Kártérítés pereskedés nélkül?

Kártérítés pereskedés nélkül?

„Emberségesebbé” válik a vadkártörvény. Kártérítést kaphatnak a vadtámadások elszenvedői, és mulasztás esetén a közútkezelő fizet a vadak által okozott baleseti károkért. Képünk illusztráció

Fotó: Veres Nándor

Az ember elleni vadtámadások, illetve a vadak által okozott közlekedési balesetekre is kártérítést ír elő az új vadkártörvény. Hatékonyabbá és biztosabbá válik a kártérítés-igénylés az új szabályozásnak köszönhetően, véli az általunk megkérdezett mezőgazdász, a vadgazdálkodási szakember szerint előrelépés ugyan az új szabályozás, de a fő problémát nem oldja meg.

Széchely István

2023. január 09., 13:462023. január 09., 13:46

2023. január 09., 14:262023. január 09., 14:26

Új határozatot fogadott el a kormány nemrég a vadkárok megtérítésére vonatkozóan. A környezetvédelmi tárca javaslatára a kabinet által elfogadott határozat szabályozza a mezőgazdasági termények, erdei kultúrák, háziállatok és gépjárművek tulajdonosainak jogait és kötelezettségeit, valamint a vadállomány kezelőinek kötelezettségét és felelősségét, valamint a kártérítések megítélését és kifizetését.

Az új jogszabály az ember elleni medvetámadások esetében is kártérítést ír elő,

de a határozat értelmében a környezetvédelmi tárcának hatvan napon belül még ki kell adnia egy rendeletet ezzel kapcsolatban. „Az áldozatoknak járó kártérítés fedezi a kórházi kezelési költségeket és a jövedelemkiesést arra az időszakra, amelyre a sérült munkaképtelenné vált, valamint az erkölcsi kártérítést.

Idézet
Halálos támadás következtében a temetési költségek fedezése mellett az elhunyt családja számára a garantált bruttó alapbérnek megfelelő hozzátartozói nyugdíj jár”

– jelentette ki Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

„A vadkárok méltányos és gyors megtérítését, világos jogokat és kötelezettségeket előíró jogszabályt dolgoztunk ki. Mandátumom kezdetétől prioritásként kezeltem ezt a kérdést, hiszen a károsultak jogos kérése a kártérítés, legyen szó embert ért támadásról vagy a terményekben, jószágokban, járművekben keletkezett kárról. Több éves munkáról van szó, hiszen először meg kellett szüntessük a kifizetések körüli káoszt. Mostanra

Idézet
napirenden vagyunk a kompenzációkkal, és soha ennyi pénz nem volt kártérítésekre”

– fogalmazott a tárcabezető.

Újdonságok

Újdonságot jelent a frissen elfogadott törvényben az ember elleni vadtámadások esetére előírt kártérítési kötelezettség, illetve a vadak által okozott közlekedési baleseti károk megtérítése, noha az egyik ezek közül már egy korábbi törvényben is szerepelt – mondta el megkeresésünkre Benke József, a Zeteleka és Társai Vadásztársaság vezetője.

Emlékeztetett, hogy a 2020/13-as törvény is rendelkezett a kártérítési kötelezettségről az ember elleni vadtámadások esetén, de abban is az szerepelt, hogy kilencven napon belül egy kiegészítő rendeletet kell kiadjon a szakminisztérium, amire nem került sor. Ebben a megközelítésben nagyon sokat, több mint két és fél évet késett a szabályozás, remélhetőleg ezúttal valóban megjelenik hatvan napon belül az említett rendelet – mondta a vadgazdálkodási szakember.

Ami még újdonság – ami csak megemlítve volt a régi törvényben, de nem volt részletesen leszabályozva –, az az erdészeti vadkár.

Idézet
Ha például lerágja a vad a facsemeték rügyét vagy a medve meghántja a fiatal fenyőfákat, az is kárnak minősül

– eddig ez nem lehetett kártérítést kérni erre” – magyarázta Benke József.

A közútkezelő és a vadásztársaság csak mulasztás esetén fizet

A vadak által okozott közúti balesetekben keletkező károk megtérítésére vonatkozó szabályozás szintén újdonság, de a vadgazdálkodási szakember elővigyázatosságra inti a gépkocsivezetőket. Az ilyen jellegű károk megtérítése a közútkezelő vállalat kötelessége lesz, de csak abban az esetben, ha elmulasztotta kitenni a vadveszélyre figyelmeztető közúti táblákat a vadátvonulási helyeken.

Ha van tábla a helyszínen, akkor a kár a gépkocsivezetőt terheli, mert nem vezetett elővigyázatosan.

Ezt jó észben tartani, mert a közútkezelő is feleszmélt és kihelyezte a vadveszélyre figyelmeztető táblákat – hangsúlyozta Benke József, megjegyezve, hogy korábban többször is felkereste ez ügyben a vállalatot, de három-négy évbe is beletelt, mire kikerültek a táblák a környéken található vadátvonulási helyszíneken.

Galéria

Egyszerűbb és hatékonyabb lesz a kártérítés-igénylés. Képünk illusztráció

Fotó: Erdély Bálint Előd

A kötelezettségeket illetően elmondta, a vadgazdák – azaz többnyire a vadásztársaságok – három előírásnak kell megfeleljenek: a vonatkozó előírásoknak megfelelően etetniük és itatniuk – víz biztosítására inkább csak az ország déli megyéiben van szükség – kell a vadakat, illetve a gazdák írásbeli kérésére vadriasztást kell végezzenek ott, ahol erre szükség van. Ellenkező esetben a vadásztársaság kell megtérítse a vadászati törvény 1-es mellékletében felsorolt vadfajok által okozott károkat. Ebbe tartozik lényegében minden vadfaj, kivéve a védett fajokat, például a medvét vagy a farkast – utóbbiak esetében a kártérítést a szakminisztérium fizeti.

Az alapprobléma marad?

Noha a törvénynek vannak hasznos újdonságai, Benke József kitart korábbi álláspontja mellett és továbbra is úgy véli, hogy

az egyik legalapvetőbb problémát nem oldja meg az új előírás.

A vadkároknak legalább a felét a medvék okozzák, és amíg nem születik megfelelő törvény az állomány szabályozására, nem lesz nagy előrelépés e tekintetben – véli a vadgazdálkodási szakember, aki szerint az is nagy gondot jelent, hogy közhasznú feladatok ellátásra kötelezi az állam a vadásztársaságokat. „Az állam nem követelheti privát jogi személyektől olyan szolgáltatások elvégzését, amelyek közhasznú jellegűek, megfelelő kompenzáció nélkül”, magyarán ők

kötelesek vigyázni a medvepopulációra, de ezt ingyen várja el az állam a vadásztársaságoktól.

Jóváhagytak ugyan egy országos, 140 egyedre kiterjedő prevenciós kilövési kvótát, leosztva ezt az önkormányzatoknak a medvék által okozott vadkárok száma alapján, de csak a vadőrök lőhetik ki ezeket a medvéket, nem értékesíthetik a kilövési engedélyeket a vadásztársaságok – nehezményezte Benke József.

A szakember az új törvény kapcsán megemlítette azt is, hogy nem látott a határozatban olyan előírást, hogy a károsult gazdák mindenféle számlát – például vetőmag- és műtrágyaszámlát – kellene mellékeljenek a kártérítési kérelemhez, ami hasznos, főként az olyan megyék esetében, mint amilyen Hargita megye, ahol sok a kisgazda.

A gazdák érdekeit szolgálják az új előírások

A mezőgazdaságban keletkező vadkárok megtérítését illetően a gazdák számára kedvező módosításként értékeli az új törvényt Romfeld Zsolt, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. A gazdák érdekeit szolgálják az új előírások, illetve a vonatkozó EU-s szabályok átvétele, egyszerűbb és hatékonyabb lesz a kártérítés-igénylés, minden módosítás ezt a célt szolgálja – mondta.

Idézet
Biztosabbá válik a vadkárok megtérítése e szabályozás alapján”

– fogalmazott, de hangsúlyozta, várják, hogy megjelenjenek az új törvény alkalmazási normái, addig még korai lenne mélyebben belemenni a szabályozás elemzésébe. A határozat lényegében nem tartalmaz nagy újdonságokat a mezőgazdaságban előforduló vadkárok megtérítését illetően, de pontosabbá, tisztábbá vált a szabályozás.

Galéria

Nyomok háztáji medvejárás után. A jövőben várhatóan hamarabb érkezik a kártérítés. Képünk illusztráció

Fotó: Erdély Bálint Előd

A vadkárok felmérésének, illetve a kártérítés igénylésének a folyamata eddig is hasonlóan történt, a terményt ért károk esetében például már korábban sem volt szükség különböző költségszámlákra – például vetőmagszámlára – a károsult gazda részéről, csak abban az esetben, ha nem értett egyet a kárfelmérő bizottság által megállapított kár értékével, azaz szerinte nagyobb kár érte, mint amennyit a bizottság megállapított – magyarázta kérdésünkre a mezőgazdasági szakember.

Romfeld Zsolt érdeklődésünkre arról is beszámolt, hogy a kártérítés-igénylések alapján

a medvék okozzák a legtöbb kárt az állatállományban Hargita megyében, a második helyen pedig a farkasok állnak.

A termőföldek esetében ez változó: tavasszal, a pityókaültetést követően a szarvasok okozzák a legtöbb kárt, a silókukorica-földeken a medvék, az őszi vetésekben pedig az őzek és szarvasok.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 24., szerda

Már nem tudják elkölteni a törvénytelenül szerzett rengeteg pénzt az orvhalászok

Tizennégy házkutatást tartottak szerdán a Maros megyei rendőrök Marosvásárhelyen, Marosludason, Mezőceked és Mezőzáh községekben a marosludasi ügyészség koordinálásával orvhalászat ügyében.

Már nem tudják elkölteni a törvénytelenül szerzett rengeteg pénzt az orvhalászok
2024. április 24., szerda

A tudomány érdekes oldalát hozta el ismét a Heuréka program Székelyudvarhelyre

Hetedik alkalommal is megmutatták a diákoknak, hogy a tudomány igen is menő a Heuréka 7.0 nevet viselő program záróeseményén szerdán, melynek célja az élményközpontú tanulás, és hogy az iskoláskorúak megszeressék a tudományokat, illetve művészeteket.

A tudomány érdekes oldalát hozta el ismét a Heuréka program Székelyudvarhelyre
2024. április 24., szerda

Tizenkét megye diákjai mérettetnek meg az országos hittanolimpián

A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban szerda este lezajlott nyitóünnepséggel kezdetét vette a hatodik alkalommal megszervezett Országos Magyar Nyelvű Római Katolikus Hittanolimpia, amelyen 12 megye 156 diákja méri össze tudását.

Tizenkét megye diákjai mérettetnek meg az országos hittanolimpián
2024. április 24., szerda

Egyelőre kevés embert, de annál több kutyát csíptek meg a kullancsok

Csak idő kérdése, hogy „berúgja az ajtót” a kullancsszezon – vélik a szakemberek, akik szerint nem érdemes elbagatellizálni ennek a kis vérszívó csípésének a következményeit, hiszen az állatok akár könnyen bele is hallhatnak egy-egy csípés szövődményeibe.

Egyelőre kevés embert, de annál több kutyát csíptek meg a kullancsok
2024. április 24., szerda

Csíktaploca százéves lakóját köszöntötték

A századik születésnapját ünneplő Tompos Erzsébetet köszöntötték szerda délután a csíktaplocai plébániatemplomban – derül ki Korodi Attila, Csíkszereda polgármesterének Facebook-bejegyzéséből.

Csíktaploca százéves lakóját köszöntötték
2024. április 24., szerda

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez

A baj akkor kezdődik, amikor valaki önként, amolyan hályogkovács-módra közszereplést vállal, és a közösségi oldalán (hol máshol?) kiütköző stílusából az anyanyelve iránti ijesztő igénytelenség köszön vissza.

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez
2024. április 24., szerda

A szakmai rendezvény, ahol az egyetemi hallgatók bemutathatják, hogy milyen projekteken, kutatásokon dolgoztak

Elkezdődött Marosvásárhelyen a 31. Tudományos Diákköri Konferencia (TDK), ahol a magyar egyetemi hallgatók anyanyelvükön mutathatják be tudományos dolgozataikat. Az április 24-től 27-ig tartó rendezvénynek idén is a Kultúrpalota a fő helyszíne.

A szakmai rendezvény, ahol az egyetemi hallgatók bemutathatják, hogy milyen projekteken, kutatásokon dolgoztak
2024. április 24., szerda

Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál

Elkezdődik a csíkszeredai piac belső udvarának aszfaltozása hétfőn – tájékoztat Facebook-oldalán Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál
Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál
2024. április 24., szerda

Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál

2024. április 24., szerda

Lényeges feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy hamarabb érkezzen a legközelebbi nyugdíj

A Román Posta az ortodox húsvét előtt kézbesíteni tudja a nyugdíjakat, ez azonban attól is függ, hogy mikor érkezik meg számlájára a pénz – nyilatkozta szerdán a vállalat vezérigazgatója.

Lényeges feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy hamarabb érkezzen a legközelebbi nyugdíj
2024. április 24., szerda

Éz év végén átadhatják a sepsiszentgyörgyi megyei kórház új sürgősségi osztályát

Már csak a hatósági engedélyeztetés van hátra a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház új sürgősségi osztályának megnyitás előtt, amelynek átadási határideje ez év vége.

Éz év végén átadhatják a sepsiszentgyörgyi megyei kórház új sürgősségi osztályát
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!