Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nem perelnek a Községházáért, Tanasă felszólítására eltávolítják a feliratokat

Kovács Attila 2019. október 30., 12:02 utolsó módosítás: 2019. október 30., 12:25

Már bírósági eljárás nélkül is leveszik a Községháza feliratokat a polgármesterek, miután a Dan Tanasă vezette egyesület felszólítja erre őket. Értelmetlennek tartják a pereket, így került le a felirat Csíkszentmihályon, és várhatóan ez történik Csíkszentkirályon is.

Nem perelnek a Községházáért, Tanasă felszólítására eltávolítják a feliratokat
galéria
Csíkszentkirályon még megvan a felirat. Nem látják értelmét perelni Fotó: Gábos Albin

Míg korábban a Hargita megyei polgármesterek határozottan kiálltak a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) által kifogásolt Községháza feliratokért, vállalva az első- és másodfokú bírósági eljárásokat is, mára a helyzet megváltozott.

Az egyesület által sorozatosan megnyert bírósági eljárások, az eltávolított feliratok, és a korondi polgármester esetében egy sajátságos értelmezés miatt megállapított nagy összegű bírság után

jelentősen csökkent az ellenállás.

Nincs értelme a pereskedésnek – összegzett kérdésünkre Székely Ernő csíkszentkirályi polgármester. A község vezetősége nemrég szintén felszólítást kapott a Dan Tanasă vezette egyesülettől, hogy távolítsák el a községházát megnevező feliratot az épület homlokzatáról, mert az ADEC szerint nincs román nyelvű megfelelője, Magyarországról vették át, és törvénytelenül használják.

A községvezető arról is beszélt, hogy a helyi önkormányzati képviselő-testület csütörtöki ülésén azt fogja javasolni, hogy a kifogásolt feliratot távolítsák el. ,

Fölösleges perelni, mert idáig akik pereltek, mind elveszítették.

„Ha lett volna legalább két eset, amikor valaki pert nyer az egyesület ellen, akkor lenne értelme. Alkalmazkodunk, levesszük, és aztán meglátjuk, mit hoz a jövő” – fogalmazta meg véleményét Székely Ernő, aki szerint a bíróságon egyformán viszonyulnak ezekhez az ügyekhez, és elutasítják a települések érveit.

Eleget tettek, mégis per lesz

Hasonló helyzetben van Csíkszentmihály is, ahová már a nyár folyamán érkezett egy felszólítás az ADEC részéről, hasonló tartalommal, mint amit már számos község, illetve város polgármesteri hivatala is kapott. Ebben az esetben a Községháza felirat mellett az épületre kitűzött székely zászló eltávolítását is kérték, illetve azt, hogy a polgármesteri hivatalt megnevező kétnyelvű táblákat úgy helyezzék el, hogy a román változat legyen felül.

Csíkszentmihályon levették a székely zászlót és a feliratot is Fotó: Gábos Albin

A kérés a helyi önkormányzat elé került, amely úgy döntött, hogy az előzmények ismeretében nincs értelme a bírósági eljárásnak, így a kérésnek eleget tettek. A Községháza feliratot levették, akárcsak a székely lobogót, a táblákat pedig a kért módon helyezték el. A pert azonban így sem kerülik el. Izsák-Székely Lóránt polgármester elmondta, az egyesület azt kérte tőlük, küldjenek fotót is arról, hogy a kért változtatások megtörténtek, de erre azt válaszolták,

ha az ADEC nem hisz a hivatalos válaszlevélnek, győződjön meg róla a helyszínen.

Ezek után az egyesület pert helyezett kilátásba a bizonyítás érdekében. Az elöljáró rendelkezik egy olyan táblával is, amely 1962-ben a Magyar Autonóm Tartomány Csík rajonjában található szentmihályi néptanács épületének homlokzatán volt, ahol a kétnyelvű feliratok egymás mellett láthatók. ,,Furcsa, hogy amíg 1962-ben ez jó volt,

most alárendeltek lettünk”

– vélekedett Izsák-Székely Lóránt csíkszentmihályi polgármester.

Régi szép idők? Fotó: Izsák-Székely Lóránt

Csíkszenttamásra is érkezett a Községháza felirat eltávolítására vonatkozó felszólítás az egyesülettől. Mint Kedves Róbert polgármestertől megtudtuk, folyamatban van a községháza felújítása, ezért a feliratot már korábban levették, és egyelőre nem is kerül vissza.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat