Nemzetpolitikai cél: megőrizni az eddig elért eredményeket

Nemzetpolitikai cél: megőrizni az eddig elért eredményeket

Fotó: Pinti Attila

A nagyobb nemzetpolitikai programokat elindítják, azokat a beruházásokat, amelyeket az elmúlt esztendőben kezdtek el és félkész állapotban vannak, befejezik, amiket létrehoztak, azokat üzemeltetik, és ha emellett még jut másra is, akkor azzal is foglalkoznak. De az elkövetkező időszakban kevesebb fog jutni, mint ahogy eddig jutott. A cél viszont az, hogy az eddig elért eredményeket megőrizzék – jelentette ki Potápi Árpád János a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szerdán Tusványoson.

Péter Beáta

2022. július 20., 17:352022. július 20., 17:35

A 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor első napján megnyitották a rendezvényen már több éve jelen levő Bethlen Gábor sátrat is. A koradélutáni eseményen Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója kiemelte, hogy ezen a helyszínen próbálják

az egész nemzetpolitikai rendszert felvonultatni és a nemzetpolitika legfontosabb programjaiba betekintést biztosítani.

„Szó lesz itt kisebbségi ügyekről, gazdaságfejlesztésről, diaszpóráról, népszámlálásról, oktatásról. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet hátteret próbál biztosítani a nemzetpolitikai döntésekhez, térképet és iránytűt biztosítunk. De a politika, közigazgatás és tudomány egymás nélkül nehezen képzelhető el” – fejtette ki Kántor Zoltán.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Vezérigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt években több tízezer támogatást kezelt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Idézet
Ebben a mostani válsághelyzetben, háborús helyzetben a jövőkép csak az lehet, hogy ezeket a projekteket, amelyek az elmúlt időszakban a támogatásokkal megvalósultak, támogassuk, menedzseljük.

A projekttámogatásé a jövő az elkövetkező években, illetve a tartalomfejlesztésé, hiszen nem csak programok valósultak meg az elmúlt időszakban, hanem rengeteg infrastruktúra elkészült. A tartalomfejlesztés lesz a kulcsmondat, aztán reméljük, hogy hamarosan helyreáll a világ normális rendje, és tudjuk folytatni” – tekintett bizakodóan a jövőbe.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára rámutatott:

a nemzetpolitika számára Tusványos egyfajta kezdőpont is, innen kezdik meg a következő nemzetpolitikai évet.

Hajnal Virág, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője moderálásával a Bethlen Gábor sátor első panelbeszélgetése a cselekvő nemzet témája körül forgott, hiszen mint közismert,

2022 a cselekvő nemzet éve a magyar nemzetpolitikában.

A beszélgetésen részt vett Potápi Árpád János, Jónás László, a Design Terminál szakmai vezetője, valamint Arany Bence, a Magyar Krónika kiadója, lapigazgatója.

Idézet
Az elmúlt év végén, a ciklus zárásaként végiggondoltuk azt, hogy az elmúlt tizenkét évet hogyan lehetne rendszerezni, mert nagyon sok típusú támogatás és program valósult meg, és ezek milyen nemzetpolitikai célrendszerhez kapcsolódnak és mihez járul hozzá

– vezette fel a beszélgetést Hajnal Virág. Mint mondta, három nagy pillért állapítottak meg: „létrejött egy erős magyar intézményrendszer, cselekvő nemzetként gondoskodunk a közösségeinkről, valamint közösen megtartóvá tennénk a szülőföldet.”

A moderátor azon kérdésére, hogy mit jelent a meghívottak számára a nemzetpolitika, Potápi Árpád János kifejtette:

Idézet
látható, hogy az elmúlt években milyen gazdasági sikereket értek el a magyarok, Magyarországon, a Kárpát-medencében, milyen viszonylagos jólétbe kerültek, és mennyi eredményről tudnak beszámolni.

Egyházi beruházások, óvodák, egyházi terek, közösségi terek, templomok, parókiák, iskolák, sportlétesítmények, kulturális létesítmények, a vállalkozásoknak nyújtott pályázat adta lehetőségekből megvalósult fejlesztések, beruházások, a Határtalanul kirándulások a gyerekeknek stb. – sorolta a fejlesztéseket.

Idézet
Ez egy óriási lehetőség és összekötő kapocs, amire nem is mertünk volna gondolni 2010. május 26-án, amikor megszavaztuk az országgyűlésben a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadását. Ez volt a kiindulópont, utána az elmúlt tizenkét év a nemzeti összetartozás élményének és érzésének a megerősítése.

Most ott vagyunk, hogy fél éve, mióta a világ belecsúszott ebbe a háborúba, kapkodjuk a fejünket, hogy merre tovább, hogy hogyan fogunk ebből kijutni. 

Idézet
Nem az a cél most, hogy meghatározzuk a következő évek fejlesztési irányait, hogy hány létesítményt fogunk még építeni, hanem az, hogy az eredményeinket, az erős közösségeket, amiket felépítettünk hogyan tudjuk megőrizni, ugyanakkor hogyan tudjuk működtetni az intézményrendszerünket, a közösségek és az emberek közötti kapcsolatrendszert, ami legalább olyan fontos, mint bármilyen fejlesztés.

Az is fontos, hogy a jelenleg futó dolgainkat hogyan tudjuk befejezni, és hogyan tudunk minél kisebb sérülésekkel kijutni ebből a nehéz helyzetből” – fejtette ki Potápi Árpád János. Hangsúlyozta azt is, hogy

a magyarok számára a legfontosabb az, hogy minél előbb béke legyen.

„Nekünk, magyaroknak ehhez a háborúhoz az égvilágon semmi közünk nincs – sem Magyarországnak, sem az egész magyar nemzetnek és a kárpátaljai magyarságnak nincs köze a háborúhoz. Szeretnénk, hogy minél előbb béke legyen, és hagyják békén a kárpátaljai magyarokat” – fogalmazott az államtitkár.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Arany Bence úgy fogalmazott: elsősorban az ő feladatuk, hogy ezeket az eredményeket, történeteket kommunikálják különböző felületeken.

Idézet
A Magyar Krónika megújítása után az egyik fő feladatként azt tűztük ki magunk elé, hogy azokat, a hétköznapi ember szinten megélt történeteket bemutassuk Kárpát-medence szerte, amelyek valamilyen szinten példát tudnak mutatni az olvasóknak, a közösségünknek, és egy pozitív életigenlő lapot szerettünk volna csinálni

– fejtette ki.

Az alatt a hét év alatt, amióta a Design Terminál együtt dolgozik a nemzetpolitikai államtitkársággal, azt vette észre, hogy egy közösség a történetein keresztül örökíti át magát – fogalmazott Jónás László, a Design Terminál szakmai vezetője.

Idézet
Akkor van közösség, ha vannak történetei, amit el lehet mondani a másiknak. Ez visszafele is igaz. Egy történet akkor tud történet létrejönni, ha van közösség

– fejtette ki.

Mi lesz a következő lépés? – tette fel a kérdést a moderátor. Potápi Árpád János kiemelte, nehéz megmondani, mert kell igazodni kell a világ eseményeihez.

Idézet
Mindenki látja, hogy Magyarországon az a prioritás, hogy meg tudjuk őrizni a családtámogatási rendszerünket, abból ne adjunk fel semmit, a rezsicsökkentés területén elért eredményeket meg tudjuk őrizni, és azon bármilyen módosítás lesz, azt csak úgy, hogy a családokat minél kevésbé érje olyan hátrányos dolog, ami lehetetlen helyzetbe hozná őket

– fejtette ki.

Úgy véli, hogy egységesen a magyar emberek komolyan gondolkodnak. Látják a nehézségeket és az adott kérdésekre adott válaszokat is és át is gondolják ezeket.

Idézet
A nemzeti konzultáció alkalmával minden lényeges kérdésben kikértük az emberek véleményét. Beépítjük a kormányzásba. Ez egy fontos dolog és egy visszakapcsolási rendszer

– osztotta meg álláspontját.

Arra is kitért, hogy eddig is sokat kellett volna fordítaniuk a magyar honvédelem fejlesztésére, és idén talán elérik a NATO által is előírt kötelező penzumot, azt a két százalékot, amelyet már rég kellett volna teljesíteni, és ami forrásátcsoportosításokkal is jár.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

„A magyar lakosság döntő többsége burokban van annak érdekében, hogy úgy tudjunk élni ahogy eddig, hogy azokat az eredményeket meg tudjuk őrizni, amit eddig elértünk. És ez érinti a vállalkozásokat is.” Hozzátette:

ezek fényében látható, hogy mi a következő időszak iránya, és a cél az, hogy az eddigi eredményeket megőrizzék.

„A nemzetpolitikában a nagyobb programokat elindítjuk, azokat a beruházásokat, amelyeket az elmúlt esztendőben indítottunk és félkész állapotban vannak, befejezzük, amiket létrehoztunk, azokat üzemeltetjük és ha emellett még jut másra is, akkor csinálunk mást is. De kevesebb fog jutni mindenre, mint ahogy eddig jutott. Ezt szerintem mindenki megérti és el is fogadja. Ne kendőzzük el, mondjuk ki, hogy ez most ilyen lesz néhány éven keresztül” – mondta el zárásként Potápi.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 22., péntek

Új határidő a bírságra az elektronikus számlázás ügyében

Csak június 1-jétől jár bírság a számlák eFactura rendszerbe történő feltöltésének elmulasztása esetén – jelentette be pénteken a pénzügyminiszter.

Új határidő a bírságra az elektronikus számlázás ügyében
2024. március 22., péntek

Hétvégén nyit a borszéki bobpálya

A tavasz beköszöntével újra elindítják a nyári bobpályát Borszéken március utolsó előtti hétvégéjén. A látogatóknak szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között lesz lehetőségük újra bobszánkóba pattanni a Reménység Síközpontnál található pályán.

Hétvégén nyit a borszéki bobpálya
Hétvégén nyit a borszéki bobpálya
2024. március 22., péntek

Hétvégén nyit a borszéki bobpálya

2024. március 22., péntek

Áprilisban debütál a mezőzáhi kastélynál a Bazsarózsa-fesztivál

A Visit Maros Egyesület első alkalommal rendezi meg a Bazsarózsa-fesztivált a mezőzáhi Ugron-kastélynál április 23–29. között, a sztyeppei bazsarózsa virágzási időszakában – számolt be az Agerpres hírügynökség.

Áprilisban debütál a mezőzáhi kastélynál a Bazsarózsa-fesztivál
2024. március 22., péntek

Szennyvízhálózat épül Illyefalván és a hozzá tartozó településeken

Háromszék majdhogynem legnagyobb beruházása veszi kezdetét Illyefalván, illetve a hozzá tartozó Aldobolyban és Sepsiszentkirályon. A 39 millió lej értékű szennyvízhálózat kiépítésére vonatkozó kivitelezési szerződést pénteken írták alá.

Szennyvízhálózat épül Illyefalván és a hozzá tartozó településeken
2024. március 22., péntek

Az ügyészség szigorúbb lett volna, a bíróság elnézőbb az osztályfőnökét bántalmazó diákkal

Az ügyészség a 15 éves tanuló előzetes letartóztatására tett javaslatot, a bíróság azonban ezt megalapozatlannak ítélte és elutasította.

Az ügyészség szigorúbb lett volna, a bíróság elnézőbb az osztályfőnökét bántalmazó diákkal
2024. március 22., péntek

Nagy Zoltán mérlegeli, hogy újra megpályázza a polgármesteri tisztséget

Az elmúlt hetekben civil kezdeményezésként aláírásgyűjtés zajlott Gyergyószentmiklóson, amely során több mint 1500 személy kérte fel Nagy Zoltánt, a város korábbi polgármesterét, hogy pályázza meg a jelöltséget az RMDSZ előválasztásán.

Nagy Zoltán mérlegeli, hogy újra megpályázza a polgármesteri tisztséget
2024. március 22., péntek

Bővebb kínálat és változatos programok az idei SepsiBookon

Némileg szellősebb programmal, de számos újdonsággal várják az érdeklődőket idén a SepsiBook irodalmi fesztiválra és könyvvásárra május 23–26. között a sepsiszentgyörgyi Sepsi Arénába.

Bővebb kínálat és változatos programok az idei SepsiBookon
2024. március 22., péntek

Épül a bölcsőde Farkaslaka községben

Hetven kisgyermek befogadására alkalmas bölcsődét építenek Farkaslaka községben, miután tavaly év végén a helyi önkormányzat erre irányuló pályázata bekerült az országos bölcsődeépítési programba. A munkálatok már zajlanak, időkapszulát is elhelyeztek.

Épül a bölcsőde Farkaslaka községben
Épül a bölcsőde Farkaslaka községben
2024. március 22., péntek

Épül a bölcsőde Farkaslaka községben

2024. március 22., péntek

Idős férfi holttestét emelték ki egy patakból Székelykeresztúron

Már csak a halál beálltát tudták megállapítani a mentőegységek annál az idős férfinál, akit egy székelykeresztúri patakból emeltek ki péntek délután.

Idős férfi holttestét emelték ki egy patakból Székelykeresztúron
2024. március 22., péntek

Öt szakorvossal lát munkához a szentegyházi klinika

Kardiológus, szülész-nőgyógyász, ortopéd, urológus és sebész szakorvos fog rendelni hétfőtől azon a szentegyházi klinikán, amelyet egy helybéli házaspár álmodott meg. Gyermekorvossal és belgyógyásszal is tárgyalnak már.

Öt szakorvossal lát munkához a szentegyházi klinika
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!