Mi marad a sárga kukában?

Mi marad a sárga kukában?

A betétdíjas rendszer térnyerésével kikerülhetnek a szelektív kukákból a műanyag és fém italospalackok

Fotó: Erdély Bálint Előd

Egyre kevesebb értékesíthető szelektív hulladékot gyűjthetnek be a lakóktól – ezzel kell számolniuk a jövőben a székelyföldi hulladékgazdálkodó cégeknek, a betétdíjas palackvisszaváltás bevezetése tehát negatívan befolyásolja a működésüket. A lakosság szempontjából azonban a rendszer hasznos, hiszen amellett, hogy visszakapják a pénzüket az italcsomagolások után, tudatosabbá is válnak a szelektív hulladék gyűjtése terén.

Barabás Hajnal

2024. március 16., 20:452024. március 16., 20:45

A betétdíjas rendszert az elmúlt év végén vezették be Romániában. Most, hogy egyre elterjedtebbé válik Székelyföldön is a használata, megkérdeztünk néhány, hulladékgazdálkodással foglalkozó szolgáltatót, a rendszer hogyan befolyásolja tevékenységüket a jövőben.

Pál Tamás, a csíkszeredai Eco-Csík Kft. igazgatója megkeresésünkre arról beszélt, hogy a palackvisszaváltós rendszert a lakosság szempontjából hasznosnak tartja, hiszen

arra ösztönöz, hogy ne dobjuk ki a PET-palackot, hanem adjuk le, amelyért visszakapjuk a pénzüket, levásárolható nyugta formájában.

Ez a betétdíjas rendszer a cég tevékenységét nem befolyásolja, hiszen továbbra is gyűjtik a szelektív hulladékot, viszont számítanak arra, hogy kevesebb lesz a begyűjtött műanyagpalack, az üveg, valamint az alumíniumdobozok mennyisége.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Csak nőjön az újrahasznosított mennyiség!

A hulladékgazdálkodó cég rendszerével ugyanis párhuzamosan működik a visszaváltós rendszer. „Ez utóbbi nem a mi rendszerünk, nem mi gyűjtjük és nem is mi szállítjuk. Még nincsenek pontos adataink, de úgy gondoljuk, elég jelentős mértékben befolyásolja a visszaváltható csomagolóanyagokból szelektíven gyűjtött mennyiséget” – magyarázta Pál Tamás. Arról is beszélt, hogy

a szelektív hulladékok értékesítése változó, van, amikor jól el lehet adni, máskor meg veszteséget termel.

Az igazgató kiemelte, továbbra is gyűjtik a szelektív hulladékot, amit egységükben minőség és szín szerint különválogatnak. Egy részét eladják nyersanyagként, amit pedig ilyen formában nem lehet értékesíteni, azt a brassói égetőbe szállítják, ahol hőenergiát nyernek belőle. Tehát ez sem megy kárba. Hozzátette, az a legfontosabb, hogy a visszaváltós rendszerrel együtt egyre nagyobb mennyiségű hulladékot hasznosítsanak újra az Európai Unió elvárásainak megfelelően.

Néhány számadattal is szolgált a tavalyi évre vonatkozóan a teljes kiszolgálási területükön, amelybe Csíkszeredán kívül tizenöt, főként csíkszéki település tartozik. Összesen 18 200 tonna hulladékot gyűjtöttek be egy év alatt, amelynek jelentős része, 16 700 tonna háztartási hulladék. Ezen kívül többek között 81 tonna üveget, 87 tonna papírt, 225 tonna kartonpapírt és 106 tonna PET-palackot, valamint 25 tonna használt étolajat gyűjtöttek össze.

Azt váltják vissza, aminek piaca van

Körösfőy Sándor, a székelyudvarhelyi RDE Hargita Kft. igazgatója kevésbé derűlátó. Úgy véli, a visszaváltós rendszer bevezetésével lassan nem lesz, amit eladjanak. Ugyanis a betétdíjas rendszerben olyan csomagolóanyagokat lehet visszaváltani, amelyeknek van piaca, mint a PET-palacknak, az alumíniumnak, újabban az üvegnek.

Aminek nem volt eddig piaca, az ugyanúgy nem kerül újrahasznosításra, mint például a „mocskolódó” ételcsomagoló anyagok, amelyek többféle műanyagból készülnek.

A műanyaghulladékok közel felét pedig ez utóbbi kategória teszi ki.

Mint magyarázta, eddig térítésmentesen begyűjtötték a szelektív hulladékot a lakóktól, és értékesíteni tudtak belőle, de ezután nem nagyon lesz, amit eladni „Az lehet ennek a vége, hogy

Idézet
a hulladékgazdálkodó cégeknek nem lesz érdekük szelektíven gyűjteni”

– tekintett előre. Hozzátette, a visszaváltós rendszer tehát nem kedvezett kifejezetten a szolgáltatóknak, hiszen jövedelemkiesést jelent számukra. Viszont azt elismerte, hogy a lakosságnak jó, egyrészt azért, mert tudatosabban gyűjtenek szelektíven, másrészt visszakapnak valamennyi pénzt a leadott italcsomagoló-anyagért.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Minél kevesebb papír kerüljön a lerakóba

Zonda Balázs, a kézdivásárhelyi Gosp-Com Kft. vezetőjét is megkérdeztük, aki szerint a visszaváltós rendszernek még nem érződik a hatása. „Ha beindul teljes gőzzel, akkor körülbelül 10–20 tonna szelektívhulladék-kieséssel számolunk” – vetítette előre. Tőle tudjuk, hogy

átlagban havi 60 tonna szelektív hulladékot kezelnek, tehát becslései szerint ennek akár egyharmadát is elveszíthetik.

Ennek ellensúlyozása lehet, ha a lakók tudatosabban rendszerezik a hulladékot, főleg a papírt és kartont nagyobb mennyiségbe gyűjtik szelektíven, hogy ne a lerakókba kerüljön. Szerinte a szolgáltatókat negatívan fogják érinteni ezek a változások, amit a rendszer bevezetése hozott, emellett az a trend, hogy egyre nagyobb a hulladék mennyisége, és egyre nagyobb illetéket kell fizetni a lerakásért.

Az üveg ára ingadozik

Máthé László, a sepsiszentgyörgyi TEGA igazgatója szerint is korai még előre látni a visszaváltós rendszer következményeit a szolgáltatókra nézve. Egyelőre nem érzékeltek csökkenést a begyűjtött szelektív hulladék mennyiségében. Például januárban 15 tonnával többet gyűjtöttek be a tavalyi év első hónapjához képest. Azt viszont ő is elismeri, hogy várhatóan negatívan fogja érinteni a hulladékkezelő szolgáltatókat.

korábban írtuk

Sörhöz mérve feleannyit ér a használt üveg
Sörhöz mérve feleannyit ér a használt üveg

A visszaváltós rendszer bevezetésével annyira elértéktelenedett az üveg, hogy míg korábban öt kilogrammért adtak egy sört a gyűjtések során, addig most tíz kiló üveget kell leadni. Ilyen és ehhez hasonló érdekességekkel indul a lomtalanítás Háromszéken.

Az már most látszik, hogy az üveg piaca ingadozik, így kérdéses, hogy érdemes lesz-e megszervezni a szokások üvegszüretet Sepsiszentgyörgyön – jegyezte meg. Ehhez képest az alumíniumdobozokat jól lehetne értékesíteni, azonban ezek a visszaváltós rendszer részét képezik. A szolgáltatóknak jó, hogy a szelektív hulladékok közül legalább a karton szintén jól eladható, és nem szerepel a betétdíjas visszaváltó-rendszerben.

Mint korábban írtuk, a betétdíjas rendszer tavaly november 30-án lépett életbe, és az üvegből, műanyagból vagy alumíniumból készült, 0,1 és 3 liter közötti űrtartalmú italcsomagolásokra vonatkozik. Ebbe beletartoznak az ásványvizes üvegek, üdítőitalok, sörös dobozok, bor és más alkoholos italok csomagolásai is. A vásárlóknak fontos tudniuk, hogy csak azok a palackok válthatók vissza, amelyeken rajta van a betétdíjas rendszer védjegye. Erre figyelni kell, ugyanis idén még egyszerre lesznek jelen az 50 banis betétdíjas, valamint a korábban legyártott italcsomagolások az üzletekben. Arról is írtunk, hogy vidéken még nagyon körülményes a rendszer működtetése.

korábban írtuk

Nagyon körülményes visszakapni az ötven banikat, főleg vidéken
Nagyon körülményes visszakapni az ötven banikat, főleg vidéken

Megterhelő a betétdíjas visszaváltási rendszer bevezetése a vidéki üzletek nagy részének, így annak ellenére, hogy a törvény szerint kötelesek lennének, a falusi kereskedelmi egységek többségében még mindig nem váltják vissza az italcsomagolásokat.

korábban írtuk

Történelmi pillanat a betétdíjas visszaváltási rendszer beindítása – vallják a politikusok
Történelmi pillanat a betétdíjas visszaváltási rendszer beindítása – vallják a politikusok

Csütörtöktől hivatalosan elindult az italcsomagolásra használt műanyagflakonok, üvegpalackok és fémdobozok visszaváltását ösztönző betétdíjas rendszer.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 15., szerda

Tiszta és előremutató kampányt ígér Sepsiszentgyörgyön az EMSZ

Zakariás Zoltán parlamenti képviselő, országos EMSZ-elnök jelenlétében mutatkozott be párt sepsiszentgyörgyi csapatának egy része a szerda délutáni főtéri kampányindító sajtótájékoztatón.

Tiszta és előremutató kampányt ígér Sepsiszentgyörgyön az EMSZ
2024. május 15., szerda

Barót kórházának alapítási évfordulóját ünnepelte Erdővidék

Bár a történészek szerint nem tisztázott, hogy a baróti kórház alapításának 109, vagy 111 éves évfordulóját tartja-e idén, az évszázados múlttal rendelkező egészségügyi intézménynek így is volt oka az ünneplésre szerdán.

Barót kórházának alapítási évfordulóját ünnepelte Erdővidék
2024. május 15., szerda

Szolgálati lakásokkal gazdagodott Nagymedesér

Két szolgálati lakást adtak át szerdán délután a Nyikó menti Nagymedeséren a Studium Prospero Alapítvány jóvoltából, a magyar kormány támogatásával.

Szolgálati lakásokkal gazdagodott Nagymedesér
2024. május 15., szerda

Zsigmond Barna Pál tart előadást Csíkszeredában

Zsigmond Barna Pál, Magyar Kormány Európai Ügyek Minisztériumának államtitkára (Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának egykori vezetője) tart előadást csütörtökön délelőtt Csíkszeredában.

Zsigmond Barna Pál tart előadást Csíkszeredában
2024. május 15., szerda

Anyamedvét és két bocsát ütötte el a vonat

Két medvebocsot és az anyamedvét gázolta el egy vonat hétfőn Uzonnál. Uzon község önkormányzatának egy munkatársa értesítette a Kovászna Megyei Környezetőrséget arról, hogy egy anyamedvét és három bocsát elütötte a vonat.

Anyamedvét és két bocsát ütötte el a vonat
2024. május 15., szerda

Idén is befut Gyergyószentmiklósra a Boldogasszony Zarándokvonat

Több mint hétszáz utassal érkezik a gyergyószentmiklósi vasútállomásra csütörtökön este a Boldogasszony Zarándokvonat. Idén is ünnepélyes fogadással készülnek a helyiek.

Idén is befut Gyergyószentmiklósra a Boldogasszony Zarándokvonat
2024. május 15., szerda

Biztonsági okokból bezárták a parajdi sóbányát

Meghatározatlan időre bezárták a parajdi sóbányát, ahol nagyjából egy hónapja újból problémákat okoz a komplexumba betörő víz.

Biztonsági okokból bezárták a parajdi sóbányát
2024. május 15., szerda

Legyen hangunk!

Ismerem a közvélemény-kutatásokat, de a tapasztalataim mást mutatnak: az erdélyi magyar fiatalok, akikkel az elmúlt időszakban találkoztam, optimisták az EU-val kapcsolatban, ám az elvárásaik-elvárásaink is világosak.

Legyen hangunk!
Legyen hangunk!
2024. május 15., szerda

Legyen hangunk!

2024. május 15., szerda

Ötezer euró mínusz: így reagáltak az emberek a Roncsautó Plusz program megfelezett támogatására

A vártnál kisebb az érdeklődés a magánszemélyek számára meghirdetett Roncsautó Plusz (Rabla Plus) program iránt, így a fel nem használt összegeket a jogi személyeknek meghirdetett programhoz fogják átcsoportosítani.

Ötezer euró mínusz: így reagáltak az emberek a Roncsautó Plusz program megfelezett támogatására
2024. május 15., szerda

Patakba fulladt egy idős férfi

Idős férfi vesztette életét szerda délután Borzonton, halálát fulladás okozta.

Patakba fulladt egy idős férfi
Patakba fulladt egy idős férfi
2024. május 15., szerda

Patakba fulladt egy idős férfi

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!