

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél
2024. május 24., péntek

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek

Felborult egy autó Borszéknél pénteken délután, a baleset során két személy megsérült.

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek
2024. május 24., péntek

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt

Negyedszerre tartják meg Gyergyószentmiklóson az Egyfeszt összművészeti fesztivált. A szervezők az elmúlt hetekben sorozatban jelentették be egy-egy fellépő nevét.

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt
2024. május 24., péntek

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok

Csak úgy tombol a versenyszellem a kézdivásárhelyi diáknapokon, ahol a hét csapat színes zászlókkal, egyenpólókban, csapathimnuszt énekelve mutatkozott be pénteken.

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok
2024. május 24., péntek

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot

Mintegy hatszáz végzős középiskolás diák és tanáraik ökumenikus istentiszteletre gyűltek össze a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban pénteken délelőtt, egy 26 éves hagyományba illeszkedve.

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot
2024. május 24., péntek

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota

Habár egy ideje már használják, pénteken hivatalosan is bemutatták a csíkszeredai Napocska napközi otthont, amely 172 napközis gyereknek biztosítja a napi felügyeletet.

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota
2024. május 24., péntek

Az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet szavazni

Újra életre hívja közönségszavazását Az Utazó magazin, amelynek során a 2023-as év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet voksolni, köztük erdélyiekre is.

Az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet szavazni
2024. május 24., péntek

Áramszünet várható két falu több háztartásában május utolsó napjaiban

Több háztartásban is áramszünet várható Csíkszentmihályon és Bögözben május utolsó két napján.

Áramszünet várható két falu több háztartásában május utolsó napjaiban
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!