Nemzetpolitikai cél: megőrizni az eddig elért eredményeket

Nemzetpolitikai cél: megőrizni az eddig elért eredményeket

Fotó: Pinti Attila

A nagyobb nemzetpolitikai programokat elindítják, azokat a beruházásokat, amelyeket az elmúlt esztendőben kezdtek el és félkész állapotban vannak, befejezik, amiket létrehoztak, azokat üzemeltetik, és ha emellett még jut másra is, akkor azzal is foglalkoznak. De az elkövetkező időszakban kevesebb fog jutni, mint ahogy eddig jutott. A cél viszont az, hogy az eddig elért eredményeket megőrizzék – jelentette ki Potápi Árpád János a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szerdán Tusványoson.

Péter Beáta

2022. július 20., 17:352022. július 20., 17:35

A 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor első napján megnyitották a rendezvényen már több éve jelen levő Bethlen Gábor sátrat is. A koradélutáni eseményen Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója kiemelte, hogy ezen a helyszínen próbálják

az egész nemzetpolitikai rendszert felvonultatni és a nemzetpolitika legfontosabb programjaiba betekintést biztosítani.

„Szó lesz itt kisebbségi ügyekről, gazdaságfejlesztésről, diaszpóráról, népszámlálásról, oktatásról. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet hátteret próbál biztosítani a nemzetpolitikai döntésekhez, térképet és iránytűt biztosítunk. De a politika, közigazgatás és tudomány egymás nélkül nehezen képzelhető el” – fejtette ki Kántor Zoltán.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Vezérigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt években több tízezer támogatást kezelt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Idézet
Ebben a mostani válsághelyzetben, háborús helyzetben a jövőkép csak az lehet, hogy ezeket a projekteket, amelyek az elmúlt időszakban a támogatásokkal megvalósultak, támogassuk, menedzseljük.

A projekttámogatásé a jövő az elkövetkező években, illetve a tartalomfejlesztésé, hiszen nem csak programok valósultak meg az elmúlt időszakban, hanem rengeteg infrastruktúra elkészült. A tartalomfejlesztés lesz a kulcsmondat, aztán reméljük, hogy hamarosan helyreáll a világ normális rendje, és tudjuk folytatni” – tekintett bizakodóan a jövőbe.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára rámutatott:

a nemzetpolitika számára Tusványos egyfajta kezdőpont is, innen kezdik meg a következő nemzetpolitikai évet.

Hajnal Virág, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője moderálásával a Bethlen Gábor sátor első panelbeszélgetése a cselekvő nemzet témája körül forgott, hiszen mint közismert,

2022 a cselekvő nemzet éve a magyar nemzetpolitikában.

A beszélgetésen részt vett Potápi Árpád János, Jónás László, a Design Terminál szakmai vezetője, valamint Arany Bence, a Magyar Krónika kiadója, lapigazgatója.

Idézet
Az elmúlt év végén, a ciklus zárásaként végiggondoltuk azt, hogy az elmúlt tizenkét évet hogyan lehetne rendszerezni, mert nagyon sok típusú támogatás és program valósult meg, és ezek milyen nemzetpolitikai célrendszerhez kapcsolódnak és mihez járul hozzá

– vezette fel a beszélgetést Hajnal Virág. Mint mondta, három nagy pillért állapítottak meg: „létrejött egy erős magyar intézményrendszer, cselekvő nemzetként gondoskodunk a közösségeinkről, valamint közösen megtartóvá tennénk a szülőföldet.”

A moderátor azon kérdésére, hogy mit jelent a meghívottak számára a nemzetpolitika, Potápi Árpád János kifejtette:

Idézet
látható, hogy az elmúlt években milyen gazdasági sikereket értek el a magyarok, Magyarországon, a Kárpát-medencében, milyen viszonylagos jólétbe kerültek, és mennyi eredményről tudnak beszámolni.

Egyházi beruházások, óvodák, egyházi terek, közösségi terek, templomok, parókiák, iskolák, sportlétesítmények, kulturális létesítmények, a vállalkozásoknak nyújtott pályázat adta lehetőségekből megvalósult fejlesztések, beruházások, a Határtalanul kirándulások a gyerekeknek stb. – sorolta a fejlesztéseket.

Idézet
Ez egy óriási lehetőség és összekötő kapocs, amire nem is mertünk volna gondolni 2010. május 26-án, amikor megszavaztuk az országgyűlésben a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadását. Ez volt a kiindulópont, utána az elmúlt tizenkét év a nemzeti összetartozás élményének és érzésének a megerősítése.

Most ott vagyunk, hogy fél éve, mióta a világ belecsúszott ebbe a háborúba, kapkodjuk a fejünket, hogy merre tovább, hogy hogyan fogunk ebből kijutni. 

Idézet
Nem az a cél most, hogy meghatározzuk a következő évek fejlesztési irányait, hogy hány létesítményt fogunk még építeni, hanem az, hogy az eredményeinket, az erős közösségeket, amiket felépítettünk hogyan tudjuk megőrizni, ugyanakkor hogyan tudjuk működtetni az intézményrendszerünket, a közösségek és az emberek közötti kapcsolatrendszert, ami legalább olyan fontos, mint bármilyen fejlesztés.

Az is fontos, hogy a jelenleg futó dolgainkat hogyan tudjuk befejezni, és hogyan tudunk minél kisebb sérülésekkel kijutni ebből a nehéz helyzetből” – fejtette ki Potápi Árpád János. Hangsúlyozta azt is, hogy

a magyarok számára a legfontosabb az, hogy minél előbb béke legyen.

„Nekünk, magyaroknak ehhez a háborúhoz az égvilágon semmi közünk nincs – sem Magyarországnak, sem az egész magyar nemzetnek és a kárpátaljai magyarságnak nincs köze a háborúhoz. Szeretnénk, hogy minél előbb béke legyen, és hagyják békén a kárpátaljai magyarokat” – fogalmazott az államtitkár.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Arany Bence úgy fogalmazott: elsősorban az ő feladatuk, hogy ezeket az eredményeket, történeteket kommunikálják különböző felületeken.

Idézet
A Magyar Krónika megújítása után az egyik fő feladatként azt tűztük ki magunk elé, hogy azokat, a hétköznapi ember szinten megélt történeteket bemutassuk Kárpát-medence szerte, amelyek valamilyen szinten példát tudnak mutatni az olvasóknak, a közösségünknek, és egy pozitív életigenlő lapot szerettünk volna csinálni

– fejtette ki.

Az alatt a hét év alatt, amióta a Design Terminál együtt dolgozik a nemzetpolitikai államtitkársággal, azt vette észre, hogy egy közösség a történetein keresztül örökíti át magát – fogalmazott Jónás László, a Design Terminál szakmai vezetője.

Idézet
Akkor van közösség, ha vannak történetei, amit el lehet mondani a másiknak. Ez visszafele is igaz. Egy történet akkor tud történet létrejönni, ha van közösség

– fejtette ki.

Mi lesz a következő lépés? – tette fel a kérdést a moderátor. Potápi Árpád János kiemelte, nehéz megmondani, mert kell igazodni kell a világ eseményeihez.

Idézet
Mindenki látja, hogy Magyarországon az a prioritás, hogy meg tudjuk őrizni a családtámogatási rendszerünket, abból ne adjunk fel semmit, a rezsicsökkentés területén elért eredményeket meg tudjuk őrizni, és azon bármilyen módosítás lesz, azt csak úgy, hogy a családokat minél kevésbé érje olyan hátrányos dolog, ami lehetetlen helyzetbe hozná őket

– fejtette ki.

Úgy véli, hogy egységesen a magyar emberek komolyan gondolkodnak. Látják a nehézségeket és az adott kérdésekre adott válaszokat is és át is gondolják ezeket.

Idézet
A nemzeti konzultáció alkalmával minden lényeges kérdésben kikértük az emberek véleményét. Beépítjük a kormányzásba. Ez egy fontos dolog és egy visszakapcsolási rendszer

– osztotta meg álláspontját.

Arra is kitért, hogy eddig is sokat kellett volna fordítaniuk a magyar honvédelem fejlesztésére, és idén talán elérik a NATO által is előírt kötelező penzumot, azt a két százalékot, amelyet már rég kellett volna teljesíteni, és ami forrásátcsoportosításokkal is jár.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

„A magyar lakosság döntő többsége burokban van annak érdekében, hogy úgy tudjunk élni ahogy eddig, hogy azokat az eredményeket meg tudjuk őrizni, amit eddig elértünk. És ez érinti a vállalkozásokat is.” Hozzátette:

ezek fényében látható, hogy mi a következő időszak iránya, és a cél az, hogy az eddigi eredményeket megőrizzék.

„A nemzetpolitikában a nagyobb programokat elindítjuk, azokat a beruházásokat, amelyeket az elmúlt esztendőben indítottunk és félkész állapotban vannak, befejezzük, amiket létrehoztunk, azokat üzemeltetjük és ha emellett még jut másra is, akkor csinálunk mást is. De kevesebb fog jutni mindenre, mint ahogy eddig jutott. Ezt szerintem mindenki megérti és el is fogadja. Ne kendőzzük el, mondjuk ki, hogy ez most ilyen lesz néhány éven keresztül” – mondta el zárásként Potápi.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 05., kedd

Összművészeti fesztiválnak ad otthont a hétvégén a Marosvásárhelyi Kultúrpalota

Negyedik alkalommal rendezi meg Marosvásárhelyen a teljes Maros megyét mozgosító programsorozatot, a KULT Alternatív Kulturális Fesztivált a Kultúrpalotában péntek és vasárnap között.

Összművészeti fesztiválnak ad otthont a hétvégén a Marosvásárhelyi Kultúrpalota
2023. december 05., kedd

„Bevették” Sepsiszentgyörgyöt a motoros Mikulások

Rénszarvasszán helyett díszes, csillogó-villogó vasparipákkal szállta meg a várost és a környékbeli falvakat december 5-én nagyjából ötven Mikulás. A motorosok idén a legkisebbeket és a legidősebbeket is meglepték.

„Bevették” Sepsiszentgyörgyöt a motoros Mikulások
2023. december 05., kedd

Nagylelkű támogatókat küldött az Úr Székelyvarságra

Megújult a székelyvarsági római katolikus templom, valamint a település Sólyomkő nevű részén lévő kápolna – ezért tartottak hálaadó szentmisét kedden délután az előbbi helyszínen, amelyen Soltész Miklós államtitkár is jelen volt.

Nagylelkű támogatókat küldött az Úr Székelyvarságra
2023. december 05., kedd

Csillogó szemű gyerekek fogadták a Mikulást Kézdivásárhelyen

Délelőtt az óvodásokat, délután a városi gyerekeket örvendeztette meg az önkormányzat Mikulása Kézdivásárhelyen. A nagyszakállú úgy látta, hogy minden gyerkőc jól viselkedett idén, hiszen virgácsot senkinek sem hozott.

Csillogó szemű gyerekek fogadták a Mikulást Kézdivásárhelyen
2023. december 05., kedd

Felkapcsolták az ünnepi fényeket, elindult a Mikulás-busz Marosvásárhelyen

A hagyományoknak megfelelően december ötödikén este kapcsolták fel a díszvilágítást Marosvásárhelyen és idén fényjátékokkal is elkápráztatták a város főterén levő kicsiket és nagyokat. A karácsonyig tartó vásár megnyílt, a Mikulás-busz is elindult.

Felkapcsolták az ünnepi fényeket, elindult a Mikulás-busz Marosvásárhelyen
2023. december 05., kedd

Hintón érkezett Zabolára a Mikulás

A Kovászna megyei Zabolán 433 gyermek várta a Mikulást. Szánját ezúttal északon hagyta, és Mikes-ménes kényelmes hintóján érkezett.

Hintón érkezett Zabolára a Mikulás
Hintón érkezett Zabolára a Mikulás
2023. december 05., kedd

Hintón érkezett Zabolára a Mikulás

2023. december 05., kedd

Örömkönnyet hullatott az is, aki kapott és az is, aki adott

Zenés-verses műsorral és cipősdoboznyi ajándékkal lepték meg a Gyulafehérvári Caritas csíksomlyói védett idősotthonának lakóit a csíkszeredai Márton Áron Tehetséggondozó Központ diákjai kedden délután. Megható élmény volt mindannyiuk számára.

Örömkönnyet hullatott az is, aki kapott és az is, aki adott
2023. december 05., kedd

Százötven méter megtétele helyett online jelentkezett be a gyergyószentmiklósi polgármester a tanácsülésre

Hiába került másodszor is a gyergyószentmiklósi képviselő-testület elé az önkormányzati tisztségjegyzék módosításáról szóló tervezet, a polgármester javaslata ezúttal sem kapott elegendő számú támogató szavazatot.

Százötven méter megtétele helyett online jelentkezett be a gyergyószentmiklósi polgármester a tanácsülésre
2023. december 05., kedd

Mégsem legenda a csodaszarvas, Kommandón meg is mutatta magát

Kisebb csodának lehettek tanúi hétfőn a kommandóiak: egy gyönyörű szarvas fényes nappal sétált be a településre.

Mégsem legenda a csodaszarvas, Kommandón meg is mutatta magát
2023. december 05., kedd

Személyautó és mikrobusz ütközött, négyen sérültek meg

Két jármű ütközött össze Nyárádmagyaróson kedden délután, a balesetben több személy is megsérült. A hatóságiak forgalomkorlátozást vezettek be az érintett útszakaszon.

Személyautó és mikrobusz ütközött, négyen sérültek meg
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM