HIRDETÉS

Szőke László

2018. március 02., 13:00

Székely Székelyföldet, erdélyi Erdélyt!

Lépjünk hátrébb a napi csatazajtól, és tegyük fel a kérdést, mielőtt még mások feltennék helyettünk: Erdélyből, Székelyföldről nézve mi értelme van annak, hogy „nekünk Magyarország az első”?

Először is van egy sorstörténeti értelme. A világ bármely más országára igaz lehet, hogy egy ország az ott élő adófizető állampolgárok kizárólagos birtoka; de Magyarország több, mint egy ország – minden magyar közös hazája, közös jussunk és felelősségünk. A Himnusz szerzője, Kölcsey nagyon pontosan hagyatkozik epigrammájában: „Négy szócskát üzenek, vésd jól kebeledbe, s fiadnak / Hagyd örökűl, ha kihúnysz: A HAZA MINDEN ELŐTT”. Ez olyan tudás, ami 1848-tól errefelé minden magyar számára még a legtermészetesebb volt; ezt a tudást akarták megsemmisíteni a kommunisták, és akarják a mai napig.

Másodszor ott a politikai értelme: a magyarok joga és kötelessége, hogy eldöntsék, milyen országban akarnak élni, mint ahogyan az európai polgároknak kell dönteniük arról, hogy milyen Európát akarnak. Orbán Viktor miniszterelnök lényeglátó módon megfogalmazta a nemzeti minimumot: magyar Magyarországot és európai Európát akarunk. Ehhez mi hozzátesszük:

székely Székelyföldet és erdélyi Erdélyt akarunk.

Az elmúlt száz év megmutatta, hogy ehhez önmagunkban kevesek vagyunk; mint ahogyan azt is, hogy a románoknak egyik sem érdekük. Magyar Magyarország, európai Európa, székely Székelyföld, erdélyi Erdély: ez a mi életkeretünk. Így tágul a politika nemzetpolitikává.

Magyarország magyar ország – még. Meg kell védenünk. De Székelyföld még nem székely, Erdély nem erdélyi – ezt meg kell építenünk. És ez csak erős hátországgal sikerülhet.

Érdekünk tehát, hogy Magyarországnak olyan kormánya legyen, amely figyel ránk, kiáll értünk, és támogat abban, hogy ezt a célt elérjük.

Magyarországnak alkotmányos kötelezettségeken túl viszont az az érdeke, hogy a fentebbi célt elérjük:

csak úgy lehet erős európai középnemzet, ha megmarad a magyarság.

Rajtunk keresztül befolyásolni tudja a szomszédos országok életét, Kós Károly szavait a jelenre igazítva, „fölséges erőgyarapodása” vagyunk mi a magyar nemzetnek. Az előző kormányok lemondtak rólunk. Adóforint és európai támogatás a balliberális országvezetés alatt is volt – de sem a hazát, sem a nemzetet nem erősítették. Az akarat hibázott. Most van akarat, és van irány.

Ne vesztegessünk el újabb évtizedeket, mert arra rámehetünk.

Harmadszor, világléptékkel mérve: az, hogy nekünk Magyarország az első, annyit jelent, hogy csak mi dönthetünk arról, milyen életet akarunk élni. Rólunk nélkülünk nem dönthet se Brüsszel, se az ENSZ, se Moszkva, se Washington. Mit jelent magyarnak és európainak lenni? Azt jelenti, hogy nem adófizetőben, hanem nemzetben gondolkodunk. És azt jelenti, hogy továbbra is ragaszkodunk ahhoz, ami Európát évszázadokon keresztül naggyá tette. Ez a keresztény kultúra. Európa csak akkor marad európai, semmi mással össze nem téveszthető régiója a világnak, ha megmaradnak az európai nemzetek azon a keresztény talajon, amelyből sarjadtak;

ahol a munkának becsülete és az embernek méltósága van.

Otthon vagyunk benne. Hogy otthon leszünk-e néhány év múlva is, ez itt a kérdés.

Április 8-a ezért nem arról szól, hogy melyik párt vezesse négy éven keresztül Magyarországot. Nem is egy távoli jövőben felsejlő fenyegetés árnya miatt kell voksolnunk. A tét az, hogy mi, magyarok – anyaországiak, erdélyiek, vajdaságiak, felvidékiek és kárpátaljaiak – élhetjük-e saját életünket.

Egy évszázadon át úgy éltünk, ahogy lehet. Közvetlen élettapasztalatunk van arról, hogy milyen az, amikor egy számunkra idegen kultúra többségivé és uralkodóvá válik: ma már az erdélyi nagyvárosok vasárnapi csendjét hangszórókon felerősített ortodox liturgia hangjai törik meg. De ez legalább még mindig a keresztény kultúrkör elágazása, vannak közös alapvetéseink, amelyekre közös jövőt építhetünk.

Románia jelenlegi formájában száz éve létezik, Erdély ezer esztendeje. Az ifjaké a hevület, az időseké a bölcsesség.

Nekünk, erdélyi magyaroknak, székelyeknek már csak történelmi múltunk miatt is bölcsebbeknek kell lennünk, mint Bukarestnek.

Elég erőnk van ahhoz, hogy úgy éljünk, ahogy kell. Ha most nem állunk ki a magyar nemzetért, magunkért, akkor a legenyhébb következményként még a mi életünkben előfordulhat, hogy Csíksomlyón müezzin szólít imára.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
8 HOZZÁSZÓLÁS
Bíró Blanka 2019. március 07., csütörtök

Ne maradjon az államnál – jövő péntekig még felajánlható az adó 2 százaléka

Egy hetük maradt mindazoknak, akik szeretnék felajánlani a tavalyi év folyamán befizetett jövedelemadójuk 2 vagy 3,5 százalékát civil szervezeteknek, miután az idén március 15-e a határidő, ameddig a kitöltött 230-as űrlapokat el kell juttatni az Országos Adóhatóság területi székhelyére.

Molnár Melinda 2019. március 07., csütörtök

Világimalánc – az udvarhelyi női közösségekben is

A székelyudvarhelyi katolikus, református, unitárius és baptista női közösségek és lelkipásztoraik együtt csatlakoztak csütörtökön az ökumenikus női világimanap rendezvénysorozathoz. Az idei célország Szlovénia volt.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2019. március 07., csütörtök

Szív alakú piros-fehér-zöld lobogókat helyeznek ki az oszlopokra

Az előző évek botrányai után idén március 15-én szív alakú piros-fehér-zöld lobogókkal díszítik fel Sepsiszentgyörgyöt.

Fülöp-Székely Botond 2019. március 07., csütörtök

Vízcsövet vágtak el Székelyudvarhelyen, szünetel a szolgáltatás

Órák óta szünetel az ivóvíz-szolgáltatás a székelyudvarhelyi Sziget utca környékén a gázszolgáltató rosszul kivitelezett javítási munkálatai miatt.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2019. március 07., csütörtök

Családon belüli nézeteltérések torkolltak erőszakba Kovászna megyében

Eredményesnek bizonyult, hogy a rendőrök azonnal kiállíthatják az ideiglenes távolságtartási végzést: Kovászna megyében az év első két hónapjában máris húsz százalékkal csökkent a családon belüli erőszak mértéke, a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Antal Erika 2019. március 07., csütörtök

Kétszer annyi sugárterápiát végezhetnek, mint most

Valamivel több mint hatmillió lejes költségvetésből építik meg Marosvásárhelyen azt a sugárterápiás kezelőközpontot, amelyet részben a kormány, részben pedig a megyei önkormányzat finanszíroz.

HIRDETÉS
Antal Erika 2019. március 07., csütörtök

Pert nyert az SZNT – remélik, ennek mozgósító hatása lesz a Székely Szabadság Napjára

Meg kell semmisíteni az EU bíróságának ítélete szerint az Európai Bizottság 2013-ban kibocsátott határozatát, amelyben a testület elutasította az SZNT nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezése bejegyzését. Izsák Balázs abban bízik, hogy ennek mozgósító ereje lesz március 10-én.

Fülöp-Székely Botond 2019. március 07., csütörtök

Huszárközpontú ünnepség a díszbe öltöztetett Székelyudvarhelyen

Erőt, tisztességet! jelszóval a huszárokat helyezi idei március 15-i ünnepsége előterébe a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal. Több napos rendezvénysorozattal készülnek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára, amelynek részeként Keresztes Ildikó és zenekara is fellép.

Simon Virág 2019. március 07., csütörtök

Összekülönböztek, s hogy mondandóját megerősítse, háromszor a levegőbe lőtt

Előzetes letartóztatásba helyezték csütörtökön délelőtt azt a férfit, aki szerdán este lövöldözött Marosvásárhelyen, az Egyesülés negyed egyik utcáján. A 46 éves craiovai gyanúsított egy 9 milliméteres pisztollyal fenyegette meg a beszélgetőtársát.

Barabás Hajnal 2019. március 07., csütörtök

Tartják magukat a megbeszéltekhez: nem mondják le az esküvőket a pápalátogatáskor

Bankettet, kicsengetési ebédeket ütemeztek át Ferenc pápa látogatásának idejéről más időpontokra Csíkszeredában, azonban az esküvők nagy részét az előre megbeszéltek szerint megtartják június 1-én a csíki rendezvénytermekben.

HIRDETÉS
Vélemény
Kozán István: Kerekek és bilincsek

Határozottan rázta a fejét a besztercei helyi rendőr, amikor Csíkszereda polgármestere megkérdezte tőle: ...

Kozán István: Nyugati négyszög, székely ötszög, délkeleti háromszög

Annyira kellett nekünk, székelyeknek a négy nyugati nagyváros együttműködési megállapodása, ...

HIRDETÉS