Régi szerelem: természetjárás

Régi szerelem: természetjárás

Boros Jánosnak bőre alá került a természetjárás

Amikor csak teheti, a természetet járja a székelyudvarhelyi Boros János, aki úgy véli, hogy nincs rossz idő, csak rossz turista. Volt, hogy gyalog tette meg az utat Udvarhelytől Szederjesig, hogy a rokonait meglátogassa, és soha nem szegi kedvét az időjárás, hogy a környékbeli erdőkben kiránduljon. Ismeri a vidéket, mint a tenyerét, tudja ezt jól a Hazajárók stábja is. Boros Jánost még 2019-ben látogattuk meg, gondolatai azonban most is fülünkbe csengenek.

Péter Beáta

2023. január 21., 13:162023. január 21., 13:16

Egy tucatnyi természetismereti könyvet készített elő jöttünkre Boros János: mindeniket a Duna Televízió ökológiai magazinjának, a Talpalatnyi Zöldnek köszönheti, amelynek lelkes nézője volt éveken keresztül. „Egyik nagyszerűbb könyv, mint a másik, állatokról, növényekről, a természet csodálatos világáról” – néz végig büszkén a nyereményein, majd a készülő madáretető kellékeit is megmutatja, amelynek ötletét épp az egyik könyvből vette.

Kiderül, szenvedélyes keresztrejtvényfejtő is, amikor nem túrázik, akkor ezzel vagy olvasással tölti az időt. Hetente legalább kétszer eljár kirándulni, ezúttal szerencsénk volt, mert épp otthon találtuk. Könyvtárán végignézve az, hogy szereti a könyveket, nem kérdés.

„A könyvtáram alapját Emil Racoviță Túl a déli sarkkörön című kötete képezi, ezt harmadikos koromban kaptam jutalomkönyvként. Azóta gyarapodik az állomány, most épp az Erdélyi Szépmíves Céh kiadványait igyekszem beszerezni.

Idézet
Szeretem a könyveket, teszem ide-oda tematika szerint, társítom, leltározom őket. Amikor nem megyek sehová, akkor ezzel foglalkozom.

Itt vannak a magyarsággal, székelységgel kapcsolatos könyvek, itt irodalom, itt a történelmi könyvek” – mutat hosszan a könyvektől roskadozó polcokon. A könyvei zömét mégis a természettudománnyal foglalkozó kötetek teszik ki, mint mondja, semmiért sem adná őket.

Galéria

Nagyon fontosak számomra a fák – vallja „Jancsi bácsi”

Természetközeli gyerekkor

Boros János 1949-ben született Szombatfalván, a természet iránti érdeklődése, szeretete még gyermekkorában alakult ki, és ezt igyekezett átadni két gyerekének is. „A szüleim, főleg édesanyám imádta a természetet, ezt tőle örököltem. Szombatfalván nőttem fel, nagyon szép, természetközeli gyerekkorom volt. Édesanyámnak volt két bátyja, akikkel együtt – családostól – az ötvenes évek végén, hatvanas évek elején sokat jártuk a Kerekerdőt, állandóan kirándultunk.

Idézet
Most is, mikor az első csokor mezei virágot hozom haza, akkor az édesanyám sírjára viszem, mert nagyon szerette a mezei virágokat.

1998-ban szinte sírva költöztem be a tömbházlakásba. De megmaradt a természetszeretet. Aztán eladtuk az őst, de évente kétszer most is fogom magam, Pali kutyámmal végigjárom Szombatfalvát, és akkor a lelkem megnyugszik. (...) Annak idején a Budvártól kezdve a farcádi határig minden a miénk volt, ott nőttünk fel az erdőn-mezőn. Akkor

Idézet
medvét csak könyvben láttunk”

– nosztalgiázik.

Galéria

A „hazajárókkal” a csíksomlyói pünkösdi búcsún

Az elemi osztályok elvégzése után két remek tanára is volt, akik a természet szeretetében még jobban megerősítették. Az egyik a kémiaszakos tanára, Cseke Mózes, aki vitte magával vadászni, a másik Juhász Endre földrajzszakos tanár, aki úgy „belevitte” a földrajz szeretetébe, hogy egyszer csak azon kapta magát, hogy ez a mindene.

A gimnáziumban Czáka Lajos volt az osztályfőnöke, és egyben földrajztanára. „Kemény, szigorú ember volt, de én imádtam, mert olyan órákat tartott, hogy le a kalappal. A földrajz mellett a történelem és a botanika is kedvencem lett.”

A bőre alá került a természetjárás

Aztán az élet úgy hozta, hogy más szakterületen kezdett dolgozni. A gimnázium elvégzése után bevonult katonának, majd amikor leszerelt, az édesapja megbetegedett, és anyagi okokból nem tudott továbbtanulni. „De nem hagytam annyiba még most sem a földrajzot, a történelmet és a botanikát, mintha ebből élnék, ez tartja a lelket bennem. A katonaság után is, mindig mikor időm volt, hol itt, hol ott túráztam. Akkor nem lehetett különleges túrafelszerelést kapni, de igyekeztem mindig megfelelő öltözéket szerezni, például zöld munkavédelmi ruhát vettem. A bőröm alá került a természetjárás.”

Galéria

Nem számít az időjárás. Elég egy jó túrafelszerelés, és lehet meghódítani a csúcsokat

Meséli, hogy az apósával is rengeteget túrázott. Minden hétvégén hívta a vonalas telefonon, hogy indulnak. „Olyan is volt, hogy hajnali háromkor már kint voltunk a Kerekerdőn, csináltunk egy régi, rossz ernyőből hangfogót, beleültettük a mikrofont, vittük a táskarádiót is és hangszalagra vettük a madarak énekét. Az öreggel rengeteget túráztunk, annyit kirándultunk ketten, hogy sokat. Aztán, amikor eszébe jutott egy nóta, mert nagyon nótáskedvű volt, akkor

Idézet
jól bementünk az erdőbe, és a magyar nótákat ketten dalolgattuk, hogy ne hallja más.

Pedig mindig azt mondják, hogy a mezőnek szeme s az erdőnek füle van.”

Ezek fényében nem csoda tehát, hogy Jancsi bácsi úgy ismeri a környéket, mint a tenyerét, mint mondja, tán „hátrafelé is elmenne”. Tagja az Erdélyi Kárpát-Egyesület udvarhelyszéki szakosztályának, amerre csak lehet, jár az „ekésekkel”, egyik évben az ötven kilométeres teljesítménytúrán is részt vett.

A Hazajárók kalauzaként

Boros János 2011-ben találkozott először a Hazajárók stábjával. Úgy tervezték, hogy a székelyek szent hegyeként emlegetett Hargitán megnézik a napfelkeltét, így még hajnalban, sötétben mentek fel a Madarasira, ahol a látvány kárpótolta a fáradtságot. Itt ajándékozta oda Jancsi bácsi a Hazajárók stábjának a saját fokosát.

Galéria

Pihenő a Hazajárók stábjával

„Mondtam nekik, hogy nem tudok külön mindenkinek fokost adni, de ezt fogadják el tőlem. Később elmondták, hogy van egy kis szobájuk, azokat a tárgyakat őrzik ott, amelyeket innen-onnan kaptak, és a falon van a fokos is. Aztán átmentünk Hargitafürdőre, amikor ereszkedtünk le, akkor gyújtották meg a lámpákat.

Másnap reggel felmentünk a Kossuth-sziklára. Amikor jöttünk le, láttam Oszi hátizsákján egy gyönyörűszép, gyöngyből készített koronás címert. Azt mondta: »János bátyám, te nekünk adtad a fokost, én ezt ugyan az anyósomtól kaptam, de neked adom.« Onnan leereszkedtünk a Hármaskeresztig, jöttünk haza, Udvarhelyre. Itt még megmutattam nekik ezt-azt, majd elváltunk. Azóta már ötször voltam velük. És ha még lehetőség van, amíg még a lovak bírják, megyek” – mutat a két lábára. Kiderül, 2015-ben

az EKE tagjaként ő kezdeményezte, hogy a Hazajárók stábja megkapja a Tiszteletbeli székely címet.

Aki csendben jár, többet lát

Mit kell vigyen magával a turista?– tesszük fel a kérdést, és előkerül a sufniból a túrafelszerelés. Hátizsák, bakancs, kabát, nadrág, két fokos. A tapasztalt kiránduló elmondja, a legfontosabb az öltözet, mindig az időjárásnak megfelelően kell öltözni, lehetőleg rétegesen. Elengedhetetlen a kényelmes túracipő, ha hosszabb útra készülünk, akkor váltócipő és váltóruha is szükséges lehet.

Idézet
A felszerelésemben mindig ott van az elsősegélycsomag. Aztán van a hátizsákban metszőolló, bicska, egy bog kötél, mert sosem tudja az ember... Hordok magammal tűzgyújtót is, a fokosom és a fényképezőgépem is mindig velem van.

Megtudjuk, a pionírházban tartott szakkörön kezdett el fényképezni még diákkorában. Mint régiségeket is gyűjti, hét darab régi fényképezőgépet őriz otthon. „Előszeretettel fotózom a légtengert, a felhőket. Most olvasok egy könyvet, a címe A természet időjelzése. Mert ha megnézünk egy felhőt, hogy milyen típusú, milyen magasan van, sok mindent ki lehet olvasni belőle. Állandóan fotózom a természetet, rengeteg képem van. Sokan kérdik, hogy hogy kapom meg ezeket a helyeket. Ahogy Vofkori Laci mondta,

a téma ott hever az úton, észre kell venni. Csendben járok, így többet látok.

Amikor újranézem a fotókat, eszembe jut, hogy hol jártam, és ez megkeni a lelkemet. Mert én újjászületek a természetben. Petőfitől tanultam, hogy a leghívebb barátom a természet, mert sosem hazudott nekem.”

Galéria

Boros János büszkén mutatja a Kenyeres Oszkártól kapott, gyöngyből készült koronás címert

Fotó: Veres Nándor

Az erdő-mező felüdülést ad

Amikor kirándulni megy, nem reggelizik otthon, mert az erdőn, mezőn jobban esik falatozni. A zsiványpecsenyét otthon elkészíti, és kint süti meg, de mindig annyit kell készítsen, hogy jusson a család többi tagjának is, mert nagyon szeretik. Egy nyugdíjas társasággal a patakfalvi legelőn készítettek egy asztalt, tetőt is csináltak fölé, gyakran kijárnak oda, esznek-isznak, estére otthon is vannak.

Van ott egy váju, olyan víz van benne, mint a hajnalcsillag

– magyarázza mosolyogva.

Galéria

Útra készen: Boros János, Pali kutya és a túrafelszerelés

Fotó: Veres Nándor

„Nagyon fontosak számomra a fák. Van, hogy olyan elfoglaltságaim vannak, hogy nem tudok kimenni, és amikor kijutok, az első nagy bükkfát átölelem, s mondom nekik, hogy bocsássatok meg, rég nem voltam, de jövök. Bármilyen időszakban, akár télen is, ha nem megyek erdőbe, nem csináltam semmit. Nekem

Idézet
az erdő a mindenem.

Ott újjászületek a magam csendességében. Elmélázok, elmélkedek, az erdő-mező felüdülést ad. Több mint 55 éve, hogy ezt csinálom, jövök-megyek, az időjárás nem számít. Rossz idő nincs, csak rossz turista. Nekem megállás nincs!”

Székelyhon retró

A hétvégenként jelentkező Székelyhon retró rovatunkban olyan anyagokat közlünk, amelyek eddig kizárólag a Székelyhon napilap mellékleteiben jelentek meg. Most azonban fontosnak tartjuk, hogy azok közül néhányat online is megosszunk olvasóinkkal.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 06., szerda

Egyre látványosabban pazaroljuk az ételt az ünnepek idején

Olyan ételmennyiség felhalmozásával készül a lakosság egy része az ünnepekre, amit nem mindig sikerül maradéktalanul elfogyasztani. Éppen ezért a sepsiszentgyörgyi ifjúsági iroda decemberben az ételpazarlásra hívja fel a figyelmet.

Egyre látványosabban pazaroljuk az ételt az ünnepek idején
2023. december 06., szerda

Bőséges ajándékot hozott a Mikulás Szent Miklós búcsúünnepére

Magyarország kormánya újabb támogatást biztosít a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Szakközépiskola felújításához – hangzott el a bejelentés a Szent Miklós-templom búcsús szentmiséje alkalmával.

Bőséges ajándékot hozott a Mikulás Szent Miklós búcsúünnepére
2023. december 06., szerda

Karácsonyi ajándéközön a Rádió GaGán

Az elmúlt napokban a Rádió GaGán megtudtuk, hogy merre jár a Mikulás. Erdély legnagyobb és leghallgatottabb magyar nyelvű rádióhálózatának csapata pedig folytatja a játéksorozatot: most egy 10 napon át futó játékkal készül a hallgatóknak.

Karácsonyi ajándéközön a Rádió GaGán
2023. december 06., szerda

Jogerős ítélet: a kászonaltízi polgármesternek is fizetnie kell

Noha büntetőjogilag az elévülés miatt nem vonták felelősségre, Kászonaltíz község polgármesterének is részt kell vállalnia annak a bíróság szerint jogtalanul igényelt mezőgazdasági támogatásnak a visszafizetéséből.

Jogerős ítélet: a kászonaltízi polgármesternek is fizetnie kell
2023. december 06., szerda

Két autó ütközött, egy kiskorú megsérült

Egy kiskorú sérült meg abban a balesetben, amely szerdán reggel történt a Kovászna megyei Aldoboly kijáratánál.

Két autó ütközött, egy kiskorú megsérült
2023. december 06., szerda

Fizetős parkolás Székelyföldön – mennyi az annyi?

Székelyföld nagyobb városaiban, akárcsak országszerte, vagy külföldön, fizetni kell több övezetben a közterületi parkolóhelyek használatáért. A díjak természetesen nem egyformák, mint ahogy a parkolóhelyek száma sem.

Fizetős parkolás Székelyföldön – mennyi az annyi?
2023. december 06., szerda

Gyalogátjárón ütöttek el egy nőt Kézdivásárhelyen

A gyalogátjárón szabályosan átkelő nőt ütött el egy autós hétfőn délután a Petőfi Sándor és a Nicolae Bălcescu utcák kereszteződésénél, Kézdivásárhelyen.

Gyalogátjárón ütöttek el egy nőt Kézdivásárhelyen
2023. december 06., szerda

Szalmonellával fertőzött fagyasztott csirkét hívnak vissza a forgalomból

Visszahívja a forgalomból a lengyel Cedrob vállalat az általuk kereskedelembe bocsátott fagyasztott csirkét, mert a húsban a Salmonella enteritidis baktériumot azonosították – közölte kedden az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság.

Szalmonellával fertőzött fagyasztott csirkét hívnak vissza a forgalomból
2023. december 06., szerda

Szent Miklós napja: ha eddig nem havazott, mától biztosra vehető

Szent Miklós kapcsán a legtöbb gyereknek, de inkább az őket meglepni kívánó felnőttnek a Mikulás jut elsőként az eszébe, holott a piros köpenyes, fehér szakállú, a hátán zsákot cipelő öregúr nem föltétlenül székely hagyományt testesít meg.

Szent Miklós napja: ha eddig nem havazott, mától biztosra vehető
2023. december 05., kedd

Összművészeti fesztiválnak ad otthont a hétvégén a Marosvásárhelyi Kultúrpalota

Negyedik alkalommal rendezi meg Marosvásárhelyen a teljes Maros megyét mozgosító programsorozatot, a KULT Alternatív Kulturális Fesztivált a Kultúrpalotában péntek és vasárnap között.

Összművészeti fesztiválnak ad otthont a hétvégén a Marosvásárhelyi Kultúrpalota
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM