Nemzetpolitikai kerekasztal Tusványoson – minden kisebbség jogát biztosítani kell, a béke pedig elengedhetlen

A nemzetpolitikai támogatásokról, az orosz-ukrán háborúról, az azonnali tűzszünet és a béke fontosságáról, választásokról, a magyar kisebbségek helyzetéről is szó esett Tusványoson péntek délelőtt a nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetésen.

Péter Beáta

2023. július 21., 16:182023. július 21., 16:18

2023. július 21., 16:202023. július 21., 16:20

Nemzetpolitikai kerekasztal Tusványoson – minden kisebbség jogát biztosítani kell, a béke pedig elengedhetlen

Fotó: Haáz Vince

A nemzetpolitikai támogatásokról, az orosz-ukrán háborúról, az azonnali tűzszünet és a béke fontosságáról, választásokról, a magyar kisebbségek helyzetéről is szó esett Tusványoson péntek délelőtt a nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetésen.

Péter Beáta

2023. július 21., 16:182023. július 21., 16:18

2023. július 21., 16:202023. július 21., 16:20

Egy perces néma csenddel emlékeztek a nemrégiben elhunyt Répás Zsuzsanna, egykori nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárra Tusványoson a nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetés elején. Ezt követően a moderátori szerepet betöltő, Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselő, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa arra kérte a beszélgetésen résztvevőket, hogy

röviden foglalják össze az elmúlt egy év történéseit és vázolják fel, hogy milyen fontosabb események következnek.

Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese kiemelte: ahhoz, hogy a magyar nemzetrészek megmaradjanak, elsősorban egy erős Magyarország kell, ez mindennek a feltétele. Utána a nemzetpolitikában kell az identitásmegőrzéshez a segítség,

kell a honosítás, a nemzet közjogi egyesítése, a gazdasági támogatás és kell az etnikai magyar pártoknak, szervezeteknek a segítése.

Elmondta, hogy 2010-hez képest már az első évben megtízszerezték a nemzetpolitikai támogatást, és ez azóta minden évben nő. Ez nagyjából százmilliárd forint támogatást jelent, ehhez hozzájönnek még a pluszforrások.

2010 óta ötvenezer nagy jelentőségű támogatást bonyolítottak le, ötszázmilliárd forint értékben. 96 nemzeti jelentőségű intézmény van, ez 155 millió forintos támogatást jelent (példaként említette a Sapientia egyetemet, amelyet az utolsó fillérig a magyar állam tart fenn.)

5400 nagyobb beruházást bonyolítottak le, ezer Kárpát-medencei óvodát építettek a külhonban. Magyarországot is beleértve,

az egész Kárpát-medencében háromezer templomot építettek vagy tataroztak

– sorolta. Hozzátette: egyikből sem lesz sem mecset, sem bevásárlóközpont. A diaszpórára való tekintettel indították el a Kőrösi Csoma Sándor és Petőfi Sándor programokat, ennek keretében 1000 ösztöndíjast küldhettek ki közösségekhez. 125 diák megy ki évente a külhoni magyar szervezeteket segíteni.

A Szülőföldön magyarul oktatási-nevelési támogatás a bölcsőtől az egyetemig jár, 220 ezer gyerek kapja meg ezt a támogatást, aki magyar intézménybe jár, és magyarul tanul. Ezt az összeget 22 ezer forintról felemelték 100 ezer forintra.

„Ez az erős üzenet arra, hogy a magyar állam számára kulcsfontosságú a magyar megmaradás szempontjából, hogy a külhoni magyar gyerekek magyar iskolába járjanak” – fogalmazott Semjén.

Fotó: Haáz Vince

A Határtalanul program keretében 500 ezer hetedikes diák volt határon túl, intézményes formában, ez több mint kilencezer kirándulást jelent, hogy „hajszálgyökerekkel tudjuk behálózni az egész Kárpát-medencét”.

A miniszterelnök-helyettes a sporttámogatásokról – nyolc nagy fociakadémát vagy egyesületet támogatnak – és a családtámogatásokról is beszélt.

Idézet
Létrehoztuk a Kárpát-medencei gyermekgyógyász és védőnői hálózatot, és mindaz a családtámogatás, ami kiterjeszthető a határon túliakra, kiterjesztettük, beleértve a babakötvényt, az anyasági támogatást, az életkezdési támogatást, illetve 25 ezer babacsomagot osztottunk szét.

Például az anyasági támogatást 50 ezren igényelték. Ezer testvértelepülést hoztunk létre” – sorolta. Említette még a hazatérési programot, a gazdasági támogatások kapcsán pedig kifejtette, nem elég az identitásőrzés, kell az ilyenfajta támogatás is: hatvanezer pályázatot támogattak, ötszáz milliárd forintból, 424 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre. Hangsúlyozta: nagyon fontosnak tartja az állampolgárság kiterjesztését minden magyarra a Kárpát-medencében.

Idézet
Egymillió százezer nemzettársunk vált honfitársunkká és polgártársunkká”

– beszélt a jelenről a miniszterelnök-helyettes.

korábban írtuk

Semjén Zsolt Tusványoson: virtuális nemzeti tér jön létre
Semjén Zsolt Tusványoson: virtuális nemzeti tér jön létre

Virtuális nemzeti tér jön létre, amelynek keretében minden magyar állampolgár a teljes magyar közmédiához és államrezonhoz (államérdek, szerk. megj.) hozzáfér – jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken Tusnádfürdőn.

Mindig probléma volt akár a kulturális műsorok és a sportközvetítések – mutatott rá Semjén Zsolt. „Sokat léptünk előre, kerül, amibe kerül, megvettük 2032-ig az összes téli és nyári olimpia közvetítési jogát, a ’24-es, ’28-as Európa-bajnokságot, minden magyar válogatott selejtezőt az európai és világbajnokságon. 75 ilyen nagy sporteseményt vettünk meg – nem olcsón – és 15 sportágat fogunk közvetíteni. És ennek a lényege az, hogy nem csak a sport, hanem a kulturális és közéleti műsorok tekintetében is fogható legyen a közmédia.

Idézet
Ezért a nemzetegyesítésnek január elsején lesz egy olyan forradalmi része, hogy VPN-rendszeren keresztül, mindenki, aki a világon bárhol van, regisztrálni tud digitális állampolgárság alapján. Ezáltal egy virtuális nemzeti tér jön létre, digitális állampolgárság, a teljes közmédiához és az államérdekekhez hozzáfér”

– osztotta meg a hallgatósággal.

Fotó: Haáz Vince

Potápi Árpád János Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kiemelte, 2010 óta beszélhetünk egy radikális váltásról: május 26-a, a kettős állampolgárság az elfogadása. Ezt történelmi időpontnak nevezte. „A nemzetegyesítő folyamatot ez indította el, és ennek köszönhetjük szimbolikusan is a többi eredményt.” Hangsúlyozta, hogy

mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy fizikailag is megmaradjon a kárpátaljai magyar nemzetrész, mindazokat a támogatásokat, amiket kell, megadnak nekik.

„Mindent megteszünk, hogy segítsünk. A mi álláspontunk az, hogy ez nem Magyarország, nem a magyar nemzet háborúja. Két nagy szláv testvérnép háborújáról van szó, a magyarságnak ennek semmi köze, ebből hagyjanak ki bennünket” – fogalmazott Potápi.

Bihari Szabolcs, a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének elnöke elmondta, hogy a szövetségük 18 ország szervezetét tömöríti. Egy nagy közösség ez, mivel Európában öt-hatszázezer magyar ember él. Rámutatott, hogy az elmúlt évben ugyanazok a hatások érték őket is, mint bármely más Nyugat-Európában élő embert. Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban kitért arra, hogy

a nyugati média és a vezető politikum nagyon egyoldalúan állítja be ezt a konfliktust.

Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő úgy fogalmazott, hogy a több mint ötszáz napja tartó ukrajnai háború nagyon nagy terheket ró a kárpátaljai magyar közösségre, egzisztenciálisan, anyagilag és lelkileg egyaránt. A mindennapok részévé váltak a légriadók,

a gyerekek is meg kellett tanulják, hogy hogyan kell óvóhelyre vonulni és hogy kell gyertyafényben tanulni.

A nőknek olyan feladatokat kellett átvenni, ami korábban férfimunkának számított, és nagyon sok idős maradt magára. Ezek a terhek nagyon nehezek, de mindezek ellenére a kárpátaljai magyar közösség él és éni akar – nyomatékosította.

Fotó: Haáz Vince

„Ennek számtalan bizonyítéka és nyoma van. Nem omlott össze sem az oktatás, sem az egészségügy, az önkormányzatok, az érdekképviselet működik. Nagy-nagy köszönet azoknak, akik otthon vannak, kitartanak és teszik a dolgukat. Természetesen, nagyon sajnáljuk azt, hogy a közösség egy nagy része arra kényszerült, hogy elhagyja a szülőföldjét, de hosszú távú következtetéseket nem szabad levonni, sokaktól hallom, hogy ideiglenes megoldásként tervezik ezt a külföldön való átvészelést, és sokan vannak olyanok, akik akik szeretnének hazatérni szülőföldjükre.

Idézet
Az elsődleges feladat az, hogy megőrizzük a lehetőségét annak, hogy legyen ahová visszatérjenek”

– fogalmazott.

Hangsúlyozta: fontos a magyar intézmények megmaradása Kárpátalján. Az oktatás és kisebbségi jogok tekintetében 2017 óta folyamatosan szűkülnek és csorbulnak a kárpátaljai magyarok jogai, és a háborús helyzet megnehezítette a kisebbségi jogokért való küzdelmet. De Ukrajna Európai Uniós és NATO-csatlakozási folyamata egyben ráirányítja a nemzetközi figyelmet is arra, hogy hogyan és mit teljesít, és mivel a kisebbségi jogok tiszteletben tartása része a koppenhágai kritériumnak, ez egyben egy lehetőség is, hogy nemzetközi fórumon is kiálljanak a kisebbségi jogokért.

Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke a szövetség létrejöttéről beszélt, úgy véli, hogy ezáltal a politikai közösségük megosztottságát megszüntették.

Idézet
Felelősségteljesen álltunk hozzá, amikor félre tudtuk tenni majdnem az összes személyi és bármilyen konfliktust, ami eddig megakadályozta ezt a lépést”

– fogalmazott. Hozzátette, leegyszerűsítették a politikai palettát Erdélyben, két politikai közösség kell megméretkezzen és együttműködjön a következő években. „A kisebbségi magyar társadalmunk nincsen jó helyzetben.

Fotó: Haáz Vince

Idézet
Az általános külső faktorok, a háború, a különböző válságok, amik egymásra tevődnek, emellett ott van az a kegyetlen valóság is, amit a népszámlálás eredményei mutatnak, hogy a közösségünk fogy, és a fogyási trend nem lassult, hanem az utóbbi időben gyorsult. Ebben a helyzetben felelősen kell hozzáállni a közösségi képviseletre. Ezt a fogyási trendet egyféleképpen tudjuk megerősíteni: ha a közösségeket erősítjük”

– osztotta meg álláspontját.

A jövő évi romániai választásokra kitérve rámutatott, megállapodást kell kössön a két politikai közösség. Ennek a feltételei adottak – emelte ki.

Forró Krisztián a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának elnöke arról számolt be, hogy aggódva indultak neki a választásoknak Szlovákiában, de az egységes magyar pártszövetség óriási történelmi sikert ért el Felvidéken. Mint részletezte

a legsikeresebb pártként kerültek ki az összes Szlovákiában működő párt közül, hiszen a megyei választásokon 54 megyei képviselőjük lett, mindez pedig megmutatta a közösség erejét Felvidéken.

Azért is fontos ez, mert szeptember 30-án előrehozott választás lesz Szlovákiában, és mindent megtesznek azért, hogy legyen magyar képviselet a parlamentben.

Orbán Dušan, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke elmondta: a legnagyobb gondjuk az elvándorlás és az asszimiláció. Muravidék a kevésbé fejlett régiók közé tartozik Szlovéniában, nagy a munkanélküliség, az átlagfizetés az átlag alatt található. De

a magyar államnak köszönhetően mintegy számos projektet tudtak befejezni, amelyek többek között munkalehetőségeket biztosítanak a fiatalok számára.

Fotó: Haáz Vince

Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke a horvátországi magyar közösség helyzetéről kifejtette: a sors azt a helyzetet szabta rájuk, hogy egy olyan politikai szerepvállalást kényszerültek vállalni 2020-ban, hogy egy rendkívül szűk parlamenti többséggel rendelkező jobbközép kormányt támogatnak Zágrábban. A nemzeti kisebbségek kapcsán elmondta:

sikerült fejleszteniük az intézményeiket olyan időkben, amikor aligha volt normális.

Hozzátette, a horvátországi magyarság érdekeit nem csak Budapest támogatja, hanem Zágráb is.

Idézet
Egyértelműen kimondható, hogy Horvátország területén jó magyarnak lenni”

– fogalmazott.

Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak azért a támogatásért, amely az elmúlt tíz évben nyomon követhető. „Ezek az eredmények azért lehetségesek, mert a határon túli magyar közösségek megőrizték az önszerveződési képességüket.

Az elmúlt tíz évnek a legfontosabb tanulsága, érték, amit istápolnunk kell, ez a készség. Ezt senki nem veszélyeztetheti” – mondta.

Tánczos Barna korábbi környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter kiemelte, hogy tíz év bölcs és felelős politizálást követően úgy érzi, hogy ott állnak, ahol az erdélyi magyar politikának állnia kell. „Amikor megengedhetjük magunknak a luxust, a versenyt, akkor keményen megküzdünk a politikai küzdőtéren, és a helyhatósági választásokon ezt fogjuk tenni.

Idézet
Minden polgármesteri széket is elviszünk. Amit pedig nem, azt ti fogjátok jól csinálni, mert vannak olyan nem RMDSZ-es politikusok, akikkel egészen jól dolgozunk és évről évre mandátumról mandátumra bebizonyítjuk azt, hogy ott, ahol meg kell küzdeni, megküzdünk és teljesítményorientált politikát folytatunk. Ott, ahol össze kell fogni, és az erdélyi magyarságot maximumra kell vinni képviselet szempontjából, ott pedig megvan a bölcsesség mindenkiben, hogy ezt megtegyük”

– vetítette előre a jövőt. Zakariáshoz fordulva kiemelte, hogy jövőben közösen fogják az érdekképviseletet végezni, ahogy kell.

Fotó: Haáz Vince

„Az elmúlt egy év tektonikus mozgásokat jelentett az erdélyi magyar politika szempontjából, hiszen kormányzó politikai szervezetként kezdtük a tusványosi időszámítás szerint az idei évet és ellenzékből nézzük azt, hogy a másik két romániai politikai párt, hogy végzi vagy nem végzi azt a munkát.

Idézet
A kormányzás három minisztériumot jelentett az RMDSZ-nek, a legszebb, a legnehezebb és legnagyobb kihívást jelentő minisztérium volt nálunk”

– emlékeztetett.

Úgy véli, hogy olyan víziót vittek a román közpolitikába, amely öt-húsz éves távlatokra szabta át egyik-másik területen a közpolitikát. És képesek voltak bebizonyítani, hogy ezt meg is lehet csinálni. A mércét magasra tették – mondta, és azt kívánta mindenkinek, aki utánuk jön, hogy ugorja meg azt a szintet, mert abból Románia csak nyeri tud.

„Ennek ellenére van egy keserű szájíz, hiszen kiszorítottak a kormányból. Akkor kezdődött ez a folyamat, amikor nyíltan kérték fel Kelemen Hunort, hogy határolódjon el attól, ami a tavaly történt Tusványoson.

Idézet
Nincs az a szorítás, kényszer, fenyegetés, ami arra tudná kényszeríteni az erdélyi magyarságot, hogy megtagadja azt a nemzetpolitikai szempontból is támogatott összetartozást, aminek letéteményesei vagyunk és amelyről tanubizonyságot kell tennünk. Nem fogunk sem elhatárolódni, nem fogunk senkit megtagadni, és nem fogunk egyetlen egyelten egy lépés sem hátralépni, még akkor sem, ha nem kettőt, hanem húsz évet kell ellenzékben üljünk”

– emelte ki határozottan a közönség tapsa közepette. Tud az RMDSZ a Magyar Polgári Párttal, a Néppárttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel úgy képviselni, hogy nem kell meghasonulniuk, lehet úgy eredményeket elérni úgy is, ha nincsenek kormányon – természetesen, hogy a kormányzati eszközökkel sokkal könnyebb – mutatott rá. „Nem vagyunk térden, állunk, egyenes gerinccel álluk, a munkát folytatjuk, az ügyeket tovább visszük, még akkor is meg tudjuk csinálni, ha a nagy pártok kiszorították az RMDSZ-t a kormányból. Van racionalitás még mindig azokban a kormánypártokban, amelyek nem tudunk megsértődni, mert a politikában nem lehet megsértődni. Jó keresztényként megbocsájtunk, de nem felejtünk. A továbblépésnek ez a kulcsa, hogy az ügyeket úgy kell megoldani, a közösség problémáit úgy kell képviselni, mintha semmi sem történt volna, mert az eredményt elvárja a közösség és jogosan.

Idézet
Amit az elmúlt három hónapban bebizonyítottunk, hogy nem vagyunk senkinek a lábtörlője. Van az a szint, amikor már nem lehet kompromisszumot kötni, és akkor szépen vissza kell lépni, újra kell a csapatot szervezni, és ugyanazzal a lendülettel kell tovább dolgozni”

– fejtette ki a korábbi környezetvédelmi miniszter.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a béke ügyéről beszélt: Ferenc pápa álláspontja és a magyar állam álláspontja egybeesik ezzel kapcsolatban. Az orosz-ukrán háború tétje nagyon nagy, a legnagyobb rossz, ami történhet, az a harmadik világháború, amiből következhet egy atomháború. És az egész világ veszélyeztetve van. Ezért a legfontosabb az egyetemes emberiség számára is a háborúnak az elkerülése. „A békéhez két dolog kell: a biztonsági garanciát megadni mindenkinek és minden kisebbség jogát biztosítani kell.

Idézet
Két álláspont van, az egyik azt mondja, hogy legyenek béketárgyalások, amelyek majd elvezetnek a tűzszünethez. Mi azt mondjuk, hogy tűzszünet legyen azonnal és kezdődjenek el a béketárgyalások. Mert ha tűzszünet van, akkor attól a pillanattól kezdve már nem halnak meg emberek”

– erősítette meg a magyar álláspontot.

Fotó: Haáz Vince

Potápi Árpád János elmondta, politikai szempontból a legfontosabb megmérettetés a közeljövőben a szlovákiai előrehozott választások.

Idézet
A szlovákiai magyarság az össznépességen belül nyolc és fél százalékot képvisel, ennek a nemzeti közösségnek ki kell tudnia állítani egy parlamenti pártot, ahol öt százalék a bejutási küszöb”

– fejtette ki.

Kiemelte, hogy minden lehetséges eszközzel mozgósítani kell, hogy ott legyenek a parlamentben, mindenhonnan támogatni kell őket.

Tánczos Barna a ránk leselkedő veszélyekről szólt. Mint mondta, a román társadalom sikeresen kinevelt egy szélsőséges nacionalista pártot, és ez nem jó a magyar közösségnek, nem jó Romániának sem. Úgy véli,

ennek a pártnak nem lenne keresnivalója a román parlamentben.

„Bízok abban, hogy van elég érettség és bölcsesség a román társadalomban, hogy ledolgozza ezt a problémát. Látjuk azt, hogy fenyegetéseket és provokációra utaló ígérgetéseket kaptunk itt a holnapi nappal kapcsolatosan. Mi elítélünk minden provokációt. Volt itt helye a párbeszédnek, itt állt mindenki rendelkezésére jó néhány nap, amikor bármelyik előadáson, bármilyen nyelven kérdéseket tehettek volna fel.

Idézet
Ha valaki Tusványosra jön, akkor jöjjön tisztességgel, becsülettel és ne provokáljon senki senkit. Bízok abban, hogy a holnapi nap is rendben lesz ilyen szempontból. A szervezők, a biztonságiak, a csendőrség teszi ma a dolgát, és egy szép zárónapnak lehetünk holnap szemtanúi és résztvevői”

– adott hangot bizakodásának Tánczos.

•  Fotó: Haáz Vince

Fotó: Haáz Vince

•  Fotó: Haáz Vince

Fotó: Haáz Vince

•  Fotó: Haáz Vince

Fotó: Haáz Vince

•  Fotó: Haáz Vince

Fotó: Haáz Vince

•  Fotó: Haáz Vince

Fotó: Haáz Vince

•  Fotó: Haáz Vince

Fotó: Haáz Vince

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. július 21., péntek

Semjén Zsolt Tusványoson: virtuális nemzeti tér jön létre

Virtuális nemzeti tér jön létre, amelynek keretében minden magyar állampolgár a teljes magyar közmédiához és államrezonhoz (államérdek, szerk. megj.) hozzáfér – jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken Tusnádfürdőn.

Semjén Zsolt Tusványoson: virtuális nemzeti tér jön létre
2023. július 21., péntek

Tűz ütött ki egy második emeleti lakásban

Egy személyt kellett kimenekíteni Marosvásárhelyen egy Tisza utcai tömbházlakásban keletkezett tűz és füst miatt péntek délután.

Tűz ütött ki egy második emeleti lakásban
2023. július 21., péntek

A határon túli magyar vezetőkkel egyeztetett Orbán Viktor Tusnádfürdőn

Munkaebéden tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken Tusnádfürdőn a határon túli magyar politikai szervezetek vezetőivel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A határon túli magyar vezetőkkel egyeztetett Orbán Viktor Tusnádfürdőn
2023. július 21., péntek

Bojkottálni próbálták a marosvásárhelyi tanácsülést, sikertelenül

Visszalépett a költségvetés-kiegészítés megszavazásától néhány marosvásárhelyi önkormányzati képviselő, azt remélve, hogy így tudja bojkottálni a péntek délben online tartott rendkívüli ülést. Próbálkozásuk nem volt sikeres.

Bojkottálni próbálták a marosvásárhelyi tanácsülést, sikertelenül
2023. július 21., péntek

Sárga jelzésű árvízriasztás a Marosra és Besztercére

A Maros és Beszterce-folyókra adott ki az Országos Vízügyi Igazgatóság sárga jelzésű árvízriasztást, ami szombaton, 16 óráig érvényes.

Sárga jelzésű árvízriasztás a Marosra és Besztercére
2023. július 21., péntek

Autókra dőlt egy fűzfa Székelyudvarhelyen

Két parkoló autóra dőlt egy fa pénteken délelőtt Székelyudvarhelyen a Győzelem utcában – a polgármesteri hivatal munkatársai mostanra eltakarították az ágakat.

Autókra dőlt egy fűzfa Székelyudvarhelyen
2023. július 21., péntek

Provokáció készül Orbán Viktor beszéde alatt, csendőrök és rendőrök is biztosítják a rendet Tusványoson

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor legfontosabb szombati eseménye, Orbán Viktor miniszterelnök beszéde idején a rendőrség és csendőrség meg fog akadályozni mindenféle rendzavarást, gondoskodva a résztvevők biztonságáról.

Provokáció készül Orbán Viktor beszéde alatt, csendőrök és rendőrök is biztosítják a rendet Tusványoson
2023. július 21., péntek

Fákat döntött ki a vihar Szovátán

Több, úttestre dőlt fát kellett eltávolítaniuk a szovátai tűzoltóknak az elmúlt két napban. Pénteken a helyi kisvasútra is ráborult egy nagy fa a viharos időjárás következtében.

Fákat döntött ki a vihar Szovátán
Fákat döntött ki a vihar Szovátán
2023. július 21., péntek

Fákat döntött ki a vihar Szovátán

2023. július 21., péntek

Ahol meg lehet szeretni a mesét, a könyvet, az anyanyelvet

Harmadik éve fut egyre nagyobb népszerűséggel a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár kültéri vakációs programja, a Kertkönyvtár. Az árnyas kertben értő fülekre találnak a felolvasott mesék, sok, külföldön élő unoka itt kapaszkodik a magyar szóba.

Ahol meg lehet szeretni a mesét, a könyvet, az anyanyelvet
2023. július 21., péntek

Másodfokú viharriasztás Maros megyére, elsőfokú Hargitára és Kovásznára

Viharos időjárásra figyelmeztető előrejelzéseket bocsátott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat a megyék többségére.

Másodfokú viharriasztás Maros megyére, elsőfokú Hargitára és Kovásznára
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM