Nemzetpolitikai cél: megőrizni az eddig elért eredményeket

Nemzetpolitikai cél: megőrizni az eddig elért eredményeket

Fotó: Pinti Attila

A nagyobb nemzetpolitikai programokat elindítják, azokat a beruházásokat, amelyeket az elmúlt esztendőben kezdtek el és félkész állapotban vannak, befejezik, amiket létrehoztak, azokat üzemeltetik, és ha emellett még jut másra is, akkor azzal is foglalkoznak. De az elkövetkező időszakban kevesebb fog jutni, mint ahogy eddig jutott. A cél viszont az, hogy az eddig elért eredményeket megőrizzék – jelentette ki Potápi Árpád János a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szerdán Tusványoson.

Péter Beáta

2022. július 20., 17:352022. július 20., 17:35

A 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor első napján megnyitották a rendezvényen már több éve jelen levő Bethlen Gábor sátrat is. A koradélutáni eseményen Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója kiemelte, hogy ezen a helyszínen próbálják

az egész nemzetpolitikai rendszert felvonultatni és a nemzetpolitika legfontosabb programjaiba betekintést biztosítani.

„Szó lesz itt kisebbségi ügyekről, gazdaságfejlesztésről, diaszpóráról, népszámlálásról, oktatásról. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet hátteret próbál biztosítani a nemzetpolitikai döntésekhez, térképet és iránytűt biztosítunk. De a politika, közigazgatás és tudomány egymás nélkül nehezen képzelhető el” – fejtette ki Kántor Zoltán.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Vezérigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt években több tízezer támogatást kezelt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Idézet
Ebben a mostani válsághelyzetben, háborús helyzetben a jövőkép csak az lehet, hogy ezeket a projekteket, amelyek az elmúlt időszakban a támogatásokkal megvalósultak, támogassuk, menedzseljük.

A projekttámogatásé a jövő az elkövetkező években, illetve a tartalomfejlesztésé, hiszen nem csak programok valósultak meg az elmúlt időszakban, hanem rengeteg infrastruktúra elkészült. A tartalomfejlesztés lesz a kulcsmondat, aztán reméljük, hogy hamarosan helyreáll a világ normális rendje, és tudjuk folytatni” – tekintett bizakodóan a jövőbe.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára rámutatott:

a nemzetpolitika számára Tusványos egyfajta kezdőpont is, innen kezdik meg a következő nemzetpolitikai évet.

Hajnal Virág, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője moderálásával a Bethlen Gábor sátor első panelbeszélgetése a cselekvő nemzet témája körül forgott, hiszen mint közismert,

2022 a cselekvő nemzet éve a magyar nemzetpolitikában.

A beszélgetésen részt vett Potápi Árpád János, Jónás László, a Design Terminál szakmai vezetője, valamint Arany Bence, a Magyar Krónika kiadója, lapigazgatója.

Idézet
Az elmúlt év végén, a ciklus zárásaként végiggondoltuk azt, hogy az elmúlt tizenkét évet hogyan lehetne rendszerezni, mert nagyon sok típusú támogatás és program valósult meg, és ezek milyen nemzetpolitikai célrendszerhez kapcsolódnak és mihez járul hozzá

– vezette fel a beszélgetést Hajnal Virág. Mint mondta, három nagy pillért állapítottak meg: „létrejött egy erős magyar intézményrendszer, cselekvő nemzetként gondoskodunk a közösségeinkről, valamint közösen megtartóvá tennénk a szülőföldet.”

A moderátor azon kérdésére, hogy mit jelent a meghívottak számára a nemzetpolitika, Potápi Árpád János kifejtette:

Idézet
látható, hogy az elmúlt években milyen gazdasági sikereket értek el a magyarok, Magyarországon, a Kárpát-medencében, milyen viszonylagos jólétbe kerültek, és mennyi eredményről tudnak beszámolni.

Egyházi beruházások, óvodák, egyházi terek, közösségi terek, templomok, parókiák, iskolák, sportlétesítmények, kulturális létesítmények, a vállalkozásoknak nyújtott pályázat adta lehetőségekből megvalósult fejlesztések, beruházások, a Határtalanul kirándulások a gyerekeknek stb. – sorolta a fejlesztéseket.

Idézet
Ez egy óriási lehetőség és összekötő kapocs, amire nem is mertünk volna gondolni 2010. május 26-án, amikor megszavaztuk az országgyűlésben a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadását. Ez volt a kiindulópont, utána az elmúlt tizenkét év a nemzeti összetartozás élményének és érzésének a megerősítése.

Most ott vagyunk, hogy fél éve, mióta a világ belecsúszott ebbe a háborúba, kapkodjuk a fejünket, hogy merre tovább, hogy hogyan fogunk ebből kijutni. 

Idézet
Nem az a cél most, hogy meghatározzuk a következő évek fejlesztési irányait, hogy hány létesítményt fogunk még építeni, hanem az, hogy az eredményeinket, az erős közösségeket, amiket felépítettünk hogyan tudjuk megőrizni, ugyanakkor hogyan tudjuk működtetni az intézményrendszerünket, a közösségek és az emberek közötti kapcsolatrendszert, ami legalább olyan fontos, mint bármilyen fejlesztés.

Az is fontos, hogy a jelenleg futó dolgainkat hogyan tudjuk befejezni, és hogyan tudunk minél kisebb sérülésekkel kijutni ebből a nehéz helyzetből” – fejtette ki Potápi Árpád János. Hangsúlyozta azt is, hogy

a magyarok számára a legfontosabb az, hogy minél előbb béke legyen.

„Nekünk, magyaroknak ehhez a háborúhoz az égvilágon semmi közünk nincs – sem Magyarországnak, sem az egész magyar nemzetnek és a kárpátaljai magyarságnak nincs köze a háborúhoz. Szeretnénk, hogy minél előbb béke legyen, és hagyják békén a kárpátaljai magyarokat” – fogalmazott az államtitkár.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Arany Bence úgy fogalmazott: elsősorban az ő feladatuk, hogy ezeket az eredményeket, történeteket kommunikálják különböző felületeken.

Idézet
A Magyar Krónika megújítása után az egyik fő feladatként azt tűztük ki magunk elé, hogy azokat, a hétköznapi ember szinten megélt történeteket bemutassuk Kárpát-medence szerte, amelyek valamilyen szinten példát tudnak mutatni az olvasóknak, a közösségünknek, és egy pozitív életigenlő lapot szerettünk volna csinálni

– fejtette ki.

Az alatt a hét év alatt, amióta a Design Terminál együtt dolgozik a nemzetpolitikai államtitkársággal, azt vette észre, hogy egy közösség a történetein keresztül örökíti át magát – fogalmazott Jónás László, a Design Terminál szakmai vezetője.

Idézet
Akkor van közösség, ha vannak történetei, amit el lehet mondani a másiknak. Ez visszafele is igaz. Egy történet akkor tud történet létrejönni, ha van közösség

– fejtette ki.

Mi lesz a következő lépés? – tette fel a kérdést a moderátor. Potápi Árpád János kiemelte, nehéz megmondani, mert kell igazodni kell a világ eseményeihez.

Idézet
Mindenki látja, hogy Magyarországon az a prioritás, hogy meg tudjuk őrizni a családtámogatási rendszerünket, abból ne adjunk fel semmit, a rezsicsökkentés területén elért eredményeket meg tudjuk őrizni, és azon bármilyen módosítás lesz, azt csak úgy, hogy a családokat minél kevésbé érje olyan hátrányos dolog, ami lehetetlen helyzetbe hozná őket

– fejtette ki.

Úgy véli, hogy egységesen a magyar emberek komolyan gondolkodnak. Látják a nehézségeket és az adott kérdésekre adott válaszokat is és át is gondolják ezeket.

Idézet
A nemzeti konzultáció alkalmával minden lényeges kérdésben kikértük az emberek véleményét. Beépítjük a kormányzásba. Ez egy fontos dolog és egy visszakapcsolási rendszer

– osztotta meg álláspontját.

Arra is kitért, hogy eddig is sokat kellett volna fordítaniuk a magyar honvédelem fejlesztésére, és idén talán elérik a NATO által is előírt kötelező penzumot, azt a két százalékot, amelyet már rég kellett volna teljesíteni, és ami forrásátcsoportosításokkal is jár.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

„A magyar lakosság döntő többsége burokban van annak érdekében, hogy úgy tudjunk élni ahogy eddig, hogy azokat az eredményeket meg tudjuk őrizni, amit eddig elértünk. És ez érinti a vállalkozásokat is.” Hozzátette:

ezek fényében látható, hogy mi a következő időszak iránya, és a cél az, hogy az eddigi eredményeket megőrizzék.

„A nemzetpolitikában a nagyobb programokat elindítjuk, azokat a beruházásokat, amelyeket az elmúlt esztendőben indítottunk és félkész állapotban vannak, befejezzük, amiket létrehoztunk, azokat üzemeltetjük és ha emellett még jut másra is, akkor csinálunk mást is. De kevesebb fog jutni mindenre, mint ahogy eddig jutott. Ezt szerintem mindenki megérti és el is fogadja. Ne kendőzzük el, mondjuk ki, hogy ez most ilyen lesz néhány éven keresztül” – mondta el zárásként Potápi.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 27., hétfő

Így szólt a székely himnusz az FK Csíkszereda-Dinamo összecsapás után

Döntetlennel ért véget a a labdarúgó Szuperliga osztályozójának visszavágója az FK Csíkszereda és a Dinamo között, így az FK az összesítésben alulmaradt, elszálltak az esélyei az első osztályba való feljutásra. A szurkolóknak ez nem szegte kedvét.

Így szólt a székely himnusz az FK Csíkszereda-Dinamo összecsapás után
2024. május 27., hétfő

Zajlanak az egyeztetések, hogy miképp folytatódjon az erdélyi gazdaságfejlesztési program

Szoros egyeztetés van Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke között az erdélyi gazdaságfejlesztési program folytatásáról, amely bebizonyította, hogy hasznos – hangzott el hétfőn este Marosvásárhelyen.

Zajlanak az egyeztetések, hogy miképp folytatódjon az erdélyi gazdaságfejlesztési program
2024. május 27., hétfő

Sertéspestis ütötte fel a fejét Lóvészen

Az afrikai sertéspestis jelenlétét mutatták ki a Csíkszentmihály községhez tartozó Lóvész településen, egy háztáji állatállományban. A hatóságok meghozták az ilyenkor szokásos intézkedéseket.

Sertéspestis ütötte fel a fejét Lóvészen
2024. május 27., hétfő

Szijjártó Marosvásárhelyen: az uniós intézmények nem tudnak a válságban kiutat találni a nehéz helyzetből

Az európai unió intézményeiben alkalmazott kettős mércéről, az ukrajnai háborúról, de a keresztény hit felvállalásának fontosságáról is beszélgetett Marosvásárhelyen Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Szijjártó Marosvásárhelyen: az uniós intézmények nem tudnak a válságban kiutat találni a nehéz helyzetből
2024. május 27., hétfő

73 éves asszonyt gázolt el egy 75 éves férfi az átjárón

Átjáron ütött el egy 73 éves asszonyt személygépkocsijával egy 75 éves férfi hétfőn reggel Sepsiszentgyörgyön. A sérültet kórházba szállították.

73 éves asszonyt gázolt el egy 75 éves férfi az átjárón
2024. május 27., hétfő

Lángra kapott a növényzet, erdőtűz is lehet belőle

Körülbelül húsz hektáron ég a száraz növényzet Maroshévíz közelében. A Hargita megyei tűzoltóság szerint fennáll a veszélye, hogy a lángok átterjedjenek a közeli erdőre is.

Lángra kapott a növényzet, erdőtűz is lehet belőle
2024. május 27., hétfő

Átadták a szécsenyi sportparkot a Csíki Sport és Rekreatív Kft.-nek

Újabb létesítményt kell kezelnie Csíkszeredában a Csíki Sport és Rekreatív Kft.-nek, ugyanis hétfői rendkívüli ülésükön az önkormányzati képviselők határozatba foglalták, hogy a szécsenyi sportparkot is átadják az önkormányzati cégnek.

Átadták a szécsenyi sportparkot a Csíki Sport és Rekreatív Kft.-nek
2024. május 27., hétfő

Összegyűlt a pénz a lakásvásárlásra az autóbalesetben elhunyt református lelkész családjának

Jólelkű adakozók segítségével vásároltak négyszobás lakást Csíkszeredában a nemrég közúti balesetben elhunyt református lelkész özvegye és gyermekei számára. A gyűjtést az Erdélyi Református Lelkészértekezleti Szövetség szervezte.

Összegyűlt a pénz a lakásvásárlásra az autóbalesetben elhunyt református lelkész családjának
2024. május 27., hétfő

Sikkasztás gyanúja miatt tartottak házkutatást Csíkszentsimonban

Több ezer lejt foglaltak le házkutatást követően a Hargita megyei rendőrök egy csíkszentsimoni pénzügyi jellegű intézmény székhelyén és sikkasztással gyanúsított személyek lakásán hétfőn – adja hírül közleményében a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

Sikkasztás gyanúja miatt tartottak házkutatást Csíkszentsimonban
2024. május 27., hétfő

Élet-ritmus: a zsenialitás és az abnormális határvonalán

Az évad utolsó bemutatójára készülnek a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban: Cédric Chapuis Élet-ritmusra című monodrámáját Márkó Eszter rendezi. A stúdiódarabot Esti Norbert előadásában láthatja a közönség, a premiert május 29-én tartják.

Élet-ritmus: a zsenialitás és az abnormális határvonalán
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!