HIRDETÉS

Szőke László

2018. március 02., 13:00

Székely Székelyföldet, erdélyi Erdélyt!

Lépjünk hátrébb a napi csatazajtól, és tegyük fel a kérdést, mielőtt még mások feltennék helyettünk: Erdélyből, Székelyföldről nézve mi értelme van annak, hogy „nekünk Magyarország az első”?

Először is van egy sorstörténeti értelme. A világ bármely más országára igaz lehet, hogy egy ország az ott élő adófizető állampolgárok kizárólagos birtoka; de Magyarország több, mint egy ország – minden magyar közös hazája, közös jussunk és felelősségünk. A Himnusz szerzője, Kölcsey nagyon pontosan hagyatkozik epigrammájában: „Négy szócskát üzenek, vésd jól kebeledbe, s fiadnak / Hagyd örökűl, ha kihúnysz: A HAZA MINDEN ELŐTT”. Ez olyan tudás, ami 1848-tól errefelé minden magyar számára még a legtermészetesebb volt; ezt a tudást akarták megsemmisíteni a kommunisták, és akarják a mai napig.

Másodszor ott a politikai értelme: a magyarok joga és kötelessége, hogy eldöntsék, milyen országban akarnak élni, mint ahogyan az európai polgároknak kell dönteniük arról, hogy milyen Európát akarnak. Orbán Viktor miniszterelnök lényeglátó módon megfogalmazta a nemzeti minimumot: magyar Magyarországot és európai Európát akarunk. Ehhez mi hozzátesszük:

székely Székelyföldet és erdélyi Erdélyt akarunk.

Az elmúlt száz év megmutatta, hogy ehhez önmagunkban kevesek vagyunk; mint ahogyan azt is, hogy a románoknak egyik sem érdekük. Magyar Magyarország, európai Európa, székely Székelyföld, erdélyi Erdély: ez a mi életkeretünk. Így tágul a politika nemzetpolitikává.

Magyarország magyar ország – még. Meg kell védenünk. De Székelyföld még nem székely, Erdély nem erdélyi – ezt meg kell építenünk. És ez csak erős hátországgal sikerülhet.

Érdekünk tehát, hogy Magyarországnak olyan kormánya legyen, amely figyel ránk, kiáll értünk, és támogat abban, hogy ezt a célt elérjük.

Magyarországnak alkotmányos kötelezettségeken túl viszont az az érdeke, hogy a fentebbi célt elérjük:

csak úgy lehet erős európai középnemzet, ha megmarad a magyarság.

Rajtunk keresztül befolyásolni tudja a szomszédos országok életét, Kós Károly szavait a jelenre igazítva, „fölséges erőgyarapodása” vagyunk mi a magyar nemzetnek. Az előző kormányok lemondtak rólunk. Adóforint és európai támogatás a balliberális országvezetés alatt is volt – de sem a hazát, sem a nemzetet nem erősítették. Az akarat hibázott. Most van akarat, és van irány.

Ne vesztegessünk el újabb évtizedeket, mert arra rámehetünk.

Harmadszor, világléptékkel mérve: az, hogy nekünk Magyarország az első, annyit jelent, hogy csak mi dönthetünk arról, milyen életet akarunk élni. Rólunk nélkülünk nem dönthet se Brüsszel, se az ENSZ, se Moszkva, se Washington. Mit jelent magyarnak és európainak lenni? Azt jelenti, hogy nem adófizetőben, hanem nemzetben gondolkodunk. És azt jelenti, hogy továbbra is ragaszkodunk ahhoz, ami Európát évszázadokon keresztül naggyá tette. Ez a keresztény kultúra. Európa csak akkor marad európai, semmi mással össze nem téveszthető régiója a világnak, ha megmaradnak az európai nemzetek azon a keresztény talajon, amelyből sarjadtak;

ahol a munkának becsülete és az embernek méltósága van.

Otthon vagyunk benne. Hogy otthon leszünk-e néhány év múlva is, ez itt a kérdés.

Április 8-a ezért nem arról szól, hogy melyik párt vezesse négy éven keresztül Magyarországot. Nem is egy távoli jövőben felsejlő fenyegetés árnya miatt kell voksolnunk. A tét az, hogy mi, magyarok – anyaországiak, erdélyiek, vajdaságiak, felvidékiek és kárpátaljaiak – élhetjük-e saját életünket.

Egy évszázadon át úgy éltünk, ahogy lehet. Közvetlen élettapasztalatunk van arról, hogy milyen az, amikor egy számunkra idegen kultúra többségivé és uralkodóvá válik: ma már az erdélyi nagyvárosok vasárnapi csendjét hangszórókon felerősített ortodox liturgia hangjai törik meg. De ez legalább még mindig a keresztény kultúrkör elágazása, vannak közös alapvetéseink, amelyekre közös jövőt építhetünk.

Románia jelenlegi formájában száz éve létezik, Erdély ezer esztendeje. Az ifjaké a hevület, az időseké a bölcsesség.

Nekünk, erdélyi magyaroknak, székelyeknek már csak történelmi múltunk miatt is bölcsebbeknek kell lennünk, mint Bukarestnek.

Elég erőnk van ahhoz, hogy úgy éljünk, ahogy kell. Ha most nem állunk ki a magyar nemzetért, magunkért, akkor a legenyhébb következményként még a mi életünkben előfordulhat, hogy Csíksomlyón müezzin szólít imára.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
8 HOZZÁSZÓLÁS
Bíró Blanka 2018. március 13., kedd

Ezekkel a programokkal várják a Szent György Napok kulturális hete iránt érdeklődőket

Számos kiállítás, irodalmi rendezvény, zenei program közül lehet válogatni az idei, 27-ik alkalommal megszervezendő Szent György napok kulturális hetén, tájékoztattak keddi sajtótájékoztatójukon a szervezők.

Hadnagy Éva 2018. március 13., kedd

Babaruhabörze és -gyűjtés az udvarhelyi kórház újszülött- és gyermekosztálya számára

Gyermekruhák és -cipők, játékok, babakocsik, illetve egyéb, gyermeknevelés során használatos eszközök cserélhetnek gazdát szombaton Székelyudvarhelyen, az Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete által megrendezendő tavaszi bababörzén.

HIRDETÉS
Székelyhon 2018. március 13., kedd

Kiönthet a Kormos-pataka, árvízveszély Baróton

A Kormos-pataka meghaladta kedden a veszélyességi szintet Barót térségében, néhány mezőgazdasági területet elöntött az ár; ugyanakkor a Vargyas-pataka és az Olt folyó szintje is emelkedik – tájékoztatott a Kovászna megyei vízgazdálkodási hivatal vezetősége.

Bíró Blanka 2018. március 13., kedd

A Rétyi Nyír vizes élőhelyeinek helyreállítását tervezik

A Rétyi Nyír és az uzoni-szentivánlaborfalvi tavak természetvédelmi terület megőrzésére pályáz Kovászna Megye Tanácsa. Erről a keddi rendkívüli tanácsülésen döntött a testület.

HIRDETÉS
Fülöp-Székely Botond 2018. március 13., kedd

Lezárták a sétatéri fahidat Udvarhelyen a hordalékos, bővizű Küküllő miatt

Lezárták Székelyudvarhelyen a sétatéri fahidat kedden késő délután, miután veszélyesen megemelkedett a Nagy-Küküllő vízszintje.

Baricz-Tamás Imola 2018. március 13., kedd

Ezekre kell figyelni, ha pályázni akar Gyergyószentmiklós önkormányzatánál

Gyergyószentmiklós önkormányzata meghirdette a civil szervezeteknek szóló pályázati kiírását. A közérdekű programok támogatására összesen 527 ezer lejt szánt idén a város, és öt kategóriában lehet támogatást igényelni.

HIRDETÉS
Székelyhon 2018. március 13., kedd

Feszült a helyzet a Homoród mentén

Aggódva figyelik Udvarhelyszéken a Homoród mentiek a folyóvizeket, több településen már ki is öntöttek. „Víz van, s az a baj, hogy folyamatosan esik. Akkora a víz, hogy egyelőre nem tudunk mit csinálni” – fogalmazott lapunknak kedden este Jakab Attila, Homoródszentmárton polgármestere.

Székelyhon 2018. március 13., kedd

Háztartásokat öntött el a víz Gyergyószéken

Harminc udvart elöntött az ár Szárhegyen, miután jelentős mennyiségű víz zúdult le a lejtőkön, és megáradt a települést átszelő patak. Kilyénfalván és Gyergyóalfaluban is háztartásokat öntött el a víz.

Székelyhon 2018. március 13., kedd

Román trikolórt akar a prefektus a piros-fehér-zöld zászlók mellé

Felszólította a Kovászna megyei prefektus a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot, hogy tartsa be a törvényt, és a március 15-e alkalmából az oszlopokra tűzött piros-fehér-zöld zászlók mellé tegye ki a román trikolórt is.

Antal Erika 2018. március 13., kedd

Szónoklatokkal, koncerttel, slam poetryvel ünnepelnek Marosvásárhelyen

Több napon keresztül, több helyszínen emlékeznek Marosvásárhelyen az 1848-as forradalom 170. évfordulójára. Az eseménysorozat kedden este a Kultúrpalota kistermében Forradalmi rímek címmel szavalóversennyel veszi kezdetét. A nyertes a csütörtök délutáni ünnepségen is szaval a Postaréten.

HIRDETÉS
Vélemény
Kozán István: Nomen est omen

A közösségi portálok rávilágítottak arra, hogy Székelyföldön nemcsak a román nyelv ...

Szüszer-Nagy Róbert: Ilyen a kihelyezett munkanap

Óriási lelkesedéssel számolt be a megyei tanács sajtószolgálata, hogy „Hargita Megye Tanácsának ...

Szőke László: Ha elmennek az ellenfelek is, mondd, mi lesz velünk?

Nehezen tudtam eldönteni, hogy a kedden éjszaka, 63 évesen elhunyt Verestóy Attiláról kell-e írnom, s ...

HIRDETÉS