Székelyföldön is számos eseményt szerveznek a Petőfi-bicentenárium alkalmából

Székelyföldön is számos eseményt szerveznek a Petőfi-bicentenárium alkalmából

A következő két esztendőben remélhetőleg nagyon sokat fogunk hallani a nemzet költőjéről

Fotó: Facebook/ Petőfi Irodalmi Múzeum

Bizonyára nincs is olyan magyar ember, aki ne hallott volna a nemzet költőjéről, vagy legalább egy Petőfi-verset ne ismerne. 2023. január 1-jén ünnepeljük nagy költőnk 200. születési évfordulóját. A Magyar Országgyűlés 2020 decemberében döntött arról, hogy a 2022-es és a 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja.

Péter Beáta

Kocsis Károly

2022. december 31., 14:122022. december 31., 14:12

2023. január 02., 13:572023. január 02., 13:57

Petőfi Sándor, a magyar költészet egyik legismertebb és egyik legkiemelkedőbb alakja, forradalmár és nemzeti hős 1823. január 1-jén született Kiskőrösön. Szülőháza ma is áll, kiemelt műemlékké 1958-ban nyilvánították, jelenleg múzeumként működik. A nemzet költője 1849. július 31-én esett el Fehéregyháza környékén.

Közel ezer verset írt rövid élete alatt, ebből mintegy nyolcszázötven maradt az utókorra, műveit több nyelvre is lefordították.

Nevét számos utca, kulturális intézmény, iskola, egyesület stb. viseli szerte a Kárpát-medencében, a magyarlakta településeken a róla mintázott köztéri szobrokkal is tisztelegnek az emléke előtt.

A Petőfi-bicentenárium alkalmából számos eseményt szerveznek, önkormányzatok, oktatási és kulturális intézmények kapcsolódnak kulturális rendezvényekkel, közösségépítő programokkal az emlékévhez.

Petőfi Sándor szülővárosa, Kiskőrös 25 éve indította el az Országos Petőfi Sándor Társasággal és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum vezetésével együtt a Petőfi-szilveszter hagyományát. Ezúttal

szilveszteri és újévi hangverseny, kiállítás és színházi előadás is várja az érdeklődőket december 30. és január 1-je között

– adta hírül az MTI. Január elsején a város evangélikus templomában megtekinthető lesz az az 1823-as anyakönyv, amely Petőfi eredeti keresztelési bejegyzését tartalmazza.

A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum a Petőfi-bicentenárium jegyében újította meg az intézmény állandó kiállítását, amelyet január 13-án nyitnak meg a látogatók előtt, majd 14-én a Károlyi-kertet és palotát nyitják össze egy családi nap alkalmából.

Az emlékév egyik kiemelt tevékenysége a reformkori szellemiséget tükröző Petőfi Klubok Kárpát-medencei hálózatának kialakítása, 2022-ben száz klub jött létre, az anyaországon kívül a Kárpát-medence több helyszínén: Csíkszeredában, Gyimesfelsőlokon, Gyergyószentmiklóson, Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen, Bákóban, Zentán, Lendván, Dunaszerdahelyen, Nagytárkányon és Beregszászon. 2023-ban újabb száz Petőfi Klub kezdi meg működését, határon túl mintegy 40 klub létesül. A kezdeményezők – a Nemzeti Művelődési Intézet és együttműködő partnerei – szándéka szerint a program az mellett, hogy

megismerteti a résztvevőket Petőfi Sándor életművével és szakmai pályafutásával, a reformkor szellemiségéhez méltó kulturális alkalmakat juttat a településekre és lehetőséget teremt a nemzeti értékek megismerésére, történelmi, művelődéstörténeti és szépirodalmi tudásbővítésre.

Székelyföldi programok

Csíkszeredában a Hargita Megyei Kulturális Központ pinceklubja ad helyet a Petőfi Klubnak, az intézmény könyvtárában pedig külön részleget hoztak létre, ahol a Nemzeti Művelődési Intézettől adományba kapott 200 könyv kapott helyet. Ugyancsak

a HMKK kulturális nevelés programjának égisze alatt jött létre a Ki vagyok én? című verses produkció, amely a fiatal Petőfi Sándor útkeresését, pályakezdését mutatja be.

Az ötven perces előadásban egy eddig ismeretlen Petőfi-alak bontakozik ki a nézők előtt, Némethy Zsuzsa és Bilibók Attila színművészek összeállításában és előadásában. Mostanáig több száz fiatalhoz jutott el az előadás a különböző településeken, a tervek szerint

2023-ban is egész évben játsszák az előadást, legközelebb január 16-án lesz megtekinthető a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házában.

