Pszichológus: nem takarózhatunk azzal, hogy rákényszerítettek valamire

Pszichológus: nem takarózhatunk azzal, hogy rákényszerítettek valamire

Antalka Ágota pszichológus előadása a sepsiszentgyörgyi Fidelitas Hotel konferenciatermében.

Fotó: Farkas Orsolya

A tényeken nem, a hozzáállásunkon azonban lehet változtatni – fogalmazott Antalka Ágota pszichológus legutóbbi előadásán. Szerinte az ember nem tudja megváltoztatni a nagyvilágban zajló konfliktusokat, de azt igen, hogy saját magát védje a negatív ingerektől.

Farkas Orsolya

2023. november 19., 13:522023. november 19., 13:52

2023. november 19., 14:152023. november 19., 14:15

A világjárvány és a háborúk bizonyítottan hatással vannak a társadalom mentalitására, a bizonytalanság és a félelem nem kíméli sem a gyerekeket, sem a felnőtteket. Mindezek lelki vonatkozásairól, illetve a pszichés egészségmegőrzésről, buktatókról és kapaszkodókról beszélt Antalka Ágota pszichológus a Mathias Corvinus Collegium eheti nyílt előadásán Sepsiszentgyörgyön.

Nemcsak pszichológus, de több nemzetközi projekt koordinátora, egyetemi tanár és a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja, irodalmi díjas szerző Antalka Ágota, aki ezúttal a koronavírus-világjárvány és a szomszédunkban dúló orosz-ukrán háború pszichés egészségre gyakorolt hatásait vizsgálta meg. Az eredményekről előadás-sorozat keretein belül mesélt, többek között Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában, minap pedig Sepsiszentgyörgyre, a szülővárosába érkezett.

A három híd meséje – a legújabb írása a pszichológusnak, amelyet elsőként a helyi közönség hallhatott. Ez a mese felnőtteknek íródott, és arról a három hídról szól, amelyen minden embernek átkel. Az első a bizalomé, a második a félelemé, a harmadik a kutatásra éhező szellem és a belső tartalom összhangra találásának hídja.

Idézet
Nem köteles senki átkelni egyetlen hídon sem, de ha mindig ugyanott maradunk, soha nem tudhatjuk meg, hogy igazából az van-e a túlparton, amit folyónk ezen oldaláról látni vélünk”

– szólt a mese, amelyet a közönség csendben, figyelemmel hallgatott.

Bezártunk és bezáródtunk

A bevezetés után a pszichológus áttért a koronavírus és háború okozta mentális hatásokra, tényezőkre. Antalka Ágota elmondta, hogy

a világjárvány alatti állandó aggodalom miatt megtöbbszöröződött a szorongásos és pánikbetegek száma: mindenki félt, szorongott a veszteségektől és kiszolgáltatottságtól.

Ezzel egyidőben a depresszióban szenvedők száma is meggyarapodott, az egészségügyi veszélyek és a gazdasági bizonytalanság miatt. A háború esetében a félelem még nagyobb méreteket öltött, hiszen

sokan tartottak és tartanak most is a harcok kiterjedésétől, a besorozástól.

Továbbá az is bizonyított tény – tért ki a szakértő –, hogy a karantén és távolságtartás magányt vont maga után,

a társadalmi kapcsolatok hiánya pedig számos mentális betegség okozója lehet, ahogyan az is, ha az elvesztett családtagok, ismerősök utáni gyászfeldolgozás elhúzódik.

Ugyanígy a társadalmon belüli feszültségek és konfliktusok is elkezdtek gyarapodni, ami széthúzó hatással volt a közösségekre.

A vírus után is van PTSD

A poszttraumás stressz szindrómát (PTSD) sokáig csak a háborúkból hazaérkező katonák esetében diagnosztizálták, mára azonban a világjárvány után is sokaknál létező jelenséggé vált – állította a szakember. Azoknál az egészségügyben dolgozóknál alakult ki leginkább, akik közel voltak a vírushoz, a betegekhez, és gyakori volt a környezetükben az elhalálozás.

Idézet
Minden gyerekkori trauma hatással van a felnövekvő generációra. A vírus őket is érintette, látták a szülőket háborogni, félni, betegnek lenni. Sőt az, hogy napi szinten hallja, hogy háború zajlik a szomszédban, már elég a trauma kialakulásához”

– mondta Antalka Ágota, aki szerint a szülőknek lényeges lenne odafigyelniük a történések gyerekpszichológiai hatásaira.

Galéria

Az interaktív előadáson közönség is bekapcsolódhatott a beszélgetésbe

Fotó: Farkas Orsolya

Szabadnak lenni

Idézet
Szabadnak lenni nem mindig a körülményeinknek a függvénye. Legbelül mindig szabadok vagyunk, mindig van választási lehetőségünk. Nem takarózhatunk azzal, hogy rákényszerítettek valamire”

– fogalmazott a pszichológus, és hozzátette, hogy három dolog szükséges ahhoz, hogy ezt az egyén is beláthassa.

Először át kell rendezni a belső rendszert úgy, hogy a múltbéli terheket elengedve a jelenre és jövőre lehessen fókuszálni. „A tényeken nem, a hozzáálláson lehet választani” – fogalmazott, majd hozzátette, az ember nem tudja megváltoztatni a nagyvilágban zajló konfliktusokat, de azt igen, hogy saját magát védje a negatív ingerektől. A második lépés az elengedés, a szakember véleménye szerint ugyanis mindent, amire nincs lehetőség, képesség, hatalom módosítani, javítani, azt el kell engedni, mert különben az ember érzelmi csapdába kerül és lassú de biztos mérget gyarapít magában. A harmadik a takarítás, az „érzelmi lomok” kidobása, amelyek lehetnek a múlt sebei, ártó gondolatok és érzések, amelyek nem növelik a belső és külső értékeket.

Semmit sem kell

Az előadás lezárásaként Antalka Ágota nemcsak tényekkel szembesítette a közönséget, hanem kapaszkodókat is nyújtott számukra ahhoz, hogy túlvészeljék a nehéz időket. Állítása alapján

a változás első lépése az, hogy senki ne azért cselekedjen, mert kell, hanem azért, mert ő akar, van döntése, választása.

A pszichés egészségmegőrzéshez továbbá szükség van a rutinfeladatok kialakítására, az egészséges életmódra, ugyanis a rendszeres és kiegyensúlyozott táplálkozás, mozgás és alvás csodákra képes.

Az empátia és kedvesség is megtérül, hiszen ezek kölcsönösek, ha az ember ad, akkor vissza is kapja. A szakértő állítja, érdemes felkészülni a jövőre, nyitottan fordulni az ismeretlenhez is, mert így ki lehet hozni a legjobbat minden helyzetből.

Fontos emellett a kikapcsolódás, amikor mentálisan is valóban pihen az ember, valamint a segítségkérés, a kommunikáció, illetve a kulturális és közösségi tevékenységek.

„A zene, mert az mindig elér az ember lelkéhez; a tánc, mert abba mindent bele lehet tenni a fájdalomtól az örömig; művészet, mert abban kibontakozhatunk; sport, mert az örömhormonokat termel” – sorolta Antalka Ágota, aki szerint ez az a négy tevékenység, ami segíthet a feltöltődésben.

A pszichológus végezetül hangsúlyozta, hogy

a kapcsolatok megerősítése a legfontosabb.

„Ez az a terület, amelyben életünk végéig tanulásra szorulunk. Meg kell tanulni a kommunikációt, az érzelmeinket érteni és átadni.

Idézet
A szeretet sem születik velünk, hanem tanulási folyamatban sajátítódik el. Megvan bennünk rá az igény, de úgy fogjuk befogadni és kimutatni, ahogy megtanuljuk az évek során.”

Úgy véli, mindig azt adjuk tovább, amit kaptunk, és ezért fontos az, hogy figyelemmel legyünk magunkra és másokra.

Idézet
Rendezzék a kapcsolataikat, szeressenek többet”

– adta útravalóul Antalka Ágota a közönségének.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 26., vasárnap

Háromszázötvenöt térfigyelő kamerát szerelnek fel Székelyudvarhelyen

Lakótelepekre, városbejáratokhoz, parkokba, parkolókba is kerül térfigyelő kamera Székelyudvarhelyen. A 355 különböző típusú térfigyelő kamera révén növekedhet majd a közbiztonság, csökkenhet a bűncselekmények száma.

Háromszázötvenöt térfigyelő kamerát szerelnek fel Székelyudvarhelyen
2024. május 25., szombat

Nem a legjobb az idei akácméztermés

Csak közepes mennyiségű az idei akácméz-termés. A méhészek ugyanakkor attól tartanak, hogy a termés nagybani felvásárlási ára olyan alacsony lesz, hogy nem fogja megérni nekik értékesíteni az akácmézet.

Nem a legjobb az idei akácméztermés
Nem a legjobb az idei akácméztermés
2024. május 25., szombat

Nem a legjobb az idei akácméztermés

2024. május 25., szombat

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén

Az FK Csíkszereda – Bukaresti Dinamo hétfői osztályozómeccsére érkező vendégszurkolók felügyeletét a marosvásárhelyi csendőrség regionális parancsnoksága látja el. Mindemellett a csíkszeredai városházának is vannak feladatai.

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén
2024. május 25., szombat

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón

Több Ro-Alert vészhelyzeti üzenetet is kaptak a csíkszeredaiak pénteken este és szombatra virradóan a medvék miatt.

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón
2024. május 25., szombat

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart, és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
2024. május 24., péntek

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél

Technikai problémák adódtak a Telekom Romania szolgáltatónál, emiatt pedig nem működik megfelelően az internetszolgáltatás. A szolgáltató bejegyzése szerint már dolgoznak a megoldáson.

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél
2024. május 24., péntek

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek

Felborult egy autó Borszéknél pénteken délután, a baleset során két személy megsérült.

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek
2024. május 24., péntek

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt

Negyedszerre tartják meg Gyergyószentmiklóson az Egyfeszt összművészeti fesztivált. A szervezők az elmúlt hetekben sorozatban jelentették be egy-egy fellépő nevét.

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt
2024. május 24., péntek

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok

Csak úgy tombol a versenyszellem a kézdivásárhelyi diáknapokon, ahol a hét csapat színes zászlókkal, egyenpólókban, csapathimnuszt énekelve mutatkozott be pénteken.

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok
2024. május 24., péntek

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot

Mintegy hatszáz végzős középiskolás diák és tanáraik ökumenikus istentiszteletre gyűltek össze a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban pénteken délelőtt, egy 26 éves hagyományba illeszkedve.

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!