Nők tízezreit várják az ingyenes méhnyakrákszűrési programra

Nők tízezreit várják az ingyenes méhnyakrákszűrési programra

A mobil nőgyógyászati rendelővel ellátott karaván havonta legalább két alkalommal Hargita megyei településeken végez szűréseket

Fotó: Haáz Vince

Hargita és Kovászna megyében összesen 35 ezer nőt vonnának be abba az ingyenes méhnyakrákszűrési programba, amelyet a Marosvásárhelyi Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház irányításával bonyolítanak le. A méhnyakrák azon kevés rákos megbetegedések közé tartozik, amelyek szinte 100 százalékban megelőzhetők, ezért fontos – hangsúlyozzák a szervezők –, hogy minél több nő eljusson a kivizsgálásra.

Széchely István

2022. július 12., 15:522022. július 12., 15:52

2022. július 12., 19:352022. július 12., 19:35

A méhnyakrákszűrési program a teljes központi régióra kiterjed és a térségben összesen mintegy 170 ezer nőt vonnának be a méhnyakrákszűrésekbe, köztük 21 ezer Hargita megyei, illetve 14 ezer Kovászna megyei nőt. A program lebonyolítására 10,5 millió eurós finanszírozást biztosított az Európai Unió, a szűrések megszervezésében a Marosvásárhelyi Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház képviselőivel együttműködnek a megyei egészségügyi igazgatóságok, a megyei tanácsok, a kórházak, de a polgármesteri hivatalok, a háziorvosok és a közösségi asszisztensek is segítenek a méhnyakrákszűrések népszerűsítésében.

Hiánypótló felmérés

Hasonló program még nem zajlott a térségben, az átfogó felméréssel arra is fényt derítenének, hogy a méhnyakrákot okozó HPV-vírusnak melyik variánsai a legelterjedtebbek a térségben – tudtuk meg Tar Gyöngyitől, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetőjétől. „Mivel a pályázó EU-s finanszírozást nyert a központi régió számára, ezért Hargita megye esetében is felfüggesztették a korábbi, állami pénzből finanszírozott méhnyakrákszűrési programot. Ezt még a háziorvosok egy része sem tudja, csak azt látják, hogy idén nincs Hargita megyében méhnyakrászűrési lehetőség. Fontos tudni, hogy van, csak ezen a programon keresztül. A karaván két célt követ: az egyik – ami már működik –, hogy a fiatal nők hagyományos, citológiai méhnyakrákszűrését elvégezzék, és ha azon elváltozást észlelnek, akkor nőgyógyászati vizsgálatot végezzenek és megoldják a problémát a háziorvos közreműködésével” – fogalmazott.

A második fázisban, ami rövidesen elkezdődik, a 29 évesnél idősebb nők vehetnek részt a méhnyakrákszűrésen, amelyen a mintákat még komplexebb laboratóriumi elemzésnek vetik alá, hogy arról is képet kapjanak, melyik HPV-vírustörzsek a legelterjedtebbek a térségben.

Idézet
Ilyen szűrés még nem volt Romániában – ez egy nagyon drága vizsgálat –, ezért közvetlen adataink sincsenek, mindig csak az amerikai vagy a nyugat-európai statisztikai adatokkal dolgozunk. Részben ez is a célja a szűrésnek, hogy direkt módon rálátást kapjunk arra, hogy milyen vírustörzsek vannak forgalomban, hiszen van néhány magas rákrizikójú vírustörzs

– magyarázta Tar Gyöngyi. Kitért ugyanakkor arra is, hogy a nagyszámú megbetegedések alapján sajnos arra lehet, következtetni, hogy nálunk magas a vírusfertőzöttség aránya, tehát sok nő hordozza magában a vírust, és a nemzetközi statisztikákból az is ismert, hogy mintegy 30 százalékuk nem tud spontán módon megszabadulni a fertőzéstől, ami néhány év alatt méhnyakrákos elváltozásokat okozhat.

Idézet
Fontos, hogy megértsék a nők, hogy nagyon fontos élni ezzel a lehetőséggel, mert a későbbi egészségük és esetleg rákrizikójuk felfedezése múlhat ezen

– hangsúlyozta a megyei egészségügyi szakhatóság vezetője.

Galéria

Hargita megyében 21 ezer, Kovászna megyében 14 ezer nőt vonnának be a méhnyakrákszűrési programba

Fotó: Haáz Vince

Tusványoson is ott lesz a karaván

A méhnyakrákszűrési programba bekapcsolódtak a kórházak is Hargita megyében: a két nagyobb kórházban – a csíkszeredaiban és a székelyudvarhelyiben – a nőgyógyászati járóbeteg-szakrendelőkben, illetve a családtervezési rendelőkben is elvégzik a vizsgálatot és a minták laboratóriumi elemzését is – tájékoztatott Tar Gyöngyi. A gyergyószentmiklósi, illetve maroshévízi kórházban – szövettani laboratórium híján – csak a szűrést végzik majd el, a minták elemzésére máshol kerül sor.

A program első fázisa január óta zajlik, ebben a 24-29 éves korosztályba tartozó nők méhnyakrákszűrését végzik el, a mobil nőgyógyászati rendelővel ellátott karaván havonta legalább két alkalommal Hargita megyei településeken végez szűréseket

– tájékoztatott Tulit-Incze Ágnes. A program Hargita megyei koordinátora elmondta, ezek a látogatások előre megtervezettek, előtte értesítik a település háziorvosát és polgármesteri hivatalát is, hogy utóbbi plakátokon tudja népszerűsíteni a méhnyakrákszűrést. A program második fázisában a 30-64 éves korosztályba tartozó nők szűrésére kerül sor, a vidéki településeken ezt szintén a mobil nőgyógyászati rendelőben végzik majd el, a városokban pedig a kórházak nőgyógyászati járóbeteg-szakrendelőiben, illetve a családtervezési irodákban. A program második fázisának előkészületei már lezajlottak, már csak az értesítésre várnak, hogy indíthatják a szűréseket – közölte Tulit-Incze Ágnes.

A program Hargita megyei koordinátora arról is tájékoztatott, hogy

a szűrőkaraván Tusványoson is jelen lesz július 21-22-én, ott a 24-29 éves korcsoportba tartozó nőknek szintén lehetősége lesz részt venni a méhnyakrákszűrésen, vagy csak beszélgetni erről a szakemberekkel, esetleg előjegyzést kérni egy későbbi vizsgálatra.

A lehetőséggel ugyanakkor a tusnádfürdőn élő nők is élhetnek az említett napokon – tudtuk meg Tulit-Incze Ágnestől.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 27., szerda

Kiszorultak a hölgyek a megyei tanácsosi listáról

Az eddigi három hölgy helyett csak egy fogja képviselni a közösségét és a szebbik nemet Maros Megye Tanácsában ősztől. A megyei RMDSZ-es önkormányzati jelöltek sorrendjét kedden délután fogadták el.

Kiszorultak a hölgyek a megyei tanácsosi listáról
2024. március 27., szerda

Egy kicsit elromlik az idő nagyhét második felére

Esőre és megélénkülő szélre lehet számítani az ország nagy részén péntek estig – figyelmeztetnek az Országos Meteorológiai Szolgálattól.

Egy kicsit elromlik az idő nagyhét második felére
2024. március 27., szerda

A Kárpátok sétány lakóival is találkozót szervez Soós Zoltán

A Kárpátok sétány lakóit is beszélgetésre invitálja Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester, a találkozón a jelenlegi és jövőbeli projektekről értekeznek szerdán délután – tájékoztatják a lakosságot a városháza Facebook-oldalán.

A Kárpátok sétány lakóival is találkozót szervez Soós Zoltán
2024. március 27., szerda

Visszatér a gyergyói húsvéti határkerülés

Régi hagyomány Gyergyószéken a húsvéti határkerülés, amely a kommunizmus időszakáig élt, majd 1990 után ismét rendszeresen megszervezik. Járványidőben, majd tavaly a felázott földek miatt erre nem kerülhetett, de idén újra elindulnak a lovasok.

Visszatér a gyergyói húsvéti határkerülés
2024. március 27., szerda

Tehetetlenek a hatóságok az illegális virágárusokkal szemben

Kempingasztalokon, kartondobozokon kínálják eladásra virágaikat a forgalmasabb csíkszeredai közterületeken a román vidékekről érkező virágárusok. Ez tisztességtelen konkurenciát jelent, de nem lehet hatékonyan fellépni ellene.

Tehetetlenek a hatóságok az illegális virágárusokkal szemben
2024. március 27., szerda

Napirenden az RCA-árbefagyasztás meghosszabbítása, meg is van az új határidő

A pénzügyminisztérium javasolja, hogy hosszabbítsák meg június 30-ig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) árának befagyasztását; az erről szóló tervezetet már közvitára bocsátották – jelentette be Marcel Boloş tárcavezető.

Napirenden az RCA-árbefagyasztás meghosszabbítása, meg is van az új határidő
2024. március 27., szerda

Töretlen sikernek örvend a Vitamix biobolthálózat

Megállíthatatlan ütemben fejlődik a Vitamix biobolt-hálózat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a családi vállalkozásként indult cég éppen a 65. üzletét nyitotta meg Székelyudvarhelyen. Ennek apropóján beszélgettünk Benedek Zsuzsa társtulajdonossal.

Töretlen sikernek örvend a Vitamix biobolthálózat
2024. március 27., szerda

Van-e B tervünk elbukott érettségi és/vagy felvételi esetére?

Már évek óta ismétlődő tendencia az erdélyi magyar diákság körében, hogy a középiskolát elvégző tanulók közel fele az oktatási rendszer peremére szorul, és időszakosan, vagy akár végzetesen megreked a képességfelmérők megdönthetetlennek vélt kapui előtt.

Van-e B tervünk elbukott érettségi és/vagy felvételi esetére?
2024. március 27., szerda

Bod Péter Ákos tart előadást Székelyudvarhelyen

Bod Péter Ákos közgazdász, politikus, egyetemi tanár tart előadást Székelyudvarhelyen a Romániai Magyar Közgazdász Társaság meghívására március 28-án, csütörtökön.

Bod Péter Ákos tart előadást Székelyudvarhelyen
2024. március 27., szerda

Szerdán is vízszünetre kell számítani Székelyudvarhely több utcájában

Vízszünetre hívják fel a székelyudvarhelyi Templom, Ugron Gábor és Orbán Balázs utcák lakóinak figyelmét, amelyet előreláthatóan délután öt órakor oldanak fel.

Szerdán is vízszünetre kell számítani Székelyudvarhely több utcájában
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!