HIRDETÉS

Ők termelik a legtöbb profitot Maros megyében

Gáspár Botond 2017. augusztus 12., 12:43
HIRDETÉS

A 2016-ban legnagyobb profittal záró első tíz Maros megyei cég nyeresége 1 milliárd lej feletti volt, a pénzügyi forgalmuk összesen 8,2 milliárd lej és több mint 6600 személyt foglalkoztattak.

Az E.ON Románia Kft. termeli a legtöbb profitot Maros megyében Fotó: Pál Árpád

A romániai vállalkozásokkal kapcsolatban a legtöbb adatot tartalmazó listafirme.ro portál adatai alapján a Zi de zi napilap összeállította azoknak a Maros megyei cégeknek a jegyzékét, amelyek 2016-ban a legnagyobb profitot könyvelhették el.

A lista első tíz helyén szereplő vállalkozás profitja tavaly összesen 1,05 milliárd lej volt, a tőkeforgalom 8,23 milliárd lej és 6624 munkahellyel rendelkeztek.

HIRDETÉS

A jövedelmezőségi jegyzék első helyén az üzleti és menedzsment szaktanácsadásra szakosodott E.ON Románia Kft. áll 505,5 millió lejjel, amely 2015-ben még 18,18 millió lejes veszteséggel zárt. A második helyet a gáznemű tüzelőanyagok vezetékeken keresztüli elosztását végző Delgaz Grid Rt. foglalta el, amely nemrég, az energetikai piac liberalizálása miatt változtatott nevet E.ON Distributie Románia Rt-ről. A vállalatnak 2015-ben 1,60, 2016-ban 1,53 milliárd lejes tőkeforgalma volt, 2016-ban 226,51 (2015-ben 260,30) millió lejes nettó profit, 2015-ben 1866, 2016-ban pedig 3737 alkalmazottja volt. A virtuális pódium harmadik fokán a vezetékeken keresztül elosztott gáznemű tüzelőanyagokkal való kereskedésre szakosodott E.ON Energie Románia Rt. szerepel 173,64 millió lejes profittal, tavaly 4,82 milliárd lejes tőkeforgalmat bonyolított 186 alkalmazottal.

Románia elsőszámú műtrágyagyára, az Azomures Rt. a negyedik helyen áll 147,42 millió lejes nyereséggel, ami 19,5 százalékos nettó profitnövekedést jelent, miközben a tőkeforgalma 15,1 százalékkal csökkent. Az ötödik helyen a műszaki segédszolgáltatásokat biztosító E.ON Servicii Tehnice Kft. áll 32,65 millió lejjel, a hatodik a Compania Aquaserv Rt. regionális víz- és csatornázási szolgáltató 17,09 millió lejjel, a hetedik a munkavédelmi eszközök nagybani kereskedelmével foglalkozó Renania Trade Kft. 13,68 millió lejjel, nyolcadik a saját vagy bérelt ingatlanok bérbe- vagy albérbe adását végző Zamur Rt. 12,45 millió lejjel, kilencedik a könnyű színesfém-öntvények gyártására szakosodott CIE Matricon Rt. 11,17 millió lejjel, a sort záró tizedik pedig a gyógyászati és fogászati segédeszközök és berendezések gyártására és forgalmazására szakosodott Ortoprofil Prod Románia Kft. 10,98 millió lejes nettó profittal.

Annak ellenére, hogy a fenti cégek némelyikének társtulajdonosa a román állam (energetikai minisztérium), adminisztrátorai között pedig találunk román állampolgárokat is, túlnyomó többségük külföldi jogi személyek (cégek) tulajdonában és külföldi állampolgárok ügykezelésében van. Az E.ON csoport különböző cégei német és luxemburgi, az Azomures svájci, a Zamur francia, a Matricon pedig spanyol kézben van, az Aquaserv társtulajdonosai pedig romániai közintézmények (a Maros Megyei Tanács, valamint a marosvásárhelyi, a szászrégeni, a segesvári, a dicsőszentmártoni, a marosludasi, a radnóti és a székelykeresztúri polgármesteri hivatalok). Így csupán

a Renania és az Ortoprofil számíthat „tényleges” romániai magánvállalkozásnak, ráadásul mindkettőt helyi, marosvásárhelyi üzletemberek alapítottak és működtetnek:

előbbit Szász Orlando, Szász Roland és Georgeta Florentina Taudor, utóbbit pedig Frunda György és Boga Ferenc Vilmos.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS