Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Megmentenék a szecessziós jellegű csatornaházat

Antal Erika 2017. május 15., 15:46 utolsó módosítás: 2017. május 15., 15:47
HIRDETÉS

A Maroson átívelő hídhoz közel, a folyó partján áll az 1910-ben, Bernády György által építtetett ház, az egykori vízművek karbantartó műhelyének helyt adó épület, amely őrzi még hajdani szépségét, annak ellenére, hogy az ott lakók nem nagyon adnak a külcsínre. A Vásárhelyi Hírlap utánajárt annak, hogy ki a tulajdonosa a háznak, kik laknak benne, és milyen jövő vár rá.

Szebb napokat is megért a tornyos ház, amelynek felújítását már az idén el szeretnék kezdeni Fotó: Boda L. Gergely

Sokan megcsodálják a Maros-parti házat, azok közül, akik gyalogosan kelnek át a Maros-hídon, vagy vasárnap délelőttönként az ócskapiacra tartanak, illetve a híd alatt, a környéken parkolnak. Viszont kellemetlen élményben többen is részesültek, ugyanis nem ritka, hogy kiszól valaki a kapun, veszekszik azokkal, akik a közelben haladnak el, esetleg meg is fenyegeti őket.

Egykor márványtábla hirdette az építtető nevét

Szecessziós jellegénél fogva is felkelti az érdeklődő figyelmét a ház, amelynek homlokzatán egykor márványtábla adta hírül, hogy

HIRDETÉS

Bernády György polgármester építtette 1910-ben.

A tábla egyszer csak eltűnt a házról – tudtuk meg Törzsök Sándortól, az akkori vízművek jogutódja, az Aquaserv munkatársától, aki elmondta, hogy a márványtáblát az 1970-es árvizet követően szerelték le, és megfordítva a közelben álló kaszárnya homlokzatára szerelték: azoknak a román katonáknak a nevét vésték bele, akik életük kockáztatásával a marosvásárhelyi civileket mentették.

Az épület a Maroson túli vízművekhez tartozott a múlt században, annak pincéjéből vezetett az alagút át a folyó alatt, illetve szolgálati lakásként működött a pince fölötti része – tudtuk meg Pál-Antal Sándor történésztől, aki az egykori városi vízművek múltját kutatja. A házról nem lehet sok mindent tudni, azon kívül, hogy Bernády ezt is megjelöltette egy márványtáblával, akárcsak a többi olyan középületet, amelyet a polgármestersége idején építtetett. Nem maradt fenn egyéb, sem a tervezőjéről, sem arról, hogy kik lakták vagy kik dolgoztak benne.

Oniga Erika művészettörténész érdeklődésünkre elmondta, annyit tud, hogy csatornaházként vagy csatornaőrházként volt nyilvántartva, és úgy tűnik, hogy 1910-ben tervezték és építették.

Tervezője valószínűleg Radó Sándor, az akkori tiszteletbeli városi főmérnök.

„Elképzelhetőnek tartom, hogy nem maradt fenn róla sok irat, vagy eleve nem is létezett, hiszen csupán egy kis része, tartozéka a vízműveknek, amely egy komplex, hatalmas létesítmény” – magyarázta a művészettörténész.

Fotó: Boda L. Gergely

A hídépítés okozta a legnagyobb romlást

A marosvásárhelyiek közül sokan – tévesen – még most is úgy tudják, hogy az a város egyik vámháza volt. Holott a Maros túloldalán álló kutakból onnan pumpálták át az ivóvizet a városnak.

Volt egy alagút a Maros alatt, amely onnan indult.

De hogy az milyen volt igazából, arra már senki nem emlékszik, az sem tudható, hogy még létezik-e, – pedig jó volna mindezt tisztázni végre – vallják a történészek.

A környék az 1920-as évek legelején kezdett kiépülni, akkoriban építették a közeli huszárlaktanyát is, illetve egy játékgyárat a közelbe. A Maros-hídról nevezték el az utcát Híd utcának, hiszen ott állt a régi fahíd, amely fölé felhúzták a mai nagy hidat. A teljes romlás az új híd építésekor kezdődött el igazából, hiszen a munkálatok nem kímélték a hídfőnél álló házat, amely időközben funkcióját veszítette, a vízvezetékeket felújították, a technológiát korszerűsítették. Lerakatot működtettek benne, többek közt oxigénpalackokat tároltak ott.

Ottjártunkkor zárt kapu és hangos kutyaugatás fogadott. Noha szerettünk volna a lakókkal beszélni, sem kiabálásra, sem kopogtatásra nem nyitott ajtót senki.

Nem a polgármesteri hivatal rendelkezik a házról

A ház nem tartozik a polgármesteri hivatal felügyelete alá – bár ezzel kapcsolatban is keringenek úgynevezett városi legendák. „Többen is kinézték maguknak, szerették volna megkapni szociális lakásnak, illetve bérleti szerződéssel családi vállalkozásuk számára” – magyarázta érdeklődésünkre egy marosvásárhelyi lakos, aki szintén szemet vetett rá, de „valami miatt” nem jutott hozzá.

Fotó: Boda L. Gergely

A városházán, illetve a Locativ Rt. lakásgazdálkodási hivatalnál annak néztünk utána, hogy kinek a tulajdonát képezi. Ovidiu Moldovan, a Locativ igazgatója érdeklődésünkre megerősítette, nem a városháza rendelkezik felette, éppen ezért sem bérbe, sem szociális lakásnak nem adhatja oda senkinek, ahogy sem az állapotáért, sem a jövőjét illetően nem vállalhat felelősséget érte.

A tulajdonosa az egykori Városi Vízművek jogutódja, az Aquaserv vízgazdálkodási vállalat,

a benne lakó család pedig jelenleg törvénytelen módon használja.

Szolgálati lakás különös lakóval

Mint kiderült a Kossuth Lajos (Călăraşilor) utca 126. szám alá telekelt ingatlan szolgálati lakás, amelyben 1993 óta lakik a bérlő, ám a bérleti szerződése 2007 februárjában megszűnt. A lakó nincs munkaviszonyban a vállalattal, ebből kifolyólag nem áll jogában ott lakni, vagy újabb bérleti szerződést kötni. Ennek ellenére ott maradt beteg gyermekével együtt, a vállalat ugyanis humánus meggondolásból nem költöztette ki, hogy ne maradjon hajléktalan, amíg nem oldja meg lakhatási problémáját.

Azt is megtudtuk, hogy a múlt év októberében az Aquaserv a helyi rendőrséggel közösen takarítási akciót szervezett az udvaron, illetve a környéken, mivel az tele volt hulladékkal. Az ott lakó hölgy ugyanis nem tartotta tiszteletben a tisztaságra vonatkozó szabályokat, mindenfélével telehordta az udvart, ami tűzveszélyessé tette a környéket. A takarításra, az összegyűjtött hulladék elhordására felszólítást kapott a rendőrség mellett a tűzoltóktól és a közegészségügyiektől, ennek ellenére nem volt hajlandó eleget tenni a felszólításnak.

Múlt év decemberében felújították az épület tetőszerkezetét. „Naponta közelharcot kellett vívni az ott lakó hölggyel, hiszen folyamatosan fenyegette a munkásokat” – mondta egy ott dolgozó személy, aki többször is megpróbálta meggyőzni az illegális bérlőt arról, hogy a tetőcsere nem ellene történik, hanem azért, hogy az épület állaga ne romoljon tovább.

A 2017-es esztendő a felújítás évének ígérkezik – tudtuk meg az Aquaserv sajtószóvivőjétől, Tomulețiu Nicutól, aki elmondta, a benne lakó jogosult a polgármesteri hivatal által biztosított szociális lakásra. Miután elköltözik, hozzá is kezdenek a renováláshoz – mondta a szóvivő.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS