Ritkábban jön az ételfutár

Ritkábban jön az ételfutár

Ritkábban kell megtölteni az ételes dobozokat. Az elmúlt időszakban csökkent a rendelések száma

Fotó: Pinti Attila

Hol hangsúlyosabb, hol kisebb mértékben, de szinte mindenhol csökkent az elmúlt időszakban az ételrendelések száma Hargita megyében. Az általunk megkérdezett illetékesek szerint a visszaesésnek két fő oka van: a drágítások okozta pénzhiány és a nyári szabadságolások. Az ágazat számára az ősz hozhat majd még nagyobb változásokat.

Iszlai Katalin

2022. július 16., 22:032022. július 16., 22:03

Noha tavasszal még arról számoltunk be, hogy jelentősen megnőtt az ételkiszállítás népszerűsége Romániában és Hargita megyében egyaránt, mostanra

a számos területen tapasztalt drágulások és a háztartásokat terhelő különböző kiadások hatására visszaesés figyelhető meg a rendelések számában.

Egy csíkszeredai olvasónk például arról számolt be lapunknak, hogy pár éve még többször is előfordult, hogy egy nap kétszer is rendelt: délben napi menüt, este vacsorát, a drágulások miatt viszont az utóbbi időben az ételrendelésen is spórol.

Idézet
Megértem a vendéglátósokat, akik kénytelenek emelni az áraikon, emellett a futároknak is szükségük van a bevételre, viszont amiatt, hogy minden megdrágult, én is próbálok észszerűbben vásárolni, és otthon elkészíteni az ebédet vagy a vacsorát, igaz, az is többe kerül, mint korábban.

Napi menüt továbbra is rendelek heti rendszerességgel, viszont jobban odafigyelek a költekezésre, és inkább akkor rendelek, amikor nincs időm ebédet készíteni. Egyébként hasznos dolognak tartom a kajarendelő alkalmazások elterjedését és az általuk elérhető éttermek széles menüválasztékát, viszont

Idézet
mivel ugyanannyi pénzből kell gazdálkodnom, mint a drágulások előtt, megnézem, hogy mikor mire költök

– hangsúlyozta.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Mi lehet az oka?

Nagy Lajos, a Hamm ételrendelő alkalmazást működtető vállalat ügyvezetője megkeresésünkre arról számolt be, hogy

nyáron egyébként is jellemző egy bizonyos fokú visszaesés, ehhez viszont idén még hozzáadódik a drágulások okozta vásárlói megfontoltság is.

Ettől eltekintve összességében nem tapasztaltak jelentős csökkenést a rendelések számában, csak mintegy 5-10 százalékosat. Az is tény ugyanakkor, hogy nagyon sok vendéglátóegység partnerük, és a számuk folyamatosan bővül, így kiegyenlítik egymást, de éttermekre lebontva vannak csökkenések. „Azt látjuk, hogy a drágulás mellett a nyári időszak és a szabadságolások is befolyásolják a piacot.

Idézet
Sok minden múlik azon, hogy merre alakul őszig a világgazdaság, mert jellemzően akkor szokott fellendülni a rendelések száma, és ha stabilizálódnának vagy esetleg csökkennének az árak, akkor fellendülne a vendéglátóipar, ha azonban folytatódnak a drágulások, kiszámíthatatlan, hogy meddig tudják megfizetni a vásárlók

– emelte ki Nagy.

Erőss Imre, a Deligo ételrendelő alkalmazás ötletgazdájának és társtulajdonosának tapasztalatai szerint

méginkább visszaesett a rendelések száma.

Mint kifejtette, ennek több oka is lehet, a drágulások és a pénzhiány mellett a szabadságolások is közrejátszanak, de a tavalyhoz képest 10-20 százalékos csökkenést tapasztalnak. Ehhez továbbá az is hozzájárulhat véleménye szerint, hogy

tavaly a járványhelyzet miatt inkább otthon maradtak az emberek és haza rendeltek, illetve az időjárás is befolyásolja a kérdést: napos, meleg időben szívesebben ülnek ki a vendégek a teraszokra, esőzéskor viszont inkább rendelnek.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Éttermi tapasztalatok

Karácsony József, a székelyudvarhelyi Barbara Party Bistro tulajdonosa még hangsúlyosabb, legkevesebb 25 százalékos visszaesésről számolt be megkeresésünkre. Elmondása szerint

a 10-12 százalékos áremelésüket követően ugyanannyi bevételük van, mint előtte, ami azt jelenti, hogy kevesebb a rendelés.

„Ez leginkább a drágulásoknak tudható be, az emberek már másra fordítják a pénzt és kevesebbet rendelnek haza, illetve csak arra költenek, amire igazán szükséges. Emellett kisebb mértékben a nyári szabadságok, utazások is befolyásolják a kérdést.

Idézet
A csökkenés már május óta megfigyelhető, mostanra azonban nagyon visszaesett a rendelések száma, ha korábban százan kérték haza a menüt, lassan már csak ötvenen fogják, és ha folytatódik a drágulási hullám, még rosszabb lesz a helyzet.

Amit eddig 14 munkatárssal valósítottunk meg, lassan tízzel is meg tudnánk, de egyelőre próbáljuk megtartani az alkalmazottakat. Ha nem lesz kedvező változás, kénytelenek leszünk csökkenteni a személyzetet ahhoz, hogy a bért, az adót és a fizetéseket ki tudjuk gazdálkodni” – húzta alá Karácsony. Hozzátette:

hiába törekednek az éttermek a minőségi és a jó menük összeállítására, ha a vásárlók nem tudják megfizetni.

Már most látszik a fogyasztói szokások átalakulása, sokan menük helyett már csak egy levest vagy egy második fogást kérnek.

Forró István, a csíkszeredai Dabo Döner és a Chicken’s gyorséttermek üzletvezetőjének tapasztalatai szerint előbbi étteremben érezhető a visszaesés, az utóbbiban viszont nem. Mint rámutatott, a Dabo Döner egy országos jelenléttel rendelkező étteremlánc, és az a jellemző, hogy ha országosan csökken a rendelések száma, az Csíkszeredában is érezhető, és ez fordítva is igaz. Az étteremlánc álláspontja szerint jelenleg az befolyásolja leginkább a rendelések számát, hogy

az elmúlt években nagyon sok esküvő, keresztelő és egyéb családi esemény elmaradt, amelyeket mind idén tartanak meg, emiatt a lakosság jelentős, akár több ezer lejes kiadásokkal kell számoljon, ami miatt jobban be kell ossza a pénzét, és így kevesebbet rendel.

Forró szerint ráadásul ősszel még tovább romolhat a helyzet, miután a fűtésszezon kezdete után a lakosság kézhez kapja az akár több száz lejjel magasabb számlákat.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 23., kedd

Új közösségi tér körvonalazódik Szászrégenben

Bizonytalan, hogy hatvanéves születésnapjára felújul-e a szászrégeni Patria mozi, hiszen az Országos Beruházási Társaság (CNI) el van maradva a számlák törlesztésével.

Új közösségi tér körvonalazódik Szászrégenben
2024. április 23., kedd

Közösségi központ lesz a csíkszeredai távhőszolgáltató volt székhelyén

Egészségügyi és szociális szolgáltatásokat biztosító integrált közösségi központ lesz a csíkszeredai távhőszolgáltató vállalat egykori székházából. Az Akác utcai ingatlan átalakítása érdekében pályázati támogatást is nyert a város.

Közösségi központ lesz a csíkszeredai távhőszolgáltató volt székhelyén
2024. április 23., kedd

Életeket menthetnek a füst- és szén-monoxid-érzékelők

Hargita megyében is elkezdték hétfőn az Érzékelő az életért kampányban adományozott 500 füst- és szén-monoxid-érzékelő felszerelését a tűzoltóság munkatársai.

Életeket menthetnek a füst- és szén-monoxid-érzékelők
2024. április 23., kedd

Ősztől korszerű épületben tanulhatnak a Bányai János Szakközépiskola diákjai

Épül, szépül, újul a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola főépülete, mi is szemügyre vettük a kissé nehézkesen indult munkálatok jelenlegi állását.

Ősztől korszerű épületben tanulhatnak a Bányai János Szakközépiskola diákjai
2024. április 22., hétfő

Az új funkciót kapó könyvtárak révén sok vidéki közösségben válik elérhetőbbé a digitális világ

Tizenhat közkönyvtár alakul informatikai rendszerrel felszerelt központtá Maros megyében, ebből kettőt teljesen fel is újítanak. Cél a digitális készségek fejlesztése azokban a közösségekben is, ahol eddig nem volt rá lehetőség.

Az új funkciót kapó könyvtárak révén sok vidéki közösségben válik elérhetőbbé a digitális világ
2024. április 22., hétfő

Újra megszólal a csengettyű a szárhegyi felszegi iskolánál

Befejezéshez közeledik Gyergyószárhegy két meghatározó középületének felújítása, és más önkormányzati tulajdonú épületeknél is zajlik a munka. A felszegi iskolánál a régi arculat visszahozására is odafigyelnek.

Újra megszólal a csengettyű a szárhegyi felszegi iskolánál
2024. április 22., hétfő

Rendhagyó koncert lesz a Szent Miklós Plébánián

Jacob de Haan Missa de Santa Cecilia című művét adja elő csütörtökön a székelyudvarhelyi Szent Miklós Plébánián a Palló Imre Művészeti Középiskola 9-12. osztályos diákokból álló kórusa.

Rendhagyó koncert lesz a Szent Miklós Plébánián
2024. április 22., hétfő

Autórongálásért vettek őrizetbe egy mezőbándi férfit

Rendzavarásért és egy autó megrongálásáért vettek huszonnégy órás őrizetbe egy mezőbándi férfit vasárnap a Maros Megyei Rendőr-főkapitányság egységei – közölte hétfőn a rendőrség.

Autórongálásért vettek őrizetbe egy mezőbándi férfit
2024. április 22., hétfő

Hervai Katalin műtermében: imádkozz és dolgozz!

A Szent György Napok kulturális hetébe ágyazott tavalyi Made in Sepsi ArtBrunch program folytatásaként idén újabb alkotóműhelyekbe látogathatnak el az érdeklődők. Hétfőn Hervai Katalin grafikusművész fogadta műtermében a vendégeket.

Hervai Katalin műtermében: imádkozz és dolgozz!
2024. április 22., hétfő

Engedménnyel a jobb közlekedésbiztonságért: 17 évesek is kormányhoz ülhetnek felnőtt kísérő jelenlétében

Hétfői együttes ülésén a szenátus jogi és védelmi bizottsága elfogadta azt a törvénytervezetet, amely szerint a B és BE kategóriás jogosítvánnyal rendelkező 17 éves kiskorúak felnőtt kísérő jelenlétében vezethetnek gépjárművet.

Engedménnyel a jobb közlekedésbiztonságért: 17 évesek is kormányhoz ülhetnek felnőtt kísérő jelenlétében
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!