A Kájoni János Megyei Könyvtár is több programmal csatlakozik a Petőfi-emlékévhez. Tematikus esteket, felolvasóesteket, óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló rajzpályázatot, szavalóversenyt is szerveznek – tudtuk meg Péter Katalin könyvtárostól, programfelelőstől. Az első, az emlékévhez kapcsolódó tematikus rendezvényüket január 23-án, a magyar kultúra napja alkalmából tartják, amely során

Sinha Róbert gitárművész és a Vámszer Géza Művészeti Népiskola Átjárók II. című workshopjának résztvevői adnak elő megzenésített Petőfi verseket.

Ezekből az énekelt versekből a Vámszer Géza Művészeti Népiskola, a Nemzeti Tehetség Program, valamint Hargita Megye Tanácsának támogatásával stúdiófelvételek készültek, amelyek egy tematikus Petőfi-lemezzé álltak össze – olvasható a népiskola beszámolójában. A mesterkurzus vezetője és oktatója, Sinha Róbert és Prohászka Rád Boróka irodalmár egy kötetet is összeállított a Gryllus Kiadónál megjelent lemezhez.

A marosvásárhelyi Spektrum Színház a Török Viola által rendezett Bolond Istók című előadással csatlakozik az emlékévhez. A négyszereplős előadás december 29-én és január 1-jén is megtekinthető lesz. Mint korábban a rendező fogalmazott:

előadásuk célja, hogy közelebb vigyék a nagyközönséghez Petőfi költészetét, gondolatait.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház közös előadással tiszteleg a nagy költő előtt. A PETŐfi SZELfi című előadás Petőfi Sándor verseire és élettörténetéről fennmaradt anekdotákra épül. A vígdráma szövegét Szabó Attila dramaturg írta, Petőfi Sándor verseinek, naplórészleteinek, valamint Esterházy Péter Petőfi, a légtornász című novellájának felhasználásával, amely keretet biztosít a produkciónak. Az előadás rendezője Bartal Kiss Rita. Székelyudvarhelyen legközelebb január 28-án tekinthető meg a produkció.

A Petőfi-emlékév kapcsán indult útjára a Petőfi Irodalmi Múzeum Átröpülök hosszában hazámon című utazókiállítása.

A buszba épített tárlat szeptember 1-jén indult el Kiskőrösről, azóta 60 településen mintegy 20 ezer látogatót fogadott

– áll a PIM közleményében. Az utazókiállítás kiemelt célja, hogy minél többekhez juttassa el élményszerűen Petőfi Sándor életművét és mutassa be életútját. Az interaktív kiállítás a haladás, sebesség, út, utazás fogalmaiból indul ki, és az aktuális kutatásokra alapozva, egyedi megközelítésből idézi meg Petőfi alakját, képzeletbeli utazásra hívva a látogatót.

A tervek szerint a Petőfi-busz májusban Csíkszeredába érkezik, ahol a Cloud Youth Festival és a Csíkszeredai Könyvvásár ideje alatt lehet felszállni rá

– tájékoztattak a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal munkatársai.

Petőfi-emlékév Háromszéken

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából január 1-jétől emlékévet hirdetett Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és az Incze László Céhtörténeti Múzeum is.

A költőóriás hagyatéka, élete és munkássága köré szervezett rendezvénysorozat július 31-én, a Sepsiszentgyörgyön esedékes szoboravatással ér véget.

A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum Petőfi Sándor alakját választotta az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc emlékét megidéző, idén 34. alkalommal tető alá hozandó és március 12-én megnyíló ünnepi képzőművészeti tárlata témájául. Három nappal később, március 15-én Sepsiszentgyörgy központjában kinyitja kapuit a Pilvax kávéház, amelyet Petőfi Sándor, Szendrey Júlia és a márciusi ifjak hasonmásai „népesítenek be”. Ugyancsak március 15-ével kezdődően a székelyföldi múzeumok vándorkiállítás keretében mutatják be Petőfi Sándor és az 1848-as forradalom ereklyéit, bepillantást nyújtva a reformkor hétköznapjaiba, a kifinomult tárgyi és viselkedés kultúrába, múzeumi rekonstrukciók által.

Április 12-én szintén vándorkiállítás nyílik Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában Petőfi életéről; ez október 6-ig várja majd a látogatókat. A már említett Petőfi-busszal május 8–19. között utazhatnak az érdeklődők a megye különböző településein. Hozz egy szál virágot Petőfinek felhívással július 24-én megemlékezést tartanak a kézdivásárhelyi postahivatalnál, az egykori Szarvas fogadó helyén.

Az emlékév méltó zárásaként Petőfi-szobrot avatnak július 31-én, Sepsiszentgyörgyön az 1918. december 1. utca és Zefír utca kereszteződésénél. Emellett lesz Petőfi-csereprogram Bács–Kiskun megyei és háromszéki gyerekek részvételével, valamint további kiegészítő programok, kiadványok megjelenése is az emlékév részét képezik.

Rövidre szabott élete során Petőfi Háromszékre is ellátogatott. Bem tábornok után utazva, 1849. július 24-én szállt meg a kézdivásárhelyi Szarvas fogadóban, amelyet később lebontottak; ma helyén a város postahivatala áll. Ezt jelzi a róla elnevezett utca és az épület falán elhelyezett, Vetró András szobrászművész által készített bronzplakettes emléktábla. Július 25-én Bereckben találkozott Bem tábornokkal, majd Sepsiszentgyörgy érintésével Székelykeresztúrra ment. Itteni benyomásairól utolsó levelében így ír: „Csík-Szerdának és Kézdi-Vásárhelynek gyönyörű vidéke van; Sepsi-Szentgyörgyé talán még szebb…”

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 31., szombat

Bukarestbe tartó repülőgép fedélzetén szült egy romániai nő

Nem tervezett leszállást hajtott végre Prágában egy Angliából Romániába tartó repülőgép péntekre virradóan, mivel a fedélzeten világra hozott egy kisbabát egy román állampolgárságú nő – tudósít az Agerpres a DPA hírügynökségre hivatkozva.

Bukarestbe tartó repülőgép fedélzetén szült egy romániai nő
2022. december 31., szombat

Közösséggé kovácsolódtak a Solidaris egyesület által támogatott hajléktalanok

Hetente két alkalommal oszt meleg ételt a hajléktanoknak a Solidaris Egyesület Marosvásárhelyen és Kolozsváron. Sajó Norbert, az egyesület vezetője a Székelyhonnak elmondta: 100 személyről gondoskodnak.

Közösséggé kovácsolódtak a Solidaris egyesület által támogatott hajléktalanok
2022. december 30., péntek

Újévi köszöntés: mélyebben zsebbe kell nyúlniuk idén a vendégeknek

Kénytelenek voltak beépíteni áraikba a megnövekedett energiaárakat, és az ebből fakadó drágulásokat a székelyföldi vendéglátó egységek is, így idén magasabb áron kínálják szilveszteri csomagjaikat.

Újévi köszöntés: mélyebben zsebbe kell nyúlniuk idén a vendégeknek
2022. december 30., péntek

Minimálbér, nyugdíjpont, állami fizetések – pénzügyi változások az új évtől

A jövő év a minimálbér, a nyugdíjpont és az állami bruttó fizetések növekedését hozza a romániai lakosságnak. Ugyanakkor számos adómódosítás is életbe lép, többek között a vendéglátóiparban, és nő a hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőitalok áfája.

Minimálbér, nyugdíjpont, állami fizetések – pénzügyi változások az új évtől
2022. december 30., péntek

Évekkel csökkent az alsó korhatár a busz- és kamionsofőr vizsgákhoz

Kihirdette pénteken Klaus Iohannis államelnök azt a törvényt, amely 21-ről 18 évre csökkenti az alsó korhatárt a C és a C+E kategóriás jogosítvány megszerzésére, valamint 24-ről 21 évre a D és a D+E kategóriák esetében.

Évekkel csökkent az alsó korhatár a busz- és kamionsofőr vizsgákhoz
2022. december 30., péntek

Közölte a posta, hogy az ünnepnapok miatt mikor kézbesítik a nyugdíjakat

A téli ünnepek miatt néhány nap késéssel, január 6-a és 17-e között kézbesítik a nyugdíjakat a postások – írja az Agerpres hírügynökség a Román Posta pénteki közlésére hivatkozva.

Közölte a posta, hogy az ünnepnapok miatt mikor kézbesítik a nyugdíjakat
2022. december 30., péntek

Röviden összefoglalva: így állunk január elsejétől a villannyal

A 2023. január elseje és 2025. március elseje közötti időszakban néhány kategória kivételével a háztartási fogyasztók automatikusan az idén alkalmazott hatósági ársapkával jutnak hozzá a villamos energiához.

Röviden összefoglalva: így állunk január elsejétől a villannyal
2022. december 30., péntek

Találkozások és beszélgetések fiatal udvarhelyszéki művészekkel

Hiánypótló kezdeményezés kezdődött a fiatal művészek életében: csütörtök este megtartotta Székelyudvarhelyen bemutatkozó kiállítását az Off Space névre hallgató közösség.

Találkozások és beszélgetések fiatal udvarhelyszéki művészekkel
2022. december 30., péntek

Január 9-től lehet adót és illetékeket fizetni Csíkszeredában

A 2023-as évre vonatkozó helyi adók és illetékek befizetése 2023. január 9-i kezdettel lehetséges – tájékoztat Csíkszereda Városháza Adó- és illetékosztálya.

Január 9-től lehet adót és illetékeket fizetni Csíkszeredában
2022. december 30., péntek

Kis, de fontos lépés történt a Maros-híd megvalósulása érdekében

Eredményként könyvelte el Marosvásárhely polgármestere, hogy Marosszentanna tanácsa elfogadta a megyeszékhely kérését és lehetővé tette, hogy a leendő Maros-hídról leérkező forgalom négysávos úton folytatódjon.

Kis, de fontos lépés történt a Maros-híd megvalósulása érdekében
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM