Székelyföldet is elérte a kánikula, érdemes megfogadni néhány tanácsot

Székelyföldet is elérte a kánikula, érdemes megfogadni néhány tanácsot

A tűző naptól óvakodni kell, a folyadékpótlás pedig ilyenkor elengedhetetlen

Fotó: Haáz Vince

Harminc fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála csütörtökön Székelyföldön is, a kánikula java azonban még csak ezután érkezik: hétvégén akár negyven fok is lehet helyenként, ami azt jelenti, hogy óvakodnunk kell a hőségtől. A hőhullám az életerős fiatal szervezetet is megviseli – a szakemberek szerint – nem is beszélve a gyerekekről, idősekről vagy a krónikus betegekről.

Iszlai Katalin

Szász Cs. Emese

2022. július 22., 12:032022. július 22., 12:03

Péntektől vasárnapig az ország déli és nyugati megyéiben narancssárga jelzésű hőségriadó van érvényben, ami azt jelenti, hogy 37–39 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet, néhol akár negyven fok is lehet. Bár enyhébben, de Székelyföldet is érinti a hőhullám, Maros megye nagy részén sárga fokú hőségriasztás lesz érvényben a hétvégén, de nem fognak fázni Hargita és Kovászna megyében sem.

Ne tartózkodjunk a szabadban

Míg néhányan örülnek az igazi strandidőnek, sokan megszenvedik azt, a krónikus betegekre és a kisgyerekekre különösen veszélyes a nagy meleg, de nem árt mindenkinek elővigyázatosnak lennie – mondja a Székelyhonnak Lorenzovici Anna háziorvos. Ő azt is tanácsolja, hogy

kisbabák, idősek, krónikus betegek ne tartózkodjanak napközben kint, inkább a reggeli vagy esti hűvösebb időszakban menjenek a szabadba.

„Ha mégis arra kényszerülnek, hogy ki kell menni, akkor legyen megfelelő folyadékmennyiség náluk, és ha a városban vannak, érdemes betérni hűsölni egy légkondicionált helyre, egy mosdóban hideg vízzel lemosni az arcot, csuklót, tarkót, hogy kicsit hűtsék magukat közben.

A folyadékpótlást azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni, mert időseknél a folyadékveszteség, az izzadás felboríthatja az egész elektrolit-, azaz vízháztartást, ami aztán elindíthat egy olyan lavinát, ami szívritmuszavart okoz, vagy szívblokkok jöhetnek létre a kálium- és nátriumarány felbomlása miatt. Ugyanakkor az UV-védelemről se feledkezzünk meg, a ruházatunk megfelelő legyen, kalapot ne hagyjuk otthon, fényvédő krémet használjunk” – sorolja a szakember.

Érdemes ugyanakkor kánikula idején kerülni a zsúfoltságot és tartózkodni a fizikai megerőltetéstől, ugyanakkor jót tehet a gyümölcslé, a langyos tea fogyasztása, de ilyenkor érdemes joghurtot, gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani.

Vannak tiltólistás termékek is kánikula idején: érdemes kerülni a nehéz, zsíros ételeket, az alkoholt, a túlzott mennyiségű koffeint és cukrot tartalmazó élelmiszereket.

„A koffein eleve vízhajtó, egyébként is sok folyadékot kell inni a kánikula idején, de ha még kávét is iszunk, és kihajtjuk magunkból a folyadékot, akkor ezt duplán kell pótolni. Az alkohol meg azért veszélyes, mert értágító hatása van. Amúgy is a melegben minden kitágul, s ha még erre ráteszünk egy lapáttal az alkohollal, az már megint gond lehet. De nem jó ilyenkor sokat enni sem, nagy zabálások után a keringésünk, a vér odatódul a gyomorba, megint leesik a vérnyomás, ami lavinát tud elindítani, és az idősek, a krónikus betegek szervezetét igénybe veszi.”

Veszély lehet a napszúrás

Az egyik veszélye a tűző napnak a napszúrás, amelyet – mint neve is mutatja – a tartós, hosszabb ideig történő, tűző napon tartózkodás váltja ki. Ilyenkor a levegő felmelegedése miatt pozitív hőmérleg alakul ki a szervezetben, amely káros folyamatokat indít el.

Napszúrás esetén arról van szó, hogy megsüti a fejedet a nap, ami több mindennel jár együtt: nagy folyadékveszteséggel, értágulással, s mindez okozhat nagyon erős fejfájást, hányingert, hányást. Kitágulnak az erek, pang a vér, lezuhan a vérnyomás, felborul minden

– magyarázza a marosvásárhelyi orvos. Hozzáteszi, semmivel sem másabb hatások ezek, mint amikor kánikulában kint ülünk sokat, de ha direktben a fejünket éri a nap, akkor hatványozódnak a tünetek. A napszúrástól a napszemüveg nem igazán véd, a kalap igen, de az is inkább fehér, világos színű legyen, s azzal sem ajánlott sokáig ülni a tűző napon. Ha mégis megtörténik, akkor hűteni kell a szervezetet – tanácsolja Lorencovici Anna –, árnyékba, hűvös helyre kell elvonulni,

a hideg vizes borogatás segíthet, és le kell feküdni, hogy ne zuhanjon le a vérnyomás, és pihenni kell. Maga a napszúrás 24 órán belül elmúlik, panaszokat csak addig okoz.

Ha az érintettek fájdalomcsillapítót szednek, rendezik folyadékháztartásukat, nem teszik ki magukat hő hatásának és borogatják a fejüket, de panaszaik 24 óra alatt nem múlnak el, már nem napszúrásról, hanem egyéb problémáról, például hőgutáról lehet szó. Utóbbi már sürgősségi állapotot jelent a hőkimerüléssel együtt, amelyek már azonnali kórházi kezelést igényelnek.

Ennek oka, hogy míg a napszúrás reverzibilis folyamat, az általa okozott panaszok egyszerű kezelés hatására megszűnnek, addig a hőguta és a hőkimerülés magától nem múlik el. Ilyen esetben már infúziós kezelésre, a teljes test hűtésére van szükség, amire csak sürgősségi és intenzív osztályokon van lehetőség.

Az ingadozás is kerülendő

A krónikus betegek, kimondottan a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, illetve a gyerekek és az idősek számára kimondottan veszélyes a kánikula – mutatott rá megkeresésünkre Soós Szabó Klára, a Hargita Megyei Háziorvosok Egyesületének elnöke is. Mint kifejtette, a gyerekek és az idősek esetében a hőszabályzó központ nem annyira hatékony, ezért a felhevülés, a testhőmérséklet megemelkedése gyakrabban előfordul, mert a szervezet nem tudja kellőképpen egyensúlyban tartani. Emellett a magas vérnyomás, a koszorúér betegségek és a lábszárvénás keringési elégtelenség esetében is felerősödhetnek a panaszok és a tünetek kánikula idején.

Nem szabad félvállról venni. Rendkívüli hőség érte el Romániát is, amely kitart egész hétvégén

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

A háziorvos szerint érdemes odafigyelni, hogy ne tegyük ki a szervezetünk túl nagy hőmérséklet-ingadozásnak, tehát a kinti nagy melegből nem jó belépni egy húsz fokra lehűtött helyiségbe, vagy kimelegedve jéghideg vizet inni a hűtőszekrényből, mert

a szervezetnek óriási sokkot jelent, hogy alkalmazkodjon egyik pillanatról a másikra a magas hőmérsékletről az alacsonyra vagy fordítva.

„Ez nagymértékben károsíthatja az immunrendszerünk, és a szív- és érrendszeri problémákkal küzdők esetében hirtelen szívleállást is okozhat. Emellett a cukorbetegeket is kedvezőtlenül érinti a nagyon meleg időjárás. Mivel nagyon érzékenyek, ez fel tudja borítani a cukorháztartást, amit a nem megfelelő ételvitel, azaz a kevés folyadék fogyasztása vagy a helytelen táplálkozás még tovább súlyosbíthat. Végső soron minden krónikus betegnek egy plusz kockázati tényező lehet a kánikula, ha nem figyel oda. A várandós nőkre is érvényes továbbá, hogy fokozottan oda kell figyelni az előírások betartására” – hangsúlyozta a szakember.

Ne kockáztassunk

Hozzátette: az érintettebb kategóriákra fokozottan, de egyébként mindenkire igaz, hogy a meleg időszakokban nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel, a huzamosabb ideig napon való tartózkodás elkerülése, vagy ha ez elkerülhetetlen, akkor védjük a fejünket sapkával, mert egy napszúrásnak súlyos következményei lehetnek.

Az étkezésre is érdemes odafigyelni, kánikulában a könnyű fogásokat részesítsük előnyben, fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt, illetve kerüljük a zsíros, erősen fűszeres ételeket. Utóbbiak feldolgozása, megemésztése plusz terhet ró a szervezetre, és minél több nyomásnak tesszük ki, annál nagyobb a kockázata egy rosszullétnek vagy valamilyen betegség kialakulásának.

Ez egyéni felelősség kérdése is. Vigyázzunk a saját egészségünkre, és fölöslegesen senki se kockáztassa a testi épségét vagy az életét

– zárta Soós Szabó Klára.

szóljon hozzá!

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. július 22., péntek

Népszámlálás: Gyergyószentmiklóson hétvégén is nyitva lesz két összeírópont

Gyergyószentmiklóson is vannak városrészek, ahol még sok háztartást nem sikerült nyilvántartásba venni, emiatt kedvező a népszámlálás határidejének meghosszabbítása.

Népszámlálás: Gyergyószentmiklóson hétvégén is nyitva lesz két összeírópont
2022. július 22., péntek

Rocklegendák és közönségkedvencek Tusványos nagyszínpadán

A napközbeni előadásokat és különböző foglalkozásokat követően Tusványos területét esténként az önfeledt szórakozásra éhes tömeg veszi birtokba. Kedden és szerdán igazi rocklegendák és közönségkedvencek álltak a tábor nagyszínpadára.

Rocklegendák és közönségkedvencek Tusványos nagyszínpadán
2022. július 22., péntek

Forró és aszályos ez a nyár: van ahol már vízhasználati korlátozásokat vezettek be

Székelyföld az ország déli régióihoz képest lényegesen jobban áll az akadálytalan vízellátás biztosítását tekintve, azonban az aszályos időjárás miatt már itt is előfordulnak fennakadások. 

Forró és aszályos ez a nyár: van ahol már vízhasználati korlátozásokat vezettek be
2022. július 22., péntek

Székelyföldi zenekar vonzotta eddig a legnagyobb tömeget Tusványosra

A Bagossy Brothers Company jól ismert slágereitől volt hangos Tusványos csütörtökön este, a koncert az idei év eddigi legnagyobb közönségét vonzotta a fesztiválra.

Székelyföldi zenekar vonzotta eddig a legnagyobb tömeget Tusványosra
2022. július 21., csütörtök

Romániában még válsághelyzetben sem működik a koalíciós politizálás

Románia jelenlegi belpolitikai helyzetéről, az ide vezető folyamatokról, illetve a szükségesnek tartott változtatásokról zajlott részletekbe menő beszélgetés politikai szakértők között Tusványoson.

Romániában még válsághelyzetben sem működik a koalíciós politizálás
2022. július 21., csütörtök

Nem éli fénykorát a nemzeti közösségek védelme, elsősorban a szexuális kisebbségek képviselete van napirenden

Az Európai Uniónak nyűg az egész nemzeti kisebbségi kérdéskör, amivel nem akar foglalkozni. Inkább hagyja, hogy teljen az idő, mert akkor a többségek asszimilálják ezt a kérdéskört, és „talán” megoldódik magától. Ezt nem szabad hagyni.

Nem éli fénykorát a nemzeti közösségek védelme, elsősorban a szexuális kisebbségek képviselete van napirenden
2022. július 21., csütörtök

Gyerekzsivajtól hangos a megújult erdélyi Erzsébet-tábor

Nagyon fontos az, hogy az anyaországi és a határon túli gyermekek együtt tudnak nyaralni, közös élményeket átélni – mondta a megújult erdélyi Erzsébet-táborban tett látogatásán Beneda Attila családügyekért felelős helyettes államtitkár.

Gyerekzsivajtól hangos a megújult erdélyi Erzsébet-tábor
2022. július 21., csütörtök

Tánczos Barna: nincs szuverén környezetvédelmi politika, de lehetnek kivételek

Nincs szuverén környezetpolitika, az Európai Unió tagállamainak együtt kell dolgoznia, azonban vannak olyan kérdések, amelyben folytatniuk kell azt a politikát, amely az elmúlt években jónak bizonyult.

Tánczos Barna: nincs szuverén környezetvédelmi politika, de lehetnek kivételek
2022. július 21., csütörtök

Beindult a munka a gyergyószentmiklósi „teherforgalmi” úton

Hosszú stagnálás után nekikezdett a kivitelező a gyergyószentmiklósi „teherforgalmi” út középső szakasza, azaz a Békény utca felújításának. A polgármester szerint egy hónap múlva már aszfalton haladhat a közlekedés.

Beindult a munka a gyergyószentmiklósi „teherforgalmi” úton
2022. július 21., csütörtök

Szili Katalin: amíg Dan Tanasă himnuszéneklésért feljelenthet, addig nincs rendben a kisebbség helyzete

Önmagával azzal a tétellel, hogy a kollektív jogok nem gyakorolhatóak, ez egy súlyos dolog, mert ennek a hiányában minden olyan integráció, amit a román állam hangoztat, hogy „integráljuk a kisebbségeket”, az semmi mást nem eredményez, csak asszimilációt.

Szili Katalin: amíg Dan Tanasă himnuszéneklésért feljelenthet, addig nincs rendben a kisebbség helyzete
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM