HIRDETÉS

 

Százak tüntettek a Beke István és Szőcs Zoltán perében hozott ítélet miatt Kézdivásárhelyen

Bíró Blanka 2018. július 12., 20:43
HIRDETÉS

Több százan gyűltek össze csütörtök délután Kézdivásárhely főterén, hogy a terrorizmus miatt elítélt Beke István és Szőcs Zoltán bebörtönzése ellen tiltakozzanak. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom két aktivistája mellett kiállók székely és magyar zászlókkal vonultak utcára, a tüntetők háromnyelvű (magyarul, románul és angolul is olvasható), Szabadságot a politikai foglyoknak! feliratot tartottak a magasba.

Fotó: Gecse Noémi

A demonstráción aláírásgyűjtést is tartottak: így tiltakoznak az ártatlan fiatalok elhurcolása, illetve a székelyföldi polgármesterek jogtalan megbüntetése ellen, hangúlyozva, hogy a közelmúltban tapasztalt magyarellenes megnyilvánulások elfogadhatatlanok.

HIRDETÉS

„Lelkiekben nagyon sokat jelent ez a tüntetés. A gyakorlati oldalát nézve még egyelőre nem tudom sem lemérni, sem megítélni, hogy ez milyen következményekkel jár.

Én csak azt remélem, hogy ezt az összefogást megpróbálják továbbvinni, és megpróbálnak kiállni minden szinten, ami a törvényeket, a jogalkotást, az igazságszolgáltatást illeti, hogy ilyen többé ne forduljon elő. Mert még mindig igazságot akarunk

– nyilatkozta lapunknak Beke Csilla, Beke István felesége.

„Bízunk benne, hogy Bukarestből is észreveszik, hogy ez a két elítélt nincs magára hagyva, hogy az egész közösség szolidáris velük.

Fotó: Gecse Noémi

Mindannyian kiállunk Beke István és Szőcs Zoltán mellett, és bízunk benne, hogy eredményük lesz azoknak a demokratikus eszközöknek, amelyek még rendelkezésünkre állnak, és amelyeket kihasználhatunk

– fogalmazott lapunknak Grüman Róbert, az RMDSZ háromszéki ügyvezető elnöke.

A Legfelsőbb Bírói Tanácshoz fordulnak a Beke-ügyben, amint megkapták a jogerős ítélet indoklását, mondta el a kézdivásárhelyi tüntetésen lapunknak Toró T. Tibor az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke. Kifejtette, a testület feladata eljárni olyan ügyekben, amikor a bírák vagy ügyészek visszaéltek a hatalmukkal, rosszindulatúan, vagy szakmaiatlanságból téves ítéletet hoznak. 

Az indoklás ismerete hatékonyabb fellépést tesz lehetővé, ám mindenképpen azt várjuk el a testülettől, állapítsa meg, hogy ez egy politikai koncepciós per volt, rendelje el az ítélet megsemmisítését, és a perújrafelvételt, szolgáltasson igazságot, találja meg a felelősöket

– mondta a Néppárt ügyvezető elnöke. Ugyanakkor az Európai Szabad Szövetséget, amelynek a Néppárt is tagja, arra kérik, legyenek szolidárisak, segítsenek a nemzetközi fórumok előtt feltárni a Beke-ügyet, mint annak a kirívó példáját, miként lehet egy nemzeti közösséget megfélemlíteni. Toró T. Tibor rámutatott: nem vagyunk egyedül ebben a helyzetben, Európában jelenleg is koncepciós perek zajlanak, a katalán szabadságharc is ezzel szembesül.

Fotó: Gecse Noémi

A kegyelmet csak akkor tudjuk elfogadni, ha ártatlanságunkat elismerik

– tolmácsolta Beke István üzenetét a tüntetésen felesége, Beke Csilla. „Nem kérünk bűnbocsánatot, mert nem követtünk el semmit, hisszük, hogy az igazságnak van létjogosultsága, akkor is, ha egyeseknek, jobban fáj, mint a hazugság. Kérem a pártokat, érdekvédelmi szervezeteket, akiknek szavuk van ebben az országban, hogy ne gazságot, hanem igazságot szolgáltassanak,

vigyék tovább a mai összefogást, álljanak ki, mert ha nem, Ráduly Róbert szavaival élve »mindannyiunkat elmeszelnek, mint Istit és Zolit«

– idézte férjét Beke Csilla.

Jogi és politikai téren is folytatni kell a küzdelmet az igazságért – szólalt fel a tüntetésen Tőkés László. Az EP-képviselő szerint

Klaus Johannis államfő soron kívüli kegyelembe kell részesítse a a két foglyot, nem azért mert rászorulnak, hanem mert a kiszabadításukra ez a legrövidebb út.

A politikai nyomásgyakorlásra is szükség van, nemzetközi színtéren is – mondta Tőkés László emlékeztetve, hogy az Európai Parlament minden tagját egyenként tájékoztatta az ügyről. Felkérte az RMDSZ-t az út folytatására, mert mint mondta a szövetségnek vannak eszközei, hogy az európai intézményeknél, Románia kormányánál eljárjon.

Amint arról már többször is beszámoltunk, Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS