Szabó Zsolt: én csak egy ember vagyok, aki azért jött, hogy a kormány részéről megkérdezze, miben segíthet

Szabó Zsolt: én csak egy ember vagyok, aki azért jött, hogy a kormány részéről megkérdezze, miben segíthet

Szabó Zsolt április 1-je óta tölti be a Hargita megye prefektusi tisztségét

Fotó: Pinti Attila

Mindössze két hónapja dolgozik Hargita megye prefektusaként Szabó Zsolt. Magyar nemzetiségű kormánymegbízottja hosszú éve nem volt a megyének, és pártja, az USR-PLUS szövetség sem egy beágyazódott szervezet Székelyföldön. Az első két hónapjában még inkább ismerkedett a feladatával, problémákkal, de már konkrét megoldásokat is fel tud mutatni.

Gergely Imre

2021. június 13., 22:082021. június 13., 22:08

Rendkívüli visszafogottság és egyfajta távolságtartás jellemezte éveken át a magyar sajtó és a mindenkori prefektusok közötti viszonyt: interjút szinte lehetetlen volt kicsikarni Bukarest Hargita megyei megbízottaiból. Ehhez képest a mindössze két hónapja kinevezett új kormánymegbízott, a gyergyószentmiklósi Szabó Zsolt első megkeresésünkre igent mondott. Hargita megye prefektusával kényes kérdésekről is beszélgethettünk.

– Középiskolai román-angol tanárként dolgozik közel 20 éve, és a Szegedi Tudományegyetemnek is volt oktatója. Közéleti szereplőként mindössze tavaly került be a gyergyószentmiklósi köztudatba, amikor az USR-PLUS színeiben polgármesterjelöltként mutatkozott be. Mi ösztönözte a közéleti szerepvállalásra, és miért épp az USR-PLUS?

– Élt bennem a késztetés, hogy tegyek valamit, valami frisset, újat, mást, mint a megszokott, hogy Gyergyószentmiklós előrehaladást segítsem, de fenntartásaim voltak a politika iránt. Igazából a feladat talált rám. Amíg Szegeden dolgoztam, volt egy kolléganőm, aki politizált, és ő biztatott arra, hogy én is elinduljak ebbe az irányba. Ő hívott a PLUS szimpatizánsai közé, amit akkor még RO100 mozgalomnak hívtak, és amiből nemrégen lett USR-PLUS párt. Amikor a hároméves szegedi megbízatásom lejárt, és eldöntöttem, hogy hazaköltözök a családomhoz, ez a kolléganő támogatott abban, hogy társuljak a szervezethez, szerepet vállaljak, tegyek a változásért. Elfogadták a megkeresést, így lettem polgármesterjelölt. Amikor a párthoz való csatlakozásomat aláírtam, már zajlott a választási előkampány. Szembesültem azzal, hogy ez a kihívás nem épp egyszerű, jöttek a pozitívak mellett a negatív vélemények is, de összességében egy pozitív tapasztalat volt, megerősített abban, hogy folytassam a politikai pályafutásomat.

A negatív vélemények arról szóltak, hogy engem ugyan támogatnának, de miért román pártban indultam?

A válaszom az, hogy az USR-PLUS nem román párt, ennek nincs nemzetisége, itt nem számít ez, itt több etnikum is találkozik. A politikai hovatartozás támogatást jelent az elképzelések megvalósításához. A kampány során arra törekedtem, hogy másokkal szemben úgy cselekedjek, ahogy magammal szemben is elvárnám másoktól. Nem sikerült megnyerni a választást, a választók másként döntöttek, de ezt elfogadom.

– Az a tény, hogy ön most betöltheti a hivatalát, annak köszönhető, hogy a kormánypártok közti megegyezés Hargita megye prefektusi tisztségét az USR-nek adta. Készült erre, hogy ha nem jön össze a gyergyószentmiklósi polgármesteri szék elnyerése, akkor valamilyen más politikai tisztséget folytasson, vagy váratlanul érte, hogy szóba jött a neve?

– Nem titok, motoszkált bennem a gondolat, hogy további szerepet vállaljak. Gyergyóból éreztem a támogatást. Ez a támogatás inkább szólt a személyemnek, mint a pártnak, hiszen nemcsak a városban, de a megyében sem sokan ismerik az USR-PLUS-t. Úgy voltam vele, hogy lássuk, mi lesz. A parlamenti választások és kormányváltás után számos online értekezleten vettem részt, elmondtam az elképzeléseimet. A párt platformján volt arra lehetőség, hogy az önéletrajz feltöltése mellett bárki jelezhesse, milyen szakterületen vállalna feladatot. Én nyilván a tanügyet választottam. Bukarestből kérdeztek rá, hogy ha lenne a közigazgatásban lehetőség, vállalnám-e.

Több jelölt volt, de rám esett a választás.

Nem igazán tudtam, mit is vállalok, de kaptam segítséget, részt vettem felkészítőkön, tanultam, ismerkedtem a feladattal, amíg március 31-én a kormányülésen kineveztek, április elsején pedig letettem a szolgálati esküt és beiktattak.

– Röviden összefoglalva mit is jelent ez a tisztség, mi a napi munka?

– A prefektusi hatáskört törvény szabályozza. A közigazgatásban a törvényességért felelek, az összes adminisztratív akta ide kerül a helyi önkormányzatoktól és a megyei tanácstól. Ezeket a prefektusi apparátus ellenőrzi, ha valami kiegészítés kell, vagy hiba történt, azt közöljük velük. Ezen kívül az összes állami közintézmény (iskolák, egészségügy stb.) és a kormány között is én vagyok a kapcsolattartó. Nagyon sok a munka, az első hónapban volt, hogy otthon éjjel 3-kor még dolgoztam, és 7-kor jött értem az autó Gyergyószentmiklósra, hogy 8-ra már Csíkszeredában, az irodámban legyek. Egyelőre még a megyét sem ismertem meg úgy, ahogy kellene. Mindenkit, minden olyan intézményt szeretnék meglátogatni, amellyel koordinációs kapcsolatban vagyok. Elkezdtem a látogatásokat, meg akarom ismerni a problémákat és megoldásokat találni ezekre. Ha pedig ez nem sikerül megyei szinten, akkor a kérdéseket továbbítom Bukarestbe.

– Sok éve már, hogy magyar prefektusa volt a megyének. A helyi románság elfogadta, hogy a prefektus magyar? És a magyarok hogyan viszonyulnak ahhoz, hogy egy román párt magyar személyt jelölt prefektusnak?

– Beiktatásom idején volt erről vita a Facebookon, voltak ilyen és olyan vélemények is. Köztük nagyon sértők is. Nem tudok egyetérteni olyanokkal, akik úgy ítélkeznek másokról, hogy személyesen nem is ismerik, mi több, még látásból sem. Az ítélkezők között volt, aki azt állította, nem is vagyok székely, nem is tartozom ehhez a közösséghez. Nos, kevesen tudják, én intézményes keretek között sosem tanultam magyarul.

Külön, magamtól tanultam meg írni, olvasni magyar nyelven.

Azokat a hagyományokat, amelyeket egy óvodás már tud, én tizenéves koromban ismertem meg. És számomra ezek a hagyományok, a székelység nagyon fontosak. Ezt továbbra is fenntartom. Ha a helyzet úgy kívánja, büszkén veszem magamra a székely viseletet is. Úgy gondolom, nem kéne kérdés legyen, hogy ki hová tartozik, ki milyen nemzetiségű. Visszatérve a fogadtatásra, úgy láttam, az elején eléggé kételkedőek voltak az intézményvezetők, akiket felkerestem, nem tudták, mire számítsanak részemről. Azonban én mindenhol elmondtam, én csak egy ember vagyok, aki azért jött, hogy a kormány részéről megkérdezze, miben segíthet, hiszen a prefektúrán több mint húsz felkészült jogász áll rendelkezésre, akikre számítani lehet a különböző problémák megoldásában.

– A magyar nyelvű sajtó – természetes módon – nem nagyon foglalkozik a román pártok ügyeivel. Mit tapasztal, milyen a Hargita megyei román pártok között a viszony? Rivalizálás van, ellenségeskedés vagy inkább együttműködés?

– Személy szerint eddig még nem láttam ellenségeskedést, pedig jó pár településre eljutottam már. Nem látom hogy „fúrnák” egymást, akár PSD-s, akár PNL-s vagy más tisztségviselővel találkozom. Nem éreztetik velem szemben azt, hogy gondjuk lenne azzal, és távol tartanák magukat tőlem, mert én az USR-PLUS-hoz tartozom. Lehet, hogy ebben a személyes hozzáállásom is számít. Elvem, hogy elsősorban emberek vagyunk és csak utána politikusok. Szintén ugyanezzel az elvvel beszélgetek az RMDSZ, vagy épp az MPP politikusaival is. Egyébként a párt egyetlen dolgot vár el tőlem: a törvényesség betartását. Előfordult, hogy egyes adott kérdésekben én kértem útmutatást a Bukarestből, amire meg is kaptam a segítséget.

– Ezt a bejegyzés-részletet a Facebook oldalán olvastam: „Munkaügyi találkozáson voltam a Miniszterelnöki hivatalnál és találkoztam Sergiu Hossuval, a Miniszterelnöki hivatal vezetőjével. Többek között beszélgettünk néhány Hargita megyére jellemző sajátosságról, problémákról és lehetséges megoldásokról.” Konkrétabban mik ezek a jellemző sajátosságok, problémák, és megoldási lehetőségek?

– Amikor az a bejegyzés született, nem csak Sergiu Hossuval találkoztam. Aznap öt minisztériumban jártam. Elmondtam, hogy milyen problémákkal találkoztam, amelyekre megoldást várnak Hargita megyében. Úgy látom,

a legfőbb probléma a megyében, amellyel minden önkormányzat küszködik, az a földtulajdon rendezésének kérdése,

a 18-as törvénytől kezdve. Egyébként a bukaresti utam kapcsán egy körlevelet küldtem az összes Hargita megyei önkormányzatnak, arra kérve őket, hogy jelöljék meg, milyen problémákat kellene megtárgyalni a kormány illetékeseivel. Ugyanis azt szeretném elérni, hogy legyen itt a megyében egy olyan találkozó, ahol egy bukaresti küldöttség egyszerre találkozhasson a megye önkormányzati vezetőivel. Ilyenre korábban tudomásom szerint nem volt példa. A javasolt problémákból egy igen komoly és részletes kimutatás készült. A prefektusi hivatal nem rendelkezik erre vonatkozó költségvetéssel, nincs közvetlen mód arra, hogy bármilyen fejlesztést segítsünk, viszont van lehetőségem jogi ügyekre megoldást találni, illetve helyi problémákat a kormány felé közvetíteni. Vagy ha éppen két település között van vita a határokról, abban is az én feladatom közvetíteni.

– Apropó, határvita: Békás-szoros? Úzvölgye? A megyehatárok esetében is vannak gondok. Sőt, ezek azok, amelyek igazán érdeklik az embereket.

– Léteznek ezek a kérdések, de ezek az ügyek eddigi hivatali időmben nem kerültek még elém. Annyit tudok róluk én is, amennyit a sajtóból olvastam. Egyelőre tehát ez alapján tudok annyit mondani, hogy biztosan lehet ezekre is megfelelő megoldásokat találni. A törvények és az álláspontokat alátámasztó dokumentumok a döntőek.

– A prefektúra véleményezi törvényességi szempontból az önkormányzatok által elfogadott határozattervezeteket. Sokat kell ezek közül visszadobnia a prefektúrának? Mik a jellemző problémák? Melyek a leggyakoribb vétett hibák?

– Valóban nem kevés esetben kell javításokra kérnünk az illető önkormányzatokat. Nem tudnék általánosítani, hogy melyek a jellemző hibák. Vannak elírások, vagy nem megfelelő törvényre hivatkoznak, vagy épp olyan témákról hoznak döntést, amelyekben az önkormányzat nem illetékes. Konkrét eseteket nem emelnék ki, közel 70 önkormányzat aktáival foglalkozunk, plusz a megyei tanács határozataival. Az észlelt hibákat indoklással együtt közöljük az adott hivatallal. Vastag paksamétákkal dolgozunk minden nap.

