Megismerni, értékelni, megvédeni a természetet

Megismerni, értékelni, megvédeni a természetet

Potozky László. Az alapítványvezetéssel foglalkozó amatőr fényképész az évek során elismert természetfotóssá vált

Fotó: Borbély Fanni

A változatos élővilág, a sokoldalú táj Hargita megye legnagyobb erőssége, állítja Potozky László. A természetvédő, alapítványvezető és természetfotós szerint a térség bármelyik másik európai természetvédelmi körzettel fel tudja venni a versenyt.

2024. május 12., 20:122024. május 12., 20:12

Potozky László egyaránt vallja magát természetvédőnek, alapítványvezetőnek és fotósnak. Elmondása szerint az egyik a másikból következett, de mindhárom a természet szeretetéből fakad, amely gyerekkora óta nagyon erősen jelen van életében.

Az élővilág egy olyan mágikus univerzumot jelent számára, amely korlátlan méretű örömet, izgalmat, kalandérzetet, de ugyanakkor megnyugvást, kikapcsolódást képes nyújtani számára.

Ezért minden tőle telhetőt megtesz védelme érdekében.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Tömegturizmus helyett ökoturizmus

Mint elmesélte, már korai szakmai pályája is ehhez kapcsolódott, hiszen az egyetem után

nyolc évig biológiatanárként majd iskolaigazgatóként dolgozott, 25 évvel ezelőtt pedig megalapította a Polgár-Társ Alapítvány környezetvédő szervezetet, amely az ország talán egyetlen magán finanszírozó alapítványa – ami a környezetvédő civil szervezeteket illeti.

Az elmúlt 25 évben közel ezernégyszáz pályázatot finanszíroztak, mintegy 120 millió lej értékben. Az általuk támogatott projektek nagyrésze természetvédelmi – madár-, emlős- vagy élőhelyvédelmi – vonatkozású, több szervezet az alapítvánnyal, ennek támogatásával nőtt fel, az általuk biztosított 1000–250 000 euró értékű pályázatokkal. Emellett az ország hét ökoturisztikai desztinációjának – Öko-Máramaros, Dorna vidéke, Bölényország, Tusnád és környéke, Hátszeg-Retyezát, Királyerdő, Szászvidék – fejlesztésében is jelentős eredményeket értek el:

jól haladnak azzal, hogy egyre több helyen a tömegturizmust felváltsa az ökoturizmus.

Másnak is meg kell mutatni

A környezetvédelemhez való kötődés, és az abban való munkának köszönhetően a projektek lelátogatása közben eljutott az ország legtöbb védett területére. Nyitott szemmel járt, és mindig lenyűgözte a természet szépsége, úgy érezte, hogy nem elég, hogy csak ő látja, hanem másnak is szeretné megmutatni azt.

„Mivel hiszem, hogy a meglátás nagy kincs, de láttatni valamit még nagyobb, körülbelül másfél évtizeddel ezelőtt késztetést kezdtem érezni arra, hogy népszerűsítsem ezt a felbecsülhetetlen értékű természeti örökséget azzal a céllal, hogy mások is jobban megismerhessék és megérthessék az élővilág szépségét és sokszínűségét.

Idézet
Vallom, hogy ha valamit megismerünk, akkor azt képesek leszünk értékelni, és ezáltal megőrizni és védeni is. Ez késztetett arra, hogy az ornitológia és a természetfotózás fő hobbijaimmá váljanak, és hogy a képeimen keresztül ezt az üzenetet próbáljam eljuttatni minél több embertársamhoz”

– tájékoztatott.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Nem a nagyvárosokért utazik

Munkájának köszönhetően lehetősége volt bekapcsolódni a nemzetközi környezet- és természetvédelmi mozgalomba is, így a világ számos pontjára eljutott, ahol nem a nagyvárosokat kereste, hanem a természetet. Ez máig is így van,

bárhová utazik egy-egy workshopra, konferenciára, megnézi, melyek a legközelebbi védett területek, természeti látványosságok.

S mivel, ahogy említette, ezeket nemcsak látni, hanem láttatni is akarja, ezért nem elégedett meg azzal az évek alatt, hogy csak kattint egyet-egyet, hanem igyekezett fejleszteni fotós tudását, hogy minél szebb, értékesebb képeket tudjon készíteni. Így vált az évek során az amatőr fényképész elismert természetfotóssá.

Versenyek díjazottja

Az elmúlt években több fotós versenyen is díjazták munkáit, kérésünkre kiemelte azt a kettőt, amelyek a legtöbbet jelentik számára.

Legnagyobb elismerésnek a 2022-es Az év madárfotósa elnevezésű, a világ legnagyobb madárfotós versenyén megszerzett Városi madarak kategóriájának ezüstdíját tekinti, ahol több tízezer fotó közül sikerült kiemelkednie Gonzo című kuvikfotójával.

Galéria

Fotó: Potozky László

Ugyancsak az év novemberében az Év természetfotósa európai versenyen pedig első helyezést ért el a Madarak viselkedése kategóriában, illetve harmadik helyezést a Tájak kategóriában, amelyben nem tartja annyira jónak magát, mint élővilág fotózásban.

Hargita megyében kedvenc helye a Mohos és Szent Anna-tó együtt, de imádja a Békás-Nagyhagymás Nemzeti parkot is.

Országos szinten pedig a Retyezát Nemzeti Park a szívéhez legközelebb álló, de azzal vetekszik a Duna-delta – avatott be a fotós, aki járt már Új-Zélandon, Ausztráliában, Amerikában, a Feröer-szigeteken és még sorolhatnánk. Nem csoda, hogy az elmúlt 15 év alatt mintegy egymillió válogatott fotó gyűlt össze portfoliójában.

Csodás Hargita

Mint Potozky László elárulta, sokáig meg sem fordult a fejében, hogy fotóalbumot készítsen, nem amiatt, mert nem lett volna hozzá elég fényképe, hanem mert nem állt össze a fejében, hogy milyen koncepció szerint, hány fényképpel, milyen méretben lenne érdemes nekifogni.

Végül az inspirációt Dan Dinu természetfotós barátja hozta meg România Sălbatică című albumával, ugyanis amikor megkapott egy példányt a könyvből, egyből beleszeretett, azt érezte, hogy ő is szeretne egy hasonlót Hargita megyére vonatkozóan.

Galéria

Fotó: Potozky László

Ezt követően fogott hozzá ez év elején megjelent Csodás Hargita című fotóalbumának összeállításához, amelyben sokat segített neki fent említett barátja tanácsaival, de még így is következményei voltak tapasztalatlanságának. Például

a négy hónapra tervezett összeállítási, szerkesztési folyamat végül 17 hónapot ölelt fel.

De nem bánta, mert a plusz 13 hónapban több bakancslistás fajt sikerült lencsevégre kapnia, amelyek ezáltal bekerülhettek az albumba – az eredetileg tervezett könyvanyag 30-40 százalékát cserélte ki végül.

A közel kétkilós könyv elején egy bevezető kapott helyet, az első fejezetbe 100 tájkép került be kedvenc védett területeiről rövid leírásokkal, a második fejezetben kiemelt helyet kaptak a madárfotók, kedvenc területéről 146 fényképet válogatott be a kötetbe.

Azt követően 24, emlősöket ábrázoló felvétel, 18 rovarfotó és 24 védett virágos fénykép is helyet kapott az albumban, végezetül pedig három díjazott fényképéről is közöl pár információt. Az album célközönsége minden természetet szerető személy, így nem véletlen az sem, hogy háromnyelvű (magyar, román, angol) kiadványt állított össze. Szerette volna ugyanis, hogy

a megyelakók mellett külföldi barátai, az idelátogató turisták is megértsék az albumban látottakat, elvihessenek magukkal egy szeletet a megyéből

– részletezte az album összeállítója.

Galéria

Fotó: Potozky László

Erősség és kincs

A környezetvédő szakember meglátása szerint a megyénkben található környezetvédelmi területek kiemelkedő turisztikai látványoságok, könnyedén felveszik a versenyt az európai tájakkal.

„Ha csak a nagy emlősöket vesszük – medve, farkas, hiúz –, nem hiszem, hogy egy hasonló méretű régióban Európában bárhol ekkora populációkban ezek a fajok megtalálhatók. Ez egy akkora érték, ami máshol nem mutatható fel. Ami a tájainkat illeti, hihetetlen változatos az is: vannak nagy hegyeink, dombvidékünk és síkvidéki területeink is, és ebből fakad a megye élővilágának a változatossága.

Idézet
Ha a madarakat nézzük, az országos madárlistán 430 faj szerepel, ehhez mérten Hargita megyében 302 fajról beszélünk.

Egyszerűen hihetetlen, hogy mennyire változatos élővilágunk van, mennyire változatos tájaink vannak, mindenféle különlegességgel – mint például a tőzegláp vagy a Szent Anna-tó. Ez a legnagyobb erőssége szerintem Hargita megyének” – fejtegette Potozky László. Hozzátette: a Duna-delta pedig egy olyan kincs, amely bármely világrésszel versenyezhet, ameddig megmarad és ügyelünk rá.

Sajnos nem mindig csak a szépet látja a természetben, és néha a csúnyát is lefotózza, de nem mindig, mert a fotók feldolgozásakor újra előjön a helyszínen tapasztalt rossz érzése. De az albumban nem tudott elmenni egy ilyen élmény mellett,

egyik kedvenc fájának a története épp azért került bele a kiadványba, mert az értelmetlen emberi károkozás miatt a számára legkedvesebb tölgyből mostanra csak egy üszkös csonk maradt.

Galéria

Fotó: Potozky László

Rombolás, károkozás

Azt, hogy a természetben való károkozás egyre nagyobb méreteket ölt környezetünkben is, meglátása szerint elsősorban a környezettudatosság hiánya okozza. Az oktatási rendszer nem tudott arra egy működő stratégiát kidolgozni, hogy gyerekkortól megértesse ennek fontosságát, ugyanakkor a szülők sem veszik elég komolyan az ebben betöltött szerepüket, sőt a társadalom sem gyakorol kellő nyomást, hogy valóban komolyan vegyék a környezetvédelmet – jelentette ki az alapítványvezető. Hozzátette:

az elmúlt évtizedekben rettenetesen megnövekedett a csomagolóanyagok mennyisége, miközben a hatóságok nem tesznek következetesen a környezetvédelmi törvények betartatásáért.

Az alapítvány kezdeti éveiben több szemétszedési akciót is támogattak, de mivel a szemét rendszerint „újratermelődött” a megtisztított területeken, az utóbbi években megfogadták, hogy akkor támogatnak hasonló kezdeményezéseket, ha az illetékes hatóságok is betartatják a jogszabályi előírásokat, ha szükséges, rendszeresen bírságolnak – avatott be az igazgató. Megjegyezte, ennek ellenére ő maga továbbra is jelenti, ha illegális szemétlerakót lát, tarlótüzet észlel, és ha szükséges, a nyilvánosság erejét is felhasználja fotóival. Bátorít mindenkit, hogy cselekedjen hasonlóan, mert ha mindenki szemet huny, nem lehet változást elérni.

Az amerikai példa

Azt is megtudtuk a környezetvédőtől, hogy nem lehetetlen a változás, hiszen az Amerikai Egyesült Államokban évtizedekkel ezelőtt nagyon-nagy problémát jelentett a szemét, a folyóvizek szennyezettsége. Mostanra azonban a legtöbb esetben példaértékű a természetes területek hulladékmentessége, illetve a folyóvizek állapota. Oregon és Washington például nagyon zöld államoknak számítanak.

Első, Portlandbe való kiutazásakor tudta meg például, hogy a hatvanas évek körül a Willamette folyó olyan fekete volt, mint a kőolaj, nem élt benne semmi, napjainkban pedig az egyik legszebb lazaccal teli vízfolyás. Emellett bárhol jár az ember az említett államokban, mindenhol fel van tüntetve, hogy tilos szemetelni, a bírság sok helyen kétezer dollár.

A bírság csak annak szól, aki szemetel, tehát nem élik meg folytonos fenyegetésnek az ottaniak. Amerikában a természetben egy jól betartott szabály van, amivel bementél, azzal jössz ki, semmit nem hagysz ott. Emiatt természetvédelmi területeken még szemetesek sem találhatók, mert nem hagyja senki bent a hulladékot. A bejáratoknál van kihelyezett tároló, de oda sem mindenki dobja el a szemetét, inkább hazaviszik – sorolta a természetjáró, hogy milyen egyszerű dolgokon múlhat környezetünk tisztán tartása.

Galéria

Fotó: Potozky László

A polgárok, a hatóságok felelőssége

Meglátása szerint elsősorban a polgárok felelőssége, hogy környezetüket tisztán tartsák, hiszen mindenki az idillikus képet szereti megmutatni környezetéről, ám

ha az Olt mentén sétálunk, vagy a Békás-Nagyhagymás felé vezető út parkolóiban megállunk, sok szemetet láthatunk, pedig 15-20 éve még nem volt ekkora a baj.

Emellett a környezetvédelmi őrségnek, a környezetvédelmi ügynökségnek, a rendőrségnek még erőteljesebben kellene alkalmaznia a törvények életbeültetésében előírt szerepüket, hogy eredményt, reális változásokat hozzon – emelte ki a szakember. Potozky László úgy gondolja, hogy ha valakit két alkalommal megbírságolnak, akkor harmadszor talán meggondolja, hogy eldobja-e a szemetét.

A további terveiről kérdezve az alapítványigazgató elmondta, szeretné a következő években is legalább ezen a működési szinten tartani az alapítványt.

Mivel érintettek az országban szinte minden civil társadalmi szintű környezetvédelmi megmozdulásban, szeretnének ebben is nagyobb eredményeket látni, de ez nem igazán a civil szférán múlik, hanem azon, hogy a felismerés megszülessen a döntéshozók szintjén is, hogy törvényi szinten is következetes természetvédelmi döntések szülessenek – húzta alá még egyszer.

Fotósként szeretné lencsevégre kapni a bakancslistás fajokat – mint a hiúz, az uhu –, emellett egy újabb kiadványon is gondolkodik, amelyben egy rókacsalád történetén keresztül ismertetné meg a természetet, vadvilágot a 6-11 éves korosztállyal. A legnagyobb nehézséget az jelenti ebben a számára, hogy megtalálja a megfelelő nyelvezetet a gyerekekhez, illetve az arányt, hogy ismeretterjesztő és élvezhető is legyen ugyanakkor a fiatal olvasók számára.

Galéria

Fotó: Potozky László

Ami a közeljövőt illeti, három helyszínen is tart fotókiállítást:

zajlanak az egyeztetések, hogy Csíkszeredában kiállításra kerüljön a ragadozómadarakról szóló mintegy negyven fotója.

Emellett többet tudhatnak meg az érdeklődők a Csodás Hargita fotóalbumról a Csíkszeredai Könyvvásáron, ahol május 9-én mutatja be a szépen kivitelezett kiadványt a szerzője. Meghívták ugyanakkor a második Lynx elnevezésű fotó- és dokumentumfilm fesztiválra Brassóba, ahol június elején megmutathatja a fent már említett kiállítását. Azt követően júliusban Borszékre szállítja a képeket, ahol könyvbemutatóval egybekötve tartanak majd tárlatnyitót.

Kömény Kamilla

A cikk először lapcsaládunk hetilapjában, a Heti Hírmondóban jelent meg 2024. május 3-án.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 12., szerda

Potápi Árpád János: magyar fiatalok nélkül nincs magyar jövő

Több mint 160 ezer diákot ért el idén a Határtalanul programhoz kapcsolódó középiskolai vetélkedő, amelyet évek óta megszervez Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága. A nagydöntő résztvevőit Potápi Árpád János köszöntötte szerdán.

Potápi Árpád János: magyar fiatalok nélkül nincs magyar jövő
2024. június 12., szerda

Még tíz napig a türelem legyen az útitársunk Balavásár felé autózva

Kilométeres kocsisorokra kell számítani még jövő héten is Balavásáron és környékén, ahol a vasúti átjárót javítják, ezért egy sávra terelik a gépkocsikat. Jó hír, hogy vissza akarják állítani a vasúti forgalmat.

Még tíz napig a türelem legyen az útitársunk Balavásár felé autózva
2024. június 12., szerda

A patológiai laboratórium fejlesztésére pályázik a Maros Megyei Klinikai Kórház

A Maros Megyei Tanács az önrész és a pályázati alapból nem finanszírozható költségek biztosításával járul hozzá a projekt megvalósításához. Erről a mai rendkívüli tanácsülésen fogadott el egy határozatot a megyei tanácsosi testület.

A patológiai laboratórium fejlesztésére pályázik a Maros Megyei Klinikai Kórház
2024. június 12., szerda

Kanadában koncertezett a 4S Street

A 2024-es év első fele igencsak mozgalmas volt a gyergyószentmiklósi 4S Street zenekar számára.

Kanadában koncertezett a 4S Street
Kanadában koncertezett a 4S Street
2024. június 12., szerda

Kanadában koncertezett a 4S Street

2024. június 12., szerda

Sepsiszentgyörgyi férfi tűnt el a Duna-deltában

Eltűnt sepsiszentgyörgyi turistát keresnek a mentőcsapatok a Duna-deltában. A 48 éves férfit utoljára a Szent György-ág partján látták, ezért a tűzoltók azt feltételezik, hogy a vízbe esett.

Sepsiszentgyörgyi férfi tűnt el a Duna-deltában
2024. június 12., szerda

Több tényezőtől függ, hogy visszahelyezik-e a viharban összetört zászlórudat és a székely lobogót

Szándék van, de egyelőre pénz nincs arra, hogy Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala visszahelyeztesse a Márton Áron térre a múlt heti viharban összetört zászlórudat és nagyméretű székely zászlót.

Több tényezőtől függ, hogy visszahelyezik-e a viharban összetört zászlórudat és a székely lobogót
2024. június 12., szerda

Elismerés Budapestről: székelyföldi az év erdélyi szálláshelye és az év erdélyi magyar étterme is

Átadták Az utazó magazin szavazása alapján a 2023-as teljesítményt értékelve a legjobb magyarországi és határon túli turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat szerdán Budapesten.

Elismerés Budapestről: székelyföldi az év erdélyi szálláshelye és az év erdélyi magyar étterme is
2024. június 12., szerda

Nem jött be az ellenzék trükközése, az RMDSZ folytatja a munkát Kézdivásárhelyen

Korábban nem tapasztalt agresszivitású, személyes támadásoktól sem mentes választási kampány zajlott az elmúlt hetekben az ellenzék részéről Kézdivásárhelyen, a vasárnapi eredmények alapján azonban a céhes város lakói nem díjazták a mocskolódást.

Nem jött be az ellenzék trükközése, az RMDSZ folytatja a munkát Kézdivásárhelyen
2024. június 12., szerda

Egy meglepő (?) választási eredmény tanulságai Gyergyószentmiklóson

Az RMDSZ-ben a biztonság esélyét, Nagy Zoltánban a közösséget összefogni képes vezetőt látják a gyergyószentmiklósiak – ez a vasárnapi választás eredményének az alapvető magyarázata.

Egy meglepő (?) választási eredmény tanulságai Gyergyószentmiklóson
2024. június 12., szerda

Éjszaka is hallatszik a lőgyakorlat hangja

Katonai gyakorlatot tart a 61-es Virgil Bădulescu hegyivadász dandár június 10–14. között Sepsiszentgyörgy közelében.

Éjszaka is hallatszik a lőgyakorlat hangja
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!