Székelyföldön is számos eseményt szerveznek a Petőfi-bicentenárium alkalmából

Székelyföldön is számos eseményt szerveznek a Petőfi-bicentenárium alkalmából

A következő két esztendőben remélhetőleg nagyon sokat fogunk hallani a nemzet költőjéről

Fotó: Facebook/ Petőfi Irodalmi Múzeum

Bizonyára nincs is olyan magyar ember, aki ne hallott volna a nemzet költőjéről, vagy legalább egy Petőfi-verset ne ismerne. 2023. január 1-jén ünnepeljük nagy költőnk 200. születési évfordulóját. A Magyar Országgyűlés 2020 decemberében döntött arról, hogy a 2022-es és a 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja.

Péter Beáta

Kocsis Károly

2022. december 31., 14:122022. december 31., 14:12

2023. január 02., 13:572023. január 02., 13:57

Petőfi Sándor, a magyar költészet egyik legismertebb és egyik legkiemelkedőbb alakja, forradalmár és nemzeti hős 1823. január 1-jén született Kiskőrösön. Szülőháza ma is áll, kiemelt műemlékké 1958-ban nyilvánították, jelenleg múzeumként működik. A nemzet költője 1849. július 31-én esett el Fehéregyháza környékén.

Közel ezer verset írt rövid élete alatt, ebből mintegy nyolcszázötven maradt az utókorra, műveit több nyelvre is lefordították.

Nevét számos utca, kulturális intézmény, iskola, egyesület stb. viseli szerte a Kárpát-medencében, a magyarlakta településeken a róla mintázott köztéri szobrokkal is tisztelegnek az emléke előtt.

A Petőfi-bicentenárium alkalmából számos eseményt szerveznek, önkormányzatok, oktatási és kulturális intézmények kapcsolódnak kulturális rendezvényekkel, közösségépítő programokkal az emlékévhez.

Petőfi Sándor szülővárosa, Kiskőrös 25 éve indította el az Országos Petőfi Sándor Társasággal és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum vezetésével együtt a Petőfi-szilveszter hagyományát. Ezúttal

szilveszteri és újévi hangverseny, kiállítás és színházi előadás is várja az érdeklődőket december 30. és január 1-je között

– adta hírül az MTI. Január elsején a város evangélikus templomában megtekinthető lesz az az 1823-as anyakönyv, amely Petőfi eredeti keresztelési bejegyzését tartalmazza.

A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum a Petőfi-bicentenárium jegyében újította meg az intézmény állandó kiállítását, amelyet január 13-án nyitnak meg a látogatók előtt, majd 14-én a Károlyi-kertet és palotát nyitják össze egy családi nap alkalmából.

Az emlékév egyik kiemelt tevékenysége a reformkori szellemiséget tükröző Petőfi Klubok Kárpát-medencei hálózatának kialakítása, 2022-ben száz klub jött létre, az anyaországon kívül a Kárpát-medence több helyszínén: Csíkszeredában, Gyimesfelsőlokon, Gyergyószentmiklóson, Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen, Bákóban, Zentán, Lendván, Dunaszerdahelyen, Nagytárkányon és Beregszászon. 2023-ban újabb száz Petőfi Klub kezdi meg működését, határon túl mintegy 40 klub létesül. A kezdeményezők – a Nemzeti Művelődési Intézet és együttműködő partnerei – szándéka szerint a program az mellett, hogy

megismerteti a résztvevőket Petőfi Sándor életművével és szakmai pályafutásával, a reformkor szellemiségéhez méltó kulturális alkalmakat juttat a településekre és lehetőséget teremt a nemzeti értékek megismerésére, történelmi, művelődéstörténeti és szépirodalmi tudásbővítésre.

Székelyföldi programok

Csíkszeredában a Hargita Megyei Kulturális Központ pinceklubja ad helyet a Petőfi Klubnak, az intézmény könyvtárában pedig külön részleget hoztak létre, ahol a Nemzeti Művelődési Intézettől adományba kapott 200 könyv kapott helyet. Ugyancsak

a HMKK kulturális nevelés programjának égisze alatt jött létre a Ki vagyok én? című verses produkció, amely a fiatal Petőfi Sándor útkeresését, pályakezdését mutatja be.

Az ötven perces előadásban egy eddig ismeretlen Petőfi-alak bontakozik ki a nézők előtt, Némethy Zsuzsa és Bilibók Attila színművészek összeállításában és előadásában. Mostanáig több száz fiatalhoz jutott el az előadás a különböző településeken, a tervek szerint

2023-ban is egész évben játsszák az előadást, legközelebb január 16-án lesz megtekinthető a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házában.

A Kájoni János Megyei Könyvtár is több programmal csatlakozik a Petőfi-emlékévhez. Tematikus esteket, felolvasóesteket, óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló rajzpályázatot, szavalóversenyt is szerveznek – tudtuk meg Péter Katalin könyvtárostól, programfelelőstől. Az első, az emlékévhez kapcsolódó tematikus rendezvényüket január 23-án, a magyar kultúra napja alkalmából tartják, amely során

Sinha Róbert gitárművész és a Vámszer Géza Művészeti Népiskola Átjárók II. című workshopjának résztvevői adnak elő megzenésített Petőfi verseket.

Ezekből az énekelt versekből a Vámszer Géza Művészeti Népiskola, a Nemzeti Tehetség Program, valamint Hargita Megye Tanácsának támogatásával stúdiófelvételek készültek, amelyek egy tematikus Petőfi-lemezzé álltak össze – olvasható a népiskola beszámolójában. A mesterkurzus vezetője és oktatója, Sinha Róbert és Prohászka Rád Boróka irodalmár egy kötetet is összeállított a Gryllus Kiadónál megjelent lemezhez.

A marosvásárhelyi Spektrum Színház a Török Viola által rendezett Bolond Istók című előadással csatlakozik az emlékévhez. A négyszereplős előadás december 29-én és január 1-jén is megtekinthető lesz. Mint korábban a rendező fogalmazott:

előadásuk célja, hogy közelebb vigyék a nagyközönséghez Petőfi költészetét, gondolatait.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház közös előadással tiszteleg a nagy költő előtt. A PETŐfi SZELfi című előadás Petőfi Sándor verseire és élettörténetéről fennmaradt anekdotákra épül. A vígdráma szövegét Szabó Attila dramaturg írta, Petőfi Sándor verseinek, naplórészleteinek, valamint Esterházy Péter Petőfi, a légtornász című novellájának felhasználásával, amely keretet biztosít a produkciónak. Az előadás rendezője Bartal Kiss Rita. Székelyudvarhelyen legközelebb január 28-án tekinthető meg a produkció.

A Petőfi-emlékév kapcsán indult útjára a Petőfi Irodalmi Múzeum Átröpülök hosszában hazámon című utazókiállítása.

A buszba épített tárlat szeptember 1-jén indult el Kiskőrösről, azóta 60 településen mintegy 20 ezer látogatót fogadott

– áll a PIM közleményében. Az utazókiállítás kiemelt célja, hogy minél többekhez juttassa el élményszerűen Petőfi Sándor életművét és mutassa be életútját. Az interaktív kiállítás a haladás, sebesség, út, utazás fogalmaiból indul ki, és az aktuális kutatásokra alapozva, egyedi megközelítésből idézi meg Petőfi alakját, képzeletbeli utazásra hívva a látogatót.

A tervek szerint a Petőfi-busz májusban Csíkszeredába érkezik, ahol a Cloud Youth Festival és a Csíkszeredai Könyvvásár ideje alatt lehet felszállni rá

– tájékoztattak a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal munkatársai.

Petőfi-emlékév Háromszéken

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából január 1-jétől emlékévet hirdetett Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és az Incze László Céhtörténeti Múzeum is.

A költőóriás hagyatéka, élete és munkássága köré szervezett rendezvénysorozat július 31-én, a Sepsiszentgyörgyön esedékes szoboravatással ér véget.

A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum Petőfi Sándor alakját választotta az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc emlékét megidéző, idén 34. alkalommal tető alá hozandó és március 12-én megnyíló ünnepi képzőművészeti tárlata témájául. Három nappal később, március 15-én Sepsiszentgyörgy központjában kinyitja kapuit a Pilvax kávéház, amelyet Petőfi Sándor, Szendrey Júlia és a márciusi ifjak hasonmásai „népesítenek be”. Ugyancsak március 15-ével kezdődően a székelyföldi múzeumok vándorkiállítás keretében mutatják be Petőfi Sándor és az 1848-as forradalom ereklyéit, bepillantást nyújtva a reformkor hétköznapjaiba, a kifinomult tárgyi és viselkedés kultúrába, múzeumi rekonstrukciók által.

Április 12-én szintén vándorkiállítás nyílik Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában Petőfi életéről; ez október 6-ig várja majd a látogatókat. A már említett Petőfi-busszal május 8–19. között utazhatnak az érdeklődők a megye különböző településein. Hozz egy szál virágot Petőfinek felhívással július 24-én megemlékezést tartanak a kézdivásárhelyi postahivatalnál, az egykori Szarvas fogadó helyén.

Az emlékév méltó zárásaként Petőfi-szobrot avatnak július 31-én, Sepsiszentgyörgyön az 1918. december 1. utca és Zefír utca kereszteződésénél. Emellett lesz Petőfi-csereprogram Bács–Kiskun megyei és háromszéki gyerekek részvételével, valamint további kiegészítő programok, kiadványok megjelenése is az emlékév részét képezik.

Rövidre szabott élete során Petőfi Háromszékre is ellátogatott. Bem tábornok után utazva, 1849. július 24-én szállt meg a kézdivásárhelyi Szarvas fogadóban, amelyet később lebontottak; ma helyén a város postahivatala áll. Ezt jelzi a róla elnevezett utca és az épület falán elhelyezett, Vetró András szobrászművész által készített bronzplakettes emléktábla. Július 25-én Bereckben találkozott Bem tábornokkal, majd Sepsiszentgyörgy érintésével Székelykeresztúrra ment. Itteni benyomásairól utolsó levelében így ír: „Csík-Szerdának és Kézdi-Vásárhelynek gyönyörű vidéke van; Sepsi-Szentgyörgyé talán még szebb…”

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 25., szombat

Nem a legjobb az idei akácméztermés

Csak közepes mennyiségű az idei akácméz-termés. A méhészek ugyanakkor attól tartanak, hogy a termés nagybani felvásárlási ára olyan alacsony lesz, hogy nem fogja megérni nekik értékesíteni az akácmézet.

Nem a legjobb az idei akácméztermés
Nem a legjobb az idei akácméztermés
2024. május 25., szombat

Nem a legjobb az idei akácméztermés

2024. május 25., szombat

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén

Az FK Csíkszereda – Bukaresti Dinamo hétfői osztályozómeccsére érkező vendégszurkolók felügyeletét a marosvásárhelyi csendőrség regionális parancsnoksága látja el. Mindemellett a csíkszeredai városházának is vannak feladatai.

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén
2024. május 25., szombat

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón

Több Ro-Alert vészhelyzeti üzenetet is kaptak a csíkszeredaiak pénteken este és szombatra virradóan a medvék miatt.

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón
2024. május 25., szombat

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart, és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
2024. május 24., péntek

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél

Technikai problémák adódtak a Telekom Romania szolgáltatónál, emiatt pedig nem működik megfelelően az internetszolgáltatás. A szolgáltató bejegyzése szerint már dolgoznak a megoldáson.

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél
2024. május 24., péntek

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek

Felborult egy autó Borszéknél pénteken délután, a baleset során két személy megsérült.

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek
2024. május 24., péntek

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt

Negyedszerre tartják meg Gyergyószentmiklóson az Egyfeszt összművészeti fesztivált. A szervezők az elmúlt hetekben sorozatban jelentették be egy-egy fellépő nevét.

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt
2024. május 24., péntek

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok

Csak úgy tombol a versenyszellem a kézdivásárhelyi diáknapokon, ahol a hét csapat színes zászlókkal, egyenpólókban, csapathimnuszt énekelve mutatkozott be pénteken.

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok
2024. május 24., péntek

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot

Mintegy hatszáz végzős középiskolás diák és tanáraik ökumenikus istentiszteletre gyűltek össze a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban pénteken délelőtt, egy 26 éves hagyományba illeszkedve.

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot
2024. május 24., péntek

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota

Habár egy ideje már használják, pénteken hivatalosan is bemutatták a csíkszeredai Napocska napközi otthont, amely 172 napközis gyereknek biztosítja a napi felügyeletet.

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!