– Bizonyára tud róla, a kisebbségi jogokért folyamatosan kiálló Árus Zsolt több alkalommal is felemelte a szavát azért, hogy a prefektúra nem tesz meg mindent a nyelvi jogok betartatásáért a megyében. Több pert is indított. Mennyire volt alkalma megismerni ezeket a panaszokat? Tett-e lépéseket ebben a kérdésben?

– Igen, és már az elmúlt két hónapban is kaptunk ilyen leveleket Árus úrtól, és ezek valóban reális problémákra hívták fel a figyelmet. Ennek alapján már magyarul is ki van írva a kataszteri hivatal vagy a gépjárművezetői engedélyeket kibocsátó iroda neve is. Van, ahol a munkaprogram szerepelt csak románul, most az is két nyelven olvasható, ahogy magyarul is megtalálhatják immár az ügyfelek azt a listát is, amely a jogosítvány megszerzéséhez szükséges dokumentumokat sorolja fel. Árus Zsolt teljesen jogos meglátásokat közölt és ezeket meg is oldottuk.

Egyébként azt tapasztaltam, hogy többnyire nem is szándékosan maradtak el a magyar feliratok, hanem egyszerűen megfeledkeztek ezekről az intézményvezetők. Most, hogy felszólítottam őket, megtették amit a törvény is előír. 

Ilyen panasz volt még, hogy Vasláb község határában a településjelző táblán csak románul szerepel a helységnév. Továbbítottuk a jelzést Vaslábnak, és az a válasz érkezett, hogy a hivatalos tábla mellett egy másik táblán ott van a magyar név. Nos, jeleztem nekik, ez nem helyettesítheti azt, hogy a hivatalos helységnévtábla kell kétnyelvű legyen. Felszólítást kaptak, hogy intézkedjenek, és ebben azt is közöltük, ellenkező esetben büntetésre számíthatnak. A törvényt igenis be kell tartani.

Prefektusi teendői mellett román nyelvet oktat heti néhány órában az egyik gyergyószentmiklósi iskolában

Fotó: Pinti Attila

– Ön tanár, sőt román nyelvet oktat heti néhány órában az egyik gyergyószentmiklósi iskolában. Ilyen minőségében kérdezem: mit változtatna a jelenlegi tanügyi rendszeren, annak érdekében, hogy a magyar gyerekek jobban el tudják sajátítani a román nyelvet? Jön az érettségi, a képességvizsga, és most is a román lesz a mumus...

– Én nem mondanám, hogy a román nyelv a fő mumus. Ahogy én tudom, a matematikából is hasonló vagy rosszabb a rosszul vizsgázók aránya. Sőt azt is el kell mondjam, hogy vannak olyan román megyék, ahol rosszabb a helyzet, mint Hargita megyében a román vizsga tekintetében. Szurkolok a fiataloknak, hogy úgy alakuljanak a vizsgák, ahogy ők szeretnék.  Ettől függetlenül, egyetértek azzal, hogy szükség van a változtatásra.

A kiindulópont az kell legyen, hogy mást várjunk el a román anyanyelvű diákoktól és mást azoktól, akiknek nem ez az anyanyelve.

Az azonban hosszú folyamat lesz, míg ezt az eddigi rendszert úgy lehet átalakítani, hogy az valóban a nyelvtanulást szolgálja. Mindenképpen el kellene választani a kompetencia fejlesztését a tárgyi tudás követelésétől. A kettőt sokan összetévesztik. A képesség, vagyis hogy a székely fiatal valóban megtanuljon románul beszélni, írni, olvasni, sokkal fontosabb szerintem, mint a tárgyi tudás. Az utóbbi időben már történtek lépések ebbe az irányba, de még sokára lehet ezt elérni. Az pedig, hogy egy vizsgán kinek mi könnyű, és kinek mi a nehéz, az egy másik beszélgetés témája lehetne...

1 hozzászólás
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 152. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 152. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 22., kedd

Amikor a rossz jegy is előrelépés lenne: legalább jelen van a diák

Az első félévben a Kovászna megyei diákok 5,7 százalékát, 1407 tanulót nem tudtak lezárni, mert a hiányzások miatt nem volt elég jegyük. Tavaly több száz diák azért bukott osztályismétlőre, mert alig voltak iskolában. A lemorzsolódáson javítanának.

Amikor a rossz jegy is előrelépés lenne: legalább jelen van a diák
2022. március 22., kedd

Medencébe szerelhető mobil liftre, kutyás terápiára és elsősegélynyújtó eszközökre gyűjtenek

Tizedik adományozói körét szervezi meg Marosvásárhelyen a Marosszéki Közösségi Alapítvány március 30-án. Ez alkalommal három civil szervezet projektjét támogatják és kezdeményeznek gyűjtést azok megvalósítása érdekében.

Medencébe szerelhető mobil liftre, kutyás terápiára és elsősegélynyújtó eszközökre gyűjtenek
2022. március 22., kedd

Itt a tíz nyertes ötlet a marosvásárhelyiektől

Nyilvánosságra hozták azt a tíz nyertes lakossági ötletet, amelyet már idén megvalósít a marosvásárhelyi városháza. Az első alkalommal megszervezett részvételi költségvetés első szakasza nagy népszerűségnek örvendett.

Itt a tíz nyertes ötlet a marosvásárhelyiektől
2022. március 22., kedd

Lelőttek egy kutyát, ez lett az orvvadászok veszte

Egy lelőtt kutya lett a veszte két orvvadásznak a Maros megyei Fehéregyházán. A rendőrség ugyanis a kutya gazdájának értesítésére szállt ki a helyszínre és azonosította a törvényszegő vadászokat.

Lelőttek egy kutyát, ez lett az orvvadászok veszte
2022. március 22., kedd

Ismét ég a Rez-tető

Újból ég a száraz növényzet a Székelyudvarhely kadicsfalvi határában álló Rez-tetőn, ezúttal is a domboldal erdős részén csaptak fel a lángok.

Ismét ég a Rez-tető
Ismét ég a Rez-tető
2022. március 22., kedd

Ismét ég a Rez-tető

2022. március 22., kedd

Elképzeléseit ismertette Hargita megye frissen kinevezett prefektusa

Jusson lélegzethez a Hargita megyei kormányhivatal, a munkája legyen könnyebb és hatékonyabb – ez a rövid távú cél, amit kitűzött magának Petres Sándor, a megye frissen kinevezett prefektusa. 

Elképzeléseit ismertette Hargita megye frissen kinevezett prefektusa
2022. március 22., kedd

Az egekbe szökött a gabona ára, bizonytalanok a termelők

Az elmúlt néhány hónapban negyven, tavaly ősz óta pedig csaknem száz százalékkal emelkedett a gabona ára. Kedden reggel kilátogattunk a székelyudvarhelyi barompiacra, hogy felmérjük a gabonapiacot.

Az egekbe szökött a gabona ára, bizonytalanok a termelők
2022. március 22., kedd

Részvételre buzdít az EMNT, fogadják és várják a levélszavazatokat

Hosszabbított nyitvatartással fogadják az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács demokráciaközpontjai a levélszavazatokat április 2-áig, az erdélyi politikai szervezet ugyanis felvállalta, hogy eljuttatja a levélborítékokat a magyarországi külképviseletekre.

Részvételre buzdít az EMNT, fogadják és várják a levélszavazatokat
2022. március 22., kedd

Buktatókat is rejt a népszámlálás online része

Egy hete kezdődött el a népszámlálás önkitöltős szakasza, szombatig csaknem hatszázezren éltek is ezzel az online lehetőséggel. Az elmúlt hét tapasztalatai azonban rámutattak a rendszer buktatóira is.

Buktatókat is rejt a népszámlálás online része
2022. március 22., kedd

Ha ezt a problémát megoldják, elkezdődhet a lakók rácsatlakozása szennyvízhálózatra

Befejezte a kivitelező a rábízott építkezést, így már csak kisebb, az önkormányzatra háruló munkálatok vannak hátra, a közel háromszáz háztartást érintő zeteváraljai szennyvízhálózat üzemképességének eléréséhez.

Ha ezt a problémát megoldják, elkezdődhet a lakók rácsatlakozása szennyvízhálózatra
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM