Milyen arányban vannak beoltva a Hargita megyei intézmények vezetői és alkalmazottai?

Milyen arányban vannak beoltva a Hargita megyei intézmények vezetői és alkalmazottai?

Fotó: Jakab Mónika

Egy kivételével az összes fontosabb Hargita megyei intézmény vezetője be van oltva az új típusú koronavírus ellen, munkatársaik körében viszont nagy eltéréseket mutatnak az átoltottsági arányok. Míg egyes intézményeknél száz százalékhoz közelít az immunizáltak aránya, máshol csak harminc százalék körül mozog.

Iszlai Katalin

2021. november 04., 22:052021. november 04., 22:05

2021. november 05., 10:272021. november 05., 10:27

Gyakran hangzik el a koronavírus-járvány ellen küzdő intézmények részéről, hogy oltakozásra buzdítják a lakosságot, arról viszont eddig kevés szó esett, hogy ők maguk éltek-e ezzel a lehetőséggel. Körképünkben tizenhat intézményvezetőt kerestünk meg, akiknek ugyanazt a három kérdést tettük fel. Egyrészt arra voltunk kíváncsiak, hogy beadatták-e a védőoltást, másrészt az általuk irányított intézményekben jegyzett átoltottsági arányra kérdeztünk rá, végül pedig annak jártunk utána, hogy bátorították-e a vakcina felvételére kollégáikat.

Az elsők között

Mielőtt az említett kérdéseket a fontosabb intézmények vezetőinek szegeztük volna, először a saját házunk táján néztünk szét. Mint Kozán István, a Székelyhon napilap főszerkesztője elmondta, már az év elején megkapta a koronavírus elleni védőoltást, nemrég pedig a harmadik, emlékeztető dózist is. A közéleti újságírók esetében ugyancsak magas, 90 százalékos az átoltottsági arány, ami azt jelenti, hogy

a tíz kollégából kilenc immunizálva van, az egyetlen kivétel pedig egészségügyi okok miatt nem élt eddig a lehetőséggel.

Hozzátette: biztatásra, bátorításra nem is volt szükség a részéről, az újságírók saját megfontolásból adatták be a vakcinát már az év elején.

Ugyancsak három dózist kapott már Stelian Cimpoeşu, a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségének vezetője is, aki ennek ellenére beszélgetésünkkor koronavírus-fertőzéssel küzdött. Elmondása szerint feleségétől kapta el a fertőzést, amely igencsak megviselte. Mindezek után is azt gondolja azonban, hogy mindenkinek be kellene oltania magát, mert „nem vicc ez a betegség”.

A tűzoltóságnál dolgozók mintegy 35 százaléka van beoltva a főfelügyelő szerint, a rohammentő-szolgálatnál (SMURD) dolgozó kollégák pedig mind immunizálva vannak.

Arra is kitért, hogy több ízben is bátorította a munkaközösséget a vakcina felvételére, kiemelve, hogy ez saját maguknak, a családjuknak és a kollégáiknak is előnyös lenne.

Iordan Ștefan Mircea, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője is már az elsők között, még az év elején megkapta a védőoltást. Emellett szeptemberben a betegségen is átesett, de csak nagyon enyhe tüneteket tapasztalt, és ez meglátása szerint a vakcinának köszönhető.

A rendőrség alkalmazottainak mintegy 50 százaléka van immunizálva, de az elmúlt időszakban megnőtt az oltakozási kedv.

A főfelügyelő arra is kitért, hogy naponta terítéken van ez a téma az intézményben, folyamatosan biztatja a kollégákat a vakcina felvételére, és ezáltal felelősségvállalásra saját maguk és környezetük iránt.

Fontosnak tartják

Ugyancsak már az év elejétől immunizálva van Dan Iamandi, a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség vezetője is, az intézménynél dolgozóknak pedig mintegy 80 százaléka van beoltva a koronavírus ellen. Mint részletezte, mintegy 40 százalékuk saját meggyőződésből, az év elején vette fel a vakcinát, később pedig mások is követték a példájukat. Emellett ő maga is bátorította őket, mivel meglátása szerint nincs más megoldás a járvány legyőzésére.

Florin Stan, az erdőalji 61-es, Virgil Bădulescu hegyivadász dandár vezetője is megkapta már a védőoltást és a harmadik dózist is. A katonaságnál szolgálatot teljesítőknek továbbá mintegy 60 százaléka vette fel a vakcinát. Elmondása szerint bátorította őket az oltakozásra, mivel

bízik az orvosokban, és ha ők szakemberként azt mondják, hogy ajánlott az oltás beadatása, akkor így is kell tenni.

Immunizálva van Marius Țepeluș megbízott Hargita megyei prefektus is, az első két dózist azonnal megkapta, amint lehetősége nyílt rá, és a közeljövőben az emlékeztető oltást is felveszi. Saját bevallása szerint teljes szívvel biztatta amennyit csak tudta a vakcina beadatására kollégáit, akiknek mintegy 80 százaléka élt is a lehetőséggel.

Vegyes szemléletmód

Három dózist kapott már Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője,

az általa vezetett intézményben pedig igencsak kimagasló, 95 százalékos az átoltottsági arány.

Mint részletezte, volt, aki az elsők között, saját meggyőződésből kérte az oltást, mások tanácsot kértek tőle, és mindössze két-három kolléga maradt, akik egyelőre nem vették fel a vakcinát. Hozzátette: a munkaközösségük nagy része, akik szakmailag megfelelően tájékozottak, kifejezetten várták ezt a lehetőséget, és amint megjelent az oltóanyag, azonnal beadatták.

Még nem kapta meg ugyanakkor a koronavírus elleni védőoltást Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezérigazgatója. Mint érdeklődésünkre elmondta, mivel átesett a betegségen, és természetes védettsége van, egyelőre nem tartotta indokoltnak, de a jövőben tervezi a vakcina felvételét. A mentőszolgálat munkatársainak mintegy 70 százaléka van immunizálva, és elmondása szerint ő maga is bátorította őket a vakcina felvételére, kollégái naponta kikérik a véleményét, de meglátása szerint elsősorban az egészségügyi igazgatóság tud hiteles információkkal szolgálni a témában.

Kórházi helyzetkép

Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere a megyében másodikként kapta meg a vakcinát még az oltási kampány legelején, azóta pedig a harmadik dózist is felvette.

Az egészségügyi intézményben az orvosok 84, az asszisztensek 67 százaléka adatta be eddig a vakcinát, a teljes intézmény szintjén pedig 62 százalékos az átoltottsági arány.

Örvendetesnek nevezte, hogy azok, akik közvetlen kapcsolatban állnak a páciensekkel, tudatosabbak, és látják, hogy milyen veszélyeket rejt, ha megbetegszenek, ezért el szeretnék kerülni, hogy a családjukat vagy esetleg a betegeket megfertőzzék.

Példamutatás. Konrád Judit kórházmenedzser másodikként kapta meg a vakcinát Hargita megyében

Fotó: Veres Nándor

A kórházmenedzser elmondása szerint már az oltáskampány kezdete előtt is a vakcina felvételére buzdított mindenkit a környezetében hiteles információk átadása által, és azóta is így tesz.

Ugyancsak az év elején oltatta be magát, és mára már a harmadik dózist is felvette Borka-Balás Attila, a Székelyudvarhelyi Városi Kórház ideiglenes főigazgatója. Az orvosok körében ebben az egészségügyi intézményben is magasabb az átoltottsági arány, mintegy 70-80 százalékos, az asszisztensek esetében ez az arány 60 százalék, a kisegítő személyzet esetében pedig mintegy 35 százalék. Borka-Balás Attila is oltakozásra buzdította a kórház személyzetét, de megjegyezte, hogy kettős kérdésről van szó: létezik egy etikai, morális oldal, meg egy személyes döntési jog, amelyre sokan hivatkoznak. Hozzátette:

amíg nincs rá jogi alap, kötelezni senkit sem lehet az oltakozásra, így csak a személyes ráhatás marad.

A Gyergyószentmiklósi Városi Kórház menedzsere, Fülöp Enikő szintén be van oltva koronavírus ellen, és az egészségügyi személyzet mintegy 75 százalékát immunizálták az intézményben. Információkat biztosított elmondása szerint a kollégáinak, akik ezek alapján döntöttek a vakcina mellett.

A tájékozódás fontossága

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is megkapta a koronavírus elleni védőoltást, ahogy elmondása szerint az általa vezetett intézményben dolgozók jelentős része is. Bátorította kollégáit a vakcina felvételére, és folyamatosan információkat biztosított számukra, illetve a lakosság részére is, többek között a Covid-híradó vagy a szerda esti Nézzünk mögé című műsor által, amelyben szakorvosok válaszolnak az oltással kapcsolatos kérdésekre. A tanácselnök szerint az a legfontosabb, hogy mindenki szakemberektől kapjon választ a kérdéseire, kétségeikre, és azok alapján döntse el, hogy mit kíván tenni.

Három dózist kapott már Demeter Levente, Hargita megye főtanfelügyelője, és

a tanfelügyelőség személyzetének mintegy 80 százaléka is felvette már a védőoltást.

Ő is bátorította az immunizálásra kollégáit saját, személyes példáján keresztül, de összességében úgy látja, hogy ez mindenkinek a magánügye, a saját döntése kell hogy legyen. Hozzátette: számára sohasem volt kérdés, hogy beadassa-e az oltóanyagot, mivel hisz az orvostudományban.

Önkormányzati tapasztalatok

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere ugyancsak be van oltva, immár három dózissal. Emellett

az önkormányzat alkalmazottainak több mint fele is immunizálva van, az utóbbi időben növekedett meg az intézményben az oltakozási kedv.

Sokat beszélgetett a témáról a városvezető a kollégáival, azt tanácsolva, hogy nézzenek utána a tudnivalóknak, vigyázzanak egymásra, tehát próbálta rávezetni őket arra, hogy éljenek a lehetőséggel.
Ugyancsak megkapta a vakcinát Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere is, aki az egydózisú oltóanyag mellett döntött. Mint részletezte, a városháza munkatársainak mintegy 55 százaléka van beoltva, és ő maga is biztatta kollégáit a vakcina felvételére.

Csergő Tibor, Gyergyószentmiklós polgármestere szintén az oltottak közé sorolhatja magát immár három dózis felvétele után.

Az önkormányzatnál viszont alacsony, mindössze 30 százalékos az átoltottsági arány.

Az elöljáró bátorította kollégáit, hogy éljenek a lehetőséggel, mi több, elmondása szerint ha tehetné, kötelezné az oltakozást. Ennek oka, hogy Gyergyószentmiklóson nagyon súlyos a járvány, mint fogalmazott,

a gyergyószentmiklósi kórház a második világháború óta nem volt ilyen nehéz helyzetben.

szóljon hozzá!

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 26., szombat

Rendőrfőnök halt meg az éjjeli balesetben

Közlekedési balesetben vesztette életét a székelykeresztúri rendőrfőnök pénteken éjszaka Betfalvánál.

Rendőrfőnök halt meg az éjjeli balesetben
Rendőrfőnök halt meg az éjjeli balesetben
2022. március 26., szombat

Rendőrfőnök halt meg az éjjeli balesetben

2022. március 26., szombat

Épületbontás előzi meg az ünnepekhez is méltó közösségi tér létrehozását

Lebontják a tusnádi községházával szembeni épületegyüttest azért, hogy a helyén központi teret alakítsanak ki a település számára. Az önkormányzat erre a célra 300 ezer lejt szánt az idei költségvetésből.

Épületbontás előzi meg az ünnepekhez is méltó közösségi tér létrehozását
2022. március 26., szombat

Megérkezett az első gólya Sáromberkére, webkamerán lehet figyelni az életét

Megérkezett az első gólya Sáromberkére, a gólyafaluként is emlegetett Felső-Maros menti településre.

Megérkezett az első gólya Sáromberkére, webkamerán lehet figyelni az életét
2022. március 26., szombat

Fejlesztések, felújítások – számos terve van a koronkai önkormányzatnak

Koronka idei prioritásai között az iskola teljes felújítása, a víz- és csatornahálózat bővítése, illetve az egykori Tholdalagi-kastély helyreállításához szükséges első lépések megtétele szerepel.

Fejlesztések, felújítások – számos terve van a koronkai önkormányzatnak
2022. március 26., szombat

Föld órája: több székelyföldi városban is szünetel a közvilágítás

Több székelyföldi város, közöttük Csíkszereda és Marosvásárhely is csatlakozik a Föld órája kezdeményezéshez és szombaton este lekapcsolják a közvilágítás, a közhivatalok fényeit.

Föld órája: több székelyföldi városban is szünetel a közvilágítás
2022. március 26., szombat

Szörnyű tragédia: 24 éves fiatal vesztette életét egy közúti balesetben

Fának csapódott egy gépjármű, az autóban utazó egyik fiatal pedig életét vesztette, a gépjármű három másik utasa pedig sérüléseket szenvedett, pénteken éjfél előtt Székelykeresztúr mellett, Betfalván.

Szörnyű tragédia: 24 éves fiatal vesztette életét egy közúti balesetben
2022. március 26., szombat

A juhtartó gazdák egyre nagyobb gondja a pásztorhiány

A juhtartó gazdáknak hovatovább egyre nehezebb fejőjuhászt fogadni a nyájuk mellé, ez pedig drasztikus változásokat fog hozni a juhtartásban. Sokan ugyanis emiatt felhagynak a fejéssel, és csak a húsáért tartják az állatot.

A juhtartó gazdák egyre nagyobb gondja a pásztorhiány
2022. március 25., péntek

Nemzetközi színvonalúvá fejlesztenék az Erdélyi Vállalkozói Iskolát

Idén második alkalommal szervezi meg a Harghita Business Center (HBC) partnereivel az Erdélyi Vállalkozói Iskolát (EVI). Az első kiadás annyira sikeres volt, hogy a résztvevők a négy hétvégés képzés után kérték, legyen egy ötödik hétvége is.

Nemzetközi színvonalúvá fejlesztenék az Erdélyi Vállalkozói Iskolát
2022. március 25., péntek

Felülvizsgálta és visszavonta negatív ukrajnai benyomásait

Lapunkban közölt személyes ukrajnai benyomásait vizsgálta felül és vonta vissza Sajó Norbert, a Solidaris Egyesület vezetője. Mint írta, az önvizsgálat és a böjti időszak is erre kötelezi.

Felülvizsgálta és visszavonta negatív ukrajnai benyomásait
2022. március 25., péntek

Újraindult a gyergyószentmiklósi sátortetős jégpálya

Elsősorban a Gyergyói-medence községeinek a gyermekeit szolgálja ki a következő időszakban a gyergyószentmikósi sátortetős jégpálya, amelyet a Hargita megyei és a városi önkormányzat fog közösen fenntartani, a falvak pedig bért fizetnek.

Újraindult a gyergyószentmiklósi sátortetős jégpálya
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM