HIRDETÉS

Pár órára Tusványosra figyel Európa

Iszlai Katalin 2018. július 25., 16:02 utolsó módosítás: 2018. július 25., 16:03
HIRDETÉS

„A nemzetegyesítés munkálatai az elkövetkezendő négy esztendőben folytatódhatnak, és össze fog nőni az, ami összetartozik” – hangzott el a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szerdai hivatalos megnyitóján, amelynek fő témái a magyarországi országgyűlési választások mellett a nemzeti összetartozás, illetve a magyar hagyományok és értékek voltak.

Fotó: Beliczay László

A 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor hivatalos megnyitója hagyományosan a helybéli református és katolikus lelkipásztorok ünnepi gondolataival kezdődött a Lőrincz Csaba-sátorban, majd Popa Ilona, a tábor programfelelőse köszöntötte elsőként a résztvevőket. Elmondása szerint

a 230 főből álló szervezőcsapat hosszú ideje dolgozott azon, hogy idén is mindenki jól érezhesse magát a rendezvényen.

Munkájuk eredményességét bizonyítja az is, hogy már a fesztivál nulladik napján mintegy 13 ezren látogattak ki az esti főkoncertre.

Kétélű medvekérdés

A továbbiakban Albert Tibor, a házigazda Tusnádfürdő polgármestere beszédében megemlékezett többek között a magyarországi országgyűlési választásokról, valamint számos – az elmúlt évben történt – székelyföldi megvalósításról, mint például a Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapat és a sepsiszentgyörgyi női kosárlabdacsapat figyelemre méltó eredményeiről. A városvezető emellett arról is beszélt, hogy mivel Tusnádfürdő erdővel körülvett település,

a medveveszély valóban létezik, de erről nem kedvezőtlen megközelítésben kellene tárgyalni, és nem a negatív hírverést kellene szorgalmazni, hanem hosszú távú megoldásokra lenne szükség a kérdésben.

Utóbbi kijelentésével Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnökének a megnyitó előtt öt perccel közzétett Facebook-bejegyzésére utalt, amelyben a fesztivál nulladik napján történt medvetámadásról számolt be.

Ezt követően az idei számos évfordulóról emlékezett meg Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, utalva a vallásszabadság 450. évfordulójára, illetve több közép-európai állam centenáriumára.

„Eltelt egy év, és ismét itt vagyunk, de a két Tusványos között történt egy nem mellékes esemény, mégpedig az anyaországi választások. Szeretném megköszönni, hogy ezáltal sikerült látványosan megmutatnunk a nemzet egységét.

Bebizonyosodott, hogy együtt még erősebbek lettünk.

A nemzetegyesítés munkálatai az elkövetkezendő négy esztendőben folytatódhatnak, és össze fog nőni az, ami összetartozik” – húzta alá Németh. Hozzátette, ez az időszak egy izgalmas történelmi lehetőség Közép-Európa stabilitásának megerősítésére, de egyben felelősség is.

Fotó: Beliczay László

„A tusványosi szenvedélyünk összekapcsolódik azzal az európai szenvedélyünkkel, hogy osztozunk Európa gondjaiban, és megoldásokat próbálunk találni a problémáira. Utóbbiak ugyanis nemzeti sorskérdésévé váltak a magyarságnak. Mi itt közép-európában olyan alternatívát kínálunk Európának, amely fenntartható Európát jelent. Nem szenzációs és új dolgok ezek, hanem az eddig működő, keresztény-demokrata értékek megőrzéséről van szó.

Ha Európát újjá akarjuk építeni, akkor a hagyományos értékekre kell építeni”

– hangsúlyozta Németh.

Fotó: Beliczay László

Tusványosra figyel Európa

„Azon fáradozunk, hogy hazánk szabadságának visszaszerzésével nemcsak a nemzetnek, de az egyetemes Európának és a keresztény ügynek is szolgálhassunk” – köszöntötte II. Rákoczi Ferenc szavaival a fesztiválozókat Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Mint mondta, a több mint 300 évvel ezelőtt megfogalmazott gondolatok ma is ugyanúgy aktuálisak, majd ő is köszönetét fejezték ki a határon túl élő magyarságnak az országgyűlési választásokon való magas részvételi arány miatt.

HIRDETÉS

A megnyitón utolsóként Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke a tőle megszokott módon köszöntötte „Tusványos köztársaság szabad polgárait”, akiknek szerinte végre sikerült megfogalmazni pontos közjogi pozíciójukat is. „Tusványos köztársaság polgárai azon személyek közössége, akiknek szenvedélye Tusványos. Innentől kezdve pontosan tudjuk, hogy nagyon sokan vagyunk” – mondta.

A humoros kezdés után az elnök rámutatott: Tusványos különlegessége abban rejlik, hogy mindig odafigyel az idők járására, részben azokra a történésekre, amelyek állandók az életünkben, részben pedig azokra, amelyek változnak. Elmondása szerint előbbihez tartozik például Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombati beszéde, amely által néhány órára Tusványosra figyel egész Európa, és amely hónapokra meghatározza a politikai közbeszédet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS