Van is, ajánlják is, most mégsem tolonganak a jódtablettákért

Van is, ajánlják is, most mégsem tolonganak a jódtablettákért

A jódtablettákkal rendelkező gyógyszertárak bejáratainál matricán jelzik ezt

Fotó: Erdély Bálint Előd

A gyógyszertárakba már megérkeztek a kálium-jodid tabletták, amelyeknek a kiváltását – ami egyébként ingyenes – javasolta hétfőn Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, miután az Ukrajnában zajló háborúban vasárnap bombatámadás érte a zaporizzsjai atomerőművet. Noha a radioaktív sugárzás mértéke nem lépte át a normális határértéket Romániában, és hétfőn a szaktárca is nyomatékosította, hogy a jódtablettákat csakis egy esetleges nukleáris balesetet követően kell bevenni, a jódtabletták kiváltását javasolják a jogosultaknak. Hargita és Maros megyében összesen mintegy száz patikában válthatók ki a tabletták.

Széchely István

Simon Virág

2022. augusztus 10., 21:452022. augusztus 10., 21:45

A stratégiai jódtablettakészlet legyártása már az Ukrajnában zajló háború kitörését követően elkezdődött Romániában,

a tabletták kiosztásának a megszervezése pedig már tavasszal elkezdődött, de meglehetősen el is húzódott.

A téma hétfőn került újra a figyelem középpontjába, miután a zaporizzsjai atomerőművet (Európa egyik legnagyobb ilyen létesítményét) ért vasárnapi bombatámadás után Alexandru Rafila egészségügyi miniszter felszólította a jódtablettára jogosult korosztályt, vagyis a 40 év alattiakat: sürgősen

kérjenek receptet a háziorvosuktól, hogy a biztonság kedvéért kiválthassák jódtablettát a gyógyszertárakban.

Később az egészségügyi minisztérium pontosítást adott ki a témában, amelyben nyomatékosították, hogy

a jódtablettákat csakis egy esetleges nukleáris balesetet követően, sugárkitettség esetén ajánlott bevenni, semmiképpen nem megelőző jelleggel.

Hétfőn délután a Nukleáris Tevékenységeket Ellenőrző Országos Bizottság (CNCAN) is kiadott egy közleményt, amelyben rámutatnak: a radioaktív sugárzást ellenőrző rendszer normálisan működik Ukrajnában, és nem jelez határérték-túllépést, továbbá a Romániában végzett mérések is megerősítik ezt.

A CNCAN közleménye kitér arra is, hogy a bizottság a Vészhelyzeti Operatív Központon keresztül folyamatosan figyelemmel kíséri a radiológiai mérések helyzetének alakulását, illetve azt is megemlítik, hogy Romániában a sugárzás szintjét folyamatosan, napi 24 órában ellenőrzi az Országos Környezetvédelmi Ügynökség (ANPM) részét képező, a környezet radioaktivitását figyelő országos hálózat (RNSRM).

Noha a jódtablettakészletek már korábban megérkeztek a fővárosból az ország megyéibe, az országos híradások szerint

a lakosság a hét elején rohamozta meg a háziorvosi rendelőket a receptekért. Ez azonban Hargita megyében nem volt tapasztalható.

Amint azt megkeresésünkre Soós-Szabó Klára, a háziorvosok szövetségének a Hargita megyei vezetője elmondta, nem rohanták meg a jogosultak a háziorvosi rendelőket a jódtablettareceptekért. Nála

az idősebb korosztályba tartozók, jórészt a 60 évnél idősebbek érdeklődtek csak a jódtablettákról, ám ők nem tartoznak a jogosultak kategóriájába.

Már egy ideje lehet kérni a jódtablettareceptet a háziorvosi rendelőkben, de mindeddig nem volt nagy az érdeklődés iránta – tájékoztatott Soós-Szabó Klára. Ugyanakkor arra is kitért, hogy a jogosultak személyesen kell elmenjenek a rendelőbe a receptért – miután időpontot kértek, azaz feliratkoztak a napi listára –, ugyanis a vény nem küldhető el e-mailben.

A minisztériumi lista alapján Hargita megyében 24, Maros megyében pedig 80 gyógyszertárban válthatók ki a jódtabletták

Fotó: Erdély Bálint Előd

Kiváltani ajánlott, bevenni nem

A Hargita megyében praktizáló háziorvosok már korábban megkapták átiratban a megyei egészségügyi szakhatóságtól a jódtablettákkal kapcsolatos tudnivalókat, a napokban az egészségbiztosítási pénztártól is kapnak egy erre vonatkozó átiratot, azok pedig, akik jogosultak a jódtablettára, a háziorvosuktól kapnak meg minden szükséges tudnivalót – tájékoztatta lapunkat Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság vezetője. Ajánlott kiváltani a jódtablettát, mondta, remélve, hogy nem lesz szükség a használatára, ugyanakkor ő is felhívta a figyelmet arra, hogy

csakis egy esetleges nukleáris baleset és sugárszennyezés esetén kell bevenni a pirulát, ha erre vonatkozó figyelmeztetést adnak ki a szakhatóságok. Addig ugyanúgy kell tárolni, mint más gyógyszereket: fénytől védett, hűvös helyen,

nem kell hűtőszekrénybe tenni, a kamra vagy egy gyógyszeres doboz is alkalmas erre, és fontos az is, hogy gyerekektől elzárt helyre kerüljön.

Tar Gyöngyi arról is tájékoztatott, hogy Hargita megyébe 446 ezer jódtabletta érkezett korábban, a készlet azért ekkora, mert korosztályonként változik a tabletta adagolása, illetve a különböző adagokra jogosultak száma sem állandó. A tablettákból kaptak azok a gyógyszertárak, amelyekben ezek kiválthatók,

nem osztották ki a teljes mennyiséget, de a patikák jelentései alapján szükség esetén küldenek utánpótlást

– közölte a megyei egészségügyi szakhatóság vezetője.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A jogosultsággal kapcsolatban Tar Gyöngyi korábban azt közölte: a feltételek szerint jódtablettát csak a lakosság 40 évesnél nem idősebb korcsoportjába tartozók kapnak. Ennek az anyagcserével kapcsolatos magyarázata van, a fiatal szervezet anyagcseréje ugyanis gyorsabb, így a radioaktív jód beépülése is gyorsan megtörténne a fiatalabbak szervezetében – „esetükben gyorsabb a hormontermelés és a jódfelvétel a pajzsmirigyben”.

Hol válthatók ki?

Az egészségügyi minisztérium hétfői pontosításában azt is közölték, hogy a jódtablettákat az arra jogosultak a háziorvosuk által kiállított recept alapján kaphatják meg a patikákban, országszerte összesen 2500 gyógyszertárban. A szaktárca honlapján közzétették a patikák listáját és a szükséges tudnivalókat is. A lista alapján

Hargita megyében 24, Maros megyében pedig 80 gyógyszertárban válthatók ki a jódtabletták.

A patikák többsége a városokban található, Maros megye esetében döntő többségük a megyeközpontban, Marosvásárhelyen működik.

A minisztériumi lista szerint Székelyudvarhelyen négy gyógyszertárban válthatók ki a jódtabletták, a gyakorlatban azonban nem mindegyikben találhatók meg. Az egyik gyógyszertár még nem kapott készletet, egy másik gyógyszertárban pedig úgy tudják, hogy egyelőre összesen két patikában – a Kossuth Lajos utca felső felében működő gyógyszertárban, valamint a Kaufland nagyáruház épületében lévőben válthatók ki a jódtabletták, mindeddig azonban nem igazán volt érdeklődés irántuk.

Maros megyében sincs tömeg a rendelőkben

A Maros Megyei Háziorvosok Egyesületének elnöke, Iulia Băilă nyílt levélben fordult Maros megye lakóihoz arra kérve őket, hogy tartsanak szem előtt néhány szempontot, mielőtt „megrohanják a háziorvosi rendelőket a jódtablettareceptekért”. Az illetékes szerint a recepteket nem tudják online elküldeni, személyesen be kell jönni értük. Mint kiemelte, a legjobb, ha a 40 évnél fiatalabbak, akiknek javasolt a jódtabletta, időpontot kérnek a háziorvosuktól, és nem jelennek meg előzetes értesítés nélkül a rendelő előtt. Mivel néha akadozik a receptek kibocsátáskor használt országos rendszer, ráadásul a napi munkájukat is el kell végezniük az orvosoknak, ezért lehetséges, hogy az érdekelteknek hosszasan kell várakozniuk a rendelők előtt. Iulia Băilă azt is elmondta, hétfőn és kedden délelőtt a kollégák visszajelzései alapján szinte senki nem érdeklődött a jódtablettareceptek iránt, nála is mindössze egyetlen személy kért időpontot. De arra számítanak, hogy az elkövetkező napokban, különösen a hónap vége felé, amikor lejárnak a szabadságolások, ezen receptek kiállítása miatt az átlagosnál zsúfoltabbak lesznek a várótermek, és így leterheltebbek a háziorvosok.

szóljon hozzá!

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. augusztus 09., kedd

Egy lépéssel közelebb kerültek a zabolai Csipkés tábor felújításához

Kovászna Megye Tanácsa átadta a zabolai Csipkés tábor területét és egy ingatlant a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolának, hogy az megrendelhesse a terveket a felújításra.

Egy lépéssel közelebb kerültek a zabolai Csipkés tábor felújításához
2022. augusztus 09., kedd

Vezetékcsere miatt romlott a víz minősége Sepsiszentgyörgyön

Az elmúlt hetekben Sepsiszentgyörgy több alacsonyabb fekvésű utcájában panaszkodtak a lakók, hogy elszíneződött, szennyezett víz folyt a csapokon. A szolgáltató szerint a Csíki utcai vízvezetékcsere okozta a víz minőségének romlását.

Vezetékcsere miatt romlott a víz minősége Sepsiszentgyörgyön
2022. augusztus 09., kedd

Újra napirenden a Maroskece és Aranyosgyéres közötti sztrádaszakasz megépítése

Marosvásárhelytől a Kolozs megyei Magyarnádasig folyamatosan autópályán közlekedhetünk, amikor megépül a Maroskece és Aranyosgyéres közötti sztrádaszakasz. Ha nem lesznek óvások, a szerződés aláírása után kezdődhet a munka.

Újra napirenden a Maroskece és Aranyosgyéres közötti sztrádaszakasz megépítése
2022. augusztus 09., kedd

Már Maros megyében is egy speciális központban segítik a nehezebb helyzetben lévő kisgyermekes családokat

Már hat család látogatja naponta azt a Biztos kezdet-házat, amely másodikként nyílt meg Marosszentgyörgyön a Gyulafehérvári Caritas Biztos kezdet egy biztos jövőért projektje keretében.

Már Maros megyében is egy speciális központban segítik a nehezebb helyzetben lévő kisgyermekes családokat
2022. augusztus 09., kedd

Esélyt adnak az újszülöttek szakszerűbb ellátására Marosvásárhelyen

Romániában minden hét órában meghalt egy újszülött a nem megfelelően felszerelt  kórházi osztályok miatt – hangzott el kedden az Élet az újszülötteknek program bemutatásán Marosvásárhelyen.

Esélyt adnak az újszülöttek szakszerűbb ellátására Marosvásárhelyen
2022. augusztus 09., kedd

Unitárius Találkozót tartanak Szejkefürdőn

Idén is megtartják a Szejkefürdői Unitárius Találkozót augusztus 13-án, szombaton: idén A rád bízott drága kincset őrizd meg bibliai idézettel szólítja meg híveit és más felekezetű testvéreit a Magyar Unitárius Egyház.

Unitárius Találkozót tartanak Szejkefürdőn
2022. augusztus 09., kedd

Tovább folytatódik az esős, instabil időjárás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) kedden kiterjesztette az ország 19 megyéjére az egy nappal korábban kiadott, záporokra, zivatarokra figyelmeztető másodfokú (narancssárga színjelzésű) riasztást.

Tovább folytatódik az esős, instabil időjárás
2022. augusztus 09., kedd

Erdély-hódító Székely Csürke: egy brand, ami igazán a miénk

Július 28-tól megjelentek egyes székelyföldi boltokban a Székely Csürke-termékek. A kiváló minőségű húscsirkéknek nemcsak a neve székely: a gabonától és takarmánytól a nevelésük helyszínéig és a munkatársakig minden és mindenki erdélyi.

Erdély-hódító Székely Csürke: egy brand, ami igazán a miénk
2022. augusztus 09., kedd

„Székelyföld nem létezik” – ezzel indokolták, hogy miért nem támogatják a kerékpáros körversenyt

A marosvásárhelyi költségvetésből nem támogathatjuk egy nem létező régió körversenyét – indokolták a Nemzeti Liberális Párt képviselői, hogy miért nem vettek részt a helyi önkormányzati képviselő-testület kedd reggeli rendkívüli ülésén.

„Székelyföld nem létezik” – ezzel indokolták, hogy miért nem támogatják a kerékpáros körversenyt
2022. augusztus 09., kedd

Jókora késéssel, de jön a 25 százalékos fizetésemelés

Féléves késéssel ugyan, de megkapja az egészségügyi, valamint a szociális ellátórendszerben dolgozó kisegítő, illetve irodai személyzet is az elmaradt 25 százalékos béremelést, aminek a késése miatt számtalanszor tiltakozott már a Sanitas szakszervezet.

Jókora késéssel, de jön a 25 százalékos fizetésemelés
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM