Te mit kérdeznél egy szexuálpszichológustól? Pr-cikk

Te mit kérdeznél egy szexuálpszichológustól?

Hevesi Kriszta: előbb meg kell teremteni egy biztonságos teret ahhoz, hogy az emberek feloldódjanak

Fotó: Blatniczky János Timóteus

„Ne dugjuk paplan alá a fejünket, ha párkapcsolati problémákkal küzdünk, hanem merjünk segítséget kérni” – vallja dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus, aki az élettel való elégedettség, boldogság és a tartalmas kapcsolatok keretében értelmezi a szexuális egészséget. A pozitív szexualitást minden életkorban a teljes élet részének tekinti, és hisz abban, hogy a problémák 80%-a az információhiányból táplálkozik. Idén szeptemberben az Eventikum és Traccs szervezésében hat erdélyi településen találkozhatsz vele személyesen. Hogy mi mindenre számíthatsz az előadásokon? Cikkünkből kiderül.

Támogatói tartalom

2023. szeptember 04., 08:002023. szeptember 04., 08:00

– Mit jelent számodra Erdély? Volt már lehetőséged felfedezni a térséget?

– Köszönhetően a Magyar Pszichológiai Társaságnak már volt szerencsém eljutni Marosvásárhelyre, illetve a korábbi években a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem meghívására a Pszichológia és Neveléstudományok karon tartottam előadást a hallgatók számára. Mindkét utazás emléke szívmelengető számomra. Bár ezek inkább munkautak voltak, azért mégis volt lehetőség belecsempészni némi turistáskodást is.

Idézet
Lenyűgöző volt számomra úgy a természet, mint az épített örökség, amellyel találkoztam. Számomra Erdély maga a csoda.

Az utazásokon kívül más kötődésem is van Erdélyhez, hiszen gyermekként nagyon sok időt töltöttem az úgynevezett harmadik nagyszüleimnél, azaz a szomszédainknál. Ez a házaspár szintén Marosvásárhelyről származott, és az ő történeteik Erdélyről gyakorlatilag teleszőtték a gyerekkoromat ezzel a varázslatos világgal.

Idézet
Emlékszem, hogy már a gimnazista osztálytársakkal is azt terveztük, hogy egyszer eljövünk Tündérországba.

Sajnos először csak felnőtt koromban jutottam el, de azóta is mindig vágytam vissza, így külön öröm számomra, hogy szeptember folyamán újra találkozhatom az itteni közönséggel. Sőt most annak köszönhetően, hogy hat helyszínen tartok majd előadást, még több szegmensét ismerhetem meg Erdélynek.

– Sokan úgy tartják, hogy az erdélyi emberek szűkszavúak, és visszafogottak, ha érzelmekről, elakadásokról kell beszélni. Mit gondolsz, az erdélyi közönség valóban szemérmes?

– Bár én magam is hallottam arról, hogy az erdélyi, a székely ember csak akkor beszél, ha van mondanivalója, mégis azt gondolom, hogy van az réteg, aki már felismerte, hogy a lelki elakadásokon a nyílt és őszinte kommunikáció nyújthat hatható segítséget. A magyarországi előadásaim során is azt tapasztaltam, hogy előbb meg kell teremteni egy biztonságos teret ahhoz, hogy az emberek feloldódjanak. Természetesen, ha személyes kérdésekkel nem is bombáz a közönség, ezekre a lehetőségekre is megvannak a módszereim.

Idézet
A sok éves tapasztalatom alapján már tudom, hogy különböző életkorokban az emberek milyen párkapcsolati- vagy éppen szexuális gondokkal küzdenek, és ezeknek megfelelően a megoldáshoz vezető kulcsokat át tudom adni, legyen szó bármilyen közönségről.

Mindenesetre bízom benne, hogy azok, akikkel találkozom a körút során, bátran felteszik majd a kérdéseiket.

– Ha már prüdéria. Van olyan kérdés, amelyre még egy szexuálpszichológus sem válaszol szívesen?

– Nagyon hálás vagyok, hogy annak idején elindultam ezen az úton, és szexuális egészségneveléssel kezdtem el foglalkozni, mert többek között ennek is köszönhetem, hogy a párkapcsolatomban, a szűkebb biztonsági hálómon belül nem okoz nehézséget az érzelmeimről, vágyaimról való kommunikáció. Mégis hiszek abban, hogy a határfalakat mindenkinek meg kell húznia. Volt már olyan élő interjúm, ahol a műsorvezető a saját szexuális szokásaimról kérdezett, és nem szemérmesség miatt nem voltam hajlandó választ adni számára, hanem azért, mert úgy éreztem, hogy a válaszommal nem tudnék semmit hozzátenni a beszélgetésünkhöz, nem tudnék olyan információt nyújtani, ami bárki számára hasznos lehet.

Idézet
A bulvárszagú kérdéseket ezért nem is kedvelem, mert a közösségben vállalt szerepem nem ezt a célt szolgálja.

Hasznosabbnak tartom, ha általánosan megfigyelt tanulságokat osztok meg, és nem a saját szexuális életemet teregetem ki a nyilvánosság elé.

– Melyek azok a problémák, amelyekkel a leggyakrabban hozzád fordulnak akár előadások során feltett kérdéseben, vagy a magánrendeléseid alkalmával? Kirajzolódik valamiféle mintázat: tényleg mindannyian egy hajóban vagyunk?

– Nagyon sok problémánk forrása abból ered, hogy nem tudjuk elfogadni saját magunkat. A másik visszatérő motívum az, hogy mivel nem beszélünk a magánéletünkben felmerülő problémákról, ezért azt gondoljuk, hogy mások biztosan nem küzdenek hasonló helyzetekkel. A párterápiák alkalmával általánosan akár egy elbeszélgetés is elég ahhoz, hogy azt lássák, hogy teljesen normális az, ahogy éreznek, és nincs semmi kivetnivaló az életvitelükben. Sokszor csak egy visszaigazolás, az elfogadás érzést kell megtapasztalniuk. Mivel ezeken az alkalmakon én belátok a „takaró alá” is,

Idézet
azt tapasztalom, hogy az információhiány, vagy még inkább a helytelen információk azok, amelyek a zavart okozhatják egy pár életében.

Szinte azt lehet mondani, hogy a párkapcsolati- és szexuális problémák 80%-át meg lehet oldani információátadással, illetve egyszerű tanácsadással. Minden ember a szaporodási ösztönnel születik meg, de a szeretkezés kultúráját idővel kell megtanulnia mindenkinek. Ennek pedig akadálya a prűd szemérem.

Galéria

Hevesi Kriszta: hasznosabbnak tartom, ha általánosan megfigyelt tanulságokat osztok meg, és nem a saját szexuális életemet teregetem ki a nyilvánosság elé

Fotó: Csányi István

A leggyakrabban előforduló problémák közé tartozik például a libidó kérdése, amikoris a pár egyik tagja gyakrabban vágyik az együttlétre, mint a másik. Általában a nehézség megbeszélése helyett mindkét fél bezárkózik a maga a világába, és egy kapcsolatgyilkos spirál indul el ezáltal. Hiszen

Idézet
beindul a túlgondolás: nem vagyok elég vonzó? Nem kíván már a partnerem? Nem vagyok elég jó szerető?

Ugyanebbe a kategóriába sorolható az együttlétek hosszának, a nemi szervek méretének kérdése is. Sajnos a felnőtt filmek világának köszönhetően rengeteg téves információt szerzünk, és elveszítjük a realitásérzékünket. Az idealizált és egyben elérhetetlen testek látványa, a hamis elvárásárok mind-mind szorongást okoznak a mai emberben, és egyedül az önismeret segíthet kapcsolódni a valós igényeinkhez. Láthatjuk, hogy ezek mind-mind mennyire sokrétű és összetett témakörök.

Idézet
Rengeteg réteget kell lehántanunk ahhoz, hogy az elakadást okozó problémát mélységeiben feltárhassunk.

Éppen ezért tartózkodom a „Csak egy rövid kérdésem lenne a doktornőhöz” típusú megállításoktól, mert rendszerint olyan kérdések érkeznek, hogy elváljak a feleségemtől/férjemtől, miért nincs erekcióm/orgazmusom és a többi, melyre egyértelmű, hogy nem tudok igennel vagy nemmel felelni. Egy rendkívül szemléletes hasonlattal tudom mintázni, hogy miért nem tudok egy ilyen kérdésre válaszolni. Autóval utaztam valahová, amikor elkezdett egy rendellenes hangot kiadni. Rögtön fel is hívtam az autószerelőmet, akiből minden áron ki akartam szedni, hogy mi lehet a gond. Mire ő kérdéssel válaszolt nekem: Szerinted, ha én ezt így meg tudnám mondani, akkor minden nap derékig olajos lennék? És milyen igaza volt. Annyi alkatrész elromolhat egy autóban – de az is lehet, hogy csak nincs megtankolva. Mi emberek szinte végtelen sokféle alkatrészből állunk, és rengeteg vetülete lehet egy párkapcsolati problémának. De, ha valaki elindul a keresés útján, hogy megtalálja a probléma forrását, akkor az autó tovább tud haladni a közös úton.

– Mit üzennél az erdélyi olvasóknak?

– Elsősorban azt remélem, hogy minél többetekkel személyesen is találkozhatunk a szeptemberi körút során. Bízom benne, hogy a hölgyek mellett szép számban képviseltetik magukat az urak is, hiszen számukra is pontosan olyan nagy szükség van a szorongások feloldására, mint nekünk nőknek.

Másodsorban pedig

Idézet
azt üzenném, hogy merjenek segítséget kérni. Vetkőzzék le a „szorongjunk együtt” attitűdöt, és ismerjék fel, hogy nem csak a szakmai életben való fejlődés számít az életben, hanem az, hogy egészséges és boldog magánéletünk lehessen.

Ezekért a dolgokért meg kell dolgozni, de biztosíthatok mindenkit afelől, hogy megéri.

Ha szeretnél személyesen részt venni dr. Hevesi Kriszta előadásain, akkor csapj le a jegyekre még ma: www.eventikum.ro

(X – Fizetett hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. augusztus 31., csütörtök

Emelkednek a csíkszeredai beruházások költségei

Több olyan tervezett, vagy folyamatban lévő beruházás értékét kellett kiigazítania a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testületnek, amelyek nem férnek bele a korábban megállapított költségekbe.

Emelkednek a csíkszeredai beruházások költségei
Emelkednek a csíkszeredai beruházások költségei
2023. augusztus 31., csütörtök

Emelkednek a csíkszeredai beruházások költségei

2023. augusztus 31., csütörtök

Kárpátaljai magyar fiatalok nyaraltak Csíkszeredában

Beregszászi fiatalok töltöttek pár napot Csíkszeredában és környékén Csíkszereda Polgármesteri Hivatala vendégszeretetét élvezve.

Kárpátaljai magyar fiatalok nyaraltak Csíkszeredában
2023. augusztus 31., csütörtök

Edda, Curtis és más koncertek a Farkaslaki Szenes Napokon

Az Edda Művek, Curtis, a Terra Siculorum, a Triász, valamint Homonyik Sándor és Vikidál Gyula is fellép a hétvégén 21. alkalommal megszervezett Farkaslaki Szenes Napokon, a Kalonda-tetőn.

Edda, Curtis és más koncertek a Farkaslaki Szenes Napokon
2023. augusztus 31., csütörtök

Sátortetőt bontott, fákat csavart ki a vihar

Több helyen kiszakadt a marosszentgyörgyi műjégpálya tetőzete a szerda esti viharban; csütörtökön reggel már dolgoztak a helyreállításán. Marosvásárhelyen és környékén több mint kéttucatnyi fát döntött ki az erős, jégesővel érkezett szél.

Sátortetőt bontott, fákat csavart ki a vihar
Sátortetőt bontott, fákat csavart ki a vihar
2023. augusztus 31., csütörtök

Sátortetőt bontott, fákat csavart ki a vihar

2023. augusztus 31., csütörtök

Kiszabadult két bölény, ideiglenesen zárva tartott a marosvásárhelyi állatkert

Nem nyitott ki csütörtök reggel a marosvásárhelyi állatkert, mert a szerda esti vihar jelentős károkat okozott a helyszínen. Két európai bölény kiszabadult, kifutójuk kerítése jelentősen megrongálódott.

Kiszabadult két bölény, ideiglenesen zárva tartott a marosvásárhelyi állatkert
2023. augusztus 31., csütörtök

Jaj, úgy élvezték ők a sepsiszentgyörgyi strandot

Bőséges esőzésekkel zárjuk augusztust, azt hihetnénk, itt a strandidény vége Sepsiszentgyörgyön. Mivel azonban az előrejelzések szerint még lesz kánikula, iskolakezdésig nyitva marad a strand, amely igencsak jó idényt tudhat eddig maga mögött.

Jaj, úgy élvezték ők a sepsiszentgyörgyi strandot
Jaj, úgy élvezték ők a sepsiszentgyörgyi strandot
2023. augusztus 31., csütörtök

Jaj, úgy élvezték ők a sepsiszentgyörgyi strandot

2023. augusztus 31., csütörtök

„Foghíjasan” is sikerült több fontos ügyben döntést hozni

Erősen „foghíjasan”, csak részben határozatképesen ült össze szerdán rendes augusztusi ülésére a sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő-testület, a kétharmados többséget kívánó, ingatlanok eladására vonatkozó határozatok nem is kerültek napirendre.

„Foghíjasan” is sikerült több fontos ügyben döntést hozni
2023. augusztus 30., szerda

Tűz ütött ki egy Színház téri vendéglőben

A marosvásárhelyi Színház téren lévő vendéglőben keletkezett tűzesethez riasztották szerdán este a helyi hivatásos tűzoltókat.

Tűz ütött ki egy Színház téri vendéglőben
2023. augusztus 30., szerda

Borboly szerint nem működik a helyi szervezet

Meg kell szerveznie a tisztújítást az RMDSZ tusnádfürdői szervezete új, megbízott elnökének, mert a szervezet nem működik, jövőben viszont több választás lesz – ez a magyarázata Borboly Csabának az indulatokat kiváltó tusnádfürdői kinevezésre.

Borboly szerint nem működik a helyi szervezet
2023. augusztus 30., szerda

Továbbra sem tudni, hogyan hunyt el a székelydobói férfi

Még zajlanak a törvényszéki orvosi vizsgálatok, így nem lehet tudni, hogy pontosan hogyan hunyhatott el a férfi, akinek maradványait valamivel több mint egy hónapja találták meg Székelydobó határában.

Továbbra sem tudni, hogyan hunyt el a székelydobói férfi
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM