Ritkábban jön az ételfutár

Ritkábban jön az ételfutár

Ritkábban kell megtölteni az ételes dobozokat. Az elmúlt időszakban csökkent a rendelések száma

Fotó: Pinti Attila

Hol hangsúlyosabb, hol kisebb mértékben, de szinte mindenhol csökkent az elmúlt időszakban az ételrendelések száma Hargita megyében. Az általunk megkérdezett illetékesek szerint a visszaesésnek két fő oka van: a drágítások okozta pénzhiány és a nyári szabadságolások. Az ágazat számára az ősz hozhat majd még nagyobb változásokat.

Iszlai Katalin

2022. július 16., 22:032022. július 16., 22:03

Noha tavasszal még arról számoltunk be, hogy jelentősen megnőtt az ételkiszállítás népszerűsége Romániában és Hargita megyében egyaránt, mostanra

a számos területen tapasztalt drágulások és a háztartásokat terhelő különböző kiadások hatására visszaesés figyelhető meg a rendelések számában.

Egy csíkszeredai olvasónk például arról számolt be lapunknak, hogy pár éve még többször is előfordult, hogy egy nap kétszer is rendelt: délben napi menüt, este vacsorát, a drágulások miatt viszont az utóbbi időben az ételrendelésen is spórol.

Idézet
Megértem a vendéglátósokat, akik kénytelenek emelni az áraikon, emellett a futároknak is szükségük van a bevételre, viszont amiatt, hogy minden megdrágult, én is próbálok észszerűbben vásárolni, és otthon elkészíteni az ebédet vagy a vacsorát, igaz, az is többe kerül, mint korábban.

Napi menüt továbbra is rendelek heti rendszerességgel, viszont jobban odafigyelek a költekezésre, és inkább akkor rendelek, amikor nincs időm ebédet készíteni. Egyébként hasznos dolognak tartom a kajarendelő alkalmazások elterjedését és az általuk elérhető éttermek széles menüválasztékát, viszont

Idézet
mivel ugyanannyi pénzből kell gazdálkodnom, mint a drágulások előtt, megnézem, hogy mikor mire költök

– hangsúlyozta.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Mi lehet az oka?

Nagy Lajos, a Hamm ételrendelő alkalmazást működtető vállalat ügyvezetője megkeresésünkre arról számolt be, hogy

nyáron egyébként is jellemző egy bizonyos fokú visszaesés, ehhez viszont idén még hozzáadódik a drágulások okozta vásárlói megfontoltság is.

Ettől eltekintve összességében nem tapasztaltak jelentős csökkenést a rendelések számában, csak mintegy 5-10 százalékosat. Az is tény ugyanakkor, hogy nagyon sok vendéglátóegység partnerük, és a számuk folyamatosan bővül, így kiegyenlítik egymást, de éttermekre lebontva vannak csökkenések. „Azt látjuk, hogy a drágulás mellett a nyári időszak és a szabadságolások is befolyásolják a piacot.

Idézet
Sok minden múlik azon, hogy merre alakul őszig a világgazdaság, mert jellemzően akkor szokott fellendülni a rendelések száma, és ha stabilizálódnának vagy esetleg csökkennének az árak, akkor fellendülne a vendéglátóipar, ha azonban folytatódnak a drágulások, kiszámíthatatlan, hogy meddig tudják megfizetni a vásárlók

– emelte ki Nagy.

Erőss Imre, a Deligo ételrendelő alkalmazás ötletgazdájának és társtulajdonosának tapasztalatai szerint

méginkább visszaesett a rendelések száma.

Mint kifejtette, ennek több oka is lehet, a drágulások és a pénzhiány mellett a szabadságolások is közrejátszanak, de a tavalyhoz képest 10-20 százalékos csökkenést tapasztalnak. Ehhez továbbá az is hozzájárulhat véleménye szerint, hogy

tavaly a járványhelyzet miatt inkább otthon maradtak az emberek és haza rendeltek, illetve az időjárás is befolyásolja a kérdést: napos, meleg időben szívesebben ülnek ki a vendégek a teraszokra, esőzéskor viszont inkább rendelnek.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Éttermi tapasztalatok

Karácsony József, a székelyudvarhelyi Barbara Party Bistro tulajdonosa még hangsúlyosabb, legkevesebb 25 százalékos visszaesésről számolt be megkeresésünkre. Elmondása szerint

a 10-12 százalékos áremelésüket követően ugyanannyi bevételük van, mint előtte, ami azt jelenti, hogy kevesebb a rendelés.

„Ez leginkább a drágulásoknak tudható be, az emberek már másra fordítják a pénzt és kevesebbet rendelnek haza, illetve csak arra költenek, amire igazán szükséges. Emellett kisebb mértékben a nyári szabadságok, utazások is befolyásolják a kérdést.

Idézet
A csökkenés már május óta megfigyelhető, mostanra azonban nagyon visszaesett a rendelések száma, ha korábban százan kérték haza a menüt, lassan már csak ötvenen fogják, és ha folytatódik a drágulási hullám, még rosszabb lesz a helyzet.

Amit eddig 14 munkatárssal valósítottunk meg, lassan tízzel is meg tudnánk, de egyelőre próbáljuk megtartani az alkalmazottakat. Ha nem lesz kedvező változás, kénytelenek leszünk csökkenteni a személyzetet ahhoz, hogy a bért, az adót és a fizetéseket ki tudjuk gazdálkodni” – húzta alá Karácsony. Hozzátette:

hiába törekednek az éttermek a minőségi és a jó menük összeállítására, ha a vásárlók nem tudják megfizetni.

Már most látszik a fogyasztói szokások átalakulása, sokan menük helyett már csak egy levest vagy egy második fogást kérnek.

Forró István, a csíkszeredai Dabo Döner és a Chicken’s gyorséttermek üzletvezetőjének tapasztalatai szerint előbbi étteremben érezhető a visszaesés, az utóbbiban viszont nem. Mint rámutatott, a Dabo Döner egy országos jelenléttel rendelkező étteremlánc, és az a jellemző, hogy ha országosan csökken a rendelések száma, az Csíkszeredában is érezhető, és ez fordítva is igaz. Az étteremlánc álláspontja szerint jelenleg az befolyásolja leginkább a rendelések számát, hogy

az elmúlt években nagyon sok esküvő, keresztelő és egyéb családi esemény elmaradt, amelyeket mind idén tartanak meg, emiatt a lakosság jelentős, akár több ezer lejes kiadásokkal kell számoljon, ami miatt jobban be kell ossza a pénzét, és így kevesebbet rendel.

Forró szerint ráadásul ősszel még tovább romolhat a helyzet, miután a fűtésszezon kezdete után a lakosság kézhez kapja az akár több száz lejjel magasabb számlákat.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 25., szombat

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart, és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
2024. május 24., péntek

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél

Technikai problémák adódtak a Telekom Romania szolgáltatónál, emiatt pedig nem működik megfelelően az internetszolgáltatás. A szolgáltató bejegyzése szerint már dolgoznak a megoldáson.

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél
2024. május 24., péntek

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek

Felborult egy autó Borszéknél pénteken délután, a baleset során két személy megsérült.

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek
2024. május 24., péntek

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt

Negyedszerre tartják meg Gyergyószentmiklóson az Egyfeszt összművészeti fesztivált. A szervezők az elmúlt hetekben sorozatban jelentették be egy-egy fellépő nevét.

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt
2024. május 24., péntek

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok

Csak úgy tombol a versenyszellem a kézdivásárhelyi diáknapokon, ahol a hét csapat színes zászlókkal, egyenpólókban, csapathimnuszt énekelve mutatkozott be pénteken.

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok
2024. május 24., péntek

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot

Mintegy hatszáz végzős középiskolás diák és tanáraik ökumenikus istentiszteletre gyűltek össze a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban pénteken délelőtt, egy 26 éves hagyományba illeszkedve.

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot
2024. május 24., péntek

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota

Habár egy ideje már használják, pénteken hivatalosan is bemutatták a csíkszeredai Napocska napközi otthont, amely 172 napközis gyereknek biztosítja a napi felügyeletet.

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota
2024. május 24., péntek

Az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet szavazni

Újra életre hívja közönségszavazását Az Utazó magazin, amelynek során a 2023-as év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet voksolni, köztük erdélyiekre is.

Az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet szavazni
2024. május 24., péntek

Áramszünet várható két falu több háztartásában május utolsó napjaiban

Több háztartásban is áramszünet várható Csíkszentmihályon és Bögözben május utolsó két napján.

Áramszünet várható két falu több háztartásában május utolsó napjaiban
2024. május 24., péntek

Újra Csíkszeredába látogat a nép ügyvédje

Újra fogadóórát tart a nép ügyvédje Csíkszeredában május 29-én, szerdán a megyeháza 14-es termében délelőtt fél 11 és délután 2 óra között.

Újra Csíkszeredába látogat a nép ügyvédje
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!